A margarin kontra vaj ügy (beszélgetős fórum)
Ez a fórum a következő íráshoz nyílt: A margarin kontra vaj ügy
Szia!
Én ebben nem vagyok biztos. Ennek is lehetnek hátulütői, ha extrémen alacsony. Még utánanézek, most nem mernék konkrétan írni.
Mindegyik margarin hidrogénezéssel készül (kivéve a biomargarint). A technológiában van a kulcs (teljes hidrogénezés - aminek köszönhetően nem képződnek transzizomerek -, majd ún. átészterezés).
A cikk amúgy korrekt, persze a fanatikus "okosokat" nem fogja meggyőzni.
Azok más transzzsírsavak. Van köztük olyan, ami jótékony a szervezet számára (a konjugált linolsav egyes izomerei).
A margarinokban a transz-zsírsav mennyisége ma már elég alacsony, törvény írja elő (1 tömeg-% alatt kell lennie). Ennek ellenére nem érdemes olcsó margarint venni. Én pl. a Flora Lightot veszem, ízre is, minőségre is jó szerintem.
Szia!
Nekem nem csak ettől hiteltelen...
biztos az etolaj is termeszetes, hisz novenyi, megsem birom megturmixolva a kenyerre kenni. Meg suteshez sem hasznalom, annyira rossz ize van
(biztos velem van a baj, meg a bolti hust sem tudom megenni a flancos orrommal meg gyomrommal)
Így van.
Akkor valóban félreértettem valamit, bocs. Az igazat megvallva, már annyi mindent összeolvastan ebben a témában, jó lenne, ha egyirányú lenne a táplálkozásra épülő tudományág is,és akkor tisztázódnának a kérdések. Addig is a természetesre teszem le a voksom. Bár szerintem sokan így vannak ezzel.
Lenkei doktor könyvével az egyetlen gondom, hogy a saját táplálék kiegészítöinek a reklámja:-((((
Ettől persze, lehet igaza, csak számomra hiteltelen.:-((
"Tiltott élelmiszerek szerencsére nincsenek, csak betartandó mennyiségek"
Ez a mondat a lényeg! Semmit nem kell túlzásba vinni, változatosan kell táplálkozni.
A transzzsírsavakhoz meg annyit még, hogy a "normál" tejtermékben is van 1% körül, mert az állatok gyomrában keletkezik és kiválasztódik a tejben is.
Sztem ez a téma kicsit túl van lihegve, nem a transzzsírsavak a veszélyesek (ha a megengedett %-ban taretalmazzák az élelmiszerek) hanem a stressz, a dohányzás, a mozgásszegény életmód, a túl sok zsíros hús, a kevés zöldség gyümölcs, a túlzott sózás stb.
"A koleszterin egy zsírszerű anyag, amely kizárólag az állati szervezetben fordul elő. Az emberben a májban termelődik, sokféle hormon alapanyaga. A koleszterin lerakódva az erek falában annak rugalmasságát csökkenti, és elősegíti az érelmeszesedés kialakulását. Kétféle koleszterint különítünk el laborvizsgálatok alapján: a HDL-koleszterin, az ún. "jó" koleszterin, az LDL-koleszterin a "rossz" koleszterin. A magas LDL-koleszterin és alacsony HDL-koleszterin az érelmeszesedés, illetve az annak következtében kialakuló betegségek egyik legfontosabb előjelzője és okozója. Míg az LDL-koleszterin a vérben feldúsulva az erek falában rakódik le, az HDL-koleszterin magas aránya azért kedvező, mert e zsírcseppecskékben az erekben már lerakódott koleszterin szállítódik vissza az érfalból a májba, ahol lebontódik."
Idézet innen:
Szia andrea54!
Kérdésed nagyon érthető, de a válasz igen egyszerű. A táplálkozás minimális befolyással van a koleszterin szintre. Ez az élettani érték egyéni, alkati adottságtól függ nagy mértékben, befolyással lehet rá örökletes tényező, életvitel, kor és talán a nemünk is. Kiemelkedően magas érték esetén mindenképp orvosi vizsgálat javallott.
Üdvözlettel: cel
A cikk objektivnek látszik!
De sajnos csak látszik, ugyanis arról nem szól, hogy a "jó minöségű" margarinok forgalma mekkora hányada a teljes margarin fogyasztásnak!
A lentebb emlitett márkák hidrogénezett olajból készülnek.. Sajnos itthon csak ezzel a technomlógiával készül margarin.
előbb -utóbb ,minden kárt okozhat:))))
Amúgy igazad van,én is a vajat részesítem előnyben,de nem azért ,mert azt mondták ,hogy a margarin egészségtelen,hanem azért ,mert azt szeretem.
Köszi a cikket. Az ökosok hirdetik előszeretettel, hogy nem jó a margarin, mert nagyon csinált dolog. Tejérzékeny gyermekem fogyaszthatja a liga v delma típusúakat. Mi szeretjük a teavajat, mindegy ki gyártja.
De én sem kiáltanám ki főbűnösnek egyiket sem.
Mert amennyit kenyérre lehet kenni, az minimális napi mennyiség. Ha pedig süti krémének az alapja, akkor nem tud akkora mennyiséget egyszerre megenni belőle, hogy ártson. Én nem hagynám ki. Holnap meg valami másról fog kiderülni, hogy mennyire egészségtelen.(?)
Kösz,hogy leközölted.Már nagyon régen csak a vajas és zsiros kenyeret tudom megenni.
Idegen nekem a margarin.A gyerekeim eszik.Sőt az unokáim is.
koszi, hogy utanajartal a dolognak :)
En annyit fuznek hozza, hogy barmit irnak a koleszterinrol, a margarinrol, en nem tudom lenyelni. Felhabositott olaj
Ugrás a teljes írásra: A margarin kontra vaj ügy
További ajánlott fórumok:
- A margarinról
- A vaj vagy a margarin egészségesebb?
- Vaj, margarin vagy olaj?
- Két pudingot főztem fel 1liter tejjel.Sütihez, plusz tettem bele 12dkg margarint, cukrot.Folyik.És sütibe kellene.Mit tegyek?
- Ha a süteményrecept vajat ír a tésztába vagy a krémbe, akkor lehet margarinnal helyettesíteni szerintetek?
- Lehet-e kapni kereskedelmi forgalomba, előre elkészített, cukrozott, kikevert Rama margarint?