2011 Októberi babák (beszélgetés)
Háttt... én egyéni vállalkozó vagyok. :D Akkor benyújtom magamnak. :D
Köszi a részletes tájékoztatót!
Szia!
Én egy hete iszom. Az emésztésemre jó hatással van. :D
A szülésznőm mondta (Ő már veterán a szakmában), hogy különösen elsőszülőknél kopogósan kemény a méhszáj. És ez a tea apránként kezdi felpuhítani. Tehát ő látta már a különbséget teát fogyasztók és nem fogyasztók között. És ő maga szokta ajánlani!
Én nem értem amit Te írsz! Mi az, hogy a minimálbér után számolnak?
A Tgyás a fizetés 70%-a, a Gyed pedig 60%. A Tgyásból csak adóelőleget vonnak, a Gyedből nyugdíjjárulékot is, mivel beleszámít a nyugdíjalapba!
Tgyást is és gyedet is csak a ledolgozott idő után számolnak, a táppénz után nem, mivel az nem képez járulékalapot!
Mindig az előző évet kell figyelembe venni, tehát jelen esetben a Tgyást, a 2010. évi jövedelem alapján számolják, a Gyedet a 2011. évi után. Mivel, 2011-ben csak febr. 9-ig dolgoztam, így a jan. és febr. 9-ig tartó idő alapján lesz kiszámolva a Gyedem.
katkamamusz, akkor neked hogy lesz jó a gyeded, ha februártól vagy táppénzen és csak a szüléstől kéred a tgyást? neked mit mondtak erre? mert a gyeded kevesebb lesz jóval, nem?
nekem a hr-es mondta, hogy jobban járok, ha 1 hónappal előbb kérem, hogy a gyedem ne legyen annyi majdnem, mint a gyes, mert nem az akkori fizetésem 70%-át adják, hanem a minimálbér x%-át.
Szia!
Köszi a tanácsokat! Császár után mennyire erős és meddig tart a vérzés? Nekem valószínű, hogy az lesz!
Milyen neműek a gyermekeid?
Sziasztok!
Nem vagyok nagy fórumozgató, de pár napja véletlenül tévedtem ide és bele-bele olvasgattam a témáitokba.Én a harmadik babámat várom, a 34.héten járunk,ez lesz a harmadik császárom.
Nem szeretnék okoskodni, de a baba ápolására legmegfelelőbb a mai napig is a gyógyszertári mosakodó, ha szükséges akkor fürdés előtt sima napraforgóolajat lehet használni.Ha a köldökcsonk nem esik le a kórházban akkor legyen kéznél sebhintőpor.Popsikenőcsnek legjobb a sudocream, ha pedig koszmósodik a fejbőr használjátok a Gabi babasampont.
Remélem tudtam segíteni!
Ja!-és nem fogtok elvérezni max. egy erős menzeszre kell számítani!
Nyugodt babavárást mindenkinek!
Innen lehet letölteni a nyomtatványt!
A tgyást a munkáltatónál kell igényelni, amikor letelik, automatikusan intézik a Gyedet. Egyedül a Gyest kell intézni az Államkincstárnál. Meg persze az anyaságit, családi pótlékot!
A Tgyás igénylése, ha 28 nappal a kiírt dátum előtt igényled: Igazolás az orvostól, kitölteni a nyomtatványt az igényléshez/ majd küldöm a linket/, és beküldeni a munkahelyre! Ha megszületik a baba, akkor be kell küldeni a születési anyakönyvi kiv. másolatát és a Taj.kártyája másolatát is!
Ha szülés után igényled, akkor szintén a kitöltött nyomtatvány, a baba iratainak másolata és a kórházi igazolás, hogy mettől meddig voltál bent!
Én is össze-vissza olvastam minden zagyvaságot, majd felhívtam a munkahelyemen a munkaügyi főelőadót és Ő diktálta le, hogy mikor mi kell!
Már megijedtem, hogy valamit rosszul tudok.
De akkor jól tudom, én is ezt a verziót ismerem.
Viszont nekem a könyvelő barátnőm azt mondta, hogy a tgyást már ügyfélkapun keresztül kell igényelni... de már a hócipőm tele van amúgy a sok papírral, meg a bürokráciával.
Ez a házassági anyakönyvi kivonat mizéria is, hogy legyen 30 napnál nem régebbi. Mi most kaptuk meg, szeptember 13-ai dátumot írtak rá a pecsét mellé. Tök fura, ugyanúgy néz ki, mint az előző, csak a dátum mostani. Aztán meg mi van, ha október 14-én szülök? :D
sajnos az én fizum nem sok, de picivel több, mint a minimálbér...
ezt egy cikkből másoltam ki:
miért nem mindegy az igénylés időpontja?
Bizonyos esetekben nem mindegy, hogy a kismama még a szülés előtt, vagy a szülés napjától igényli az ellátást. Például akkor, ha a kismama (tegyük fel, hogy 2012.) januárra van kiírva a babával, és terhessége alatt hosszú ideig veszélyeztetett terhesként táppénzen volt, előfordulhat, hogy a szülést megelőző évben (2011-ben) nincs meg összesen 180 bérezett napja. Ilyen esetben érdemes még a szülést megelőzően beadni az igénylést (2011. decemberében - maximum egy hónappal a szülés előtt lehetséges) és akkor még a 2010-es jövedelmét veszik alapul.
Második (harmadik stb) baba születése előtt szintén előállhat hasonló dilemma.
Paraffin olaj mire kell?
Nálunk az nincs felírva, csak steril napraforgó olaj. De igaz arról sincs fogalmam, hogy az mi okból kell. :D
Csatlakozom én is Judithoz, nekem a dúlám vegyész. :)
Amúgy ha túl sok a szennyezés, jobb leredukálni. DE kiiktatni sajnos tényleg nem lehet. :S
nekem sajnos befolyásolja gyedet, mert idén március 7-től vagyok táppénzen és ha nem igénylem most, akkor nem a fizetésemet fogják számolni a gyedtől visszaszámolva 1 évvel, hanem a minimálbért ...
mert ugye pont úgy jön ki, hogy jövő március 5-re jön ki a gyed napja. nekem a táppénz 50 %, nem 60 %, a tgyás meg persze 70%, ezért is jobb nekem ez a verzió!