2011. szeptemberi babavárók!! (beszélgetés)
Én természetesen szültem az elsőt 33 évesen, senki nem mondta, hogy jobb és biztonságosabb a császár, sőt.. Az unokanővérem 39 évesen szülte az elsőt szintén természetes úton. És gátmetszésem is volt, már aznap ültem a seben, igazság szerint egyáltalán nem éreztem, nem tudnám, hogy vágtak, ha nem mondják. A nemi életemmel sem volt baj utána, hálistennek..
Persze, biztos szerencse kérdése is...
Én mpondhatom "profi " vagyok császár ügyben, 2-n vagyok túl, egy előtt állok. Fosok tőle.
2-nap már én is járkáltam, nem is volt velem semmi gond. Viszont ha választani lehetne inkább a természetes szülést válsztanám. Magam miatt is, de legfőképp a pici miatt. 2 nál felépett az akalmazkodási nehézség, 2 napig infúziózták és montiorozták (szapora szivverés,stb.) Emiatt nem indult meg a tejem, nem volt mit ennie, fél kilót fogyott,közbe besárgult, vissza került a kék fény alá. 8 napot voltunk bent, mire megfordult 1 grammnyival a súlya. Énsik ideg voltam, kicsi fiam otthon először nélkülem, mondhatom h depressziós lettem, vagy csak sokkos. Szerencsére hamanetünk minden kés lett.
Most készülök erre, nem szeretném átéllni mégegyszer azt az aggódást.
A babáknak kell a szülés során áéllt stressz valmint a méhösszehúzódások amik kipréslik a tüdejéből a vizet mire megszületik. Ez egy progis császáránál nincs.
Ha császárral szülsz mégis, azért vajudjál pár órát emiatt.
Én most megbeszéltem a dokival ezt, és ha nem indul meg magától és nagy az esély erre, 3-nál már nem biztos h kivárják a végét, kapok oxitocint, csak annyit h legyen méhtevékenység, ne csak úgy kikapják szegényt.
ezek szerint már lehet kérni a császárt? Úgy tudtam nem.
ollyan hideg van, zoknit kell húzzak
engem hazaengedtek a második napon. és 37 leszek pár hónap múlva. :)
na mindegy, nem vagyunk egyformák, ha azok lennénk, az lenne a baj :)
viszont úgy vagyok vele, hogy a természet arra teremtette a testünket, h minden gond nélkül világrahozhasson gyermekeket. ha nem muszáj, nem kell megbontani a dolgokat. de ha neked biztonságosabbnak tűnik a császár, akkor az a te utad.
persze vannak esetek, amikor nem lehet császár nélkül megoldani, mint pl nálunk, de ez csak elenyésző százalék.
és mondom, kevésbé vol trossz, mint amennyire féltem tőle, csütörtökön műtöttek, szombaton otthon voltam. nem volt semmi szövődmény...
úgy különben. a műtétnek legalábbis.
de akkoris :) most szeretnék természetesen. ha lehet :)
amúgy meg nem ijesztegetsz szerintem senkit, mert mindenki tisztában van mndkét dologgal nagyjából. orvosa is válogatja persze. csak szerintem magyarországon indokolatlanul nagy a császármetszések aránya. ha kell, ha nem, vágnak. mert nincs idejük kivárni a háborítatlanságot, h a saját tempójában jöjjön a baba. sok orvos úgy van vele, h gyorsítsuk meg, azt' hadd menjen.
Nem mindig így van a császárnál.Barátnőm már harmadnap minden fájdalom nélkül járkált.Sógornőm szintén.Alig várták,hogy hazajöhessenek már.Szerintem én is így leszek ezzel.Császár után csak egy nappal kell tovább bent lenni,mint a természetes szülésnél.Vannak esetek,amikor a természetes szülésnél tovább tartott a lábadozás,például épp a gátmetszés miatt.Sokan vannak,akik fél év múlva sem tudnak nemi életet élni.No nem rémisztgetni akarlak most titeket,inkább csak saját magamat nyugtatom ezzel.
No és persze itt a kor is,túl leszünk a 35-ön,az orvosom szerint ez is számba vehető.
bízol a császárban?
az egy nagy hasi műtét, hathetes lábadozással, ülni nem tudsz, hajolni sem. h anem muszáj, ne akarjad. persze ízlések és pofonok. de azért az mégiscsak egy nagyműtét, tele szövődményes lehetőséggel. nekem az előző császár volt. h anem muszáj, nem szeretném. persze félni tőle rosszabb volt, mint maga a műtét, de én most bízom a természetben. pont letelik a másfél év aműtét óta, amikortól engedik a császár utáni természetest.
olaszország tényleg nagyon szép, el lehet benne időzni :)
szeretünk utazni. csak sátorral, két-három napokat itt, meg ott, jönni-menni. ahogy esik úgy puffan alapon :)
Én meg azt hiszem,inkább később fog megszületni.A 3D-n úgy látszott,hogy egy héttel kisebb,a dokim állítja,hogy nem igaz,pont annyi,amennyinek elejétől fogva számolja.Úgyhogy nem tudni.
Bízom a császárban.Valahogy biztonságosabbnak érzem így.
Rómában többször jártam már,ott kérték meg a kezem is a Trevi kútnál.Imádjuk Olaszoerszágot a férjemmel.Még az sem kizárt,hogy kiköltöznénk.Képesek lennénk rá.
Mindenképpen megnézem majd,de itt túl gyenge a térerő,nem tudja betölteni a képeket.
igen, akkorr avagyok kiírva, de többtényezős a dolog. mivel az előző babánk is harántfekvésben volt vele, ha nem történik az, mai történt, akko ris megcsászároztak volna. most bízom a természetes szülésben, de most egyelőr emég a kislány is harántfekvésben van... nagyon remélem, h befordul.
a másik meg, h énszerintem 15körül meglesz :) bár a kislányok szeretnek később jönni, de én úgy érzem, h ő 15-20 között kibújuk. meglátjuk. még beszélek vele ezügyben :)
az olaszországi napló még nem teljes, mert lassan haladtam vele, de van eg ycsomó kép már benne, de kb a nyaralás fele még nincs feltéve. írtam közben naplót kézzel, azt próbálom illusztrálni képekkel, csak nem nagyon haladok. jó nézegetést :)
beus! :)
csak h felvidítsalak:
a jóga, az egy életvitel. bármi, amire a figyelmedet irányítod, hozzásegít ahhoz, h meditálj, és ez már maga a jóga. csak nem ászanák (testtartások) gyakorlásával, hanem az elméd lecsillapításával éred el. ez mindennek a lényege. nem számít, h zajosak-e a szomszédok. jóga pl az is, ha mosogatsz, és nem máson jár közben az ember agya, hanem azt figyeled, ahogy a víz tisztítja az edényt. vagy ha ablakot pucolsz, és közben nem azon jár az agyad, h mit fogsz vásárolni a boltban :)
figyeljétek meg, h mihelyt egy dologra összpontosítotok, azonnal nyugodtabban lesztek. ezt alkalmazhatjuk pl a szülésnél is. ha nem a kívülállókkal foglalkozunk, h jön-e a doki, apa mit csinál, a nővér hova megy, a bába bent van-e vag ymotoszkál. h acsak magunkra figyelünk. ezt a légzéssel lehet a legkönnyebben elérni. és ha pl a hullámokat, összehúzódásokat a maguk helyén kezeljük. nem fájdalomként, hanem segítő hullámzásként fogjuk fel. szóval kit érdekelnek a zajos szomszédok. ha másra figyelünk, szinte el is hallgatnak :)
(hidd el, tudom, mit beszélek: budapest egyik legforgalmasabb utcájában lakunk... a busz, a villamos, és 4sáv van alattunk, és mind itt áll meg a ház előtt, itt indít, itt fékez... buszmegálló+lámpa.utálom, ha tehetném, elköltöznénk, de jelenleg ez van.) de így is lehet. mosogatni :))
át kell helyezni a hangsúlyt, máris megváltozik a dallam :)
Vianett,nagyon jól összefoglaltad! :)
te szupermami :))
mi újság a babókkal ezen a rendkívül hűvös-szeles vasárnap reggelen?
Helmi Niko, köszi a köszöntést !!! Az epetorta valami fenséges, reggel megméretkeztem, az már nem annyira....
Panna, azt megcáfolnám, hogy a szülőszobán elég lesz ha elmondják mit csinálj. Már emlitettem, hogy sokáig küzdősportoltam, és a helyes hasi légzést, hónapokig tanultuk, ill kb a 3 év végére tudod jól csinálni, nemhiába a felsőbb övfokozatnál követlemény az a formagyakorlat ami erre épül. Na a lényeg a lényeg, hogy pl azzal a légzéssel olyanokra vagy képes, hogy 1,5 -2 órás kemény edzést után ha azt mondják most kezd előlről vagy fuss le 5 km-t akkor megteszed. Egyrész medititiv másrészt az egész tested véred feltölti oxigénnel .
Vajúdásnál is ha előtte nem gyakorlod be a helyes légzést ott a fájdalomra fogsz figyelni és csak kapkodni fogod a levegőt.
Kisfiammal 12 órát vajudtam a császár előtt, de csak azért mert mondták hogy nálam ki lehetett várni a legvégső időt, hogy eldönmtsék tényleg szülséges e a műtét, mert nagyon türelmes voltam. Mire a begyakorlott levegővétel végére értem mindig elmúlt a fájás és csak arra figyeltem.
Mozgásnak egyébként biztos hogy elég amit leirtál, bár nekem most nagyon hiányzik egy jó kemény ugrabugrás edzés, fáj a hátam, utóbbi időben nem volt időm tornázni. Nekem a Réka jött be legjobban mert az a legerősebb.
A jógagykorlatok meg nagyon jók, nemcsak terhességkor, bár én amúgy is elég laza vagyok, még most is megcsinálom a spárgát is nagy hassal. :-))Persze óvatosan. De olyan jól esik. És azért nem mindegy hogy pl a műtét után milyen erősek a lábaim hátam, karom, felbirok e kelni vagy összeroskadok remegő gyenge lábakon.
Valahol jól megfogalmazták , hogy egy maratonra sem megy felkészületlenül az ember, a szülés is egy óriási megerőltetés arra is készülni kell keményen.
Régi anyáink nagyanyáink pedig egész nap dolgoztak, fizikailag is, valahol benne volt a jóga, a kismamatorna a levegővétel csak náluk ez még természetesen, mi meg már elfelejtettük ezeket, nekünk tanulni kell és gyakorolni. Sajna az is igaz, hogy többen bele is haltak ugye a szülésbe, vagy a gyerek sérült az elhúzódó szülés miatt, tudom ma is van ilyen. Nem hiszem h össze kéne hasonlitani.
na reggelre elég ennyi okoskodás :-))) megyek sütöm a cseresznyés pitét, kráter sütit vagy boci sütit, kókuszgolyót. csak elég lesz ennyi? Vmi sós is kéne, de már az sok lenne nekem. Szerencsére megjött a hidegfornt!!!!
pusza csajok!
Jó reggelt Kismamik :)
Ma nálunk borongósabb időre ébredtünk, mint tegnap, de legalább át lehet szellőztetni kicsit a lakást, mert már majd meghalunk a melegben.
Hát ezek a kismama jógák, tornák, meditációk...engem sem nagyon "mozgatnak" meg. Egy szülésre felkészítő dvd-t "szerzett" a férjem :) de még azt se néztük meg.
Felesleges pénzkidobásnak érzem. Ledőlök egy kicsit az ágyra munka után, vagy esténként, és én nagyon jól ellazulok ott is :) Esetleg egy kis lágy zene, egy gyertya, vagy egy langyi fürdővíz hasonló feltételekkel nekem tökéletesen megfelel.
A munkahelyemen mozgok eleget, vagy ha mozgáshiányom van, akkor hazasétálok villamosozás helyett (50 perc, 1 óra) de ha még ez sem elég, akkor van egy Rubint Réka kismama tornás dvd-m, és tornázok egyet. (ez elég ritka :)
Esetleg hétvégén elmegyünk valahová mászkálni.
Mondjuk akik otthon vannak már táppénzen, azokat megértem, hogy eljárnak ide-oda, mert én is meggárgyulnék bent a lakásban, hogy nincs kihez szólni. Már csak a társaság miatt is jó elmenni. De nagyon más értelmét nem látom. Lehet én fogom fel könnyedén, de a gyerek valahogy csak kijön, nem fog ott maradni, míg el nem megyek megtanulni a helyes légzéstechnikát egy tanfolyamon. És egyébként is, a szülőszobán majd mindent mondanak pontosan, hogy mit kell tenni.
Kismama jóga,meditáció,csoportos terápia?Minek?Erre tényleg szükség van?Komolyan?Akkor anyáink,nagyanyáink idejében hogyan születtek mégis egészséges gyerekek?Gondoljátok,hogy nagyszüleink meditáltak,jógáztak?Dehogy.
Attól,hogy nem járok ilyen fizetett csoportos terápiákra még ugyanolyan anya leszek,mint a többiek.Nem ettől függ.
nah! a lényeg a lényeg: mindenkinek nyugodalmas szép jó éjszakát!
reggelre pedig napsütéses szép jó vasárnap reggelt minden drágaságos fórumlányzónak! :D
vbeus! egyet is értek, meg nem is...
én amióta megtapasztaltam, mit tud egy jóga, vagy egy meditáció, azóta mindenkinek kötelezővé tenném!
kismama jóga dvd-t 690 Ft-ért vettem, de a youtube tele van vele ingyen! meditációhoz pedig nem kell pénz, csak fél óra csend, és mondjuk a légzésedre figyelsz... miért nem inkább ezt reklámozzák?
abban egyetértek, hogy pofátlanul horror árakat kérnek ezekért! tényleg visszaélnek a kismamák helyzetével! amúgy sok helyen van ingyen kismama torna, csak ugyebár délelőtt. azokra sehol nem gondolnak, akik dolgoznak?! szerintem még mindig többen vagyunk akik dolgoznak...
halihó! csak beugrottam meglesni titeket, és visszaolvasgattam...
Vianett! a Jóisten éltessen sokáig! szerintem mindenki nevében is kívánhatom, mert azt hiszem én zárom a mai fórumot! :)
na az igaz.
meg az is, h lehúznának rólunk bármennyi bőrt.
az esküvő-temetés-keresztelő-gyermekvárás-születés témakörökben ... ezekből meg lehet élni, ha valaki szemfüles. (meg van gyomra)
Tényleg jó, hogy felhívják rá a figyelmet. Csak ugye a kismamákról 1000+1 bőrt akarnak lassan lehúzni. És hát ezek a progik nagyon nem olcsók. Bár való igaz, hogy jók lehetnek.
Na de akiket itt bemutattak nem kell sem a pénz sem az idő miatt izgulniuk.
ja igen, értem! :) mondjuk én sem járok ezekre a helyekre, kéthetente van a csoport, de az meg nem egyéni pszicho :))
jógázni itthon i slehet, bár most a két hétben, míg itthon leszek, tervezem, h elmegyek párszor, de lusta dög is vagyok. igazad van amúgy, csak elsőre nem értettem :)
igen, ilyenformán "picit"felfújták... de a másik meg, h tudod miylenek az emberek... aminek nagy fenék van kerítve, azt valahogy jobban értékelik. lehet, h ez így jut el több emberhez.
az is igaz, h itt olyan volt, mintha egy-egy csaj eljárna az összes ilyenre :)
mondjuk nincs is nagyon más dolguk :)
gondolom.
alapvetően jó, h felhívják a figyelmet ezekre. az tény, h tömény volt :))
Nem erre gondoltam.
Számomra is fontos, hogy a babám érezze, hogy szeretem. De szerintem ebbena műsorban nagyon arra mentek rá, hogy minél több ilyen programra menjen el a kismama. Mintha a gyerek jövőbeni képessége csak azon múlna, hogy heti 10 ezerért beszélgetsz e vele vagy sem. Most rossz anyának kellene éreznem magam amiért nincs pénzem piláteszre, jógára, meditációra és pszichoterapeutára? Így nem teszek meg mindent azért, hogy okos és kiegyensúlyozott legyen a kisfiam. Szerintem ez agyban dől el. De ez csak az én véleményem.
Ráadásul ezt az éneklős, beszélgetős témát már rég tudják a "tudósok". Most meg úgy beszéltek róla, mintha új dolgot fedeztek volna fel.
De a maga módján tetszett a műsor.
mivel kapcsolatban? :)
én járok ilyen relaxra, olyasmi, mint a raffai-féle, és csinálok meditációkat is, az előző babával is nagyon jó kapcsolatot tudtam kialakítani.
olvastam a raffai-féle könyvet is, de nekem a mongan féle közelebb álló, érthetőbb.
erre gondolsz? h ez túlzás?
vagy melyik része?
amúgy persze szerintem mindenki odafigyel a babájára a pocakban, de én örülök neki, h egyre több orvos nézi nem csak a páciens (meg a maga), hanem a baba érdekeit is. és h egyre többen viszik bele a lelket is a szülésekbe, nem csak a fizikai teljesítőképességet. mert mint tudjuk, a lelki-pszichés egészség feltétele a fizikainak. és fordítva is persze.
Érdekes volt.
De szerintem egy picit túlzásba estek.