A balatoni sütödékben készült palacsintáknak mi a titkos receptje? (tudásbázis kérdés)
Remélem még lesz valaki aki olvassa és segíteni is tud!
A hagyományos palacsintasütővel mit kell tenni miután megvettem, de még nem sütöttem benne semmit?
Egyszer A Budai megmutatta, de akkor nem tartottam fontosnak és el is felejtettem.
De ha már sikerült rájönnöm miről is van szó, akkor tess egy vidéki palacsintarecept.
3 tojás
2 ek cukor
pici só
kb. egy liter tej
annyi liszt, hogy pont jó legyen
kicsi olaj
normális vagy teflonos serpenyőben is ugyanolyan finom.
Sziasztok!
Ugyan én még nem ettem a Balatonnál lángost, de múlt hétvégén sütöttem itthon. Vesztemre. Kis családom tagjai ugyanis egyhangúlag megszavazták: többet nem veszük lángost.
Íme a recept (írtózatosan bonyolult) 50dkg liszt, 4dl langyos víz, só, élesztő
ezeket ki kell dolgozni simára (kb. 10perc) utána bedobni a hűtőbe és hagy keljen jó sokáig, akár másnap reggelig is.
A sütéshez sima napraforgó oljat használtam és egy mezei 1.500ft-os wokot.
Tejérzékenyek vagyunk, nem lenne szerencsés tejjel készítenem. De igazad van, attól csak finom lehet. Spórolósabb változatban hígítható (felesben) vízzel vagy szódával.
Egyébként így tiszta szódával is finom másnap is (és nem mellékesen sokkal olcsóbb).
ZSIR????:)))
És nem volt rossz?:P Soha nem próbáltam még úgy!
Te azóta is úgy csinálod?
Az én receptem kb. 12-13 palacsintához (száz éve bevált):
2 tojás, pici só, 20 dkg liszt, fél liter szóda, pici cukor, kikeverés után fél deci olaj
A szódát nem egyszerre teszem bele! Robotgéppel kikeverem, bele az olaj, nem kell állni hagyni, úgy is jó. Hagyományos fekete sütőben sütöm, az első előtt kevés olajat forrósítok benne. (Próbáltam teflonban, nem olyan az íze!) Nem kell minden darab előtt kenni, olajozza magát. Mindig nagyon forró olajba öntöm a masszát, szinte majdnem füstöljön, nem szabad hagyni kihűlni közben. Nagyon vékonyra sütöm, szinte szakadjon le a saját súlyától. Nem ég oda, ha figyelmetlen vagyok és mégis, akkor késsel felkaparom, beolajozom a helyét, ismét forrósítok.
Próbáljátok ki ezzel a töltelékkel: Vaníliás pudingporból a leírt módon pudingot készítek (én Oetkert használok), belekeverek egy kiengedett gesztenyemasszát. Isteni!
levagyok kómázva...most vettem észre mit irtál zárójelbe;)
Bocsika, igy ne is vedd figyelembe az előző hozzászólásomat:P
Pusza
Zsirban???? Nem vajban???
Én sose sütöttem még zsirban palacsintát:)
valószinű itt a 2 plussz tojássárgája miatt lesz sárgább a szine:)
Jaj, még azt szerettem volna megkérdezni, hogy én álltalában ha palit sütök, minidg csak annyit készitek el előre amit megeszik a párom...és amikor kér újat,frissen sütök neki....a kérdés, hogy ezzel a sok állással ártok a tésztának?? Lehet, hogy ettől nem lesz olyan finom? Van mikor másnapig áll a hűtőben....
Hahó találtam egy nekem szimpatikus receptet...beirom, hátha valakinek megtetszik..lehet megpróbálom mos a hétvégén..
Palacsinta
6 személyre
25 dkg liszt
4 dl tej
1 dl víz
4 tojás + 2 tojássárgája
1 evőkanál cukor
csipetnyi só
7 dkg vaj
A lisztet keverőtálba öntjük, közepébe mélyedést csinálunk, ebbe öntjük a tej és a víz felét, és simára keverjük. Hozzáadjuk a tojásokat meg a tojássárgákat, a cukrot, a sót, az olvasztott vajat és a maradék folyadékot. Sima masszává dolgozzuk, és 1 órát állni hagyjuk. Majd a szokásos módon palacsintákat sütünk.
Én adtam bele, mert anélkül tojájhiány miatt télleg fehér színe lehet, és nem lett semmilyen íze, csak gyönyőrű színe!
Egyébként megtöltve nagyon finom volt, csa magában rágósnak tünt. Én 1 kg liszthez kb 2 liter folyadékot adtam, felesben tej és bubis víz.
De még azért várom a pontos választ!
Kifogom próbálni! Nagyon köszike:)
És mennyi folyadék, milyen??? Tej vagy Viz??? Adagok vannak ??
Előre is köszike!
Tényleg kell bele kurkuma??? Nem lesz rossz ize???:P
Én megcsináltam és nekem picit rágós lett, és csak a folyadék mennyiségét és minőségét ronthattam el.
Viszont a színe isteni lett!!!
Nna, kezd alakulni...tojás helyett kurkuma, hogy ne legyen sápadt :-))
Amit én ettem sütödékben azt olajos serpenyőben sütötték. Ti hogy?
Köszönjük! :-)
És milyen serpenyőben?
További ajánlott fórumok:
- Segítsetek! Nekem egyszerűen nem megy a palacsinta sütése. Bármilyen ételt megcsinálok de a palacsintával nem boldogulok.
- Keresem a legtutibb palacsintatészta receptjét!!
- Tudja valaki annak a palacsintának a receptjét, amit a strandokon lehet kapni?
- Ki tudja olyan palacsintatésztaszerűségnek a receptjét, amiben husit mártunk es rántunk ki?
- Tudja valaki az amerikai palacsinta receptjét?
- Mi a Norbi 1-es kódú palacsinta receptje?