Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Fórumok » Babák & Mamák fórumok » 4 és fél évesen kiscsoportban folytatni az ovit fórum

4 és fél évesen kiscsoportban folytatni az ovit (beszélgetős fórum)


1 2
2017. okt. 26. 14:14
8 évesen, nem? A lányom szeptemberi, ő 7 évesen megy suliba. A nagyobb fiamnál még május 31. volt a választó, ő április 29-ei, csak egy hónappal idősebb az évveszteseknél, ment suliba. Jól tanult, bírta a tempót, viszont semmilyen cuccára nem tudott vigyázni, nem ment a bepakolás, tornazsákot, pulóvert, kabátot veszített el. Nem tarthattam vissza, mert már tudott pl. olvasni, az óvónő sem javasolta, de kellett volna neki az az egy év, hogy egy kicsit komolyodjon. Viszont szerintem az iskolában a gyerekeknek nem számít már annyira, ki hány éves, mint az óvódában, mert mindannyian elsősök, másodikosok, stb. A fiam a legfiatalabb az évfolyamban, az osztálytársa a legidősebb, 2 év van köztük, nagyon jó barátok.
2017. okt. 26. 10:52

Ha valaki olvassa ezt a fórumot, kíváncsi vagyok mi lett a gyerekekkel az iskolában!


Az én fiaim ikrek, 2011 novemberben születtek 30. hétre. 2018 szeptemberben kellene kezdeniük az elsőt, de a férjem kitalálta hogy maradjanak még egy évet az oviban. (vegyes csoport, tehát van aki megy, van aki marad szeptemberben.) Lényeg hogy azért akarja marasztalni őket, hogy érjenek, lehessenek gyerekek még egy kicsit. Viszont tartok tőle hogy suli kezdésre majdnem 7 évesen meg ki fogják nézni őket, hogy ilyen nagyok, biztos valami szellemi bajuk lehet, hogy nem engedték őket oviba.

34. Bcicus (válaszként erre: 31. - Ikrekanyukája)
2014. júl. 6. 13:52
Aug 31ig aki 6 éves annak menni kell suliba, ha nincs valami extra ok amiért ne menethen. Eddig is mehetett suliba az aki aug 31ig betöltötte, de nem volt kötelező.
33. csincsinlány (válaszként erre: 31. - Ikrekanyukája)
2014. júl. 6. 12:48
Rosszul tudod, mert már kitolták a dátumot augusztus végére.
32. Derya (válaszként erre: 31. - Ikrekanyukája)
2014. júl. 6. 12:18
en ugy tudom, hogy augusztus 31-ig aki tolti a 6-ot.
2014. júl. 6. 12:16
7 év 4 hónaposak lesznek, amikor elkezdik a sulit 2014-ben. Állítólag aki tárgyév ápr. 30-ig nem tölti be a 6 évet, az nem mehet abban az évben suliba (ők május közepén születtek). Én nem bánom, hogy ennyi idősen mennek csak suliba, mert nagyon elevenek, aktívak, nagy a mozgásigényük. Viszont ugyanannyira nagy a kíváncsiságuk is a világ dolgai iránt. Vulkánokról és csillagrendszerekről kell mesélnem nekik - és emiatt volt bennem aggodalom, hogy kiscsoportos szinten az oviban vajon mit tudnak nekik nyújtani (eddig a vegyes csoportban mindig a nagy, iskolába készülő társaikkal lógtak). De nagy hátrányuk talán nem lesz belőle, sokkal fontosabb, hogy még egy évig szaladgálhatnak, és sokat játszhatnak, nem kell 6 évesen iskolapadban tölteni az egész napot. Köszönöm mindenkinek a válaszokat.
30. Derya (válaszként erre: 29. - F6390e6b9b)
2014. júl. 5. 14:56
ja, hat en se. :-)
2014. júl. 5. 14:51
Ezt nem értem!Oké,az én lányom is ismétli most a kiscsoportot DE 2011 májusi!!!Nekik középsőbe kellene menni,én ezt nem hagynám!
28. Derya (válaszként erre: 27. - Guruljka)
2014. júl. 5. 14:17
a korosztalyuk szerinti csoport a kozepso lenne. :-)
2014. júl. 5. 14:13

Mert eddig elkezdték az ovit.

Közben egy egészen új ovi épült fel a közelben, szeptemberben nyitnak. Az oda jelentkezett gyerekeket besorolták.

A korosztályuk szerinti csoportba kerülnek végül is.

26. Derya (válaszként erre: 25. - Kilimcs)
2014. júl. 5. 14:09
en sem ertem. :-)
2014. júl. 5. 13:52

Igen, ha évvesztes, akkor inkább a kcisit járja, ez tény, de ezek a ygerekek nem évvesztesek...


azért ahogy látod, nem csak én nem értem, miért kell nekik egyáltalán bármit duplán járni

2014. júl. 5. 12:23

Örülök, hogy vannak változások ebben a dologban. Nekem valóban nincsenek friss tapasztalataim.

Még annak a tudatában is öröm, hogy az értelmetlen reformok miatt néhány évfolyam élete tönkrement. Legalább a fiatalabbaknak nem kellett ezt átélniük.


Az eredeti kérdéshez visszatérve, a többség azért egyetért velem abban, hogy inkább most a kiscsoport pár hónapját "ismételje" a gyerek egy ovi-váltáskor, mint a nagycsoportot, mert az addigi barátaitól való elszakadás már inkább megviseli.

23. Kilimcs (válaszként erre: 21. - Guruljka)
2014. júl. 5. 11:18

nem tudom milyen elsős könyveket láttál, de a szólkképest elvétve alkalmazzák. ezt csinálják most is.


"Olvasni pedig betűk megtanulásával és szótagolással tanultunk. Nem karácsonyra. De nem is kínlódva. Minden betűt begyakoroltunk, mert volt rá idő.

Eleinte csak a kisbetűket, és talán a második félévtől kezdtük a nagybetűket hozzávenni."


direkt téged idéztelek.


A karácsonyra tanulásról meg csak annyit, hogy az érdeklődő iskolaérett gyerek, pár hét alatt megtanul olvasni, tökmindegy 6 vagy 8 éves. És igen Értőn fog, mert otthon is válaszolnak neki, meg egyszerűen érdeklődik a világ isránt.


Ha meg egy ygerek nem érdeklődő, visszatarthatod 10 éves koráig is, akkor se fog szövegértelmezni.


mindegy.. nem akarok vitázni. szeritnem felesleges a nagy visszatartás. a szülkő munkája úgyse sporolható meg, sajnos a tanárok többsége úgyis tojik bele. Nekik már kész ygerekek kellenének. szóval ott vagy a szülő megtanítja otthon, vagy a gyerek hülye marad.


A nembeletojóknál meg megint felesleges visszatartani, mert azok meg úgyis tanítanak, nem a gyerek kora számít, hanem az érettsége. És az érett lelkes gyerek, úgy felszívja a tudást mint a szivacs, ha van aki tanítja. Nemhogy karácsonyra ,hanem tényleg hetek alatt meg fog tanulni olvasni, hiszen hoppá, jé, kinyílik a világ az olvasással mégjobban.


No, nem akarom elvinni a vitát.


sziasztok

22. egypt (válaszként erre: 21. - Guruljka)
2014. júl. 5. 02:10
Ez iskolánként és tanáronként változó. Nem kell szerencsére mindenhol karácsonyra írni, és nem tanítják mindenhol szóképes módszerrel az olvasást.
21. Guruljka (válaszként erre: 13. - Kilimcs)
2014. júl. 5. 02:05

Tudom, hogy már 30 éve, akkor volt a legnagyobb lányom sírdogálós elsős.


Nem tudom, ki hozta be a magyar oktatásba a szóképes olvasást, de nagy marhaság.

Angol vagy francia nyelven van értelme, ahol nem kiejtés szerinti az írás.

Mi 50 éve még újságfüzetben gyakoroltuk az írást, ami azt jelenti, hogy 5-6 centis köríveket és vonalakat írtunk, így a kéz és az idegrendszer apránként hozzászokott az írási mozdulatokhoz. Csak később kellett füzetbe írni.

Olvasni pedig betűk megtanulásával és szótagolással tanultunk. Nem karácsonyra. De nem is kínlódva. Minden betűt begyakoroltunk, mert volt rá idő.

Eleinte csak a kisbetűket, és talán a második félévtől kezdtük a nagybetűket hozzávenni.

20. Bcicus
2014. júl. 5. 01:05
Én is ezt akartam kérdezni, hogy miért csak akkor mennek. Fiam 2011 májusi és ő is 2017 szeptemberben kezdi a sulit majd.
19. csincsinlány (válaszként erre: 2. - Ikrekanyukája)
2014. júl. 4. 21:27
Megkérdezhetem, hogy miért csak 2017-ben mennek suliba? Most már az számít iskolaérettnek aki augusztus végéig betölti a 6 évet és ők, ha jól számolom már 16-ban betöltik.
2014. júl. 4. 21:12
Hat az en gyerekem 3 evesen se alszik minden nap, max. 2-szer egy heten. De azert nem iskolaba vinni, mert nehez a taska?! Ez nekem furcsa... Nem vagyok szakerto a temaban, csak az erzeseimet irom le...
17. d2d5bb5db4 (válaszként erre: 16. - Nbandus)
2014. júl. 4. 20:31

Az enyém betöltötte nyár elején a 7.évét, és úgy engedtem szeptemberben suliba.


A szomszéd gyerekek mentek 6 évesen, cipelték is a szülők a táskát.

Nem kizárólag agyilag, hanem fizikailag is fejlődni kell.

Mindenkinek magánügye, de én mentem érte, de csak ritkán, akkor sem egész hazáig adta ide a táskát.

És ma is hiszek abban, hogy a későbbi menetelnek köszönhettük, hogy hazajött, átöltözött és már tanult is.

Soha nem volt fáradt, álmos, lusta.:))

2014. júl. 4. 19:29
En sem ertem miert kell 7-8 eves koraig az oviban fogni a gyerekeket? Lanyom marciusi, de ha nem lesz nagyon elmaradva a kortarsaitol (miert lenne?) , akkor tuti elmegy suliba 6 evesen. Ahogy anno a testvereim, en is es kb minden gyerek 10-20 eve...
15. 408020f45e (válaszként erre: 2. - Ikrekanyukája)
2014. júl. 4. 19:16
Az én fiam ugyanígy volt anno! :) Örülj neki! Ha középsőbe mennének, aztán a nagycsoportba, képzeld el mit éreznének, ha a többiek mennek iskolába, ők meg nem! Így pontosan együtt végeznek és együtt kezdenek sulit!
2014. júl. 4. 18:47

Nem gond...viszont középsőből ois mehetnek suliba :)

Az új szabály h a!mint 6éves !ehet...

Nálunk az oviban most 7középsőd ment suliba.,.ez lehet most fura,de ha okosak és fejlettek,menni fognak neked is,mert az se jó ha visszamaradnak!

2014. júl. 4. 18:34

hát nem tudom. az én környezetemben elvétve van 6 éves aki alszik nappal... a táska meg... az elején úgyis a szülők cipelik . illetve napkoziotthonosban nincs is taskacipeles...


az írás olvasastanitas meg pont ugyanabban a rendszerben folyik mint 30 éve....


mondjuk felolem . csak sose értettem ilyen olyan indokkal egészséges gyerekeket minek visszatartani eleve esélyt se adva. semmit se nyernek vele a gyerekek. mégcsak ugyesebbek se lesznek. csak öregebbek.

12. Guruljka (válaszként erre: 11. - Kilimcs)
2014. júl. 4. 17:56

Cipelje azt a táskát inkább nagyobb korában. Már csak a napi beosztás miatt is kicsik még 6 és fél évesen az iskolához. (Hirtelen nincs délutáni pihenés például.)


Mi ugyan annak idején 6 évesen lettünk elsősök, de az akkori olvasás- és írástanítás még sokkal nyugodtabban zajlott.

Mégis mindenki megtanult olvasni, sőt talán inkább azért lettünk mi még olvasó nemzedék, mert stabil olvasástudással haladtunk tovább.

2014. júl. 4. 17:50

májusi gyerekek miért mennek 7 és felevesen suliba ha semmi gond nincs?


én tuti reklamalnek . ha tök normális 4 és felevesek. akkor miért 3 évesek közt vannak ?


sulitol meg cseppet tulparaztatjak a szuloket . egy egészséges májusi gyereket totálisan felesleges visszatartani. egy normális iskolában ugyanúgy gyerek lesz még . ettől nem kell félni

2014. júl. 4. 17:38

Mostanában mindenhol 7 éves koráig tartják vissza a gyereket, mert törvényileg addig lehet, és addig kapja a pénzt utána az ovi. Úgyhogy ha a szülő nem kapálózik, hogy vinné iskolába, akkor nem megy hamarabb...


A gyerektől is függ, hogy milyen lesz neki. Alapvetően egyet értek, hogy inkább az első évet ismételje oviban, ha már valamelyiket muszáj.

Más kérdés, hogy nálunk került be utólag máshonnan gyerek, aki 5 éves, de simán tehették volna az egyel nagyobb csoportba is. Amikor az én fiam még csak a 4-et töltötte a csoportban, akkor ez a srác már igencsak túl volt az ötödik születésnapján. Igaz, az én fiam majdnem a legfiatalabb, és van másik 5 éves is ezen az újon kívül. De a képességei és viselkedése alapján nem hozzánk kellett volna kerülnie. A felettünk lévőben is vannak 5 évesek, ott szerintem jobb helye lett volna, de anyuka és az óvónénik barátok, így nem szakmai döntés született.

Ezt majd szerintem te is látni fogod, hogy jó csoportba került-e, képességeinek megfelelő feladatokat kap-e, stb.

9. Lara anyuja (válaszként erre: 1. - Ikrekanyukája)
2014. júl. 4. 17:34

Szia! Az én kislányom júniusban volt 4,5 éves és ma fejezte be a kiscsoportot!

Örülj Neki, hogy a szeptemberi pajtásaival ballaghat és lehet lesz közülük olyan, aki majd a suliban is osztálytársa lesz!

Szóval ne aggódj, tovább maradhat kisgyermek! :)

2014. júl. 4. 17:13
Ilyenkor még nem akkora a különbség,mint később.Jobb ez így a gyerekek szempontjából.
2014. júl. 4. 17:11

A nagyobbik fiamnak - augusztusi - a nagycsoportot kellett 2x járnia. Nagyon bántotta, amikor nem ballaghatott el az első csoportjával. A barátai iskolások lettek, ő pedig maradt kis "pisis" óvodás.


Szerintem jobb, ha a kiscsoportot járja duplán egy gyerek.

1 2

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2020, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook