A húslevesről pár szót... Ha szereted, akkor nem lesz nehéz :-) (beszélgetős fórum)
Nálunk a húsleves "vasárnapi" leves:))
Persze volt már rá példa,hogy nem akkor főztem,de igazából ha van egy kis csontom,mindig vasárnapra tartalékolom.
Én úgy készítem,hogy először felteszem a csontot,és főzni kezdem,közben ahogy pucolom a zöldségeket ,már dobom is hozzá.
A répákkal vigyázni kell,ha túl sok van benne, édeskés lesz a leves,szóval 3 sárga ,2 fehérrépánál többet nem szoktam bele tenni (kb 5 l-es fazékban főzöm)Egy szem krumpli,egy fej vöröshagyma(meghagyva a vörös héja,csak megmosva).
Egy két gerezd karalábé,zeller gumó elmaradhatatlan.A mélyhűtőbe szokott lenni kelbimbó,abból is egy 5-6 darabot szoktam bele dobni.Néha ha nincs ennyi zöldségem ,akkor egy marék cukorborsót teszek bele.
Ha van zeller,vagy petrezselyem zöldje,akkor pamut cérnával összekötve mehet a tetejére.Amikor minden zöldség benne van,akkorszínültig felengedem vízzel és felforralom.Utána visszaveszem a tüzet,hogy ép csak pötyögjön,lehabozom a nagyját és akkor rakok bele kb 10 szem egész borsot,és megsózom ...és nagyon lassú tűzön kb 3-4 órán át a tűzön hagyom.
A cérnametéltet külön főzöm,soha nem benn a levesben.
Pontosan így készül...:)
Én egy evőkanál extraszűz olivaolajat is szoktam tenni bele. Gyönyörű színe lesz és isteni finom. Egy próbát megér!:)
1 dl hideg vizet öntök hozzá, ha túl sokáig forralom (van ilyen, mert feledékeny vagyok)nagyon szépen letisztul utána, egyáltalán nem lesz zavaros.
jó is az,jó kis leves,mindegy mijen,csak ne paradicsom,mert azzal ki lehetne kergetni a világból...
ebben a melegben jól is tud esni egy tányér fini leves...:)))
nálunk ugy,hogy levágunk egy csirkét,ugye a háziállat húsa finomabb,mint a boltié...de a bolti is szuper tud lenni...mindenképp valami csontos husi kell,farhát,nyak,szárny,és ha van belsőség,az sem rontja el,felteszed főni hideg vizben,egy picike sóval...ha már egy cseppet fort,lehabozod és vissszaveszed takarékra a lángot alatta,valaki főzi kicsit még zöldségek nélkűl a husit,én nem szoktam,csak akkor,ha disznóból vagy pujkából csinálom,mert azoknak több idő kell,mint a csirkének,hogy a zöldég se főjőn szét...mehet bele a zöldség dögivel,ami lehet répa,zöldség,zöldségzöldje,fokhagyma,káposzta torzsa,tv paprika,karalábé,vagy karfiól,és egészben a vöröshagyma...
nyakon öntöm delikáttal,és szépen gyöngyözve fölhet,mondjuk reggel héttől délig simán...az olyan lessz,minta nagykönyvben,legalább is a párom mindig "kétpofára" eszi...a tésztát is én csinálom bele,jó kis házi tojásból...nyammmm...egész megkivántam...:)))
hááát,Tolna megyében,Szekszárdon igy készűl a husi leves...:)
Jó kis kacsahúsi leves csiga tésztával.
Most meg is enném:)
Nálunk mindenki leveses...ebédre, vacsira húslevest esznek. A lányomnak a főzelék = leves sok tésztával. Így minden másnap húslevest főzök.:)
Leginkább pulyaszárnyból vagy csirkefarhátból a legfinomabb...és igen, semmit sem szabad kispórolni belőle.
Én egy gerezd fokhagymát is teszek bele.:) Nagyon fincsi!
a húslevest én sem tudom ugy elkésziteni,mint anyukám,hiába teszek bele ugyan azt,nem lessz olyan,bár a család szereti az én husi levesemet is,főleg a párom,és annélkűl nincs vasárnap...
én arra jöttem rá,hogy a húsleves akkor lessz igazán izletes,ha sok répa és az elmaradhatatlan petrezselyem és a zőldje is benne van,és még egy darab tv paprika és káposzta torzsa is,na meg a csontos hús,csináltam már csak csirke combból is és annak nem volt olyan ize,mint a csirke mellcsontból vagy a csirkenyakból vagy szárnyból,mert én álltalában csirkéből főzöm,a disznóból nem szeretik annyira...
mimmo33....
és drága apudnak milyen igaza van...:)))
A főzésnél nagyon fontos, hogy lassan főzzük. , mert akkor állunk neki húslevest készíteni, ha van rá legalább 4-5 óránk.
Húslevest nem lehet munka után, vacsorára elkészíteni, ehhez idő kell. Ezért írtad biztos szomorú069, hogy "ünnepíze van". Szép szó.
Jól mondod! A régi szép emlékeket idézi. Nagymamáimat :-)))))
Sok sok meghitt emlék!!!!
További ajánlott fórumok:
- Miért olyan nehéz kilépni a kapcsolatból, akkor is, ha az már nem jó?
- Szereted Önmagad akkor másold be!!
- Miért van az, hogy ha pár kilót felszedek, akkor nehezebb a légzés?
- Olyan igazságtalan egy nővel: Évente egyszer, pár napra nagy nehezen eljutsz nyaralni és pont akkor van a havi lavina ....
- Ha szereted Raikkönent vagy csak szimplán Ferraris vagy akkor gyere ide!
- Motorozás akkor is, ha nem szereted