Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » A málna nyári metszése fórum

A málna nyári metszése (beszélgetős fórum)


Ez a fórum a következő cikkhez nyílt: A málna nyári metszése

2014. nov. 15. 06:37
még a fokhagyma vagy a hagymás virágok gumói utolsó pillanatban földbe kerülhetnek...
2013. aug. 26. 16:32
Kedves Kertember, köszönöm a hasznos tanácsot, ha még kihasználhatlak, az volna a kérdésem, mi az oka annak, hogy a paradicsom egy részének az alján barna folt van, van hogy csak a héját érinti, de van, hogy már rothad is, ugyanez a problémám a kedvenc kosszarvú paprikáim egy részével, nem ér hozzá erősen semmihez, mégis a közepénél, vagy a végén megbarnul, elszárad, pedig a levele szép zöld. A futóbabon pedig nagyon sok virág volt, de eltüntek, a két méter magas lombon van kb. 3 bab, pedig tavaly ősszel direkt jó alaposan trágyáztam ásás előtt, tehát szerintem nem a tápanyagellátással van a gond, és amikor nincs eső, minden reggel kapnak vizet, kútból, lágyat és csak a tövére. Nagyon sok mindennek igyekeztem utánanézni, de sok mindent még nem tudok. /Lehet, hogy erre a maradék kis időre már nem is érdemes megtanulni?/ Remélem "majdnem " anyósod igazi jó anyós lesz, és boldog lesz az életed, szeretettel Icamama
11. Kertember (válaszként erre: 9. - Radica947)
2013. aug. 20. 22:10

Kedves Icamama!


Majdnem anyósom is Icamama:)

Azok az ágak száradnak el, melyek letermettek, vagy megtámadta őket a kártevője. Bármelyik is az ok a száraz ágakat tőben kell eltávolítani. Az új még zöld hajtások fognak jövőre teremni, így azokhoz hozzá ne nyúlj. Majd csak jövő tavasszal kell metszeni őket. Remélem még akkor is itt leszünk és tudunk majd arról is beszélni.

10. Kertember (válaszként erre: 8. - 9892d65728)
2013. aug. 20. 22:07

Nagy hiba volt a visszavágás. Ha túl korán történik, akkor a málna a vágás alatt kihajt, mint ahogy az az esetedben is megtörtént. Ezek a hajtások már nem biztos, hogy beérnek a hideg előtt, így fagykárt szenvedhetnek. Jövőre az új, hosszú hajtásokat csak tavasszal vágd vissza.

Van folytatása a cikknek, de nem itt, hanem máshol. A portál tulajdonosával igyekszem egyezkedni, hogy ezek a cikkek is kerüljenek be ide.

2013. aug. 20. 12:25
Köszönöm, ez hasznos volt, én eddig csak ősszel vagdostam ki a letermett ágakat. Ha értetek hozzá, azt szeretném kérdezni, hogy a fekete szeder bokor, ami elég szépen termett, egy idő után már csak apró beérlelhetetlen bogyókat hozott, pedig locsoltam. Van olyan ága, ami teljesen elszáradt levelekből áll, gondolom ezeket ki kell vágni, és van olyan ág, ami úgy néz ki, amire régen azt mondták vízág, nem kerek, hanem olyan a szára mint a zellerszár, szívem szerint kivágnám, de lehet, hogy ez a jövő évi termőág? Kérem aki tud segítsen, köszönöm Icamama
2013. aug. 20. 07:11

Sosem voltam kertészkedő..A múlt év őszén mindenhonnan összevásároltam nyolc féle málnát(konténereseket)...Soha nem tettem ilyent, de kertet ástam, sorokat, távolságokat jelöltem, ültettem.

Hát kérem, az idén csoda történt! egy kivételével mind a huszonöt tő megeredt...

Amit igazából mondni szeretnék, hogy a mai napig kellő mennyiséggel, de locsolok..némelyik tő már a három méteren is túl van...nagyon intenzív fajta, két méternél visszavágtam, erre oldalt, a levéltövektől jönnek a nagyon erős hajtások...szerencsére ez csak három tő.

Már némelyik termett is...nem csak a piros variációi, de sárga színű, és sötétbordó málna is van. Sőt, ültetek szedret is.


Sokat tanultam a cikkből, várom a folytatást.

2013. aug. 19. 22:55
Lenne szives privátban megirni, melyik oldalon ir bővebben a málnáról? köszönöm.
6. Kertember (válaszként erre: 3. - Donna Juanna)
2013. aug. 19. 15:47
Köszönöm.
2013. aug. 19. 15:45
Biztos!?! Nem csak a nagy szárazság miatt száradtak el? Ha ez utóbbi történt, akkor még nem veszett el minden. Jövőre újra kihajt. Sajnos a málnák sem bírják ezt a nagy kánikulát. Fel kell készülnünk ezekre a hőségnapokra és a hektikus csapadékeloszlásra. Olyan megoldásokat kell alkalmazni, melyek megfogják a csapadékvizet, és ott tartják a növények gyökérzeténél. Valamint meg kell oldani az öntözést.
4. Kertember (válaszként erre: 2. - 54a7838f48)
2013. aug. 19. 15:42
Van sokkal bővebb is, csak nem ezen az oldalon. Ez most a nyári metszéséről szólt, a nyugalmi időszaki metszés majd később. Képek is lennének hozzá, csak ez az oldal nem engedi meg, hogy több képet csatoljak.
2013. aug. 19. 14:41
Ügyes cikk!
2013. aug. 19. 10:09

ez érdekes volt,csak rövid.

köszönöm.

2013. aug. 19. 09:08
A gyümölcstermő növények a rendszeres, jó minőségű és bőséges terméshez igénylik a metszést. De furán hangzik; igénylik, mintha a növények önsanyargatók lennének. Dehogy igénylik, nem akarnak maguknak fájdalmat okozni. Szóval nem igénylik, hanem szükséges metszenünk őket, amit elviselnek értünk. Ezt a metszést mutatom be málna esetében, nyári időszakban.

Ugrás a teljes cikkre: A málna nyári metszése

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2021, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook