Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Fórumok » Egyéb témák » A munkaalkalmassági vizsgálatnál ha ugyanannál, ha más orvosnál vagyok, akkor megnézi a két évvel előtti állapotot, vagy csak a jelenlegit? fórum

A munkaalkalmassági vizsgálatnál ha ugyanannál, ha más orvosnál vagyok, akkor megnézi a két évvel előtti állapotot, vagy csak a jelenlegit? (tudásbázis kérdés)

2017. nov. 19. 12:31

Szia! Nálunk (közel 2500főt foglalkoztatunk), három fajta munkaalkalmassági vizsgálat van.


1. Új belépők esetében a teljesen általános (látás, színtévesztés, hallás, tüdőszűrés eredményének bemutatása stb...) vizsgálatok mennek le, illetve ha van valami már meglévő betegsége a leendő dolgozónak, arról szakorvosi igazolást (ambuláns lapot, rajta a diagnózissal) be kell mutatni. Illetve le kell nyilatkozni, hogy nincs eltitkolt betegsége.


2. A passzív állományból (passzív állományba azok a dolgozók kerülnek, akik egybefüggően 30 naptári napot meghaladóan keresőképtelen állományban voltak) akarnak visszajönni dolgozni.

Ilyenkor be kell mutatni a szakorvosi leletet a foglalkozás egészségügyi orvosnak (valahol üzemorvos), aki azt elbírálva, illetve a rutin alkalmassági vizsgálatokat végigzongorázva eldönti, hogy alkalmas vagy-e.


3. Munkakörtől függően vannak a kötelező felülvizsgálatok. Valakinek minden évben menni kell alkalmasságira, valakinek elegendő csak két évente.

Ilyenkor alapvetően csak azt kell lenyilatkozni, hogy a legutóbbi ilyen alkalmassági vizsgálathoz képest történt-e bármilyen, az egészségi állapotot tartósan megváltoztató esemény. Ha igen, természetesen szakorvosi leletet be kell mutatni, plusz az általános alkalmassági vizsgálatokat végigcsinálják, és ilyenkor a friss tüdőszűrő leletet is be kell mutatni.


Csak akkor nézi meg a régi állapotot, ha az valamilyen különös körülmény miatt indokolt. Pl. szemüveges vagy, nagyon nem látod a táblát... megnézi, hogy akkor hány dioptriás volt a szemüveged, és javasolja, hogy látásromlás miatt menj el szemészhez, és csináltass új szemüveget, mert valószínűleg az elmúlt 1-2 évben tovább romlott a látásod. (Ilyenbe közvetlen kolléga belefutott, szóval ez egy konkrét példa.)

2017. nov. 19. 12:06

Szerintem csak akkor, ha rendellenességet talál.

Esetek többségében általános fizikális vizsgálat történik, úgymint vérnyomás, tüdő-szív hallgatózás, has megtapintása. Anamnézis kikérdezése, különösen krónikus betegségekről, szedett gyógyszerekről. Munkakörtől függően látásvizsgálat. Nálunk végeztek gyorsteszttel vizeletvizsgálatot is, mondták, hogy ez inkább egyfajta szűrés miatt történik.

1. grtm
2017. nov. 19. 11:17
A munkaalkalmassági vizsgálatnál ha ugyanannál, ha más orvosnál vagyok, akkor megnézi a két évvel előtti állapotot, vagy csak a jelenlegit?

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2021, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook