Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Cikkek » Szépség & Egészség témák » A betegségek elleni legjobb védelem a stabil immunrendszer cikk

A betegségek elleni legjobb védelem a stabil immunrendszer


A stressz nemcsak közvetlenül a sejteket terheli, hanem tápanyagrabló is lehet.

Adott körülmények között nagy mennyiségű fehérjét, vitamint vagy nyomelemet vesz igénybe, ez pedig később a sejtekben és mindenekelőtt az immunrendszerben hiányt okoz.

A természet egyik legegyszerűbb mechanizmusa a stressz és az immunrendszer állandó kölcsönhatása. Minden stressz, amit csak teszünk, vagy gondolunk.

Lehet akár egy hunyorítás csupán, egy futó gondolat, de lehet stretching gyakorlatok végzése, vagy favágás a ház mögött. Az autóvezetés, a golf, a nyaralás megtervezése, a szerelem, a játék a gyerekekkel - mind mind stresszhatás.


Az egyik szinte észrevehetetlen, a másik súlyosabb. Nem csak a gondok és problémák követelnek sokat testünktől, de az ötös találat a lottón vagy a szerelmi érzések is.

A stressz mindegyik esetben gyengítő hatással van a sejtekre, hacsak az egészséges immunrendszer nem veszi védelembe őket.

A baktériumok és az egyéb mikrobák stresszfaktorokká válnak a táplálék emésztése során éppúgy, mint az éhség vagy a szomjúság érzékelésekor. Minél többször és minél hosszabban tesszük ki magunkat stresszhelyzeteknek, annál fontosabb, hogy védőbástyát képezzünk az immunrendszerből, hogy az a stressz által legyőzött sejtek miatt soha ne legyen sebezhető és védetlen a betegségokozó mikroorganizmusokkal, így a baktériumokkal, a vírusokkal vagy a szabad gyökökkel szemben.


Immunrendszerünk felépítése meglehetősen bonyolult, négy különböző összetevőből áll:


1-A csecsemőmirigy tulajdonképpen az immunrendszer legfontosabb eleme. Bizonyos fehérvérsejteket szabályoz:a T-limfocitákat , közéjük tartoznak a természetes ölősejtek, az ellenséges baktériumok, gombák, vírusok , paraziták és egyéb kórokozó mikrobák rémei.

A csecsemőmirigy a kor előrehaladtával fokozatosan összezsugorodik, és veszít teljesítőképességéből. Hogy erőteljes maradhasson, mindenekelőtt C-vitaminra (friss gyümölcsökből) E-vitaminra (a növényi olajakból), szelénre és cinkre (a teljes kiőrlésű gabonakészítményekből), valamint karotinra (a sárga , zöld vagy piros gyümölcs-és zöldségfélékből) van szüksége.


2-A fehérvérsejtek immunrendszerünk katonái. Több fajta létezik belőlük:neutrofilek, eozinofilek, bazofilek, monociták és limfociták, valamennyi a kórokozók esküdt ellensége.

A fehérvérsejtek termeléséhez és feladataik megfelelő teljesítéséhez elegendő tápanyag bevitelre van szükség, az egészséges táplálkozás tehát alapkövetelmény.


3-A lép nagyszerű tisztító szerv. 150-200gramm súlyú, lebontja az elhasznált immunmolekulákat, majd kimossa, és újakkal pótolja őket.

A lép limfocitákat is termel.


4- A nyirok világossárga folyadék, nem más , mint vérünk nedves része, a vérplazma.

A nyirok kilép az igen vékony vérerekből, és extracelluláris folyadékként , illetve a nyirokerekben keringő nyirokfolyadékként összegyűlik. A nyirokfolyadék összegyűjti a mérgező és káros részeket és összetevőket, majd a nyirokcsomókhoz szállítja őket , ahol elpusztulnak.


Immunrendszerünk is immunvédelemre szorul.
Írta: Elviracska, 2007. november 20. 06:03
Fórumozz a témáról: A betegségek elleni legjobb védelem a stabil immunrendszer fórum (eddig 18 hozzászólás)

Ha ez a cikk tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2020, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook