A ledolgozós szombatoknak mi értelme van? (beszélgetés)
Államigazgatásban nincs olyan hogy jó pénzért vállalok helyettesítést. 🙃
Ezzel az év végi munkával sose volt gondom. Mentem, mert menni kellett. Nálunk nem volt leállás. Két éve vezették be, de vannak olyan osztályok, amik ilyenkor is működnek. A teljes leállás szinte lehetetlen.
Teljes életpályám eltelt úgy, hogy év végén dolgoztam. Még idén, és soha többé.
Helyettesítést jó pénzért vállalok :)
Az a korosztály vagyok akinél még a suliban volt A és B hét. Az egyiknél hosszú hét, szombaton is volt tanítás, a másik volt a rövid hét, ahol szabad szombat volt.
Azt gondolom, hogy el vagyunk kényelmesedve és kényeztetve.
Egy nap nincsenek nyitva a boltok és azonnal hosszú tömött sorok állnak és világvége hangulat van.
Nálunk szombaton 11-kor bezárt a bolt és hétfőn reggel nyitott. Mindig volt otthon minden. Ha mégis valami elfogyott, akkor ahogy írod, volt a szomszédba 🙃
Én a mai napig úgy vásárolok, hogy pénteken munka után bemegyek a boltba, és megveszem ami kell hétvégére. Már egy ideje a piacra is inkább reggel munka előtt megyek, csak hogy ne kelljen hétvégén boltba mennem. Ha mégis elfogyna valami, szomszédaink most is vannak... 😉 ❤️
A szombati munkanappal kapcsolatban is minden szavaddal egyetértek. 👍
Nem tudom te milyen irodában dolgozol, ahová 9-10 körül esnek be a dolgozók.
Mi fél 8-ra járunk dolgozni, de negyed 8-kor legkésőbb bent van mindenki. Senki nem morog hogy miért kell bemenni. Aki nem szeretne, ő szabadságot vesz ki. Egyébként mindig megbeszéljük ki az, aki szabira megy. Nálunk nincs délig ténfergés, nálunk 1 óráig, fél 2-ig munka van. Azért 1 óra vagy fél 2, mert ezeken a szombatokon pénteki munkarend szerint dolgozunk, és pénteken fél 2-ig vagyunk, de 1 órától el lehet menni a saját plusz időnk terhére.
Az ügyfélszolgálaton pedig délig ügyfélfogadás van. Oda reggel fél 9-től özönlenek az ügyfelek. Nyilván ez azért is van, mert akik szabin vannak, vagy nem dolgoznak szombaton, ők ilyenkor tudják intézni az ügyeiket.
Szóval nálunk van értelme bemenni. Ráadásul mivel kevesebben vagyunk bent, mert ugye vannak akik szabin vannak, több munka jut az ott lévőkre. De ez így van a nyári szabadságolások ideje alatt is. De ezzel sincs semmi baj, egy csapat vagyunk, megoldunk mindent.
"Ha a gyereknek szünideje van tavasszal, ősszel, télen, akkor a legtöbb szülő ekkor vesz ki magának is szabadságot!" Szerintem ez nálunk is így van, mert meg kell oldani. Aki nem kap szabit bármilyen okból, még táppénzre is mehet 🙂
Nekünk annyiban szerencsénk volt, hogy sógornőm szomszédban lakik, rengeteget segített, egy házbeli asszonykának pedig fizettünk, szintén hálás vagyok.
Nyilván nem ilyen az ideális családi hétvége, de akik folyamatos munkarendű helyet vállalnak, benne a pakliban minden ünnep is.
A 6 napos munkahetet még 1950-es években találták ki. Havonta 1 szabad szombatja lehetett az embernek, majd később a kádár rendszerben havonta 2 szabad szombatot kaptak az emberek. Majd a rendszerváltás körül a szombati nap is pihenő nap lett, igazodva a nyugati munkaidő beosztáshoz! DE:..sajnos a mai demokráciában is a 6 napos munkahét jogilag megengedett, mert valamiért ilyen ügyekben nem akaródzik a törvényalkotóknak a nyugati példákat átvenni, maximum a nyugati árakat vettük át, amit minden bevásárláskor tapasztalnak az emberek!
Én Angliában élek 14 éve, és olyan törvények vannak, miszerint: Családos ember nem kötelezhető hétvégi munkavégzésre. Egy munkavállaló nem kötelezhető heti 40 óránál több munkaidőre. A szabadság 3 hét hehlyett, Angliában 5 hét. Tök mindegy ki kormányozza az országot, az ország GDP-je annyira gyenge, hogy csak az adófizetőkből tudja fenntartani magát, meg az állami vállalatokból, amiből nagyon kevés van! Valahogy én azt veszem észre, hogy bevált szokása a magyar államnak, hogy a férfiakat és a nőket elválasszák a családtól hétvégén is. Angliában a hétvége a családé! HHa a gyereknek szünideje van tavasszal, ősszel, télen, akkor a legtöbb szülő ekkor vesz ki magának is szabadságot! Nálunk nincs szakszervezet, azt tehetnek a munkaadók a munkavállalókkal amit akarnak, és ebben ez az őskori jogrendszer partner is! Nem is értem, hogy az emberek miért nem lázadnak ez ellen. Volt időszak, mikor azt gondoltam, hogy a tudásommal hazaköltözök, de ez a "rabszolgatörvény" teljesen elvette a kedvem, hogy én bármikor is vissza menjek dolgozni Magyarországra. Válallkozni meg egyszerűen nevetséges Magyarországon véleményem szerint, mert az államnak dolgozol és nem a saját jólétedért!
Nem értem a problémát. Nagyon örülök, hogy megszakítás nélkül tölthetem az ünnepeket otthon, és ennek az az ára, hogy egy szombaton be kell mennem dolgozni. Be szoktam menni és becsületesen ledolgozom a napot. Persze hogy fáradt az ember egy egész hét után, és semmi kedve bemenni, dehát felnőtt embernél ez nem kedv kérdése. És a kollégáim is ledolgozzák a napot, nem két órával később esnek be kómásan, bár persze van, aki morog, hogy ez hülyeség. Szerintem meg korrekt dolog.
A boltokról: örülök, hogy december 24-én zárva tartanak a boltok, mégpedig a bolti dolgozók miatt. Hadd legyen nekik is ünnepük. Nem akarom elkezdeni, hogy "bezzeg az én időmben", de gyerekkoromban tényleg az volt, hogy szombat déltől vasárnap reggelig szó szerint semmi nem volt nyitva, és mégis itt vagyok :) Túlságosan hozzászoktunk ahhoz, hogy ne tervezzünk előre, mert ha elfelejtünk valamit, úgyis nyitva van valahol egy bolt. Ha jól tervez az ember, akkor nem okoz gondot a december 24-ei zárva tartás. Ha meg mégis elfelejtett valamit, marad a régi módszer: becsöngetek a szomszédba és kölcsönkérem :)
Három napig bolt nélkül? Ha egy napra bezár már
"meghalunk" van.
További ajánlott fórumok:
- Mi számít bele a későbbi gyesbe a kismama ledolgozott évei alapján?
- Nem rendelkezem 3 ledolgozott hónappal, mennyit kapok a gyerek után?
- Szereted a szombatokat?
- A bérpótló támogatáshoz 30 munkanap szükséges, ha nem közmunkában szerzem meg a 30 ledolgozott napot, akkor is jogosult vagyok rá?
- Bevitt, -és ledolgozott kcal kapcsolata
- Mennyi ledolgozott nap után jár munkanélküli segély?