Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » 3 éves macska kiszoktatása a kertbe fórum

3 éves macska kiszoktatása a kertbe (beszélgetős fórum)


1 2
55. Melinda85FLP (válaszként erre: 23. - Sz.cs.anna.)
szept. 16. 14:44

Teljesen igazad van.Nyilván gyerek az első az ember életében,legalábbis az kellene,hogy legyen.Persze lehet szeretni egy állatot nagyon,de szerintem nem szabad egyenrangúnak vennünk a gyerekünkkel.Sokan ezt teszik,ahogy itt is olvastam néhány hozzászólásban.A cicának semmi baja nem lesz kinnt,sőt,egy idő utám sokkal boldogabb lesz,hisz rengeteg új élményben lesz része.Nálunk kinnt vannak az állatok,vannak macskáink is,és szerintem lehet őket szeretni anélkül is,hogy a házban lennének.Nyilván ha valaki nem kertes házban él,ott ez nem megoldható.Kaptunk mi is olyan cicát,aki szobacica volt.Nagyon hamar megszokta,hogy kinti macska lett.Igen,meg kell vele szoktatni,de mi akkor se a házban tartottuk,hanem egy melléképületben.Kapott kosarat,tálat,és minden nap bementünk hozzá,hogy megszokjon minket,aztán ki is engedtük.Utána egy darabig visszament a kosarába aludni,de egy idő után inkább kinnt maradt mindig.Igen,sajnos benne van a pakliban,hogy baja esik,dehát sajnos ilyen az élet,bárkit érhet bármi baj,ennyi erőből mi se menjük ki a házból.Az állatok természetes közege odakinnt van.Persze vannak kivételek,az olyan kényes kutya és macskafajták,akik elpusztulnának odakinnt,mert amúgy életképtelenek egyedül.

De szerintem jó helye lesz ott a cicádnak,ahova viszed.

A babához gratulálok,hogy sikrült,és ne aggódj,az,hogy most csak rajtad alszik el,nem az jelenti,hogy teljesen oda fog szokni az agyatokba.Az enyém is így volt,most meg már külön alszik.3 éves.

54. Perla del Mar (válaszként erre: 53. - Mézes-Krémes)
szept. 16. 12:44
Igazad van! Egyetértek
53. Mézes-Krémes (válaszként erre: 34. - Sz.cs.anna.)
szept. 14. 11:36

Egyáltalán nem érthető a problémád. Az embernek a kutyája és macskája nem egy szobadísz, hanem a társállata. Ideális esetben. Nyilván sok dolog megváltozik a baba érkeztével, ez tény. Én el nem tudom képzelni hogy a macskámat kitegyem azért, mert bővül a család. Persze ha allergiás lesz rá a pici az más, mert a gyereked az első, de itt erről szó nincsen.


Naponta 1x felporszívózni 15 perc. Lehet kapni furminátort is, ami gyönyörűen szedi a cicából az elhalt szőröket. Lehet kapni robotporszívót is, akkor még tologatnod se kell a szőnyegen. Van egy csomó eszköz, amit ki lehetne próbálni annak érdekében, hogy a szőrt felszedd. Ha szeretnéd a macskádat, akkor ezzel indítottál volna, nem pedig azzal, hogy kibacarintod a rokonokhoz szerencsétlent.


A stílusod valóban bicskanyitogató, és a macskádat pedig nem szereted. Ha szeretnéd, akkor nem tennéd ki az életedből azért, mert hullik a szőre.


Ha jót akarsz annak az állatnak, akkor keresel neki egy olyan gazdát, aki lakásban fogja tartani, ugyanis egész életében ezt szokta meg, neki már csak ez a jó.

52. New(l) (válaszként erre: 51. - Csgybzs)
szept. 13. 14:47
Én is azt érzem egyébként, hogy fórumindító most nagyon kimerült, 9 hetes a baba, még ki kell alakítania a saját ritmusukat. Talán ha belerázódik, a macska sem jelent majd ekkora terhet, mert csak az lenne a legjobb, ha ott maradhatna ahol eddig.
51. csgybzs (válaszként erre: 39. - Hoxa)
szept. 13. 14:35

Itt nem a gazdacseréről van szó, még csak arról sem, hogy tud-e majd gyíkot, egeret fogni, mert igen, ez az ösztön.

Én azt látom (lakásból behálózott erkélyből kerültek kertes házba szökésbiztos kerítéssel), hogy bizony egy lakásmacska nem minden esetben van olyan fából faragva, mint aki kiskorától vegyesen nevelkedett.

Nem ismerik azokat a veszélyeket, amik leselkednek rájuk. Nyilván meg tudják tanulni, de egy autó alá kerülésnél kevés esély van arra, hogy majd legközelebb ügyesebb lesz.

Akik nagyon macskások itt - legalábbis ez az én véleményem - családtagként szeretik az állataikat és minimalizálni szeretnék azt a veszélyt, ami egy lakáshoz szokott majd kertbe kirakott macskára leselkedik.


De fórumindító, korrekt volt a mostani reakciód, kívánom, hogy sikerüljön megoldani!


Én először annak adnék egy esélyt, hogy összeszoktatom a babával és akár gurulós hengerrel a bútorokon gyakrabban végigmennék, vagy pedig keresnék új gazdit.


Remélem megoldódik!

50. Fisica (válaszként erre: 48. - Icuska538)
szept. 13. 14:17
A szüleim is így jártak még a 70-es évek körül. A cica egy táskában volt egy szekrény aljában az utazáskor, persze úgy hogy kapjon levegőt. Az új helyen 2 hétig bent volt, hogy megszokja. Kiengedték pár nap múlva eltűnt. Visszament, pedig az utat se látta merre kell menni. Újra elhozták és újra visszament. Utána már nem tudták megfogni se.
49. Fisica
szept. 13. 14:14

Ha a jelenlegi változást nem fogadja el (amihez nyilván idő kell), akkor ha elköltöztetik azt meg fogja szokni pikk pakk?

Az első leírásból nekem az jön le, hogy macera lett a cica. Pedig biztos előtte is ugyanannyit kellett a szőrét porszívózni. A jelenlegi körülményekhez meg biztos hozzászokik, ha segít a gazdi neki. Én nem adnám fel ilyen könnyen.

szept. 13. 14:13
Saját tapasztalatom..amikor szüleim meghaltak elvittem a cicát magamhoz...kb 10 kmre másik helysègbe vissza ment. Pedig szerettem..fokozatosan engedtem ki . .ès mègis...nem hittem el hogy úgy lesz.... hiába mondták előre....ez sem fog megmaradni..
47. _Berry_ (válaszként erre: 1. - Sz.cs.anna.)
szept. 13. 14:10

Ha eddig bent élt, akkor a szüleidnél is szerintem úgy lenne jó, ha mind a két lehetőség adott lenne és az odaköltözés nem egyben azt jelentené, hogy onnantól csak kint lehet.


Ha pedig a takarítás a gond, akkor vegyél egy nagyon jó porszívót, rowentának nagyon jó, gyors porszívói vannak, külön szőrhöz való eszközökkel, napi 20 perc porszívózás azért nem olyan sok idő.

46. Érdekes73 (válaszként erre: 1. - Sz.cs.anna.)
szept. 13. 13:57
Szerencsés esetben túléli a változást.Attól függ milyenek lesznek a körülményei mennyire marad burokban.
45. New(l) (válaszként erre: 42. - Sz.cs.anna.)
szept. 13. 13:30

Beszéld át ezt a szüleiddel, milyen körülményeket tudnak teremteni a cicusnak, tudnak/hajlandóak-e érdemben foglalkozni vele.

Az valóban necces, hogy most ősszel kellene kiszoknia, ezt az én lelkem sem viselné jól

Nálunk van egy kis kőház, raktunk föl macskaajtót, bent meg van minden nekik, macskaágyak, takaró, sőt, fűteni is tudunk nekik.

Nem lehetne, hogy legalább tavaszig az előszobában legyen egy kis helye a szüleidnél?

Miért szőröz egyébként ennyire? Valamilyen hosszú bundás típus?

Az sem mindegy, ivaros - e, fiú vagy lány. Ha kikerül a kertbe, beleállhatnak a többiek.

44. Balkáni kobra (válaszként erre: 14. - Sz.cs.anna.)
szept. 13. 13:28

Te a véleményünket kérdezted és én elmondtam. Nem vinnék a lakásba macskát, ugyanakkor, ha úgy hozná a sors, hogy valami miatt csak és kizárólag ott nőne fel nem tenném ki 3 év után, főleg nem egy idegen helyre.

Igen, mikor az ember házasságot köt, nagyjából tudja szeretne-e gyermeket vagy nem. Igen én előre gondolkodom.

43. bnedora (válaszként erre: 39. - Hoxa)
szept. 13. 13:06
Igazad van, de kérdés, hogy az új gazdi hogyan áll a cicához.
szept. 13. 13:02

Hoxa és New, köszönöm a segítőkész válaszokat.


A többiekről még egyszer elnezest, ha megbántottam volna bárkit, szokásom begőzölni, nem jó tulajdonság, tudom. Hamar felment bennem a pumpa, már jóformán azt se tudtam, kinek mit irok.


Nem tetszett, hogy nagyon hamar sok embernek mindenfele következtetést sikerült levonni az en életemrol, gondolkodásomrol, pusztán néhány sorom alapján. A stílusom, elismerem, borzalmas tud lenni, sok hozzászólást viszont sértőnek éreztem. Én csak arra lettem volna kiváncsi, hogy hogyan lehet, lehet-e benti macskát kintre szoktatni. Nyilván azért kérdeztem, mert fontos nekem a macska és szeretnek ezzel a helyzettel kezdeni valamit. Nem csak a macskaszőr a baj, hanem hogy felborult a macska megszokott élete, úgy gondoltam, jobb lehetne neki más helyen, ahol több figyelmet és törődést kap. Szerintem az lenne felelőtlenség, ha nem gondolkodom el a helyzeten vagy nem kerek tanácsot itteni macskatarto emberektol. Mindenesetre néhányan a kérdésembol azt hoztak ki, hogy én majd a gyereket is ki akarom majd tenni, ha nem tetszik majd valami, ill. hogy felelőtlen macskatartó vagyok. Mintha az ember életében nem lehetnének váratlan pillanatok (pl. egy költözés adott esetben). Lettek teljesen felfoghatatlan következtetések is, pl. hogy annak ellenre hogy meddőnek lettem nyilvánítva három éve, gondolnom kellett volna arra, hogy lesz gyerekem. Ezt nem is értem azóta se, mindenesetre kívánom az illetőnek, hogy ilyet soha ne kelljen senkitől se hallania .


Köszönöm azoknak, akik az ítélkezés helyett segitokeszek voltak, és megpróbáltak a jelenlevő helyzetre megoldást adni. A stílusomert elnezest.

41. Hoxa (válaszként erre: 40. - New(l))
szept. 13. 12:25
Igen, szeretettel és türelemmel minden megoldható.
40. New(l) (válaszként erre: 39. - Hoxa)
szept. 13. 12:24

Egyetértek, a macskák hihetetlen alkalmazkodóak és talpraesettek, más kérdés, hogy emberi fejjel sajnáljuk őket, hogy ki kell szakítani őket a komfortzónájukból.

Egyébként emellett a macskák nagyon érzékenyek is, azt is megérzik, ha a szobát átrendezed, és idő kell, hogy megszokják.

A mieink 3-4 év körüliek, egyik a szomszédból, a másik az utcából költözött ide nagyon rossz állapotban. Most végre szépek, egészségesek, jókedvűek és végtelenül ragaszkodóak, pedig bármikor visszamehetnének, de nem teszik. Ha egy cica jó körülményeket közé kerül, szeretik és gondoskodnak róla, nem lesz gond. Ne feledjük, igazi opportunisták. :) 😹😻

39. Hoxa
szept. 13. 12:11
Úgy írtok a macskákról, mintha valami magatehetetlen kisbabák lennének egész életükben. Ha az új gazdi szereti, simogatja, eteti, ápolja, a cica már biztonságban érzi magát pár nap alatt és jól lesz. Láttam gazdicserét idősebb macskánál és imádja az új gazdáit. Az életkörülmények változását is fel tudják dolgozni simán, különben életben sem maradnának sehol a világon.
38. Hoxa
szept. 13. 11:58

3 évig panelcicaként élő macsekunkkal 2x költöztünk. Olyan kinti vadász vált belőle, hogy ihaj!


Az első házban kinti-benti volt, a második költözés után (pár hét átszoktatás után) kinti. Szeret kint lenni, kóborolni, napozni. Kapott szuper téli cicaházat. A panelban nevelkedett macska boldogan fogott vakondot, gyíkot (most már öregszik, csak bogarakat fogdos). Szerintem szebb és jobb az élete így, mint a lakásban valaha volt.

Ja és ő egy brit kék "őkirályi fenség" :)) fajtamacska. Szinte fentről néz ránk le :DD Aki egyébként utálja a gyerekeket is. Szóval az sem 100%, hogy egy macska kijön a gyerekkel, pláne a lakásban. Nálunk sem jöttek ki (a macska volt itt előbb). A kertben nagyobb a barátság, mert bárhol nyugalmat talál, ha már megunt minket.


Azt tudom tanácsolni, hogy ha átviszitek, pár hétig csak bent legyen. Aztán bízzátok rá, merészkedjen ki ő maga a nyitott ajtón, a saját tempójában fedezze fel a világot.

Van egy Feliway nevű spray, segíti a cica hangulatát javitani a költözés miatt. Azt esetleg érdemes beszerezni.


Az első hónál majd legyél ott, érdemes :D Nagyon vices volt nálunk. Kiment és nem tudta, mi van. Mi az a fura fehér. Paskolta a lábával, aztán 1-2 alkalommal megszokta ezt is, mint minden mást. Ösztönből.

37. Fisica
szept. 13. 11:53
Egyébként a neten találsz sok dolgot amivel elvileg "macska biztossá" lehet tenni egy kertet. Csak az is idő, és persze pénz :)
36. Fisica (válaszként erre: 33. - Sz.cs.anna.)
szept. 13. 11:51

Válaszoltunk is rá. Nem jó ötlet kirakni a macskát az udvarra ha 3 évig bent volt. Tök nyilvánvaló.

Nem gondolom, hogy a macska meg a baba nem összeegyeztethető. Meg fogja tanulni az új helyzetet is. 2 hónap még kevés lehet erre.

35. timycat (válaszként erre: 26. - Sz.cs.anna.)
szept. 13. 11:50

Jesszus.


A tanácsig nem jutottál a ködtől. Írtam, add örökbe olyannak, aki lakásban tartaná.


Te azt írtad a széltől is óvód a macskát, de most kiraknád udvarra, ősszel. Éjjel már most 10 fok körüli a hőmérséklet. Ehhez jönnek hozzá a kutyák, kint edzett harcos macskák, autóforgalom, fertőző macskanyavalyák és az eltévedés. Hát gratulálok!


Nálam 6 macska, 1 kutya, 2 papagáj és 1 nyúl közé született a gyerek (később csatlakozott egy süni is). Bár van kert, de mindannyian bent a házban laknak/laktak velünk. Mindent meg lehet oldani.

szept. 13. 11:47
Sziasztok, kérem, ne írjatok több választ ehhez, nem úgy sült el a dolog, ahogy akartam, elnezest mindenkitől, akit megsertettem. Reszemrol ennyi volt, aki megértette a problemamat, megértette, aki nem, az valószínű nem is fogja. Reszemrol ennyi volt a téma.
33. sz.cs.anna. (válaszként erre: 29. - Fisica)
szept. 13. 11:44
A felelős állattartás azt is jelenti, hogy ha gond van, utanakerdezek, és megpróbálom a válaszok alapján kitalálni, mit lehetne tenni. Ezt én megtettem, vártam volna tanácsokat, véleményeket, hogy megoldhato-e egy három éves macskát kiszoktatni a kertbe, ennyire kellett volna valaszolni, de jött itt minden, elmentünk addig, hogy ha majd a gyerekkel lesz valami, azt is kiteszem-e? Mikor erről SOHA nem is volt szó. Egy kérdés volt, arra kertem valami tippet, de ami itt elkezdődött ezzel a rengeteg kioktatassal meg tudalekossaggal, hat arra nem számítottam. Rosszindulat, tudalekoskodas mindenhol. Irigyellek benneteket, amiért ennyire értetetek mindenhez is.
32. Enissa (válaszként erre: 27. - Sz.cs.anna.)
szept. 13. 11:43

De amíg itt pattogsz 2x végig porszívózhattad volna a lakást.

Oké, lehet éppen szoptatsz, de akkor ne idegeskedj, a gyerekre figyelj, mert átveszi az anya feszültségét. Ez tényleg, csak jó tanács volt.

31. csgybzs (válaszként erre: 1. - Sz.cs.anna.)
szept. 13. 11:41

A macska 15-20 évre szóló felelősség. Igen, gondolhattál volna arra az orvosi diagnózis ellenére is, hogy teherbe eshetsz.

Mennyi egy lakást felporszívózni? Negyed óra?


Ha a macska agresszív lenne a gyerekkel, vagy allergia jönne a képbe meg is értenélek. De így? Ne csodálkozz, hogy leszedik rólad a keresztvizet.


A macskának és a gyereknek se lesz semmi baja, ha együtt vannak, a szőrtől sem lesz semmi baja. Rengeteg eszközt beszerezhetsz, amivel a bútorokat is szőrmentesítheted.


És igen, Andi jól írta, búcsúzz el a macskától, ha sima kerti lesz, mert megszokta a lakást és azt sem fogja tudni mi fán terem a forgalom, az autó, egy másik agresszív macska, és még sorolhatnám a veszélyeket.


A cica azzal járna a legjobban ha újra lakásba mehetne, javasolnám, hogy add örökbe valahova.


A stílusod meg bicskanyitogató.

30. Enissa (válaszként erre: 27. - Sz.cs.anna.)
szept. 13. 11:41
Válaszoltam is, hogy örökbe kellene adnod, egy olyan családhoz, aki nem bacca ki az udvarra, hanem velük élhet.
29. Fisica (válaszként erre: 23. - Sz.cs.anna.)
szept. 13. 11:40
Tök mindegy hogy gyerek vagy munka esetleg bármi más. Felelős állattartás! Ha magadhoz veszed, az élete végéig felelős vagy érte.
28. vkatka (válaszként erre: 24. - Sz.cs.anna.)
szept. 13. 11:38
Azért erre számíthattál volna, ha egy ennyire megosztó kérdést teszel fel. Erre mindenki ugrani szokott. Sőt, már eleve azért szét szokták szedni az embert, ha nem kizárólag bent tartja a macskát. Próbáld ki, tedd fel máshol is ugyanezt a kérdést, kapni fogsz még rosszabb válaszokat. Nekem kinti-benti a cicám, számtalanszor megkaptam már hogy mocskos állatkínzó vagyok.
27. sz.cs.anna. (válaszként erre: 25. - Enissa)
szept. 13. 11:37

Figyelj, leírtam hosszan, mi a helyzet, nem csak a szőtték van gond, ha kötöd az ebet a karohoz, szíved joga, de kérlek, nekem te ismeretlenül ne adj ilyen tanácsokat, hogy mit hogyan kell szervezni az életemben meg mit kell atgondolnom. Semmit se tudsz rólam, volt egy ketsoros kérdésem, de már mindenki mindent ert.


Egy kérdést tettem fel, arra lehetett volna kioktatás nélkül valaszolni, keveseknek sikerült, ha ennyit tudtok hozzátenni, inkább hagyjuk az egészet legyszives.

26. sz.cs.anna. (válaszként erre: 17. - Timycat)
szept. 13. 11:34
Te tényleg komolyan gondoltad ezt???? Szerinted én kiraknam a gyereket???? Hadd ne mondjak erre semmit se. Minek kell hozzászólni, ha semmi másra nem vagy képes, csak kioktatni???? Írtam erről egy hosszút, olvasd el legyszives.
1 2

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2020, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook