Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ

A fogkő (beszélgetős fórum)


Ez a fórum a következő cikkhez nyílt: A fogkő

1 2 3
2012. júl. 4. 14:11
A fogkő természetes ellenszere a citrom.
2012. febr. 11. 21:40
Igen.
2012. febr. 3. 15:02

A DM-ben vettem. Műanyagból van és kb. úgy néz ki, mint egy közönséges sörbontó.

Arra, hogy mennyibe került, már nem emlékszem. (Talán egy-kétszáz forint lehetett akkor)

Ha nekem nem hiszel, vegyél magadnak egyet és próbáld ki, fogmosást követően. (Nem kell az öklendezésig hátratolni a nyelveden, csak annyira, amit enélkül is bírsz)

Majd meglátod mit hoz le a nyelved felületéről 1-2 végighúzással. :)

2012. jan. 31. 16:23

A fogkő kialakulását nem a fogkrém gátolja meg, hanem a gyakori (min. este és reggel) és helyes fogmosási technika.

Igazából még fogkrém se lenne szükséges hozzá.

Sajnos a helyes technikát nagyon kevés helyen lehet elsajátítani.

Egyébként jelentősen lassítja a fogköz-kefe, vagy inkább a szájzuhany és a nyelvkaparó.

Hiába tünteti el az ember a fogról a lepedéket, ha a fogak közt és nyelv felületén ottmaradt.

Aki egyszer is használta ezeket az eszközt, meglátja, mennyi minden maradt!

62. f1e23b97ee (válaszként erre: 61. - 142618b910)
2012. jan. 31. 13:41

Azt nekem nem csinálták szerencsére.


Viszont este még rágni is nehezen tudtam, mert ahogy azzal az inkvizíciós eszközzel dolgozott, néhány helyen az ínyem is kapott a ,,jóból".

61. 142618b910 (válaszként erre: 60. - F1e23b97ee)
2012. jan. 31. 13:38
Ne is kérdezd! Borzasztó volt... Utána még a fogamat is fehérítették. Nem tudom, h normális-e, de inkább azt mondom, hogy nem... Annyira fájt utána. Nyilalgatott, és borzasztóan érzékeny lett azóta :( Soha többé nem megyek fogfehérítésre!
60. f1e23b97ee (válaszként erre: 59. - 142618b910)
2012. jan. 31. 13:25
És hogy bírtad? Férfiasan bevallom mikor nekem kb. annyi idősen, mint most Te vagy, először csinálták hát bizony majdnem enni adtam a gatyámnak a fájdalomtól. Pedig a fogorvos mikor kérdeztem tőle előtte, mit fogok érezni, azt mondta kicsit csiklandó lesz :-/
2012. jan. 31. 13:22
Szégyen, nem szégyen, de életemben először most voltam fogkőleszedésen (majd' 30 évesen). Nagyon furi érzés volt utána. Azt viszont nem tudm, hogy polírozták-e, mert mondani nem mondtak semmit. Milyen a polírozás? És milyen gyakran kell fogkőleszedésre járni? Köszönöm, ha valaki válaszol.
58. Dócy
2011. okt. 19. 16:53
Szeretném megkérdezni, hogy akkor a fogkő egészben leválik a fogról?Polírozni miért kell?
2011. máj. 3. 15:44

Sziasztok!

Szeretném megkérdezni, hogy hogyan működik ez a fogkő levétel. Félek nagyon, hogy kilazulnak a fogaim, mivel eléggé felhúzódott már az ínyem. Régebben nem halottam erről a fogkő leszedésről, a fogorvos pedig nem figyelmeztetett. Most ha elmegyek és leszedetem, nem tesz kárt a fogamban, esetleg nem fog kilazulni? ... mennyire veszi igénybe ez a fogakat?

Köszönöm a választ!

56. Basset
2010. szept. 10. 16:49

Megtörtént a félelmetes fogkőleszedés...

Fél óra volt, egyáltalán nem fájt, még csak túlzottan kellemetlen se volt...

Hülye fosti picsa vagyok, na, ez a lényeg... ;)


Ani, drága! Kösz a lelki támogatást! :)

2010. aug. 30. 19:17

Nagyon szívesen, bármikor... A lakkot nyugodtan kérdezd csak meg, mi előszeretettel alklmazzuk ilyen esetekben!

Szép Estét Neked!

Ani

54. ecb0a96a08 (válaszként erre: 49. - 5e055bda17)
2010. aug. 30. 19:08

Szia Ani!


Köszönöm a a mindenre kiterjedő válaszod. Igazán bizonyítottad, hogy a "vidéki emberek is ugyanolyan felvilágosultak (lásd még a fogaikkal kapcsolatban is). Remélem nem sértettelek meg, ha nem így gondoltad, én kérek elnézést." Dehogy is sértettél meg. Pont ezt akartam kiemelni. Hogy egy csomó pénzt betoltam a számba, és semmi javulás. Már éppen feladtam, amikor ő 160 km-re megmondta nekem, hogy hová forduljak Pesten.


De ezt a lakkot majd, ha megyek legközelebb kérni fogom. Még egyszer köszönöm: SE

53. 5e055bda17 (válaszként erre: 52. - Basset)
2010. aug. 30. 11:38

Nincs. A gyulladást a fogkő okozza, és a sok sok bacitelep....De mivel úgyis szedned kell, 10-e előtt 3 nappal kezdjed el a szedését....

Az 1 szem Augmentint hogy gondoltad? Mert az antibiotikum csak úgy hat, hogy megfelelő dózisban megfelelő ideig szedni..még fogászati profilaxisban is...

Dobd át priviben melyiket szeded és megbeszéljük!!

Ani

52. Basset
2010. aug. 29. 20:46

Kicsit be vagyok pofva a 10-étől... (nem, nem a szomszéd a hülye...)

Most azon agyalok, hogy a nő azt mondta, hogy be van gyulladva az ínyem és ezért fog fájni a fogkőleszedés. Úgyhogy kitaláltam, hogy elmulasztom (vagy legalább csökkentem) a gyulát. Gyulladáscsökkentő szájöblögetővel, esetleg nem 1 szem, hanem egy egész doboz Augmentillel.

Van ennek valami értelme, szerintetek?

2010. aug. 28. 15:03
"paradontológus" helybítve parodontológusa, és még a többi....elnézést a sok félreütésért
50. 5e055bda17 (válaszként erre: 47. - Ecb0a96a08)
2010. aug. 28. 14:35

"nem tudsz valami jót a lekopott zománc pótlására?"


Nem lehet pótolni. De a ott nem is volt soha zománc,mivel anatómilailag így vagyunk legyártva, csak az ínyed csúszott le róla.

Lásd előbbi hsz.

49. 5e055bda17 (válaszként erre: 45. - Ecb0a96a08)
2010. aug. 28. 14:29

Szia!


Megpróbálok minden kérdésedre reagálni.


" amalgámmal. Mert akkor az volt a divat. Aztán jött a fordulat, tele lett minden az amalgámból kioldódó higany káros hatásával. Nosza, kértem a fogorvost cseréljük ki a töméseket."

- Nem divat volt az amalgám, hanem az akkori konzerváló fogászat legbeváltabb eszköze, amely hihető vagy sem, még ma is megállja a helyét. Ez vita tárgyát képezi, ellene: színe eltér a fogakétól, korrózióra hajlamos, jó elektromos és hő vezető.

előnyei: szájban nem oldódik!!!, térfogatát nem változtatja, és kiváló a rágónyomással szembeni ellenállása.

Az amalgámot csak terhesség alatt nem ajánlatos kifúrni a fogból, mert akkor higany kerülhet a szervezetbe.

A kompozíciós fényre kötő tömőanyagok nem mindig élnek meg olyan hosszú időt, mint mondjuk egy amalgámtömés, mert a technika, ahogy tömörítik a fogba, néha hagy egyenletlenségeket, ott pedig kialakulhat a másodlagos szuvasodás.


Fognyakról....


Azért írtam Bassetnek is hogy még most, mert ha már mozog, hiányos, stb, akkor elég nehéz.

Szóval a fogat a fogzománc fedi a fognyakig. Az alatta következő része pedig umond pucér, a bársonyos és jótékony "ínyanya" takargatja. Ha nem megfelelően tisztítjuk a fogainkat, és a lepedék lerakódik, majd plakk lesz belőle baktériumokkal tele, az íny begyullad, és a fognyak és íny határán lerakódik fogkő formájában. Ez még visszafordítható (lenne), depurálás formájában leszedni, kikaparni a fogkövet. Ha ezt nem tesszük meg, a gyulladás fokozódik, az íny lejjebb csúszik, magára hagyva pucér gyermekét, és a zománc nélküli dentin felület érzékennyé válik, majd egyre fokozottabban fájni kezd,az íny egyre gyengébb, már nem tudja védeni a fogat, sorvadásba fojtja bánatát, a fog támasz nálkül marad, és mozogni kezd.


Tehát.....Kémiai és mechanikai plakkontroll.... minden este helyes fogmosási technika, fogselyem, vagy (plusz) interdentális fogkefe, ínyzuhany. Néha lehet plakkfestő tablettát is használni, fél évente fogorvosi ellenőrzés, dentálhigénikus fekeresése.


Kérdezted, hogy A sensodyne rapidról mi a véleményem. Az, hogy az nem a te problémádra való. A fognyakon sosem volt zománc, csak az íny védi, mivel az lecsúszott, nálad egyértelműen ki van téve a hatásoknak.

Ezek a fajta fogkrémek felszívódnak, és a fog belesejében a fogbél életrevalóságát segítik, ezzel is csökkentve az érzékenységet.


Írtad, hogy pont egy vidéki rokonod unszolt, hogy lépj tovább a problémáddal.

Ezt nem értem, miért jegyezted meg, de azért jelezném, hogy az ország egyik legelismertebb paradontológus szakorvosa a dunntúli régióban él és praktizál, és azért, mert Budapest központú magarország, a vidéki emberek is ugyanolyan felvilágosultak (lásd még a fogaikkal kapcsolatban is). Remélem nem sértettelek meg, ha nem így gondoltad, én kérek elnézést.


Vissza a problémádra. Létezik egy olyan "lakk", amivel félévente bekenjük a szabaddá vált fognyakat, és bevonja, csökkenti a fájdalmat. Ez csak fogorvosi rendelőben áll rendelkezésre.


Ha minden kötél szakad. Különböző helyreállító műtétek is léteznek, amelyek elég hatásosak.

AZ egyik a sima curettage, érzéstelenítésben kikaparják az íny alá került plakkot. (hasonló mint a depuráció, de alaposabb, mélyebb , más eszközökkel.)

A másik a tasakos lebenyműtét, amikor tulképpen a fognál felvágják az ínyt, szintén kitakarítják, és egy lebenyt képezve így varrják vissza az ínyt, hogy feljebb kerüljön a fogon, azaz védje azt.


Ha mindez már nem elég, implantáció, de csak megfelelő cspntállománynál....


Ezért fontos a megfelelő szájápolás, mert ha valakinél ez folyamat elindul, akkor már nagyon nehéz megállítani.

Jó tanács! Mindig figyelni arra, hogy fogmosáskor nem vérzik-e az íny. Mert még nem islátszik,hogy gyulladt lenne, de már a fogínyvérzés intő jel, hogy vmi elkezdődött!

Mindenkinek jó szájápolást és szép hétvégét kívánok!.

48. 5e055bda17 (válaszként erre: 47. - Ecb0a96a08)
2010. aug. 28. 08:06

Szia!

Fogok válaszolni, ha nem baj, picit később!

Szép Napot Neked!

Ani

47. ecb0a96a08 (válaszként erre: 43. - 5e055bda17)
2010. aug. 27. 23:55

Szia Ani!


Ha már két felé szakadt a szíved, nem tudsz valami jót a lekopott zománc pótlására? Szerinted ez a Senzod.rapid ér valamit? Mert nekem is az az érzésem, hogy minden egyes fogkő leszedés után sokáig, és sokkal érzékenyebbek a fognyakak. Köszi.

46. ecb0a96a08 (válaszként erre: 27. - Basset)
2010. aug. 27. 23:46
Jaj, a lényeg kimaradt. A doktornő a stomatológián 4 alkalommal szedte le a fogkövet, érzéstelenítéssel. Most, hogy fél év után újra mentem, ezt egy üléssel megoldotta, és nem kellett érzéstelenítő, és nem is fájt.
2010. aug. 27. 23:38
Örülök ennek a fórumnak. Röviden megpróbálom én is összefoglalni a tapasztalataimat /sajnos van bőven/ dilettánsként. Huszonéves koromban volt egy olyan trauma az életemben, amikor megfogadtam, hogy soha többé nem hanyagolom el a fogaimat. Így is lett. Rendszeresen jártam ellenőrzésre, ami időközben kezdett romlani, helyrehozták - amalgámmal. Mert akkor az volt a divat. Aztán jött a fordulat, tele lett minden az amalgámból kioldódó higany káros hatásával. Nosza, kértem a fogorvost cseréljük ki a töméseket. Ez kb tizenéve történt. És ezután szinte minden évben elvesztettem egy-két fogat. Azt hittem a töméscserék okozták a zavart. Mert valahogy nem a fog fájt, hanem körülötte, és nem élesen, tompán, de folyamatosan. Jártam fogorvostól fogorvosig, az egyik leszedte a fogkövet, a másik javasolta az interdentális fogkefét, de az éppen fájó fogat mindegyik kihúzta. Bio-fogorvos, egészen dr Csiszárig, felsorolni is hosszú volna. Végül is a sok beleölt pénz, idő ellenére semmi. Végső elkeseredésemben elmentem a körzeti fogorvosomhoz, ő pedig írt egy beutalót a Stomatológiai Intézetbe. /Mindezt egy vidéki rokonom unszolására tettem, elég vicces./ Ott egy kedves doktornő végre elmagyarázta mindazt amit itt végigolvastam, hogy: félévente fogkő leszedés, fogzuhany, Curadent fogkrém, öblítő. És időnként a kémiai védekezés eszköztárát is váltogatni kell. Most 8 hiánnyal próbálom menteni a még menthetőt. Ez sajnos, folytonos harc, nyerési esély pedig csak annyi, hogy minél tovább megtartani a saját fogakat. Csak hát meglazultan, hiányosan, legyező alakban szétnyíltan elég nehéz. Ha valakinek van még jól bevált módszere, kérlek ossza meg velünk.
2010. aug. 27. 22:40

"De nekem is tudnom kellett volna, mert amikor legutóbb voltam is vetettek be velem, sőt, egyszer fél órával azelőtt, hogy elkezdték"


Ehhez még annyit, hogy Neked tudnod kell mi a problémád, hogy ők megtudják, mivel kötelességük a pácienst kikérdezni beavatkozás előtt. Az viszont slendriánság, ha beavatkozás előtt ezeket a lépéseket elmulasztják....ami tudjuk hogy mit szül...

43. 5e055bda17 (válaszként erre: 42. - Basset)
2010. aug. 27. 22:32

"Jóvan"! Végre én is valakit "megtérítettem"! Ha bármi van, csak szólj, örülök, hogy gyógyszerésszel is jó tapasztalatokat gyűjtöttél be, mivel a szívem egyik fele hozzájuk húz, a másik meg a dentistákhoz:)))

Jó éjszakát Neked, és feltétlenül várlak vissza!

Ani

42. Basset
2010. aug. 27. 21:08

Köszi szépen!

Igazából tegnap nagyon kutyafutta volt az egész a dokival, csak bekukkantott a fejembe és mentem (menekültem) is. Eszembe se jutott említeni, hogy bajom van. Hát, neki se... De nekem is tudnom kellett volna, mert amikor legutóbb voltam is vetettek be velem, sőt, egyszer fél órával azelőtt, hogy elkezdték (mert akkor is elfelejtettük.) Egyébként most is annyira rendes volt a csaj, mondta, hogy ha tudok szerezni és fél 7-ig odaérek, akkor még megcsinálja... Dehát ez nem olyan gyógyszer, hogy mindenkinek van egy dobozzal a gyógyszeres fiókban. És vény nélkül meg ne kaptam, pedig a gyógyszerész is rendes volt, mert mondta az épp beeső férjemnek, hogy ő odaadja a gyógyszert, ha még aznap beviszi a receptet.

Ani, kösz a jó tanácsokat! Mindenképpen megfogadom, mert ezt most nem kéne elrontani és már látom, hogy ehhez a nőhöz szeretni fogok menni. :)

41. 5e055bda17 (válaszként erre: 39. - Basset)
2010. aug. 27. 19:04

"egyébként a nő, aki valóban nem doki volt, hanem dintálizés, nagyon rendes volt. két hét múlva megyek vissza. ultrahangos fogkőleszedés lesz és azt mondta, kicsit fájni fog, mert be van gyulladva az ínyem. alig várom... :S"


Észre sem fogod venni, ígérem. Vegyél majd otthonra meridol, vagy corsodyl oldatot vagy gélt, plusz 2x1 Cataflam tabletta. (de az lehet, hogy nem is kell, mert nem lesznek utána fájdalmaid) Viszont az ínynek nagyon jót tesz. Aztán hadználj egy ideig Paradontax fogkrámet öblítővel együtt, az segít visszaállni az ínynek szépen a helyére.

És beszéld csak meg nyugodtan a dentálhigis hölggyel, hogy mikor lehet hozzá menni rendszeresen, nem kell ehhez fogorvos feltétlenül!

Szép Estét Neked!

Ani

40. 5e055bda17 (válaszként erre: 39. - Basset)
2010. aug. 27. 19:00

Basset!

Most viszont én is fel vagyok háborodva! A szívproblémásoknál tényleg alkalmaznak antibiotikum profilaxist, nehogy a beavatkozás során a bacik bekerüljenek a véráramba és gondot okozzanak.

De ezt a fogorvosnak kutyakötelessége megkérdezni!

Ahogy azt is, hogy a páciens véralvadásra szed -e gyógyszereket, nem hiányzik-e faktor, stb.

MInden vérzéssel járó beavatkozás előtt kötelező kikérdezni a pácienst.

Most én is ki vagyok ezen....

Látod, mondtam, hogy jók a dentálhigiéniás asszisztensek!!!

Ennek ellenére minden rendben lesz!!!!!!

Továbbra is drukk!!!!

Ani

39. Basset
2010. aug. 27. 18:33

Nem csinálták meg, mert előző nap nem vettem be augmentilt. ugyanis senki nem mondta, hogy kell, én meg magamtól ne jöttem rá, hogy ha szívbeteg vagyok, akkor antibiotikum kell. vagy ezt a szar szívbetegséget még a fogorvos szájába is kell rágni... :S agyrém...ez csak velem fordul elő... :S


egyébként a nő, aki valóban nem doki volt, hanem dintálizés, nagyon rendes volt. két hét múlva megyek vissza. ultrahangos fogkőleszedés lesz és azt mondta, kicsit fájni fog, mert be van gyulladva az ínyem. alig várom... :S

38. Dócy
2010. aug. 27. 18:05

Szia!

Túl vagy már rajta?Mesélj, hogy élted meg?

37. 5e055bda17 (válaszként erre: 36. - Basset)
2010. aug. 27. 17:33

Ki fogod bírni, és legközelebb már időben mész!:-)

Szorítunk!

Majd várjuk a híreket!

Ani

1 2 3

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2021, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook