30 év ülőmunka után (beszélgetés)
A séta egyébként az egyik legjobb mozgásforma.
Pl segít a csontritkulás megelőzésében is.
Kb 20-30 perc alatt lehet 2 km nagyon kényelmesen sétálni, ebben van emelkedő is. Szóval akár több is lehet, ha sikabb terepen laksz.
Sajna nem tudok segíteni, mert azt a kb 15-20 perces tornagyakorlatot, amit most is szoktam csinálni, ha eszembe jut, vagy érzem a hiányát, nem tudom leírni.
Lényege az, hogy óvatosan a fejed búbjától a lábad ujjáig kell körözni, húzgálni a végtagokat, a testet, viszonylag óvatosan. Vagyis át kell mozgatnod minden porcikádat 10x1 turnusban.
A végén csak 3x guggolással fejezem be, ez a legnehezebb gyakorlat, tehát nem erőltetem magam. Viszont az ízületeket kilazítja, az izmokat, meg jól meghúzza.
Nem is akarnám ebben a korban jobban megerőltetni magam, ahhoz ott a heti 2-3 séta, meg a házimunka.
Igen. Mindenkinek rá kell érezni a kínálkozó lehetőségek között hogy mi tetszik és jön be neki.
Érdekes hogy én is olyan sokszor belefutottam a csikungba, és évekig nem éreztem hogy legalább egy kis figyelmet szenteljek neki. Egyszer csak mint villámcsapás, éreztem a késztetést hogy nekem ezt muszáj gyakorolni. Fórumnyitó is megtalálja a saját útját idővel.
Azon túl, hogy kattog, recseg itt-ott, vannak-e betegségeid? Súlyfelesleged? Csontsűrüségmérés?
Mikor voltál utoljára orvosnál és teljes körű kivizsgáláson.
Háziorvosnál kezdeném, aki elküld mindenféle szakvizsgálatra.
Én ezzel kezdeném és ehhez képest választanám azt a mozgásformát amit a testem kezdetekben tolerál.
Ha tudsz úszni azt tudom ajánlani láttatlanba, előtte bemelegítéssel. Minden gerinc, vázizom problémára ajánlják.
"Soha nem sportoltam."
Miért nem? Középiskolás korodban sem? Korlátozva voltál a mozgásban?
Ezt sem vitatom.
Mint sok másban itt is az a jó ha rálel ami neki megfelelő ,,,ez nem is olyan könnyű.
A lényeg a fokozatosság,, hogy ne ártson.
Először el kell menni gyógytornászhoz, és nagyon-nagyon begyakorolni, mert otthon nincs aki rád szóljon, hogy nem jó, még tovább, stb.
Saját tapasztalat, óvodai kisszékeknek köszönhetően.
Akkor nem csak nekem vannak rossz tapasztalataim gyógytornásszal?
50 évesen már bottal jártam, annyira romlott a gerincem és a csípőm állapota. Tömték belém a gyógyszart, járnom kellett gyógytornára ahol a kínok kínját éltem át és utána is.
Kb. 55 éves korom óta van számítógépem. Megszállottként bújtam az internetet segítséget keresve mert majd meg őrültem a mozgásért miközben egyre nehezebben ment és nem tudtam rendesen. Már csak a régi leletek árulkodnak arról mekkora bajban voltam. Folyamatosan dolgozok magamon és hiába szapulják sokan az internetet (persze ők is használják), nekem nagyon sokat segít a mai napig.
Azt megértem ha kevésbé jó tapasztalat alapján ez a véleményed.
Viszont vannak sokan akiknek meg segít,segített.
Az időseknek szóló videók a youtube-on teljesen biztonságosak. Nem az számít hogy te még sokkal fiatalabb vagy, hanem az állapotod, és hogy egyedül is biztonságosan tornázzál. Én is ezt csinálom, remekül megy, mozgékony, hajlékony vagyok és remekül érzem magam a 70 évemmel. Utóbbi nem is érdekel.
Tehát senior tornákat, vagy átmozgató tornákat nézegessél, és merem ajánlani a csikungot is. Kortól, egészségi állapottól függetlenül el lehet kezdeni. 2 éves tapasztalattal mondhatom, rendkívüli hatásai vannak.
L a s s a n.
Állj fel, és nyujtózkodj nagyokat.
Sétálj a helységben.
Keveset sétálj kint a szabadban.
Később többet sétálj kint, és igy tovább.
További ajánlott fórumok:
- Baba a pocakban vetélés/missed ab után!
- Ha jár vissza adóvisszatérítés, hány nap után utalja vissza azt a NAV?
- Érettségi, pontok, továbbtanulás - gimi után
- Ébredés után mi volt az első dolog amit csináltál?
- A szó kezdete FEL utána abc-ben a többi....
- Ha egész nap ülök, mit tanácsos enni? Sajnos ülőmunka :/