Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Fórumok » Egyéb témák » A gyes lejárta után, addig amíg nem találok munkát milyen szociális ellátásra lehetek jogosult a családi pótlékon kívül? fórum

A gyes lejárta után, addig amíg nem találok munkát milyen szociális ellátásra lehetek jogosult a családi pótlékon kívül? (tudásbázis kérdés)

2014. szept. 14. 07:24

Én most is azt mondom,ha valaki munkából megy szülni,menjen vissza dolgozni,hisz akkor is jár a gyes....ha megszűnt a munkanélküli is,amit esetleg gyes lejárta után igényelt,akkor valószínű bejelentkezett a munkaügyibe....együtt kell működni,de még akkor sem biztos,hogy bármilyen ellátást fog kapni..

Tanfolyamokról annyit,hogy tartós munkanélkülinek,vagy egy családban halmozott munkanélkülinek kell lenni(tehát férj,feleség)segélyt csak 1 kaphat,de a másik,ebben az esetben a feleség kaphat rendelkezésre állási támogatást....persze ennek is vannak feltételei....

Az én esetem eléggé speciális...tartós beteg gyerekkel vagyok gyesen,mellette dolgozom...volt egy tanfolyam ahová gyesről is lehetett menni,mégis elhajtottak....pedig betegségemből kifolyólag szakmámba nem is tudok elhelyezkedni,mégsem erőlködnek hogy átképezzenek....tehát szívás a köbön...

Mondjuk én azt tanácsolom,önkormányzatnál többet tudnak segíteni,mert ide is mindenki a saját tapasztalatát írja le,ami természetesen nem mindenkire igaz.

Sógornőm gyesről RÁT-ra ment,mondjuk ö dolgozni sem akar.....tehát ha neki adtak,szerintem neked is adnak....

20. 2cc786c515 (válaszként erre: 18. - Fehérke111)
2014. szept. 11. 17:18
Igen, pontosan erről van szó.
19. Cippora (válaszként erre: 18. - Fehérke111)
2014. szept. 11. 15:48
Igen,ebben igazad van,én munkanélkülire jelentkeztem volna,köszi a kiigazítást :)
18. fehérke111 (válaszként erre: 17. - Cippora)
2014. szept. 11. 15:33

De ha nem jogosult munkanélküli ellátásra, akkor álláskeresőként nyilvántartásba vetetheti magát, mivel gyes alatt vállalhat munkát. Amíg más ellátásban részesül, addig munkanélküli járadékra nem adhat be kérelmet.

Ha te dolgoztál gyes előtt, akkor jogosult voltál munkanélküli járadékra - azt valóban csak a gyes letelte után lehet intézni.

17. Cippora (válaszként erre: 16. - 2cc786c515)
2014. szept. 11. 14:01

"már jóval a GYES lejárta előtt be kellett volna menned a MÜK-be, hogy ne legyen kiesési időszakod."Ez nem így van,legalábbis nálunk nem.Én hiába akartam gyes lejárta előtt,megmondták,ha május 17.-én lejár a gyes akkor legkorábban 18.-án mehetek ügyintézni,egy nappal előtte sem.És még papírral kellett igazolni hogy nem vagyok már gyesen,ha ilyen papír nincs (volt ismerős akinek nem volt) akkor még azt is ki kellett a MÁK-tól kérni.

16. 2cc786c515 (válaszként erre: 11. - 82eae0fd3e)
2014. szept. 11. 13:49

…nah, mivel leordítottad a fejemet, felhívtam a kolleganőmet a szoc.osztályról és elmondta – remélem jól jegyzeteltem le!!


1) be kell menned a Munkaügyi Központra és regisztráltatnod kell magad náluk – 3!! Hónapig együtt kell velük működnöd és majd csak utána lehetsz jogosult a foglalk.hely. támogatása: 22.800.-Ft/hó - de majd itt azt is figyelembe veszik, hogy egyedülállóként (vagy nem) milyen és mennyi vagyonnal rendelkezel..

2) Aztán be kell menned a Járási Hivatalba és szoc.rászorultság alapján igényelned kell a Tb-t


Ennyi. Feltételezem ezt már neked is elmondták és azt is, hogy már jóval a GYES lejárta előtt be kellett volna menned a MÜK-be, hogy ne legyen kiesési időszakod.


Eléggé megszigorítottak már mindent, semmit nem adnak :(

De ha jól olvastam, már pedig igen... a többiek már leírtak neked minden tudni valót.


..és már bocsánat, de egy szóval sem írtam, hogy a SEGGEDEN ülsz!!


Nagyon remélem, hogy már holnap több sikerrel jársz és találsz egy munkahelyet!!

15. fehérke111 (válaszként erre: 7. - 82eae0fd3e)
2014. szept. 11. 12:01

A hölgyet nem kérdezted meg, hogy milyen ellátást kap? Ha már hosszú évek óta kapja, akkor lehet, hogy más valami van a háttérben.

Furcsa, hogy a gyes letelte után elutasították a tanfolyami lehetőséget - és én is úgy tudom, hogy az előző tanfolyam időtartamának kétszerese után támogatható új tanfolyam elvégzése. (Fizetik a tanfolyami költséget, ellátást is kapsz, szolgálati idő nyugdíjhoz, egészségbiztosításod is megvan, és ha közben találsz munkahelyet, az még jobb.)

14. forrest2010 (válaszként erre: 11. - 82eae0fd3e)
2014. szept. 10. 13:51
Nagyon jók ezek a fórumok !!! ha nem is olyan segítséget kap a rászoruló , h munkát v .... de legalább útmutatást , a mai rohanó világba az se semmi ! főleg , ha hivatalos helyről nem kapja + az ember , pedig elsősorban onnan kellene megfelelően tájékoztatni az embereket . / Bármi hasfájása van valakinek , szinte minden témáról talál valamit ! /
13. Cippora (válaszként erre: 10. - 82eae0fd3e)
2014. szept. 10. 13:42
Hú,akkor nálunk eléggé másképpen vannak a dolgok (Szabolcsban) anyukám volt egy 10 hónapos tanfolyamon,nekik nem ígértek munkát,de a tanfolyam elvégeztével azt mondták mehetnek majd másikra csak a tanfolyam időtartalmának a dupláját kell kivárni,utána lehet jelentkezni.Esetében tehát majd csak 20 hónap múlva lehetett volna,de szerencsére ő talált állást,és azóta is dolgozik.
2014. szept. 10. 13:20
A 11. Bichternek szólt, bocsi Cippora!
11. 82eae0fd3e (válaszként erre: 9. - Cippora)
2014. szept. 10. 13:17
Cippora! Nyilván nem innen várom a megváltást és a segítséget, de mivel SEM a munkaügy SEM a hivatal nem segített ezidáig SEMMIBEN, így gondoltam utánaérdeklődöm itt is (MIKÖZBEN FOLYAMATOSAN JÖVÖK-MEGYEK HÁTHA VALAHOL MÉGIS SIKERREL JÁROK, TEHÁT NEM ÜLÖK ITTHON A SEGGEMEN)hátha valaki tud tanácsolni valami hasznosat.
10. 82eae0fd3e (válaszként erre: 9. - Cippora)
2014. szept. 10. 13:14
Voltam már náluk tanfolyamon, tudom, hogy hogy működik. És mivel már voltam, azt mondták, hogy még egyszer nem mehetek, ne húzzak belőlük hasznot. Ja, és persze hiába végeztem l náluk a tanfolyamot, sehova nem tudtam vele elhelyezkedni, pedig az elején fogadkoztak, hogy a tanfolyam végén mindenkinek biztosítanak munkát.
9. Cippora (válaszként erre: 1. - 82eae0fd3e)
2014. szept. 9. 13:42
Szerintem nem sok mindent.Munkaügyibe jelentkezz be,állást adni nem fognak,úgyhogy keress tovább,de tanfolyamaik vannak,arra lehet jelentkezni,és nem csak képesítést ad ha elvégzed de az idő alatt pénzt is kapsz,és munkaviszonynak számít.Fel a fejjel.Én még munkát sem tudok keresni,mert a lányom bölcsis lett,de annyira nem bírta a közösséget,állandóan beteg volt (havonta 2-3 hetet is) hogy fel kellett adnom a munkát,és nem tudok mellette dolgozni,még ki tudja meddig :( és nekem sem jár semmi...
2014. szept. 9. 12:09

...tovább kell keresned...


Be kell menned a Polg.Hivatal szoc.osztályára és megkérdezni mire lehetnél jogosult. Innen senki nem fogja elintézni sajna :(

2014. szept. 9. 11:47
Aktív korúak ellátására nem vagyok jogosult. Munkaügynél próbálkoztam régebben, mikor kikerültem a suliból, 2 évig járnom kellett hozzájuk 3 havonta. Semmit nem segítettek és ajánlani se ajánlottak soha semmit, soha nem is közvetítettek ki, de akkor kötelező volt mennem 3 havonta, hogy benyomják a pecsétet a könyvembe, hogy megjelentem a semmiért. Egyik ilyen alkalommal, amikor sorra kerülte, leültem az ügyintézőm asztalához és köszönés helyett ezt kaptam: "Maga meg minek jött??" Szó szerint ezt mondta!!!! Tehát értelmét nem látom felénk a munkaügynek. Valami rendszeres szociális ellátásra gondoltam, amit kaphatok. Valami biztosan van, mert egy nő tizen valahány éve folyamatosan kap valami támogatást (egyébként semmire nincs rászorulva, se kutyája se macskája, lelkileg és fizikailag is rendben van) dolgozni még csak meg sem próbált elmenni és kapja a pénzt. Már 50 körül van, lót-fut a városban állandóan, nincs lerobbanva, seggig kisminkelve szép ruhákban. Gondolom, ha neki jár, akkor én csak kapok valamit, míg nem találok munkát? Egyébként gyes alatt is keretem munkát, hogy mire lejár legyen hova mennem dolgozni. Gyes alatt meg nem tudtam elmenni, mert nem volt kire hagyjam a kicsit.
2014. szept. 9. 11:47

És mondjuk igen,már a gyes lejárt előtt el kezdtem az álláskeresést így átfedésben voltam,nem maradtam ellátás nélkül.

Nekem a gyes után járt a munkanélküli,augusztus végén ez lejárt,szeptember kettővel kezdte a kicsi az ovis én meg a melót.

2014. szept. 9. 11:41

Én ugyanebben a helyzetben voltam,hat év itthonlét,gyes után,több szakmával,két gyerekkel vágtam neki az álláskeresésnek,alig pár hét alatt sikerült munkát találnom,mindezt úgy,hogy az a lehetőség is megadott,hogy háromszor is tudtam váltani,mire megtaláltam a megfelelőt!

Ennek most szeptemberben volt már egy éve.

Szerintem száz helyre biztosan beadtam az önéletrajzomat és nem nagyon válogattam.

Munkanélküli nem jár neked?Vagy az aktív korunk rendelkezésre állása támogatása?

2014. szept. 9. 11:38

Joghely: Az 1993.évi III. törvény 33-34.§-ai, 37-37/B. §-ai valamint a 63/20006. (III.27.) Korm. rendelet 1-13. §-a, 15-17/B. §-ai, 18. §-a.

Az ellátás típusa: Pénzbeli

Az ellátás jövedelmi helyzettől függő.

Leírás: Az aktív korúak ellátása a hátrányos munkaerő-piaci helyzetű aktív korú személyek és családjuk részére nyújtott ellátás. Aktív korúak ellátása lehet: a) RENDSZERES SZOCIÁLIS SEGÉLY b) foglalkoztatást helyettesítő támogatás. A RENDSZERES SZOCIÁLIS SEGÉLY HAVI ÖSSZEGE: a) JÖVEDELEMMEL NEM RENDELKEZŐ EGYEDÜLÉLŐ SZEMÉLY ESETÉBEN az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének (2014-ben 28.500 Ft) 90 %-a, jelenleg 25.650 Ft, b) JÖVEDELEMMEL RENDELKEZŐ EGYEDÜL ÉLŐ SZEMÉLY ESETÉBEN a rendszeres szociális segély fenti összegének és a jogosult jövedelmének a különbözete, c) CSALÁDBAN ÉLŐ SZEMÉLY ESETÉBEN a családi jövedelemhatár összegének és a jogosult családja havi összjövedelmének különbözete. ( A pontos fogalom meghatározásokat lásd a Megjegyzés rovatban.) A RENDSZERES SZOCIÁLIS SEGÉLY LEGMAGASABB ÖSSZEGE 2014. január 1-jétől : a) 45 569 Ft, b) 22 769 Ft, abban az esetben, ha a rendszeres szociális segélyre jogosult családja tagjának foglalkoztatást helyettesítő támogatásra való jogosultságot állapítottak meg az alábbiak szerint: AKTÍV KORÚAK ELLÁTÁSÁRA EGY CSALÁDBAN EGYIDEJŰLEG CSAK EGY SZEMÉLY JOGOSULT KIVÉVE, HA AZ EGYIK SZEMÉLY A FOGLALKOZTATÁST HELYETTESÍTŐ TÁMOGATÁS, MÍG A MÁSIK SZEMÉLY A RENDSZERES SZOCIÁLIS SEGÉLY FELTÉTELEINEK FELEL MEG.

Az ellátásra jogosultak: Hátrányos munkaerőpiaci helyzetű személyek

A jogosultság feltétele: AKTÍV KORÚAK ELLÁTÁSÁRA, EZEN BELÜL RENDSZERES SZOCIÁLIS SEGÉLYRE JOGOSULT AZ A SZEMÉLY AKI AZ ALÁBBI EGYÜTTES FELTÉTELEKNEK MEGFELEL ( három jogosultsági csoportba foglalva a szerkesztő által) : I ) AKI EGÉSZSÉGKÁROSODOTT ( a) aki munkaképességét legalább 67%-ban elvesztette, aki legalább 50%-os mértékű egészségkárosodást szenvedett, vagy akinek az egészségi állapota a rehabilitációs hatóság komplex minősítése alapján nem haladja meg az 50%-os mértéket,vagy b) vakok személyi járadékában illetve fogyatékossági támogatásban részesül ) ÉS jövedelme, illetve családjában az egy fogyasztási egységre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 90 %-át. Ez az összeg 2014-ben 25.650 Ft. II.) AKINEK ESETÉBEN AZ ÁLLÁSKERESÉSI TÁMOGATÁS FOLYÓSÍTÁSI IDŐTARTAMA - a kérelem benyújtását megelőző 1 éven belül - LEJÁRT, VAGY AKINEK ESETÉBEN AZ ÁLLÁSKERESÉSI TÁMOGATÁS FOLYÓSÍTÁSÁT KERESŐTEVÉKENYSÉG FOLYTATÁSA MIATT (a folyósítási idő lejártát megelőzően) SZÜNTETTÉK MEG, ( és a keresőtevékenységet követően álláskeresési támogatásra nem szerez jogosultságot ) ÉS jövedelme, illetve családjában az egy fogyasztási egységre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíjminimum 90 %-át ÉS a rá irányadó nyugdíjkorhatárt öt éven belül betölti, vagy 14 éven aluli kiskorú gyermeket nevel és a gyermek ellátását napközbeni ellátást biztosító intézményben nem tudják biztosítani, vagy a települési önkormányzat rendeletében meghatározott egyéb feltételeknek megfelel (pl. családi körülményeire, egészségi, vagy mentális állapotára tekintettel) III.) AKI KÉRELME BENYÚJTÁSÁT MEGELŐZŐ KÉT ÉVBEN AZ ÁLLAMI FOGLALKOZTATÁSI SZERVVEL LEGALÁBB EGY ÉV IDŐTARTAMIG EGYÜTTMŰKÖDÖTT, VAGY AKINEK ESETÉBEN AZ ALÁBBIAKBAN FELSOROLT REMDSZERES PÉNZELLÁTÁS FOLYÓSÍTÁSA - a kérelem benyújtását megelőző 1 éven belül - MEGSZŰNT ( az ápolási díj, a gyermekgondozási segély, a gyermeknevelési támogatás, a rendszeres szociális járadék, a bányász dolgozók egészségkárosodási járadéka, az átmeneti járadék, a rehabilitációs járadék, a rokkantsági nyugdíj, a baleseti rokkantsági nyugdíj, a megváltozott munkaképességű személyek ellátása, az ideiglenes özvegyi nyugdíj, illetve az árvaellátásra jogosult gyermekek tartása címén megállapított özvegyi nyugdíjra jogosultság arra való tekintettel, hogy már egyik gyermeket sem illeti meg árvaellátás.) ÉS KÖZVETLENÜL A KÉRELEM BENYÚJTÁSÁT MEGELŐZŐEN AZ ÁLLAMI FOGLALKOZTATÁSI SZERVVEL LEGALÁBB HÁROM HÓNAPIG EGYÜTTMŰKÖDÖTT ÉS jövedelme, vagy családjában az egy fogyasztási egységre utó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíjminimum 90 %-át ÉS a rá irányadó nyugdíjkorhatárt öt éven belül betölti, vagy 14 éven aluli kiskorú gyermeket nevel és a gyermek ellátását napközbeni ellátást biztosító intézményben nem tudják biztosítani, vagy a települési önkormányzat rendeletében meghatározott egyéb feltételeknek megfelel ( pl. családi körülményeire, egészségi, vagy mentális állapotára tekintettel). A RENDSZERES SZOCIÁLIS SEGÉLY FOLYÓSÍTÁSÁNAK TOVÁBBI FELTÉTELE - AZ I. ) PONTBAN EMLÍTETT JOGOSULTSÁGI CSOPORTOT (EGÉSZSÉGKÁROSODOTTAK) KIVÉVE - a települési onkormányzat által együttműködésre kijelölt szervvel történő együttműködés, melynek fontos része a beilleszkedést segítő programban való részvétel. A települési önkormányzat rendeletben szabályozza az együttműködés eljárási szabályait, továbbá a beilleszkedést segítő programok típusait és az együttműködés megszegésének eseteit. A TELEPÜLÉSI ÖNKORMÁNYZAT RENDELETÉBEN AZ AKTÍV KORÚAK ELLÁTÁSÁRA VALÓ JOGOSULTSÁG EGYÉB FELTÉTELEKÉNT ELŐÍRHATJA, hogy a kérelem benyújtója, illetve az ellátás jogosultja a lakókörnyezete rendezettségének biztosítására vonatkozó, a rendeletében megállapított feltételeket teljesítse. A lakókörnyezet rendezettségének biztosítása körében a kérelmező vagy jogosult által életvitelszerűen lakott lakás vagy ház és annak udvara, kertje, a kerítéssel kívül határos terület, járda tisztán tartása, az ingatlan állagának és rendeltetésszerű használhatóságának, valamint higiénikus állapotának biztosítására irányuló kötelezettség írható elő. A rendeletben megállapított feltételek teljesítésére a kérelmezőt, illetve a jogosultat megfelelő, de legalább ötnapos határidő tűzésével a jegyzőnek - az elvégzendő tevékenységek konkrét megjelölésével - fel kell szólítania. NEM ÁLLAPÍTHATÓ MEG AZ AKTÍV KORÚAK ELLÁTÁSÁRA VALÓ JOGOSULTSÁGA ANNAK A SZEMÉLYNEK, AKI a) előzetes letartóztatásban van, elzárás büntetését, illetve szabadságvesztés büntetését tölti, b) az 1993. évi III. törvény 3. § (3) bekezdése alá tartozik, és - a határ menti ingázó munkavállalókat kivéve - tartózkodási joga megszűnt vagy tartózkodási jogának gyakorlásával felhagyott, c) gyermekgondozási segélyben, illetve gyermeknevelési támogatásban részesül, d) gyermekgondozási segélyre jogosult, a gyermek egyéves korának betöltéséig, e) az Flt. szerint az álláskeresési támogatás megállapításához szükséges munkaviszonnyal rendelkezik, f) katonai szolgálatot teljesít, g) közoktatási, illetőleg felsőoktatási intézményben nappali oktatás munkarendje szerint tanulmányokat folytat, vagy h) az Flt. szerint képzési támogatásként keresetpótló juttatásban részesül vagy i) a megváltozott munkaképességű személyek ellátásában részesül, j) az egyenlő bánásmódról és az esélyegyenlőség előmozdításáról szóló törvény szerint felzárkózást elősegítő megélhetési támogatásban részesül. MEG KELL SZÜNTETNI AZ ELLÁTÁSRA VALÓ JOGOSULTSÁGÁT ANNAK A SZEMÉLYNEK ( a fentiekben az a)-g) és i) pontban felsoroltakon túl), a) aki az aktív korúak ellátására való jogosultság feltételeinek vagy az annak keretében megállapított pénzbeli ellátás összegének felülvizsgálatára irányuló eljárást akadályozza, b) aki keresőtevékenységet folytat, kivéve, ha a keresőtevékenység alapjául szolgáló jogviszonyt 90 napot meg nem haladó időtartamra létesítette, továbbá ide nem értve a közfoglalkoztatást, az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló törvény szerint létesített munkaviszony keretében végzett, valamint a háztartási munkát, c) akire vonatkozóan az aktív korúak ellátására való jogosultság fennállása alatt a munkaügyi hatóság a jogellenes munkavégzés tényét két éven belül ismételten jogerősen megállapította, d) aki a rendszeres szociális segély folyósításának időtartama alatt az együttműködésre kijelölt szervvel fennálló együttműködési kötelezettségét neki felróhatóan két éven belül ismételten megszegi.

Folyósítás: HA AZ ELLÁTÁSRA JOGOSULT SZEMÉLY LAKCÍME AZ ELLÁTÁS FOLYÓSÍTÁSÁNAK IDŐTARTAMA ALATT MEGVÁLTOZIK, és - bejelentési kötelezettségének eleget téve - a változást 15 napon belül bejelenti, a változás hónapjára járó ellátást a korábban folyósító szerv teljes összegben folyósítja. Az új lakcímen az ellátást kérelmezni kell. Ha a kérelmet a lakcímváltozást követő 30 napon belül benyújtják, és a jogosultság az új lakcímen is változatlanul fennáll, akkor az új lakcím szerint illetékes jegyző az ellátást a lakcímváltozást követő hónap első napjáról folyósítja. ( Így a folyósításban a folytonossság megmarad!) HA AZ ÖREGSÉGI NYUGDÍJ LEGKISEBB ÖSSZEGE VÁLTOZIK (2014. január 1-én nem változott), akkor a rendszeres szociális segély összegét a változás időpontjától számított 90 napon belül felül kell vizsgálni. Ha az ellátás összege a felülvizsgálat eredményeként a) emelkedett, akkor az új összeget az öregségi nyugdíj legkisebb összege emelkedésének időpontjára visszamenőlegesen, b) csökkent, akkor az új összeget az öregségi nyugdíj legkisebb összege emelkedésének időpontját követő harmadik hónap első napjától kell folyósítani. A RENDSZERES SZOCIÁLIS SEGÉLYRE JOGOSULT HALÁLA ESETÉN a fel nem vett ellátást a vele közös háztartásban együtt élt házastárs vagy élettárs, gyermek, unoka, szülő, nagyszülő és testvér egymást követő sorrendben veheti fel a halál hónapját követő hónap utolsó napjáig. A RENDSZERES SZOCIÁLIS SEGÉLY FOLYÓSÍTÁSA SZÜNETEL : ha a jogosult a) 90 napnál nem hosszabb időtartamra létesített jogviszony alapján keresőtevékenységet végez, a jogviszony fennállásának időtartama alatt, vagy b) olyan képzésben vesz részt, amelynek keretében felzárkózást elősegítő megélhetési támogatásban vagy képzési támogatásként keresetpótló juttatásban részesül, a felzárkózást elősegítő megélhetési támogatás vagy a keresetpótló juttatás folyósításának időtartama alatt. EGY HÓNAPRA FEL KELL FÜGGESZTENI A RENDSZERES SZOCIÁLIS SEGÉLY FOLYÓSÍTÁSÁT, ha az ellátásra jogosult személy a lakókörnyezete rendben tartására vonatkozó feltételeknek - a felszólítás ellenére - nem tesz eleget. A RENDSZERES SZOCIÁLIS SEGÉLY TERMÉSZETBENI SZOCIÁLIS ELLÁTÁS FORMÁJÁBAN IS NYÚJTHATÓ AZ ALÁBBIAK SZERINT: a) a települési önkormányzat képviselő-testülete rendeletben előírhatja, hogy a tízezer forintot elérő összegben folyósított rendszeres szociális segély esetében az ellátás összegéből ötezer forintot természetben, fogyasztásra kész étel vásárlására felhasználható Erzsébet-utalvány formájában kell nyújtani. b) a fentieken túl, abban az esetben, ha a családban védelembe vett gyermek (részletesen lásd a Megjegyzés részben) él, a települési önkormányzat képviselő-testülete a rendszeres szociális segély természetbeni szociális ellátás formájában történő nyújtásáról dönthet, ennek eljárási szabályait és a természetbeni juttatás formáit rendeletében szabályoznia kell úgy, hogy védelembe vett gyermekenként az ellátás megállapított összegének 20%-a, de összesen legfeljebb 60%-a nyújtható természetben. TERMÉSZETBENI ELLÁTÁS LEHET: az Erzsébet-utalvány, az élelmiszer, a tüzelősegély, a tankönyv- és tanszervásárlás támogatása, a tandíj, a közüzemi díjak, illetve a gyermekintézmények térítési díjának kifizetéséhez nyújtott, valamint a családi szükségletek kielégítését szolgáló, gazdálkodást segítő támogatás.

Az igény benyújtásának helye(i): Lakcím szerint illetékes települési önkormányzat polgármesteri hivatala

Az igény benyújtásának formája: AZ AKTÍV KORÚAK ELLÁTÁSA IRÁNTI KÉRELMET a LAKCÍM szerint illetékes települési önkormányzat szociális ügyekkel foglalkozó osztályán, irodáján lehet igényelni a 63/2006. (III.27.) Kormányrendelet 3. számú melléklete szerinti nyomtatványon, mely az igénylés helyén szerezhető be. A KÉRELEM ELBÍRÁLÁSÁHOZ SZÜKSÉGES A JÖVEDELEM IGAZOLÁSÁN KÍVŰL : a) a kormányrendelet 1. számú melléklete szerinti vagyonnyilatkozat, b) a közös háztartásban élő gyermek(ek)re vonatkozóan az alábbi igazolások: ha a tankötelezett korhatárt már betöltötték, a tanulói, hallgatói jogviszony fennállásáról szóló igazolás, valamint a tartósan beteg, az autista, illetve a testi, érzékszervi, értelmi vagy beszédfogyatékos állapotot igazoló irat. EGÉSZSÉGKÁROSODOTT SZEMÉLY ESETÉBEN a fentieken túlmenően a kérelem elbírálásához szükséges a) a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatalnak (szakértői bizottságnak) az érvényes és hatályos szakhatósági állásfoglalása a munkaképesség legalább 67%-os mértékű csökkenéséről, illetve a legalább 50%-os mértékű egészségkárosodásról, vagy az egészségi állapot minősítéséről vagy b) a Magyar Államkincstár illetékes területi szervének igazolása arról, hogy a kérelmező vakok személyi járadékában, illetve fogyatékossági támogatásban részesül. FONTOS: amennyiben az egészségkárosodott személy a kérelméhez a fentemlített szakhatósági állásfoglalást vagy szakvéleményt nem csatolta, a hatóság a szakhatósági állásfoglalás kiadása céljából megkeresi a szakértői bizottságot. NEM EGÉSZSÉGKÁROSODOTT SZEMÉLY ESETÉBEN ( A jogosultság feltételeinél az II.) illetve a III.) jogosultsági csoportban felsorolt személyek tartoznak ide) esetén szükséges még a MUNKAÜGYI KÖZPONT IGAZOLÁSA az álláskeresési támogatás folyósítása időtartamának lejártáról, illetve arról, hogy álláskeresési támogatásra való jogosultsága nem áll fenn, vagy a megelőző együttműködés teljesítéséről. Amennyiben az igénylő "A jogosultság feltételei" részben felsorolt rendszeres pénzellátás megszűnése után igényli a támogatást, szükséges még AZ ELLÁTÁS MEGSZÜNTETÉSÉRŐL SZÓLÓ HATÁROZAT. Ha a kérelmező úgy nyilatkozik, hogy 14 éven aluli gyermekének napközbeni ellátása nem biztosított, A KÖZOKTATÁSI INTÉZMÉNYBEN TANULMÁNYOKAT FOLYTATÓ GYERMEK ESETÉN CSATOLNI KELL AZ INTÉZMÉNY IGAZOLÁSÁT ARRÓL, HOGY A GYERMEK NAPKÖZBENI ELLÁTÁSÁT NEM TUDJA BIZTOSÍTANI, egyéb esetben a jegyző hivatalból vizsgálja a gyermek napközbeni ellátást biztosító intézményben történő elhelyezésének lehetőségét. ABBAN AZ ESETBEN, HA AZ AKTÍV KORÚAK ELLÁTÁSÁRA VALÓ JOGOSULTSÁGOT AZ ÁLLÁSKERESÉSI TÁMOGATÁS KIMERÍTÉSÉTŐL SZÁMÍTOTT 30 NAPON BELÜL BENYÚJTOTT KÉRELEM ALAPJÁN ÁLLAPÍTJÁK MEG, AZ ELLÁTÁSRA VALÓ JOGOSULTSÁG KEZDŐ NAPJA AZ ÁLLÁSKERESÉSI TÁMOGATÁS KIMERÍTÉSÉT KÖVETŐ NAP.

Megjegyzés: FOGALOM MEGHATÁROZÁSOK ( az ellátásra való jogosultság szempontjából) : AKTÍV KORÚ: a 18. életévet betöltött, de a reá irányadó nyugdíjkorhatárt be nem töltött személy. CSALÁDI JÖVEDELEMHATÁR a család fogyasztási egységeihez tartozó arányszámok összegének és az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összege 90%-ának szorzata. FOGYASZTÁSI EGYSÉG a családtagoknak a családon belüli fogyasztási szerkezetet kifejező arányszáma. AZ ARÁNYSZÁMOK: a) az első nagykorú családtag arányszáma 1,0 azzal, hogy gyermekét egyedülállóként nevelő szülő arányszáma 1,2; b) a házas- vagy élettárs arányszáma 0,9; c) az első és második gyermek arányszáma gyermekenként 0,8; d) minden további gyermek arányszáma gyermekenként 0,7; e) a fogyatékos gyermek arányszáma 1,0, f) az a) és b) alpontok szerinti arányszám 0,2-vel növekszik, ha a személy fogyatékossági támogatásban részesül. EGYEDÜLÁLLÓ: az a személy, aki hajadon, nőtlen, özvegy, elvált vagy házastársától külön él, kivéve, ha élettársa van. CSALÁD az egy lakásban (vagy személyes gondoskodást nyújtó bentlakásos szociális, gyermekvédelmi intézményben) együtt lakó, ott bejelentett lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező ALÁBBI KÖZELI HOZZÁTARTOZÓK KÖZÖSSÉGE: a) a házastárs, az élettárs, b) a HÚSZÉVESNÉL FIATALABB, önálló keresettel nem rendelkező vér szerinti, örökbe fogadott, illetve nevelt gyermek, ( akkor is, ha nem tanul!) ; c) a HUSZONHÁROM ÉVESNÉL FIATALABB, önálló keresettel nem rendelkező, NAPPALI OKTATÁS MUNKARENDJE SZERINT TANULMÁNYOKAT FOLYTATÓ vér szerinti, örökbe fogadott, illetve nevelt gyermek; d) a HUSZONÖT ÉVESNÉL FIATALABB önálló keresettel nem rendelkező,FELSŐOKTATÁSI INTÉZMÉNY NAPPALI TAGOZATÁN TANULMÁNYOKAT FOLYTATÓ vér szerinti, örökbe fogadott, illetve nevelt gyermek, e) KORHATÁRRA VALÓ TEKINTET NÉLKÜL a tartósan beteg, az autista, illetve a testi, érzékszervi, értelmi vagy beszédfogyatékos vér szerinti, örökbe fogadott, illetve nevelt gyermek, amennyiben ez az állapot a gyermek 25. életévének betöltését megelőzően is fennállt. VAGYON : az a hasznosítható ingatlan, jármű, továbbá vagyoni értékű jog amelynek a) külön-külön számított forgalmi értéke, illetőleg összege az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének (2012-ben 28.500 Ft) a harmincszorosát ( jelenleg: 855.000 Ft), vagy b) együttes forgalmi értéke az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének a nyolcvanszorosát (jelenleg: 2.280.000 Ft) meghaladja, azzal, hogy jelen ellátás jogosultsági feltételeinek vizsgálatánál nem minősül vagyonnak az az ingatlan, amelyben az érintett személy életvitelszerűen lakik, az a vagyoni értékű jog, amely az általa lakott ingatlanon áll fenn, továbbá a mozgáskorlátozottságra tekintettel fenntartott gépjármű. MOZGÁSKORLÁTOZOTTSÁGRA TEKINTETTEL FENNTARTOTT A GÉPJÁRMŰ, HA: a) a kérelmező vagy háztartásának tagja a súlyos mozgáskorlátozott személyek közlekedési kedvezményeiről szóló kormányrendelet szerint mozgáskorlátozottnak, vagy a fogyatékos személyek jogairól és esélyegyenlőségük biztosításáról szóló törvény szerint mozgásszervi fogyatékosnak minősül, és a gépjárművet rendeltetésszerűen személyszállításra használják, vagy b) a kérelmező vagy háztartásának tagja a súlyos mozgáskorlátozott személyek közlekedési kedvezményeiről szóló kormányrendelet szerint egyéb fogyatékosnak minősül, és a gépjárművet szerzési támogatás felhasználásával vásárolták. FONTOS! A vagyoni helyzet vizsgálatakor háztartásonként egy személygépjárművet lehet a fentiek szerint súlyos mozgáskorlátozottságra tekintettel fenntartott gépjárműnek tekinteni. A lízingelt dolgon fennálló használati jogot meghatározott időre szóló vagyoni értékű jogként kell figyelembe venni. A meghatározott időre szóló vagyoni értékű jog értékének meghatározására az illetékekről szóló 1990. évi XCIII. törvény 72. §-ának (2) bekezdése rendelkezik.)

Jogorvoslat: Az ügyfél az elsőfokú határozat ellen fellebbezhet. A fellebbezési jog nincs meghatározott jogcímhez kötve, fellebbezni bármely okból lehet, amelyre tekintettel az érintett a döntést sérelmesnek tartja. AZ AKTÍV KORÚAK ELLÁTÁSÁRA VALÓ JOGOSULTSÁG ELBÍRÁLÁSA JEGYZŐI HATÁSKÖR. Az ügyfél jogorvoslati kérelemmel a szociális hatósághoz fordulhat. A fellebbezést azonban annál a hatóságnál kell előterjeszteni - a döntés közlésétől számított TIZENÖT NAPON BELÜL - amely a megtámadott döntést hozta. BÍRÓSÁGI FELÜLVIZSGÁLATRA csak akkor kerülhet sor, ha a hatósági eljárásban az ügyfél vagy az ügyfelek valamelyike a fellebbezési jogát kimerítette. Az ügyfél a hatóság jogerős határozatának felülvizsgálatát a határozat közlésétől számított HARMINC NAPON BELÜL jogszabálysértésre hivatkozással kérheti a közigazgatási ügyekben eljáró illetékes bíróságtól a határozatot hozó hatóság elleni kereset indításával.

2014. szept. 9. 11:35
Ha az egy főre eső jövedelem a nyugdíjminimum összege alatt van (azt hiszem ennyi a jövedelem határ), akkor az önkormányzatnál igénylehtsz még ezt az aktív korúak ellátását vagy mit. 22.800 ft havonta. És behívhatnak közmunkára.
2014. szept. 9. 11:35

Szia!

Én tartós beteg gyerek mellett eltudok helyezkedni ovi időben....nem nagy városban lakom,utazom,hogy munkába járhassak....Gyes alatt kell elkezdeni a kutakodást,mivel gyes alatt lehet melózni....

Munkaügyibe be kellett volna jelentkezni rögtön a gyes lejártának másnapján,1 évig kell velük együttműködni és utána önkormányzat talán tud adni némi pénzt...így nem hiszem,hogy azonnal pénzhez jutsz!

2014. szept. 9. 11:28

Sziasztok! Elsősorban olyanokhoz szól a kérdésem, akik hasonló helyzetben vannak vagy voltak nemrég.

Lejárt a gyesem, nincs hova visszamennem dolgozni, mert amikor kiderült, hogy babát várok, felmondtak. (tudom, hogy szemétség, meg ilyet nem lehet, de futottunk pár kört és nem volt mit tenni)

A lényeg: most már csak családit kapok. Mit igényelhetnék még meg? Gőzerővel keresek munkát, de a kicsi miatt sehova nem kellek. Több végzettségem is van pedig, a 3 év alatt képeztem magam, de eddig úgy tűnik hiába volt minden.

Tudtok segíteni, hogy mit igényelhetek meg?

Köszönöm!

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2021, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook