2011 februári babák (beszélgetés)
de haragszunk ám nagyon :)
ez így elég jó ötlet, mivel gondolom nem elválasztani, hanem hozzátáplálni akarunk mindannyian :)
ez így logikusan hangzik nagyon, hogy ne veszélyeztessük a tejtermelést
Akkor jó huzatja van :)
És nem szokott fájni a pocija, mikor nem kakil? Nem erőlködik nagyon kakiláskor? Mert mindenki azt mondja, hogy ha rendben van egyébként minden, pisis pelus is van elég, akkor nem gond, ha csak ennyiszer kakil.
Zalán 120ml szopás után megevett 125g almát. Akkor csak készen áll? Ahogy Szabici írta.
nekünk már 2,5 hónapos kora óta napi egy kaka volt, aztán ez 2 hete lecsökkent 3-4napra, ami szerintem nem normális. (persze olvastam én is sokmindent, azt is, hogy heti 1 kaka is normális anyatejes babáknál). Na mindegy.
Ha nem haragusztok, begépelem ide, amit olvastam a Kismama újság A baba első éve különszámában.
"Szoptatás előtt vagy után kínáljam szilárd étellel?
Ha szoptatás előtt kínálod vele, a szopások száma hamar csökkenni fog, hiszen a baba nem lesz éhes, kevesebbet szopik. Ha az a cél, hogy elválaszd a babát, ez lesz a jó megoldás. Ha előbb megszoptatod, és utána kínálod, biztos lehetsz abban, hogy csak akkor fogadja el, ha az anyatej mellett valóban szüksége van már valami másra is. Ebben az esetben a hozzátáplálás mellett akár hónapokon keresztül maradhat a szopások száma. A babának egyértelműen az a jó, ha minél tovább kap anyatejet, ezért ha teheted, válaszd az utóbbi megoldást."
ha pedig 100 %-ban hasznosul, az csak ennyit jelent és nem többet, vagyis nem jelentheti önmagában azt, hogy az anyatej vagy annak tartalma nem elég már ... szerintem ez így elég logikus
én egyre inkább hajlok arra, hogy kivárjak a hozzátáplálással a betöltött 5. vagy 5+1/2 hóig ...
amúgy meg ha korán elkezdjük,akkor lehet, hogy a tejmennyiség is elkezd egy idő után csökkenni, hiszen a gyomor térfogatot esetleg kitölti más (és így egyre kevesebbet fog - túl korán - szopizni) pld. almalé, aminek biztos, hogy nincs akkorra tápértéke, mint az anyatejnek ...
hát nekem most így az orvossal való beszélgetésem után így ezek jutottak eszembe és gondoltam megosztom, hátha más doki mond mást, ami szintén logikusan hangzik
nekem azt mondták, hogy önmagában az, hogy keveset kakil, vagy nem kakil, az nem ezt jelenti ...
ha van elég pisis pelus naponta akkor ez önmagában csak annyit jelent, hogy 100 %-ban hasznosul az anyatej + nem puffadt, feszül a poci
Nekünk már nagyon régóta csak napi 1* van nagydolog. Ma pont akkor sikerült összehozni, amikor a lázát mértem :P Szerencsére még alatta volt a pelus...
Én kb. 4. hónapig akarok várni, utána is csak óvatosan. A gluténes dologról még nem döntöttem, mindenki mást mond...
A sógornőm 6 hónaposan kezdte a hozzátáplálást, és hát iszonyúan válogatós egyelőre a kisfia (most volt 2 éves), pl. amikor beteg lett a múltkor, csak szopizni volt hajlandó. Majdnem 2 évesen! És még mindig szopizik, ami mondjuk jó, de ugyanakkor nevetséges, hogy gyakrabban kell neki a cici, mint Emilinek...
ha esetleg félreértettél volna, én nem akartalak bántani. De én is azt olvastam, ahogy Iemma, illetve mondta több orvos ismerős is, hogy ha lecsökken a kaka mennyisége akkor az jelzi, hogy készen áll a hozzátáplálásra.
Én a cukorra írtam, mert sok gyerek "kínkénk" éli meg, hogy nem kap édességet, pedig csak jót akar a szülő neki. Nem a hozzátáplálásra.
köszi, hogy megismételted a véleményed (elkerülte a figyelmem)
nem azért lehetnek nagyobb eséllyel (és nem biztosan!) allergiások, mert tápszert kapnak, hanem a korai hozzátáplálás miatt + ugyancsak a korai hozzátáplálás miatt ők sem lesznek lelki sérültek (ezt senki nem állította, ezt nem is értem ... :)
azt még elfelejtettem: a tehéntejről is mondott egy érdekes dolgot.
Én például 5 éves korom óta nem iszom házi tejet, mert úgy kicsattogtam tőle, azt hitték himlős vagyok. Tehát a tehéntej ugyanolyan mint az anyatej,tehát azt a tehén "gyerekének" a kisbocinak találta ki a természet. Tisztában vagyok hogy az UH 1,5%-os tej, az valakinek nem is tej, csak vízzel hígított tejsavó, de az emberi szervezet azt képes feldolgozni. Ugyanis a házi tej zsírértéke nagyon magas, és olyan enzimeket tartalmaz amit nem tudunk megemészteni.
Én már egyszer leírtam a véleményemet, többször nem szeretném. Érdekes én sosem kaptam anyatejet, és mégsem vagyok allergiás, elhízott, cukorbeteg stb.
Azt gondolom, hogy a túl korán megkezdett, de a túl későn adott plusz étel sem tesz jót a babáknak.
Én legfőképp az ösztöneimre hallgatok, és a gyerekorvos barátnőmre. Szerinte 4 hónaposan igenis el kell kezdeni a hozzátáplálást, és pótolni kell a gyereknek a megemelkedett fehérje, szénhidrát vitaminigényt. 6 hónaposan pedig be kell vezetni a glutént is, hogy szokja a gyermek szervezete(persze nem a cukros háztartási kekszet) EZ a kedvencem:):):) azt javasolta gyümölcsöt adjak először, mi el is kezdtük, most már 100ml gyümit megeszik Zalán. Vettem neki BIO répát, azt fog kapni hamarosan, illetve sütőtök pürét.
Igyekszem a későbbiekben neki sok zöldséget, teljes kiőrlésű gabonát, tejterméket(persze időben), gyümölcsöt, halat, olajos magvakat adni, nem hiszem hogy ezzel ártani fogok majd neki. És szoptatni is szeretném, ameddig tudom. Cukrot 3 éves koráig nem szeretném ha kapna, így babakajából is csak cukormenteset adok neki. Én úgy nőttem fel, hogy cukor nélkül főzte Anyukám a tejbegrízt, teát, és a Mikulás-csomagom sem édességgel volt tele. Jelentem nem vagyok lelki sérült.
Amúgy meg ebbe a generációs betegség dologban nem igazán hiszek, mivel ha csak a nagyszüleimből indulok ki, ők sem tápszeren, meg fél éves korig anyatejen nőttek fel, és még most is 75évesen makk egészségesek. Érdekes, akkoriban nem volt allergia, és társai? Nem értem mit kell ekkora problémát csinálni ebből.. a gyerekek sem egyformák..
Szerintem mindenki akkor kezdje el hozzátáplálni amikor jónak látja, mindenesetre én nem várnék 6. hónapig.(EZ AZ ÉN VÉLEMÉNYEM)
abszolút lehet, hogy dokifüggő, csak az a kérdés, hogy mi van amögött, hogy egyesek így, más dokik amúgy látják ... nem tudom
csak tudod, azon gondolkodtam, hogy lehet benne valami, mert pld. a mai 20-40 közötti generáció az, amelyik irtóra szenved mindenféle allergiától és ennek a generációnak a szüleinél kezdődött az egész "cirkusz", hogy minél előbb már 2-3-4 hós korban etetni a gyereket (ne adj isten tejjel itatni a gyereket pld. 1 éves kor előtt) csak, mert a szoptatás olyan marha macerás vagy mert anyukának vissza kell menni dolgozni. Persze nem mondom, hogy minden egyes allergiás eset erre vezethető vissza (vannak más környezeti és egyéb az életvitellel kapcsolatos tényezők, de az azelőtti generáció, ahol még "dívott" a szoptatás nem szenved ennyi allergiától és gyomorbajtól ...
nálunk nem úgy jön ki alul, csak a férjem szagolta ki múltkor is, mikor bekakilt, hogy milyen szőlő illatú, mondom, mert alma-szölő gyümilét ivott ,egyébként nincsenek benne darabok, meg semmi, nem olyan narancssárga színű, mint amikor anyatejes volt, ennyi a különbség.
szerintem a hozzáállás dokifüggő.
Sziasztok!
Valamit meg kell osztanom veletek hozzátáplálás ügyében: Nos, saját gyerekorvos és gyerekorvos ismerős egyöntetűen azt mondja, hogy az 5. vagy a 6. hónap előtt (babája válogatja) megkezdett hozzátáplálás egyáltalán nem szolgálja a gyerkőc érdekeit, optimális fejlődését, mivel egyszerűen nincs meg egy enzim a gyomrukban, amely az emésztéshez kell (azt mondták nézem csak meg, hogy ami ilyenkor bemegy és nem anyatej vagy tápszer, az úgy is jön ki)+ nincsen még felkészülve a gyomrocskájuk az allergének elleni védekezésre. Ki mit szól ehhez? Vagy még inkább kinek a dokija mit szól ehhez?
Azzal együtt, hogy nem tagadják, hogy persze van olyan, hogy a gyerek kinézi a kaját a szánkból, de szerintük, bizony be kell tölteni a kort és az előbbi jellel együtt más jeleknek is lenni kell (együtt!), hogy egyáltalán megkísérelje az ember az első kis falatkákat úgy, hogy az tényleg az ő érdekét szolgálja. Komolyan, ha valaki ettől eltérő infót tud és amögött is van egy ésszerű érvelés, ossza már meg velünk (ha nem bánja :)
már én sem mondom a férjemnek , ha bánt valami ,mert őt ez nem zavarja elfogadta velük kapcsolatban mindent.
néha elmondom anyámnak, de már őt sem akarom terhelni, mi az a lényeg 4 összetartunk , szeretjük egymást és ez a lényeg a többiek le vannak szarva-magyarul , eljutottam erre a szintre, hogy csak saját magunkat nézem.
kiscsajszi lassan 2,5 órája alszik,napoztam egyet szigorúan 10 percet csak, már nem vagyok olyan mint egy hulla.
Kiírtam mindent :D!
Szerencse, hogy anyós nem netezik :)!
Még nincs vége :D!
Mikor kórházban voltam, a fiát, ha nem is hívta ebédre, vacsira, hozhatott volna neki valami főtt ételt. Igaz, én hétrevalót lefőztem előtte. De akkor is!
Mikor hazajöttünk, hogy ne hozzon vírust meg sem nézte az unokáját csak egy hét múlva, ezt mondjuk nem is bánom :), megkérdezte, miben segíthet, férjem mondta, megoldjuk, akkor is vártam volna, hogy főz legalább néha valamit. Műtét után mindent én csináltam,igaz a férjem itthon volt egy hetet, míg nem jött anyu 10 napra.
Hasonló...két éve vagyok Budán, de nincs egy barátnőm sem helyben.
Tovább dühöngök :)
Férjemnek semmit nem mondok anyósról, mert kiosztja :D! A szomszédos utcában lakik, eddig nem jött sűrűn, mert fél a liftben, no, erre tegnap feljött egyedül, nem kellett lemenni érte :D, ez hiányzott :)!!!
Egyetértek!
Miattatok kezdtem el szedni anno a homeós bogyókat, meg a málnalevél teát, és csodálatosra sikerült a szülésem!
Ha nem olvastam volna a fórumot, sokkal jobban paráztam volna. És most is, azt hiszem, becsavarodnék itthon egyedül nélkületek.
De látom, hogy mindenki nagyjából ugyanazokkal a problémákkal küzd, és közösen előbb-utóbb megtaláljuk a megoldást!
Szóval csak így tovább! És tényleg jó lenne összehozni egy talit! Nekem persze Pöst lenne a legjobb, de szívesen csavarognék is valamerre, pl. Egert mi is nagyon szeretjük :)