Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Fórumok » Szépség & Egészség fórumok » A fogkefén nem maradnak ott a bacik egy betegség, vírus után? Nem lehet újra megbetegedni tőlük? fórum

A fogkefén nem maradnak ott a bacik egy betegség, vírus után? Nem lehet újra megbetegedni tőlük? (tudásbázis kérdés)


1 2
2009. okt. 11. 14:57

Fogkefét érdemes fertőtleníteni.

Ecet,szódabikarbóna,bórax. Ezek mind jók és a kefét mindig szárazon kell tartani.

2009. okt. 9. 21:56

Kopiztam!

[link]


"A manapság használt fogkefe jóval a fogtisztító krémek után jelent meg a háztartásokban, írja a BBC. Krisztus előtt 3000 környékén már az ókori Egyiptomban is használtak egy gél állapotú masszát: a fogaikat bekenték egy olyan krémmel, melybe bivaly körmét reszelték, égetett tojáshéjat is tettek bele, majd sóval és vízzel keverték össze. Későbbi feljegyzések szerint akadt olyan, mikor vizeletet is adtak hozzá, majd mentolt és virágszirmokat is kevertek bele, hogy javítsanak valamit az igen sajátos ízén.


A történészek szerint az ókori Egyiptomban még az ujjukat használták kefe helyett. Babilóniában egy gyökér rágásával tisztították fogsorukat a pedánsabbak, míg a római és görög időkből rágható és ehető fogpiszkálókról vannak feljegyzések. A kínaiak ugyancsak sajátos ízű faágakat használtak: a nyers botocskákat egy mai ceruza méretére faragták, ezek egyik vége fogpiszkáló volt, a másik, puhább rész pedig rágásra szolgált. Találtak olyan kínai fogkeféket is, melyek csontból vagy bambuszból készültek, ezekre pedig disznók szőrét, erős sörtéit erősítették.


Az XV. század vége felé Kínában már használtak egy mai fogkeféhez hasonló szerszámot, kétszáz évvel későbbi feljegyzések szerint. Eztán 1780 a nagy dátum, ekkor találja fel William Addis a klasszikus fogkefét (bár sokan úgy vélik, hogy utazók hozhatták Európába), így Angliában ismert és elismert lesz. A XIX. században szénnel kevert krétaporral (!) is kísérleteznek: fogorvosok és kémikusok próbálják megtalálni a megfelelő krémet, mely őrzi a fogak épségét, és melynek elfogadható az íze. 1896-ban a Colgate már jelen van az amerikai piacokon, kis tubusban árulják a készítményüket. 1938-ban történik meg először, hogy a kefe szálai is változnak: az angol Dupont laboratóriumaiban állati szőrök helyett nejlont használnak. A fluor csak az ötvenes évektől jelenik meg a krémekben.


A fogfájás ellen is sokféle módon küzdöttek akkoriban: egy hiedelem szerint a fájós, szuvas foggal ellentétes oldalon lévő fülbe kellett befecskendezni egy sós, fokhagymás, borsos oldatot. Ez a megoldás vélhetően nem javított sokat a komor páciens közérzetén.


Manapság a vevő hosszan válogathat, hiszen van elektromos fogkefe, kerek, rombusz, ovális vagy téglalap fejű, van kemény, félkemény, lágy kefe, de olyan modern fogkefe is létezik, mely sípol, ha már túlhasznált, kopott. Krémekből is akad csíkos, egyszínű, fehérítő és zománcvédő - egyszóval manapság már csak a pandák majszolnak bambuszrügyeket"

32. Elfelejtett jelszó (válaszként erre: 31. - Huanita80)
2009. okt. 1. 10:21
Nem vagyunk egyformák. Az influenzát sem kapja el mindenki! De ha fogékony vagy bizonyos dolgokra és gyenge az immunrendszered könnyebben megtámad. Konkrétan mandulagyulladás fogkefe általi "visszaszerzésére" én sem látok sok esélyt, de minek kockáztasson az ember..
2009. okt. 1. 10:17
Ez hülyeség!Hányszor volt már mandula-torok gyuszim és mostam alatta fogat és mikor meggyógyultam,sosem kaptam vissza,pedig nem fertőtlenitettem a kefét,mondjuk az nem árt de igy sem lettem újra beteg!
30. emagdi (válaszként erre: 28. - Édesmandula)
2009. okt. 1. 10:02

szerintem a legjobb, ha nem mosunk fogat, aztán hátha egy idő után beindul valami öntisztulási folyamat:))))


vagy vissza kell térni az ősi módszerhez: faágakkal dörzsölgetni a fogakat, ebből lehet minden alkalommal újat szerezni:)

29. Elfelejtett jelszó (válaszként erre: 27. - 546185aeac)
2009. okt. 1. 10:00

Ha épp van itthon mindenből akkor nem. Egyiket sem kifejezetten erre a célra vásároltam de bőven jut belőle.

Sajnos baráti áron kevés igazán jó fogkefe létezik, a számomra elfogadható darabok 500-600 huf-nál kezdődnek. A 200 forintos 1-et fizet 3-kap csekmetet nem veszem meg. Elöbb megy rá az ínyem mint hogy tiszta lenne a fogam.

A drágákat pedig nem váltom olyan gyorsan, mert jóval tovább bírják 3 hónapnál. A filléres szemét pedig egy hét után kész van, egyszerhasználatos.

28. édesmandula (válaszként erre: 24. - 1731424aa5)
2009. okt. 1. 09:59
te jóóó ég :) akkor jobban járunk ha nem használunk egyáltalán fogkefét? :D vagy minden napra egy újat? :D és biztos, hogy a gyárban tisztán csinálják? :)))
27. 546185aeac (válaszként erre: 26. - Elfelejtett jelszó)
2009. okt. 1. 09:29
Te, amilyen csodaszerekbe áztatod, többe kerül, mintha hetente újat vennél :DDD
2009. okt. 1. 09:27

de igen, ottmaradnak és fertőznek tovább! Áztasd be a fogkefét teafaolajos, grapefruitmagcseppes vagy ezüstkolloidos vízbe és 3 hónap után cseréld.

Nekem 1 évig volt egy fogkefém elfelejtettem cserélni (mily meglepő ;D) folyamatos fogínygyulladásaim voltak, mióta áztatom és gyakrabban cserélem nincs gond. Ja és öblögetek is ezekkel az természetes szerekkel, rengeteget segítenek nem tudom mi lenne velem nélkülük!

2009. okt. 1. 09:20
Minden betegség után illő lenne fogkefét cserélni. És persze még egy fogtömés után is.
2009. okt. 1. 08:37

Loptam és most idekopizom:)


"A fogkefe feje, funkciójánál és felépítésénél fogva, gyakorlatilag állandó fertőzési gócot képez a soron következő használatoknál. A mindennapos használatok során ugyanis, a fogmosások alatt, a szánkban lévő baktériumok (lactobacillus, candida albicans, streptococcus mutans, stb.) átkerülnek a fogkefére, sőt a nap során egyéb helyekről is érkeznek új törzsek, mint pl. a kezünk, amikor a fogkefét a csap alá tartva átmossuk, vagy a fürdőszoba levegője, ahol a fürdés/zuhanyozás során gombák és baktériumok kerülnek a finom, láthatatlan vízpermet által a levegőbe, vagy akár más fogkefék, amennyiben közös fogkefetartóban a fejek összeérnek. Ezek a mikroorganizmusok azután a kiváló táptalajként szolgáló nyirkos melegben továbbszaporodnak.

A legközelebbi használatnál ezt a baktériumtenyészetet visszük be a fogkefével a szánkba a fogmosás során, és a felülfertőződés végtelen (optimális esetben a 3 hónap múlva esedékes fogkefecseréig tartó) folyamata elindul.


A fogkeféket először 1986-ban vizsgálták, és már akkor megállapítást nyert, hogy a fej mikroorganizmusokat tartalmaz, és nem csak olyanokat, amelyek szájüreget betegíthetik meg, hanem olyanokat is, amelyek a légző-, az emésztő-, a szív- és érrendszerben és a vesében indíthatnak el betegségeket. Ha a fogkefét nedves helyen - mint a fürdőszoba - tartjuk, még hét napig életképes a vírus. Sőt, minél sűrűbb a fogkefe, annál virulensebb."

23. Skar
2009. szept. 30. 23:58
Szerintem de. De amúgy sem árt gyakran cserélni, nem? :)
22. Dócy (válaszként erre: 19. - Gy.Ibi)
2009. szept. 30. 21:25
Igen, azt én is hallottam, h a fémtárgyakon órákkal tovább élnek a bacik.A pénzt meg kilincset meg milyen sokan megfogják.
2009. szept. 30. 20:20

a bacik nem csak élőben szaporodnak, de kell nekik tápanyag, és vizes közeg.

A vírusok valóban csak élőben szaporodnak

20. emagdi
2009. szept. 30. 20:19

nekem direkt szólt tavaly a fülorrgégész, miután mandulagyulladásom volt, hogy a betegség után nehogy elfelejtsem lecserélni a fogkefém.

szóval van veszélye az újrafertőződésnek.

egyébként is célszerű a minél gyakoribb fogkefe csere, de fertőző betegség után kötelező.

19. Gy.Ibi (válaszként erre: 7. - 319cd6978b)
2009. szept. 30. 20:18
Lehet,hogy csak élőben szaporodnak,de egyszer láttam mennyi van a pénzen,meg a kilincsen.Utána egy ideig mániákus kézmosó lettem.
2009. szept. 30. 20:17

Hát a vírusok legtöbb esetben elpusztulnak, a bacik egy része is...

én nem sterilizálom...

Néha cserélem, mikor eszembe jut. vagy már rágott. Eddig nem lett bajuk :P

17. böbe83 (válaszként erre: 4. - 1731424aa5)
2009. szept. 30. 20:14
:DDD
16. Gy.Ibi (válaszként erre: 10. - Dócy)
2009. szept. 30. 20:13

Nem ajánlom,hogy próbáld ki.:-)

Ki kell cserélni,mi havonta szoktuk,igaz nem a legdrágábbra.

2009. szept. 30. 20:11

De igen ottmaradnak.

Sőt ha a wc a fürdőszobában van, akkor onnan is sok-sok kórokozó mehet a fogkefére minden lehúzás alkalmával.Sőt porozódik, mint minden.

Az alap, hogy fogmosás előtt és után forró vízzel leöblítem, de mi pl. tokban tároljuk a fogkeféket és gyakran cserélem őket.

2009. szept. 30. 20:09
a gyereknek mindig bedugom a sterilező oldatba egy éjszakára ha beteg volt, de amúgy a felnőtt fogkrémben elég sok baktériumölő anyag van...szerintem annak maradéka kivégzi őket :) nem véletlenül mondják, hogy "ne egyééé fokkrémet gyerekem" :)
2009. szept. 30. 20:08
Én ki szoktam cserélni betegség után.
2009. szept. 30. 20:07
Én alapból cserélem neki 3havonta,mert bacis,vírusos betegség nélkül is van(lesznek egy idő után) bennük kórokozók!
2009. szept. 30. 20:07

amikor betegek vagyunk, utána nem csak fogkefét, hanem mindent lecserélek, aki pedig beteg, annak külön kéztörlője is van.

fogkefét lecserélni azonnal, vissza ugyan nem fertőz,de hát egyébként is sűrűn érdemes cserélgetni.

10. Dócy (válaszként erre: 7. - 319cd6978b)
2009. szept. 30. 20:03
Ez azt jelenti, ha valaki más fogkeféjével mosnék fogat, mondjuk 10 órával utána, nem kapnám el a bacit?
2009. szept. 30. 20:02

Két gyermekes anyuka vagyok, és tapasztalatból tudom, hogy ha egy vírusos fertőzés után nem fertőtlenítettem ( mikróban), vagy cseréltem le újra a fogkeféjét annak, aki beteg volt, tutira ismét megbetegedett!

Így csak ajánlani tudom!

2009. szept. 30. 20:01
Vírus ellen nincs módszer,se antibiotikum.Bármikor visszafertőzhet,ha újra legyengül az immunrendszered.Baci pedig mindig van a fogkeféden,akár beteg vagy,akár nem.Hisz a szádban is sok van belőlük.Használj Clorhexamed tartalmú szájvizet és időnként tedd bele a kefédet is pár percre.De,ha elfogadod,akkor egy súlyosabb bacifertőzés után,miután beszedted az antibiotikum adagodat,akkor cseréld ki.
2009. szept. 30. 20:00
A bacilusok meghalnak pár órán belül, még akkor is ha nedves közegben vannak, mert csak élő szervezetben életképesek.
6. Humor Helga (válaszként erre: 4. - 1731424aa5)
2009. szept. 30. 19:59
:DDDDDDD
2009. szept. 30. 19:55
fertőtleníteni lehet
1 2

Minden jog fenntartva © 2005-2018, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Sitemap | Facebook