Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Cikkek » Szépség & Egészség témák » A mai szépségipari állások és a kozmetikusok helyzete cikk

A mai szépségipari állások és a kozmetikusok helyzete


Saját tapasztalatból és elkeseredésből írok. Sok más kollegámmal, szakmatársammal együtt azt gondoljuk, hogy bajban van a kozmetikai szolgáltató ipar. Túl sokan vagyunk kozmetikusok és a vendégek túl kevesen, hogy "eltartsanak" minket..
A mai szépségipari állások és a kozmetikusok helyzete

Alapvetően arról szeretnék írni amit tapasztalok a szakmámban. Jól képzett, gyakorlott kozmetikusokról és olyan naponta a vendégekért harcoló "szépítészekről" esik szó akik esetlegesen napról-napra élnek és nehezen termelik ki a bérleti díjat, könyvelői költségeket és a krémekről már ne is beszéljünk! Egyszerűen azt kell mondanom nem elég a szakmai tudás, a tökéletes üzleti fekvés, a tőke. Ha valaki nem méri fel, meddig nyújtózkodhat az elveszett. Óriási a konkurenciaharc és ezt táplálja az, hogy gombamód szaporodnak a kozmetikusképzéssel foglalkozó cégek. A végzett tanulók természetesen lehetnek akár jó képességűek akár kevésbé, mind-mind egymás konkurenciái, ami nem lenne probléma, ha nem kéne iszonyú költségeket bevállalnia egy kezdő(hangsúlyozom, legalább 2 évig az is marad, mire megalapozza a vendégkörét)kozmetikusnak. Bérleti díjjak akár közép árfekvésűek, akár magasak, kitermelhetetlenek egy kezdő számára, hacsak nem sajátja a helyiség.

Azok az "ingatlankiadó" (én csak így nevezem őket)többnyire nem szakmabeli emberek, csak a biztos haszon érdekében dobálóznak számokkal, amiket egy kezdő kozmetikus, avagy családja egy ideig bír fizetni, de aztán továbbiakban nem tudja finanszírozni a költségeket! Próbáltam rájönni miért fordul elő az ismeretségi körömben olyan sok kollegámmal (kezdővel, vagy gyakorlottal, újrakezdővel egyaránt)?

A személyi tényezőt kivéve(nem jó szakember, nem teszi magát érdekelté a pénzkeresésében, nem tartja be a munkaidőt, stb.)számbavettem, mik azok a momentumok, amik tönkreteszik a szakmát manapság:

-először is a kozmetikák száma egyre nő, szinte minden sarkon nyit, vagy nyitni fog egy szépségszalon

-Budapesten 50-60 iskola indít kozmetikus képzést (6 hónapos képzéstől a 2 évesig)

-a vendégek még a 2000 Ft-os tápláló masszázst is drágállják, kevés, aki képes kifizetni azt az összeget, ami a kozmetikusnak is megéri...(átlagban egy vendég a mai világban ha jó a kozmetikus 1.5 évig marad meg mellette!). Nos ez csak egy vendég és átlagról beszélünk! Ahhoz, hogy egy kozmetikus jól éljen, napi 6-8 vendégnek kell megjelennie a kozmetikában. Ezt minden nap! Természetesen függ a bérleti díjtól, a reklámtól, és a krémek rezsijétől is (drágább krém, olcsóbb)!

-és ami rettentően fontos, minden kozmetikusnak mindig a toppon kell lennie szakmailag (tetoválni tudjon, sminkelni képes legyen, testkozmetikát is végezzen, különleges szépészeti eljárásokban otthon legyen...stb.) és persze 2 éves szinten frissítenie szükséges a gépparkját, illetve az üzlet volumenét. A vendégek imádják, ha van valami újdonság valami más, amit megszoktak, fenn kell tartani az érdeklődést. Ezt nem minden kozmetikus tudja anyagilag bevállalni. Rengeteg pénz, idő!

Nos körülbelül ezek azok, amik nélkül nagyon meg kell gondolni, hogy elkezdi-e az illető a kozmetikusi pályát... Erre nem készít fel az iskola, és persze senki más sem..

Nem minden kozmetikus hagyja el a pályát sok fiatal és idősebb nagybecsű kozmetikust ismerek, akik nagyon jól élnek és termékforgalmazást is végeznek kozmetikájukban, szerintem ez is egy fontos momentum ami kimaradt a kritériumokból, hogy eladhatóvá tegyük termékeinket amikkel dolgozunk! Termékeladás rettentő jó pénz és hitelessé is teszi a kozmetikus munkáját a vendégek felé! Hisz milyen előzékeny tud lenni az a kozmetikus, aki ajánl otthoni ápolásra bizonyos általa forgalmazható krémeket! Előzékenysége pedig hitelt és pénzt hoz a "konyhára"! Nos ezeket nem kevés iskolában illesztik be a tantervbe, pedig szükség lenne rá!

A másik amiről szót ejtenék az a különböző szépségipari cégeknél(neveket mellőznék) lévő állások. Nos, termékmenedzseri, üzletkötői illetve szakma vezetői állások fordulnak elő gyakrabban az álláshirdetések között. Általában(nem minden esetben) számlázni kell az ilyen cégek felé és mivel kereskedelmi tapasztalat vajmi kevés viszont szakmai annál több a jelentkezők közt, ezért ez szintén nehezebb a jelentkezők számára, aki nem tud eladni, de szakmájában rendkívül ügyes. Aztán van az a hirdető aki azt írja a hirdetésben , hogy: ALKALMAZOTTI ÁLLÁSBA KERES KOZMETIKUST! Nevetnem kell, a hirdetők 90%-a kifizetteti a járulékokat a munkabevételből a kozmetikussal, ami eleinte azt jelenti, hogy nem keres vagy alig, ergó: FELKOPIK AZ ÁLLA! Van aki százalékokat állapít meg, de megkéri a kozmetikust, hogy hozza a krémeket és kössön szerződét a TB-vel, hogy biztosítva legyen a munkavállaló! Néha nem kaptam levegőt munkariportok alkalmával, mit nem képzelnek egyes munkáltatók? Gyalázat, ahogy ez a szép szakma vergődik....

A szerencsés helyzet az, amikor a szakmát, amit tanult, kell valamilyen szinten művelni az adott cégnél (bemutató kozmetikus, szakoktató), nos ez az állás, ami hamar betöltetik, mert sokan jelentkeznek az ilyen jellegű pozícióra és szinte "kihalásos" alapon vannak ilyen helyek. Marad a vergődés a szakmában hónapról, hónapra vagy a mellékállások próbálgatása. Ismerősöm aki sminkmesteri iskolát végzett, illetve szakoktatói diplomája van (nem kis emberek tanították Temesvári Károly, Kalcsú Kati, Halmos Judit...stb.) felszolgál mostanában a kozmetikája mellett, mert nem tudja kitermelni a rezsit sokszor. Nos, nem elfogultságból beszélek hogy ő jó kozmetikus, hanem tapasztalom!

Nem kell messzire mennem a másik példáig sem. Barátnőm (együtt végeztük a szakmunkást) aki Budán forgalmas helyen Guinot szalont nyitott 2 évig bírta a kozmetikát fenntartani, pedig rendkívül ügyes, kellemes modorú kozmetikusnak tartottam és azt hittem menni fog neki a saját kozmetika! De a tulaj "ingatlan kiadó nem szakmabeli" úgy gondolta sokat akar rajta keresni és megemelte a bérleti díját 50%-al!! Szóval a több vendég jelenléte és szuper ügyes kozmetikus kéz sem képes kitermelni a pénzt amivel többet kell leadnia.. Elmenni a bérleményből kész ráfizetés lett volna, hát maradt amíg bírta. Aztán vége lett egy idő után, nem bírta. Átment egy közeli lepukkant helyiséget bérelni, hogy a vendégei ne maradozzanak el és ne kelljen sokat utazniuk, de lemorzsolódtak szépen lassan, mert a hely szelleme és a kozmetikus számukra megbomlott. Nos biztos van, akinek nagyon jól megy, aki kemény munka árán megtudja tartani a vendégeit, de nehéz és nem napi 6 óra munka ezt állíthatom... De ez van, ez egy szép szakma, ilyen sanyarú sorsra van ítélve sajnos, nem mindig a legjobbak élik túl a rossz időszakot, hanem akinek elegendő pénze van.

Semmi esetre sem szerettem volna kedvét szegni leendő kollegáimnak, csak tudatosságra intem őket amennyiben ezt a szép és számomra is szívet dobogtató szakmát válassza! Remélem, sokan hozzászólnak és kíváncsian várom a reakciókat, saját tapasztalatokat!


Szeretnék még adózni két nagyszerű kozmetikus emlékének, akik számtalan tanulót engedtek ki a kezükből, manapság sajnos ezt nem tehetik már meg, mert nincsenek már köztünk, az egyikük: Koppányi Andrea illetve nem utolsó sorban Seres Julika néni, akik neve fogalom a szakmában!
Írta: eb673dfdcb, 2008. december 28. 17:03
Fórumozz a témáról: A mai szépségipari állások és a kozmetikusok helyzete fórum (eddig 247 hozzászólás)

Ha ez a cikk tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2021, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook