Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » A bordeaux-i dog mennyire veszélyes más kutyákra? Pl., ha átszökik a szomszéd németjuhásza, ami egyébként nem támad, akkor gond lehet? fórum

A bordeaux-i dog mennyire veszélyes más kutyákra? Pl., ha átszökik a szomszéd németjuhásza, ami egyébként nem támad, akkor gond lehet? (tudásbázis kérdés)


2014. okt. 16. 17:48
Itt nem a bordeauxi dogra kérdeztek?
2014. okt. 16. 14:32
Ez már a második kaukázusink, és az előző is ugyanilyen volt. De ahonnan elhoztuk a mostanit kiskorában, ott is teljesen szelídek voltak és ott volt vagy 5 felnőtt. A gazdája meg mondta, hogy nyugodtan menjünk be. Hát nem tudom, hogy ki merne 5 kaukázusi közé bemenni, úgy hogy előtte sose volt ott.
24. salabakter (válaszként erre: 22. - Esther78)
2014. okt. 12. 16:01
Egy (1)kutya viselkedéséből nem lehet általánosítani.Mondjuk ha 10 kaukázusid volna:)
2014. okt. 6. 10:28
Nekem is volt kaukázusi kutyám :) semmi gond nem volt vele. Csak azt tudom mondani, amit mindenki. Nevelés kérdése, h egy kutyából mi lesz. Ez igaz a dogra és a német juhászra is.
2014. okt. 6. 09:35
Én azzal se értek egyet, hogy a kaukázusik annyira veszélyesek. Nekünk egy 11 éves kan kaukázusink van. A 20 hónapos kislányom simán sétálgat mellette az udvaron, odamegy puszit ad neki, lehajol hozzá simogatja az a nagy mamlasz meg hagyja neki, sőt néha megböködi a lábával, hogy simogassa még. Igaz egyedül nem hagynám kint a lányom, mert ha valaki elmegy a kapu előtt, akkor nem ismer sem embert sem istent, megy mint a veszett neki a kapunak. Viszont ahonnan pici korában elhoztuk ott volt vagy 4-5 felnőtt kaukázusi, a gazdájuk mondta, hogy nyugodtan menjünk be. Ezek meg jöttek oda hozzánk és nyaltak minket. Ez tényleg csak nevelés kérdése. A miénk se bántana szerintem senkit, a probléma inkább azzal van, hogy még mindig elég virgonc néha, és szeret az emberekre ugrálni. Azért elővigyázatosságból ha olyan jön hozzánk akit nem ismer a kutya, akkor bezárjuk, általában az emberek félnek jobban.
21. pakung
2014. okt. 6. 09:17
ha átszökik megtanulja hogy többet ne szökjön. ha a te kutyád a saját udvarotokon széttépi a szomszéd kutyájást szava sem lehet a szomszédnak. a kutyák életébe nem kell anyira belefolyni , a természet adott nekik ösztönt nem lehet elvenni. igazán boldog akkor lesz egy kutya ha szeretik , és megadják neki annak a lehetőségét hogy kutya maradjon
20. Linnax (válaszként erre: 18. - Éva82)
2014. okt. 6. 08:47

Na, én is ezzel kezdtem, egyetértek Évával. Csak azért felhívtam a figyelmet, hogy minden szabály alól van kivétel is! Ezt egy első kutyás jó, ha tudja!

Angyalka, én itt befejezem, fáraszt már ez a sok riposzt. Elbeszélünk egymás mellett, vagy egyszerűen csak nem akarsz érteni, vagy nem olvastál figyelmesen vissza.

Én nem vagyok kutyaszakértő, csak nagyon szeretem őket, és így tisztelni is tudom őket, a különböző természetüket.

Ennyi.

19. Linnax (válaszként erre: 16. - Shadow Angel)
2014. okt. 6. 08:41

Nem általánosítani akartam, de azt el kell ismerni, hogy vannak kutyák, amiket előbb "fel lehet idegesíteni, el lehet rontani", és vannak, amelyek inkább elbújnak, megalázkodnak. És itt abszolút nem a fajokról van szó, hiszen nagy számban vannak apró kutyák, amik kimondottan harciasak és támadó természetűek. Csak tőlük nem félünk a picisége miatt.

Játék közben én is akár hagyom is, hogy a csuklómat fogja, de az a régi idegen kutya tényleg morcos volt!

Volt egy kutyánk, illetve a szüleimnek, bárkivel barátkozott. Már nagyon öreg volt, szép lassan megsüketült, és elég ideges természetű lett, ha valaki/valami hirtelen került elé. Már nem is él szegény, tisztes öregségben, végelgyengülésben elhunyt.

18. Éva82
2014. okt. 6. 07:44

Nekünk Bernáthegyink van, mióta világ a világ. Olyan jámbor, hogy a postás ugatja őt, és nem fordítva. :) Sőt, szerintem segítene a betörőnek pakolni. :D Viszont ezt csak mi tudjuk, mindenki már gyakorlatilag retteg tőle, a mérete miatt. De nekünk ez volt a cél, mivel gyerek is van! Nyitott kapunál sem megy ki az udvarról, csak a saját területén szeret lenni.

Nálam fontos szempontok:

1. Kölyökként kerüljön hozzánk, hogy hozzánk nőjön.

2. Nagy test, nagy lélek

3. úgy szeresse a gyereket, ahogy a gyerek őt!

Ezek benne megvannak, így imádjuk egymást! :)

17. Felhoo
2014. okt. 6. 07:43
Én a bordeauxi dogokot csak a futattón ismertem, mindkettő jámbor nagy, kedves, kissé lusta kutyák voltak (mindkettő ivaros kan volt). Bár ők jól voltak nevelve és szocializálva, max a többi kannal kell vigyázni, de ez nem fajta sajátosság... Annyit mondhatok az én 8kilós kutyámra még csak rá sem mordultak, pedig játszottak együtt. A kutya alapvetően olyan amilyenné nevelik, mint már előttem többen írták. Bár az befolyásolhatja, h honnan vásárolják, pl egy szaporítótól vásárolt kutya, nagyon nagy ballépés lehet...
16. Shadow Angel (válaszként erre: 13. - Linnax)
2014. okt. 6. 07:42

Igen, csak nekem az általánosítás része nem tetszett a dolognak. :) elég sok Roti volt a környezetemben, 1 éves korom óta. Volt, amelyiknek a hátán lovagoltam, rettentően jámbor jószág volt. Még egy cicát is befogadott a családban kan létére. Találta a kölyköt, és hazavitte. Szó szerint. :)

Kaukázusival nincs tapasztalatom, de vallom, hogy majdnem minden nevelés kérdés, és nem szabad általánosítani.

Nekem a németjuhászunk "fogott rá" a kezemre, de játékból, és nagyon figyelt, hogy ne harapjon, ne sértse meg a kezem.

Egy olyan tényező van, amikor tényleg instabil a kutya legjobb tudomásom szerint, s amikor a nevelés sem segít, mégpedig ha "túltenyésztett".

2014. okt. 6. 06:52
Első kutyának ne!
14. Linnax
2014. okt. 6. 01:10
Még annyit el kell mondanom, hogy a másik, hatalmas, fekete, "kertekalattikorzókeverék" kutyánk (fiú), és a szomszédé, ami lány, rendszeresen átszöktek egymáshoz a párzási időszakban, és mivel a nagyobbik fiam fél a kutyáktól, őrá rá is támadt. A kisebbik az, aki olyan mint én, és nem fél semmilyen ebtől. És most már ért is hozzájuk. Tehát az sem mindegy, hogy valaki miképpen tudja "szeretni" (vagy nem) a kutyákat.
13. Linnax (válaszként erre: 11. - Shadow Angel)
2014. okt. 6. 01:03

Lényegében én is erről beszéltem. Nem tértem ki rá, hogy az egyébként nekem nagyon tetsző Roti hogyan jött ki az udvarukból, és támadt ránk (kutyával, pórázzal sétáltatva voltunk arra. Hetekig jártunk a kórházba a totál szelíd Labradorunkkal.) Azért egy normális, mentális hibákkal nem küzdő kutya a kerítésen kívül nem támad, nem hergeli teljesen fel magát, támadásig.

A kuvaszról annyira sokat nem tudok, életemben eddig az egyetlen kutya volt, ami "megfogta" a kezemet. Még gyerek voltam, előbb símogattam, mint kérdeztem, és a bácsi, a gazdája akkor mondta, hogy ezek hamis kutyák. Végülis nem harapott meg, csak figyelmeztetett. Én meg nem is ijedtem meg, mert egyáltalán nem féltem a kutyáktól.

Azóta tartok tőlük, mióta a fiam meg az előbb említett kutya után kezdtek vészesen sündörögni a kaukázusiak, s olyan veszélyes volt a helyzet, hogy odatelefonáltam, miszerint azonnal hívom a sintért, ha nem zárják be őket. (Elvileg egy hatalmas fatelepet őriztek.)

Szóval egyetértünk, aki nem ért a kutyához, kérjen segítséget, mert aztán már késő a bánat, ha valami történik. És az elmúlt időszakok kivételével eddig csak a kutyákat büntették meg.

12. Cucicsillag (válaszként erre: 11. - Shadow Angel)
2014. okt. 5. 23:57

Kuvasszal nem volt kapcsolatom eddig, ugy tom, ok is u.m."egy gazdasok" mint, aki nekunk volt egy sarplaninac, imadnivalo, hatalmas, es roppant kezelheto...

Sztem ez hasonlatos, mint az embernel -szamita genetika, de inkabb a neveltetes, foglalkozas, iskola, szeretet, torodes :)

Egyetertek!

11. Shadow Angel (válaszként erre: 8. - Linnax)
2014. okt. 5. 23:44

Több dologgal is vitatkoznék saját, és környezetemben lévők tapasztalatai alapján.

A Roti egy végtelenül család- és gyerekcentrikus kutya, ha foglalkoznak vele, esetleg iskolázott, akkor jóformán bármit meg lehet vele tenni anélkül, hogy agresszív lenne (itt arra gondolok, hogy "nyúzhatja" a gyerek. Tapasztalat.)

Kuvasz tartásnak egy titka van: párban kell őket tartani (a másik, ami alap nálam, de a kuvaszra különösen igaz: nem szabad megkötni). Nagyon igényli a társaságot, legjobb neki ha ketten vannak. Eddig nálunk nem volt velük probléma. Elijesztik a kéretlen "látogatógat" a termetükkel és a rossz hírükkel, de max az a veszély fenyegetné a betolakodót, hogy agyonnyalja a két nagy mamlasz. Pedig nincsenek túl keményen és erősen fogva.

Ráadásul ez már nem is az első pár Kuvasz. Eddig egyik kutyával sem volt gond.

Nagy igazság: az emberen múlik majdnem minden, és a nevelésen. A legjámborabb kutyából is lehet agresszív idegroncsot csinálni.

10. Linnax
2014. okt. 5. 23:29
Ja, és a legeslegfontosabb: más nem etetheti a kutyát, mert könnyen megmérgeznék. Ha a gyerek az elfoglaltsága miatt nem ért időben haza, csakis én etettem még a kutyát, de ez is nagyon ritkán fordult elő.
2014. okt. 5. 23:28
A miénk minden háziállatot kiirtott!Akár hogy el voltak zárva,szétszaggatta a nyulak ketrecét,bármit mondtunk neki,a kecskéket is megfojtotta.Amúgy pedig szelíd volt,emberbarát,gyerekszerető!
2014. okt. 5. 23:27

Igen, mindig az ember vagy a hibás, vagy az ügyes. Amúgy minél nagyobb, félelmetesebb egy kutya, általában szerintem annál jámborabb. Mint az embereknél is. Többnyire a nagy "medvék" igen szelíd emberek.

A nagy kutyák közül egyet, illetve párban még egyet tudok, ami szeret támadni. A Rottweiler olyan, mint egy felhúzott kocsmai verekedő (még a területén is túlmegy), a másik fajta ismeretem és tapasztalatom szerint a kaukázusi, ők párban szervezetten is képesek támadni, csak úgy játszásiból.

Én más kutyáktól (rendes nevelés mellett) nem tartok, egy Malamut a haverom volt (nem az én kutyám), de még a Dobermann sem ijeszt meg. Igaz, azzal a kislánnyal meg kellett "küzdenem", na csupán annyira, hogy nem hagytam magam "lenyomni" mármint testileg, mert fölém szeretett volna kerülni. Ilyesmi azért van, de hamar megtanulják, ki a felettesük.

Szóval szerintem a Bordói egy édes, szeretnivaló kutya, de végülis olyan lesz, amilyenné nevelik.

(Még egy labilis kutyát ismerek, a kuvaszt nem tartom megbízhatónak, sőt, szerintem azok alattomosak - már ha nincsenek erős kézzel nevelve.)

Javaslom, hogy ha bizonyos dologra ki szeretnétek képezni, akkor kérjetek profi tanácsot (nem az enyémet!), nehogy a zűrös alakok helyett mindenkire rámenjen.

Állítólag a Cane Corso kimondottan olyan kutya, ami felismeri a rosszembert. Ezt olvastam.

A fiam tud kiképezni kutyát (rendőr"iskolában" tanultak), de csak a sajátjával foglalkozik.

7. Cucicsillag (válaszként erre: 1. - Mamamaci111)
2014. okt. 5. 23:20

Uuuu, ez az elso kutyad? Jarattad suliba?....hogy szokik at?!

Kifejtened, mi a konkret kerdesed/ problemad? :)

2014. okt. 5. 23:06
Ne haragudj , de ha ilyen ketdeseid vannak, neked nem valo meg kutya ...
2014. okt. 5. 23:00
Minden nevelés kérdése!
2014. okt. 5. 22:54
Valamint betörők ellen? Sajnos olyan környéken lakom, ahol elég sok a zűrös alak..
2014. okt. 5. 22:54
Erre a kérdésre így nem lehet válaszolni.
2014. okt. 5. 22:51
megtámadná? Mennyire erős ez a kutyafajta?
2014. okt. 5. 22:51
A Bordeauxi dog mennyire veszélyes más kutyákra? Pl ha átszökik a szomszéd németjuhásza, ami egyébként nem támad, akkor a bordeauxi dog

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2021, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook