Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Fórumok » Babák & Mamák fórumok » 3 hónapos babátok mennyi ideig szopik, kb. mennyiket eszik és milyen gyakorisággal? fórum

3 hónapos babátok mennyi ideig szopik, kb. mennyiket eszik és milyen gyakorisággal? (tudásbázis kérdés)


2012. ápr. 11. 21:42

A cumival az a baj, hogy nem tudhatod, melyik babánál okoz cumizavart és melyiknél nem. Az első 6 hét mindenképp kritikus e téren,de sajnos bármely életkorban felléphet. Amelyik baba cumizavaros lesz, azt sajnos nagyon nehezen lehet visszaszoktatni a mellre.

Abban valóban igazad van, hogy minden gyermek más mennyiségtől lakik jól és hízik, pont ezért nincs szükség a szopi méricskézésére, hisz minden gyermek a saját szükségleteinek megfelelően szopizik. Azonban az anyatej mindig optimális összetételű és laktató. Az a baba, aki a 200 ml-től nem lakik jól, ott más gond is lehet, valószínű nem kapja meg a zsírdús hátsó tejet, ami az energia bevitelének 50%-át adja, csak a vízben és tejcukorban gazdag első tejet. De erre is van megoldás, és nem a mennyiség növelése.

Az, hogy a 3-4 éves szopizna a villamoson csak megbeszélés kérdése, az ennyi idős gyermekkel már meg lehet értetni( és be is válik), hogy csak otthon kap cicit. Különben pedig a legtöbb gyermek átlagosan 2,5-3,5 éves kor között elválasztja magát.

Én személy szerint teljesen könnyen el tudtam menni 1,5-2 órás sétákra, hiszen legtöbbször aludt séta közben, de ha nyugtalan volt, akkor egy padon egy bővebb pulcsi alatt(és nem közszemlére téve a melleimet) simán megszoptattam és mentünk tovább. Nem lógott egész nap rajtam, de bizony voltak olyan napszakok, amikor igenis igényelte óránként a szopit(pl. a nagy melegben, vagy oltás után), de volt úgy, hogy 3 órát aludt.

Az anyatejes babák általában már 4 hónapos korra megduplázzák a születési súlyukat, és utána lelassul a súlyfejlődésük, ami egy teljesen normális dolog.

A hintával annyi "bajom" van csak, hogy nem kevés pénzbe kerül. Erre a szerényebb költségvetésűeknek van egy megoldása: a hordozókendő, testközelséget biztosít a babának, és amit még akkor is használhatnak, ha már nem csecsemők. Én pl. sütöttem benne palacsintát, társasoztam a nagyobbik gyermekkel,stb.

Az a jó anya, aki annak érzi magát, és nem az akiről a társadalom azt mondja. Valami miatt a mai társadalomban kissé peioratív használatba megy át a "jó anya" kifejezés.

13. wanita77 (válaszként erre: 12. - Istibébi)
2012. ápr. 11. 15:39

Nekem szerencsére nincs szoptatási problémám, van elég tejem. Amiről te írsz, az általában az első hetekben fontos, később beáll a kereslet-kínálat, nem kell szaporítani a tejmennyiséget a gyakori mellretétellel. Legalábbis általában nem kell. És az én babám súlya emelkedik elég rendesen, ezzel sincs gond, pedig "csak" 6-szor eszik egy nap, mégis hízik 1,1 kilót egy hónapban. Nem a mennyiség a fontos, hanem a minőség. Van akinek olyan tápláló a teje, hogy 60 ml is elég egyszerre, másnak a 200 is kevés, nem ezen múlik.

Azt sem értem, mi a baj a cumival, hintával, stb? Miért kéne mindig csak a cicivel megnyugtatni, ha vannak más eszközök is? Csak az a jó anya, akin egész nap lóg a gyereke? Van másik gyerek is, házimunka, férj, akivel foglalkozni kell, nem beszélve a pihenésről. És akkor apa, nagymama, stb. nem is tudná megnyugtatná soha, ha csak a cici lenne a megoldás. És majd 3-4 évesen még mindig cicit fog kérni a villamoson, van több ilyen ismerősöm, és szerintem ez nem egészséges.

És te pl. hogy mész el hosszú sétákra, ha óránként eszik a babád, mikor alszik?

2012. ápr. 11. 10:39
Valóban nem kell erőltetni, mert az addig működik ösztönösen,és harmonikusan, ha mindét fél úgy akarja. A legtöbb baba igényli a gyakori mellre tételt, lehet hogy a te kisbabád ilyen szempontból más. De sokszor az a megoldás a szoptatási problémára, ha gyakran mellre kerül. Mert sokan csodálkoznak,ha napi 5-6x szoptatnak, akár időre, és nem emelkedik a súlya a babának. Ilyenkor nyúlnak a tápszerhez. Ugyanakkor az egyéb igényeket a nyugtató cumi, az altató maci, az elektromos ringató hinta igényíti ki,holott ott van kéznél az édesanyja! Ami a legfontosabb!
11. wanita77 (válaszként erre: 10. - Istibébi)
2012. ápr. 11. 07:30

A babák nem egyformák, az enyém nem igényli a folyamatos mellen levést. Ha nem éhes, nem kéri a cicit, nem szeret komfortszopizni, ellöki, kiköpi. És csak azért nem fogom erőltetni, hogy folyamatosan cicin legyen, ha ő nem akar. Amúgy meg írtam,hogy ő is igény szerint szopik, ha kér, kap, de nem kér óránként. Ha mégis előfordulna ilyen, természetesen én sem hagynám sírni csak azért, mert 1 órája sokat evett. Esténként én is hordozom, mert csak úgy jó neki. És nem mindig azért sír egy baba, mert éhes, másképp is meg lehet nyugtatni, nem csak cicivel.

Ő határozza meg, hogy mennyi elég neki, ezt is írtam. Ha kevesebbet eszik, kevesebbet alszik, korábban kér enni, ha többet eszik, akkor akár 4 órát is kibír, ezt is írtam. Ha felébreszti egy kis zaj, miért kötelező rögtön megszoptatni? Máshogy is meg lehet nyugtatni egy gyereket,neki elég, ha felveszem, megsimogatom. Ha állandóan cicin lenne, mikor aludna? Nem tudna összefüggően 1 órát sem aludni, ha 10-12-szer enne egy nap. Ez kinek lenne jó? Az alvás nagyon fontos ebben a korban. Az én lányom nagyon nyugodt baba, sokat alszik napközben, egy alkalommal sokat szopik, így tud aludni utána sokat, szépen hízik, éjszaka egyszer kel fel enni, sokáig alszik reggel, mindenki nyugodt. Nekünk így jó, neki is így jó. Ahogy a mindenáron szoptatást sem kell erőltetni, a mindenáron mellen levést sem, szerintem.

2012. ápr. 10. 21:28

Nem hiszem, hogy egy nap kiszámítható egy csecsemő mellett.

Nekem is van nagyobb gyermekem,sőt több hónapig egyedül neveltem a kettőt, és mégis igény szerint szoptattam. Nem az én igényeim, hanem a kisfiam igénye szerint.

Az afrikai népeknél, akik egész nap hordozzák a gyermeküket, és ők tényleg igény szerint "szolgálják ki" magukat naponta 60-80x szopik a gyermek, és nem lesz belőle felfújt csecsemő.

Vajon, ha nem mérnéd a szopását, akkor nem tennéd mellre 2 óra múlva, ha sír? Ki határozza meg, hogy mennyiségileg mennyit kell ennie? Vajon nem lehet szomjas 1 óra múlva a "190" után? Vagy ha felébreszti a zaj, nem kaphat egy kis megnyugtató komfortszopit? Ilyenkor ugyanis nem szívnak mérhető mennyiséget, mégis mellen vannak. Ha tényleg a baba igényeit nézzük, nagyon hamar összejön a sok szopi.

9. wanita77 (válaszként erre: 8. - Istibébi)
2012. ápr. 9. 13:56

Én nem etetem időre, de ha 1 órája evett pl. 190-et, akkor biztos nem lesz még éhes, ha felébred. Olyankor más oka van, kakilnia kell, fáj a hasa, felébreszti valami zaj, stb. Szerintem azért az túlzás, hogy naponta 8-10-szer kell ennie egy 3 hónapos babának, soknak találom. A lányom kb. 6-szor eszik és hízik így is több mint 1 kilót havonta! Mekkora lenne, ha 10-szer enne? :)

Amúgy ő csak akkor kéri a cicit,ha éhes. És ha eleget evett, kiköpi, fintorog, néha még sír is. Ő nem használja cuminak, de nem is baj, mert van egy nagyobb gyerekem is, nem érnék rá egész nap cicire tenni. Szerencsére ő általában 3 óránként eszik, ha legalább 120-at evett. Ritkán előfordul, hogy 2 óra múlva megéhezik, és ha sokat alszik, 4 órát is kibír. De a rendszer szerintem fontos, nekik is, nekünk is,hogy kiszámítható legyen a nap. Ezért írtam,hogy az evés, nézelődés, alvás sorrend fontos, ők is tudják, hogy mi után mi következik,sokkal nyugodtabbak lesznek és ezáltal mi is. És én ugyanúgy igény szerint szoptatom, akkor adok neki, mikor kéri, de az nem óránként van szerencsére. Nekem azért fontos tudnom, hogy mennyit evett, hogy tudjam, mennyit fog aludni utána. Ha pl. csak 80-at eszik, alig alszik egy órát. Ha legalább 110-120-at, akkor 2 órát, ha ennél többet, akkor akár 3 órát is. És ez tényleg így van nálunk mindig. Este érdekes módon viszont fordítva. Minél kevesebbet eszik, annál tovább alszik hajnalban. Ez vajon hogy lehet, nem értem...

8. istibébi (válaszként erre: 7. - Wanita77)
2012. ápr. 9. 11:33
Egy szopós babát nem kell időre etetni. Akkor kerüljön mellre, amikor igényli, és annyiszor ahányszor igényli, de hogy a tejmennyiség se csökkenjen naponta legalább 8x, vagy többször. Az anyatejes babáknak nincs minimum elfogyasztandó mennyisége. Azt célszerű nézni, hogy van-e elég pisis pelenkája, kakil-e és hogy emelkedik-e a tiszta súlya. 3 hónapos kor körül jelentősen lerövidülhet a szoptatási idő, mert ilyenkor már érdekli őket a külvilág. Az én kisfiam kezdetekben 1-1,5 óráig szopott, majd hirtelen átváltott a max.10-20 percenkéntire, kivéve éjszaka, akkor újra átváltott komótosra, mert akkor ráért:)
7. wanita77 (válaszként erre: 6. - Ezti)
2012. ápr. 9. 07:53

Ezzel egyetértek. Mindenképpen úgy legyen a sorrend, hogy evés, nézelődés, alvás, aztán megint evés, nézelődés és alvás. Így nem lesz gond az elalvással. Nálunk mikor felébred a lányom, rögtön enni akar, még akkor is, ha nincs itt az ideje, megszokta, hogy ébredés után azonnal enni kell. :)

2,5 hónapos, 1 hónaposan még ő is nagyon sokáig evett, elaludt közben, most már 10-15 perc alatt végez.

6. Ezti
2012. ápr. 9. 07:36

Csatlakozom az előttem szólókhoz. Próbáld meg viszont úgy programozni az evést, hogy alvás utánra essen, ne előttre, hátha kevésbé lesz aluszékony. Nekem is îgy evett, volt hogy együtt elaludtunk, mikor felébredtünk, akkor meg folytatta a szopizást:)

Tudom, hogy fárasztó, de hidd el megéri.

Nekem most 6 hós múlt, 5-8 perc alatt végez, már nem bújik úgy nem simogat, inkább nézelődik, felfedezi a világot.:(

2012. ápr. 8. 17:40

Nekem is pontosan így evett a lányom. 45 percig cicizett a 2 óránkénti etetésből .

Nagyon ritkán fejtem.

Idővel a szopizási idő csökkent és nőtt az evések közötti idő.

Most múlt 1 éves de még mindig szopizik van úgy hogy csak reggel meg este de van hogy jön napközben hogy ő bizony szopizni akar.

2012. ápr. 8. 11:31

Pontosítok: ha fejsz, akkor szopi után, ne helyette, ha kéri, azt még add oda neki nyugodtan, ezt én is csináltam, de hamar meguntam. :)

Ja, és most hihetetlen, de lesz maikor 3-5 perc alatt végez a szopival majd!!! :)

3. Tandi25 (válaszként erre: 2. - 342bae44d8)
2012. ápr. 8. 11:30

Szia! nem akarok beleszólni, félre ne értsd, de szerintem, ha szoptatni szeretnéd, ne fejd le és add üvegből, inkább próbáld kivárni, amíg kiszívja. AZ én lányom egész pici kora óta este óránként szopott. Olyan este 6tót 9-10ig simán óránként kérte (volt, h néha gyakrabban), és kapott. Lehet más nem ért ezzel egyet, de a mai napig szopik és imádja (lassan 16 hós). Amíg ilyen picik, sokáig tart nekik, közben el is alszanak... Tudom, h nagyon fárasztó, de minél nagyobb, annál ügyesebb és gyorsabban ki tudja szívni a tejed. A mennyiség nálunk is tök változó volt, olyasmi, mint nálatok. Szerintem (a leírtak alapján) nincs miért aggódnod.

Nálunk kb. 3 hós kora után már sokkal jobb volt, nem kelt éjjel 2 óránként (amiből majd' 1 óra csak evés volt). Kitartás és szoptasd, megéri!!!

2012. ápr. 8. 11:21

Tudom, hogy változó, de nekem képes 45-50 percig enni 2-2,5 óránként, alvva eszik, így nagyon lassan eszik, úgy kell ébresztgetni, mint mikor sárga volt újszülöttnek. átlagba 80-90eket eszik. De estére már nagyon lecsökken a tej, de olyan is van, hogy 1-1,5 óránként kér. Szerintem már kevés a tej neki, most úgy próbálom, hogy lefejem és odaadom üvegből. De 100 milit így is 15 percig eszik.

Vagy ez az evészet átlagosnak tekinthető? Szeretnék szoptatni, de így 2 szoptatás között csak 1 óra pihenő van. Éjjel jobban szopik és gyorsabban.

2012. ápr. 8. 11:16
3 hónapos babátok mennyi ideig szopik, kb. mennyiket eszik és milyen gyakorisággal?

Minden jog fenntartva © 2005-2018, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Sitemap | Facebook