A finomított vagy finomítatlan jódozott tengeri só az egészségesebb? (tudásbázis kérdés)
bocs, az angolra emlékeztem, ott kimondottan elemekről van szó.
egyébként is nonszensz, hogy valaki sóbevitellel akarja növelni (vagy szimplán megszerezni) az ásványi anyagokat és nyomelemeket a szervezetében. ezek minden normális kajában benne vannak, anélkül, hogy közben sóval mérgeznénk magunkat.
el kell fogadni, hogy bár jó lenne, mert hozzászoktunk és finomnak érezzük, de NINCS egészséges étkezési só.
az az egészséges, ha NEM fogyasztunk hozzáadott sót, hanem beérjük az ételek normális sótartalmával.
Nem elemet, hanem "84 olyan ásványt és nyomelemet..." tartalmaz. Mivel az ásványok vegyületek, így nincs ellentmondás az állítás és a periódusos rendszer között.
De igazad van, tényleg a mennyiségre mentek rá...
Ez a szöveg gyakorlatilag értelmetlen.
1. Szilárd állapotban nem beszélhetünk kolloidális állapotról, az csak oldatokra lehet jellemző.
2. Ez a sókeverék nem kolloidális oldatot képez.
3. A kristálystruktúrának nincs magassága. A kristálystruktúra (kristályszerkezet) valóban függhet a külső körülményektől (nyomás, hőmérséklet), de amint az illető anyagot föloldjuk, megszűnik a kristályos állapot.
4. Nem tudom, mi az az ioniális állapot.
5. A kolloidális és az organikus (szerves kötésűnek szokták inkább hívni) két különböző jelleg, itt értelmetlenül hozzák összefüggésbe a kettőt ("Ez a nyomás az elemeket továbbá egy olyan ioniális ill. kolloidális állapotba hozta, hogy a sejtek organikus ásványi anyagokként képesek azokat felvenni.")
6. "összetételében az emberi vérrel gyakorlatilag megegyező" - ezt szimplán nem hiszem el.
7. A bioenergiai minőség számomra szintén értelmezhetetlen, főleg egy élettelen sókeverék esetében. Meg amúgy sem vagyok bioenergia-hívő.
hidd el, ez csak a só köré szőtt marketingmese.
például a 84 elem, amit tartalmaz:
ha a periódusos rendszer összes eleméből levonod azokat, amikcsak elméletben, vagy laboratóriumban léteznek, valamint a nemesgázokat, pontosan 84-et kapsz. nyilvánvaló, hogy a lehető legnagyobb, még hihető számot akarták használni. csakhogy így benne feleljtették a nehézfémeket és a radioaktív elemeket, és ha ezek tényleg benne lennének, nem is lehetne forgalomba hozni.
szerencsére az összetételét megvizsgálva azt kapták, hogy a legnagyobb százalékban (ahogy írtad:97-99) NaCl-t, és még 8 egyéb elemet tartalmaz, pl. vas-oxidot és gipszkristályt (ezzel meg is van 5 további elem),szóval semmi különöset.
elgondolkodtató, hogy ezt a sót a világ második (néhány helyen azt írják, az első) legnagyobb bányájából, a Khewra bányából bányásszák, ahonnan naponta tonnaszám termelik ki a sót.ennek nagy része ipari felhasználásra kerül, és csak kisebb része konyhasó, de így is rengeteg, és nem aranyárban, hanem normális áron exportálják pl. Indiába, közönséges asztali sóként.
Én ezt találtam:
Himalája étkezési kristálysó 1kg - Himalája kristálysó bizonyíthatóan tartalmaz legalább 84 olyan ásványt és nyomelemet, még 250 millió évvel ezelőtt az őstengerben jelen voltak.
Ezen elemeknek a sejtjeink számára való biokémiai hozzáférhetősége ebben a kristálysóban garantált, amely a legmagasabb kristálystruktúrát mutatja. Ennek a struktúrának a kialakulásában a Himalája-hegység 8000 m-es magasságaiban megnövekedett nyomásviszonyok játszottak közre. Ez a nyomás az elemeket továbbá egy olyan ioniális ill. kolloidális állapotba hozta, hogy a sejtek organikus ásványi anyagokként képesek azokat felvenni.
A Himalája só tulajdonságai
Himalája kristálysó az őstenger kiszáradásakor keletkezett. Minden ásványi anyagot eredeti formájában tartalmaz, összetételében az emberi vérrel gyakorlatilag megegyező. Kizárólag kézi erővel bányászott és aprított termék, tisztítás nélkül, ami az összetételt megváltoztathatná.
A normál só Nátrium-kloridon kívül kémiai anyagokat is tartalmaz ami az összeragadást akadályozza meg. A Himalája kristálysóban minden ásványi anyag és nyomelem az eredeti formájában található meg, a legmagasabb bioenergiai minőségben adalékanyag hozzáadása nélkül. 97-99%-ban kollodált NaCl-ból és egyéb ásványi anyagokból áll, amit a szervezet hasznosítani tud.
Picit tévedésben vagy! A Himalája sónak élettani hatását tekintve, nem sok köze van a többi bányászott sóhoz. Sokkal egészségesebb, a vizet sem köti meg úgy, mint a többi só, így pl diétázóknak is ideális.
Az meg hogy Pakisztánból származik, nem titok, és nem az átverés része, hiszen rá van írva a dobozra.
beírtam a keresőbe, hogy himalayan salt, és elolvastam, mit ír pl. a wikipedia.
de amúgy csak józan gondolkodás kell hozzá, és megvan az eredmény.
Persze, elolvastam.
Ez még nem összeesküvés-elmélet szerintem, de afelé tendál. Az igaz, hogy nagyobb mennyiségben a kálium veszélyes, de az ember általában nem eszik meg olyan mennyiségeket, amiknél ez fönnáll (főleg nem eszik káliumot magában, ahogy ezekben a kísérletekben tették a kísérleti alanyokkal). Természetesen a túlzásokat itt is kerülni kell: minél kevesebb sót használjunk, és szerintem amit használunk, az csökkentett nátriumtartalmú legyen!
(Amennyiben egészségügyi probléma ezt nem zárja ki.)
Az adalékmentesség más lapra tartozik, az a kálium- vagy nátriumtartalomtól független.
a himalája só csak marketing fogás, ugyanaz van benne, mint a többi bányászott (vagyis nem tengeri) sóban. ráadásul nem a Himalájából, hanem 300 km-rel arrébb, Pakisztánból származik, Islamabad mellől.
mellesleg aki viszonyleg normálisan táplálkozik, annak nincs szüksége arra a néhány mikronnyi nyomelemre, amit a napi sóbevitellel szerez meg.
A káliumvegyületek csak maga a kálium miatt nem károsak, a kálium csak relatíve nagy mennyiségben mérgező (tulajdonképp minden mérgező, csak eleget kell belőle enni).
Ellentmondás:
"Ők, a nátriumszegény sót tartják a legegészségtelenebbnek,mert tele van káliummal." és "...a káliumvegyületek nagyon károsak az egészségre."
Ha viszont nátriumszegény a só, és nincs mellette valamilyen káliumvegyület, akkor sok értelme nincs, mert alig lesz sós (a káliumvegyületek is sósak).
A Himalája-só is valószínűleg nagyrészt nátrium-kloridból áll, így a nátriumbevitel szempontjából azonos értékű a konyhasóval.
A káliumtól való rettegés alaptalan, éppen, hogy a káliumbevitel az, ami részben ellensúlyozza a nátriumbevitel nem-kívánatos, várnyomásra kifejtett hatását. A kálium ráadásul létfontosságú elem a szervezet számára.
köszi a válaszokat,végül finomítatlan jódozott tengeri sót vettem a dmben,tényleg finom az íze.
Himalája sót hol lehet kapni?
Szia!
Azért ez érdekesen hangzik. Tudtommal nincs nagy különbség a nátrium és a kálium "sósítóhatása" között. Majd ha lesz rá időm, csinálok egy vak próbát.
Egyébként nem ugyanott vagyunk, ha többet teszünk a csökkentett nátriumtartalmúból, mert ott van mellette a kálium is.
További ajánlott fórumok:
- Kívánj minden nap Jó Egészséget!
- Mint egészséges ember, összejönnél mozgássérülttel?
- Fogyás az egészségért! Motiváljuk egymást, kezdjük február 14-én!
- Tartós, látványos és egészséges fogyi a testkontrollal. Hétfőtől jön valaki?
- Imádok mozogni és egészségesen táplálkozni
- Mi a különbség a finomított és a finomítatlan kakaóvaj között?