Főoldal » Fórumok » Babák & Mamák fórumok » 2009 szeptember indul az óvoda!( kiscsoportosok, beszoktatás) fórum

2009 szeptember indul az óvoda!( kiscsoportosok, beszoktatás) (beszélgetős fórum)


2009. aug. 18. 22:36
Azt még elfelejtettem hozzátenni, h. ha kérdezzük és nem akar vmire válaszolni, akkor 1xerűen érthetetlenül halandzsázik. Bölcsibe járt korábban, ott nem mták, h. probléma lenne vele, de ezt nem tudom miért csinálja. Próbálom fejleszteni amennyire csak tőlem telik. Járt így esetleg valamelyikőtök a gyerekével? Ha igen, h. sikerült erről a 'rossz' tulajdonságáról leszoktatni?
2009. aug. 18. 22:32
Sziasztok! Tanácsot szeretnék Tőletek kérni! Nekem olyan problémám van, amit lehet csak én 'fújok fel', de a kisfiam mindent megért, mondja ami őt érdekli, viszont olyan alapvető dolgokkal nem foglalkozik, h. hány éves, hogy hívják, hol lakik és mi a szülei neve. Aggódom Miatta, mert ősszel kezdjük mi is az ovit, és félek, h. emiatt esetleg hátrány érheti, mert nem leszek ott vele, h. helyette válaszoljak. Mégiscsak úgy kezdődik a gyerekek között az ismerkedés, h. 'Szia! Hogy hívnak?' Tudnátok tanácsot adni nekem? Már nagyon sok mindennel próbálkoztunk, h. ezekre tanítsuk, de hiába. Viszont más téren pl. olyanokat fogalmaz, h. 'be kell halni Tőle'. Remélem tudtok nekem 1-2 hasznos tanáccsal segíteni. Még 2 hetünk van kezdésig.. Köszi előre is mindenkinek aki ír nekem!
33. marcsix (válaszként erre: 31. - Petra523)
2009. aug. 9. 10:49
Remélem legalábbis, hogy nem lesznek ilyen hüle kis gyerekek, vagy ha igen, az ovónéni, mindig ott lesz, és elkapja őket legalább. :)Nagyon aranyos lehet a lányod. :) Lehet furi lesz neki is, hogy nem lesz ott anyuci...
32. marcsix (válaszként erre: 30. - Brózsa)
2009. aug. 9. 10:48
Én sem bírom felfogni, hogy maholnap, azaz szeptemberben ovoda. Olyan furi lesz nélküle tölteni a délelőttöt. Nagyon fog hiányozni, hisz már most hiányzik. NAgyon remélem hogy tényleg zökkenőmentes lesz a beszoktatás. Az én fiam is mindig megy a hugához, aki fél éves, és kérdezi, hogy : mit akarsz csinálni? MIt akarsz játszani? szóval nagyon aranyos, és nagyon félek tőle, hogy elfogják venni a kevét.
31. petra523 (válaszként erre: 29. - Marcsix)
2009. aug. 8. 23:02
Én is remélem, hogy olyan zökkenőmentes lesz az átszokás, mint amire számítok. De ne aggódj, a legtöbb gyerek szerintem nem olyan, mint amilyennel nektek volt "szerencsétek" összefutni a strandon. Míra nagyon szereti a gyerekeket, mindenkihez odamegy, megkérdezi a nevét, ha a gyerkőc nem válaszol, akkor megkérdezi az anyukájától, utána mondja, hogy gyere velem játszani, és egyáltalán nem durva, nem lökdösődik. Ja, és pár hónapja még annyira anyás volt, hogy egy lépést nem ment el mellőlem, úgyhogy nyugi, nálatok is biztos változni fog a helyzet hamarosan:-))
2009. aug. 8. 15:33

Sziasztok! Tegnap kaptam meg az értesítőt,mikor lesz az első szülői értekezlet.

Már ilyen nagy lányom van,szülőire kell mennem?

Nagyon furcsa lesz nekem,hogy nem lesz mindig velem (hát még Neki).

Sajnos az én lányom is a félénkebbek közé tartozik,egy időben egy ismerős gyereke mindig bántotta (haját húzta,megharapta:(). Remélem jól tudja majd kezelni a konfliktushelyzeteket és szeretni fog óvodáda járni :)

29. marcsix (válaszként erre: 26. - Petra523)
2009. aug. 4. 12:01
Az én fiam is szokott rajzolgatni, és közben mondja, hgoy mit rajzol, néha nagyon nem hasonlít, de a kevét nem veszem el. Színezget is meg próbál kirakozni. Hát az utóbbi még nem igen megy neki. Nagyon ügyes a lányod, ha már ilyen jól kirakózik. Remélem tényleg minden oké lesz nálatok az ovibaszoktatással és ovizással. :)
28. marcsix (válaszként erre: 25. - Brózsa)
2009. aug. 4. 12:00
Nagyon jó, ha már egésznapra is felvennék. Nálunk a fiamat a huga miatt csak 12 óráig engedik ottmaradni. De nem is baj. Igy még többet lehet vele egy ideig. :))
2009. aug. 4. 11:59

Már kezdek egyre jobban félni az óvodától. Gyerekek társaságában szegény Krisz annyira félős, és menne játszani mindenkihez. Közben a többiek meg bántják. Remélem az ovidba nem fog bekövetkezni az, hogy lökdösik és ő meg csak áll, és sír. Teljesen eltudja venni a kedvét egy kis butácska másik gyerek. Pl. a tegnap strandoltunk:



Sajnos Krisztiánkát egy hüle, ostoba idiót gyerek kétszer egymás után a víz alá nyomott, csak azért mert a gyereknek a krokodiljának a farkát Krisz megfogta. Tudni kell, még KRisz nem hogy uszni, de a víz szinén sem tud megmaradni, pedig csak gyerekmedence volt. A lényeg, hogy egyszer jól meglökte, hogy a vízbe eltünt a KRisz. Majd mikor ujra felbukkant, és felállt, kitört a sírás belőle, köhögött, prüsszögött, és sírt egyszerre, és köpködte a vizet. Erre a hüle gyerek megint jól belelökte a gyereket. Miközben én a medence szélén voltam ölembe Alexandrával. Látva a történteket felpattantam, és odasiettem Kriszt kihuzni a víz alól. Majd nekiálltam a kölöknek: Te normális vagy, ???MIt csinálsz??? Szegény gyerek még állni sem tud a vízben mert lép egyet és elborul megint, te meg még lököd is a vízbe, és nem elég, hgoy egyszer, NOrmális vagy? Mit művelsz???Meg hogy az egész életkedvét elveszed a gyerekemnek a strandtól stb. Na mindegy, nagyon kikeltem magamból, aztán jól otthagytam. Kriszt meg bevittem a felnőtt medencébe. De még visszanéztem, és láttam hgoy az anyja is jól fülöncsípte és vonszolta ki, hogy mára már elég lesz!! Címszóval. Ja és ez már 2 órakor volt. Reggeltől pedig szegény Kriszt valaki már nagyon kiszemelte magának, és egyfolytában a szemébe pocsolta a vizet, aztán a szájába vette a vizet a kisfiu, és ugy köpködte Krisz, és egyfolytában ment utána és ezeket csinálta, meg morgott rá, szóval idegesítő volt, ekkor még nem voltam annyira ideges, szépen leállítottam párszor, aztán még Feri is rászólt párszor. És képzeljétek, mind a két kis hüle kölök volt 5-6 éves. Borzalom...


Szóval nem tudom, hogy fogja bírni Krisz az ovit, ha ilyen gyerekkel lesz körülvéve. NAgyon hamar elfogják venni a kedvét, és reggel már sírni fog, hogy nem akar oviba menni. Mi lesz itt????

2009. júl. 29. 22:21

Sziasztok!

Az én lányom októberben kezdi az ovit, akkor tölti be a 3-t. A beszoktatástól nem félek, mert már egy éve bölcsis, az óvodát pedig nagyon várja, mert a legjobb barátnője is ott van. Beszélni nagyon szeret, érthetően beszél, bár elég sokat gyakorol, mert szinte képtelenség mellette szóhoz jutni:-) Színezni, rajzolni szokott néha, de inkább csak firkál, aztán megmondja, hogy mi az... Kirakózni viszont nagyon szeret, a 25 db-os kirakót már egyedül kirakja, a 36 vagy 54 db-osat együtt rakjuk, de abban is egyre kevesebb segítség kell.

2009. júl. 29. 09:59

Sziasztok!

Az én nagyobbik lányom is szeptemberben kezdi az óvodát. Ő évvesztes,augusztus végén tölti a 3-at de szerintem jót fog teni neki a hasonló korú gyerekek társasága :)

Én csak fél napra írattam,mert itthon vagyok a kicsivel és nem szeretném ha úgy érezné hogy lepasszolom az oviba. A vezető azt mondta hogy maradhat egész napra is,de úgy vagyok vele ez majd kialakul. Ha szeretne ott aludni akkor maradjon :)

24. Aidababa (válaszként erre: 23. - Marcsix)
2009. júl. 27. 16:28
Köszi a bíztatást, félek nagyon a kezdéstől, bár azt mondják, ez nem jó, mert a gyerek megérzi. Én is abban bízom, hogy talán egy idő után majd tetszik neki a gyerektársaság, és talál majd barátot. Bár hall az ember rémtörténeteket is, hogy vannak gyerekek, akik nem tudják megszokni, nagyon sokat szenvednek ők is meg a család is. Csak reménykedni tudok, hogy mi majd nem tartozunk közéjük. Sok sikert nektek is!
23. marcsix (válaszként erre: 22. - Aidababa)
2009. júl. 27. 12:53
Bízom benne, hogy megoldódik a probléma. Olyan kis törékenyek még ebben az időszakban. És sajnos nagyon sok kötekedő gyerek van, aki meg nem ehhez szokott, az sajnos alul marad. ÉN is ettől félek Krisszel kapcsolatban. Nem tudom mi lehet a megoldás, csak bizakodni tudunk, hogy minden rendben lesz. Szerintem megint ugy kell majd kezdeni, hogy először egy-két órát maradsz vele, aztán másnap már többet, és harmadnap mégtőbbet, aztán már egyedül hagyhatod kicsit. Legalábbis nálunk azt mondták, hogy igy kell majd indiítani a kiscsoportosokat. hogy beszokjanak. Ha már összebarátkozik egy pár gyerekkel remélhetőleg nem lesz gond. Kitartás kívánok nektek. Már kezdek én is félni, hogy mi lesz velünk, mert Krisz is egyedül van, nincs gyerektársasághoz szokva, bár igy viszont neki, mivel nagyon társasági emberke, nagyon hiányzik a sok gyerek. ezzel biztatom magam, hogy könnyű dolgom lesz.
22. Aidababa (válaszként erre: 21. - C95c921ae7)
2009. júl. 26. 13:04
Ugyanabba az oviba megyünk ugyan, de másik csoport, másik óvónéni. A gyerek viszont ezt nem érti, neki az ovi egyelőre azt jelenti, amit tapasztalt. Hiába mondom neki, hogy itt más gyerekek lesznek, sőt most inkább nála pár hónappal kisebb gyerekekkel lesz, ő lesz a legidősebb. Az előző csoportban meg ő volt a legfiatalabb. Ez is számíthat az ő szempontjából.
21. c95c921ae7 (válaszként erre: 20. - Aidababa)
2009. júl. 26. 12:58

Bár nem engem kérdeztél..de ilyen esetben vagy másik ovit keresnék, vagy beszélnék az óvónőkkel..Hozzánk kijöttek először családlátogatásra, s annyira próbáltak Andrissal barátkozni, hogy a végén az ölükbe ült-pedig először a fotel mögé bújt el..

Így az első napokban is mindig az óvónénihez bújt.

20. Aidababa (válaszként erre: 4. - Vaczila)
2009. júl. 26. 07:40
Szia! Látom, hogy óvónő vagy, a tanácsodat szeretném kérni! Mit tegyek, ha a kisfiam elzárkózik és kijelenti, hogy nem akar menni oviba. Most kezdenénk szeptemberben, már elmúlt három és fél éves. Tavaly is be volt íratva, egyszer megpróbáltuk, egy napra bementünk, de elég rossz élmény volt neki. Végig sírt, lógott a nyakamon, és kiabált, hogy menjünk haza. Aztán nem erőltettem, úgyis itthon voltam. Úgy veszem észre, minél többet beszélek neki az oviról, minél több jót mondok, annál inkább tiltakozik. Azt mondja, azért nem akar menni, mert elvették tőle a gyerekek a játékot. Ez igaz, tényleg ez történt, mikor ott voltunk, sajnos ő egyke, ezért az ilyet nehezen viseli. Tudom, hogy meg kell szoknia, csak akkor egy kicsit hiányoltam az óvónők segítségét, akik nem is foglalkoztak velünk, pedig mi voltunk egyedül újak. Szó szerint oda sem jöttek hozzánk. Nem csodálom, hogy nincs kedve menni, csak az a kérdés, hogy én most mit tehetek?
2009. júl. 25. 11:35

Elvileg ha sok a gyerek,kérhetnek igazolást hogy mindkét szülő dolgozik, hogy egész napra maradhasson. Nálunk ilyen nincs, mert ez egy kisebb falu, itt van mindig hely. Bár Dávid eddig is fél napot volt, meg ezután is úgy lesz, mivel én itthon vagyok.


Ó, az én fiam meg mozdonyvezető akar lenni :) A f1 pilóta is jó :)) én is az akartam :)) ehhez képest még jogsim sincs :))

18. c95c921ae7 (válaszként erre: 17. - Marcsix)
2009. júl. 25. 11:28
Hallottam már ilyet. de csak ha kevés a hely az oviban, de akkor sem jogos szerintem. Most inkább a gyerek kevés..nálunk ilyen pl. nincs és nem is volt.
2009. júl. 25. 11:09

Milla02 köszi szépen. ELolvastam,mérlegeltem. Krisz sem szívesen vár, de mivel van egy fél éves huga, néha rákényszerül, és vele engedékenyebb. Végülis amit írtál, az Krisznek megy. Egyébként ő is ülve pisil, bár probálom szoktatni az álva pisiléshez. Valószínű abban is van valami, hogy a fiu lassan, azaz később csinálnak dolgokat.

Nem is tudom nagyon irányítani hogy mit hogy színezzen, hiszen, ha megmondom, és nem tetszik neki, otthagy.:) Az ezmég elfogadható egyenlőre, hogy az alma pl kék. :) Nagyon köszönöm hogy segítetek.


Krisz nagyon várja az ovit, mert ott legalább gyerekekkel van. Itthon meg csak velem. Még most sem igazán jött el az idő, hogy a kislányomat "közel" engedjem hozzá, csak óvatosan, igy kicsit uncsizik egyedül. Hlá istennek gyerekekkel azért elvan, mert unokatesójáék is tök jól eljátszik.


Hát nem lesz rajzművész az biztos. A mostani álma: Ő F1 pilóta szeretne lenni. :) Imádja a F1-et.


Remélem az beilleszkedéssel, és alkalmazkodással sem lesz probléma.


Még egy kérdés. Hallottatok róla, hogy ha van otthon pici tesó, akkor csak fél napra veszik fel oviba?

16. monidavi (válaszként erre: 14. - C95c921ae7)
2009. júl. 25. 10:54

türelem? na ezt a szót nem ismeri :)


a többi úgy nagyjából megy. bár ollót még nem adtam a kezébe, meg a rajzolásos, másolós dolgok nem mennek. Ő csak és kizárólag vonatot, sínt, és traktort hajlandó itthon rajzolni. Az oviban meg mindent csinált, amit az óvónéni mondott.

2009. júl. 25. 10:29

Persze ez csak a minimum elvileg, bár az én kisfiam egyáltalán nem akar várni, ha valamit nagyon szeretne.

Ja és nem akar állva pisilni sem, inkább ráül a wc-re. Szóval vannak itt gondjaink még.:-)

14. c95c921ae7 (válaszként erre: 13. - Monidavi)
2009. júl. 25. 10:24

3 éves:

-játékokban kivárja míg rákerül a sor.(hm..hm..)

-könnyen elválik a szülőktől

-kimutatja érzelmeit

-tárgyakat könnyen azonosít könyvbéli tárgyakkal

-szerepjátékokat játszik

-szortíroz szín, forma, méret szerint

-4-5 szavas mondatokat használ

-érti az utasításokat(3 részeset is)

-használ névmásokat

-tudja korát, nevét, nemét

-rúgja a labdát

-váltott lábbal lépcsőzik

-tud körkörös, függőleges és vízszintes(szerű)vonalakat rajzolni

-tudja helyesen is fogni a ceruzát

-lapozni a könyvet

-érti, ismeri a térre utaló kifejezéseket(alatta, mellette..stb)



4 éves:

-fantázia játékban elmélyed

-idegenek is tökéletesen megértik

-történeteket mesél

-elkapja a pattanó labdát

-sokszögeket tud rajzolni

-ollót használ

-kört, négyzetet, betűket másol

-embert rajzol 2-4 testrésszel

-érti a számolás lényegét

-konfliktusokat megbeszél

-együttműködik


És persze ami 3 évesen már kellett, az itt is.

13. monidavi (válaszként erre: 11. - C95c921ae7)
2009. júl. 25. 10:09
Bár az enyém már 4 éves, de azért írjad!
2009. júl. 25. 10:01
Egyébként meg nem kell hogy mindenben jó és első legyen. Mert ha belegondolsz, mi sem tudunk mindent egyformán és szuper jól. És ha a rajz kevésbé, megy, hát ez van, nem lesz híres festő és kész. :) Biztos van sok más dolog amiben szuperjó! :)
11. c95c921ae7 (válaszként erre: 6. - Marcsix)
2009. júl. 25. 09:59

Ne akard irányítani mit és hogy rajzol. Elveszed az elkotói kedvét. Persze mutatni lehet, hogy így kell ezt meg ezt. De ha az almát kékre színezi akkor az a legtermészetesebb dolog a világon, ezen ne aggódj(azon kívül, hogy mi is most kezdjük, fejlesztő és gyógypedagógus vagyok:-).

Azt hogy mennyire más két gyerek én is a sajátjaimon láttam meg leginkább. A lányom felnőttmódra beszélt, tudta a betűket, színeket, komplett rajzokat készített, színezett 1 éves korától szobatiszta volt. A fiam 3 éves már mondatokban beszél, de őt sem mindig érteni, sok még a nyelvhelyességi hiba, télen tettük le pelust. Ő sem tud színezni, csak az egész rajzot besatírozza.

Vannak alapvetések, amiket már egy 3 évesnek tudnia kell-ha valaki szeretné leírom, azon kívül meg minden gyerek más és más.

2009. júl. 25. 09:59
Szívesen :) a bunkó szomszédokkal meg nem kell törődni. Mondjad neki hogy te érted és ez a lényeg. :) Ha az oviban úgy látják hogy nem megfelelően beszél, akkor szólnak és elküldenek logopédushoz. Dávid már régóta tisztán és érthetően beszél, így ebben nem tudok segíteni. Persze mióta a húga is tanul beszélni, ő is magyaráz érthetetlen halandzsát.
2009. júl. 25. 09:02

Szia. Akkor talán még javulhat addig, és akkor ez normális is, hogy még nem olyan jó a kézügyességük ilyen téren. A beszéddel hogy áll? azaz, könnyen kezdett beszélni? Hamar mondott mondatokat? Nekünk mondatoka mond a fiam, de egy szomszéd, állandóan azzal nyaggat, hogy nem érti amit mond. Ennek lehet az áll a hátterében, hogy nincs unokája a fia meg már 40 éves.és nem mozog gyerekek közelében. Van még egy - két szó, amire van saját szava, de ez 2 db. ÉS egyébként is probálom szoktatni őt arra hogy a rendes nevén használja. Pl. KIkikü= kamion. :)Szóval már mondja a kamion szót is. vagy pl. a repülőre mindig azt mondta, hogy zzzzz, mostmár azért mondja hogy repülő. Persze R-betű nélkül. Azt nem tudja mondani. Meg a CS-betűt se nagyon. Szerited ebben kicsit levanmaradva?



A rajzolással akkor én is lépésről lépésre haladok vele itthon. Amig még itthon van. ELőször akkor labdákat színezünk vele. Meg egyszerű dolgoakt. :)köszi

8. monidavi (válaszként erre: 7. - Monidavi)
2009. júl. 25. 07:27
Ja és szeptemberben és januárban volt a játékpénz, amiből vettek a színes ceruzát, a rajzlapot, gyurmát, meg játékokat a csoportnak.
2009. júl. 25. 07:25

Az én fiam most tart ott hogy satíroz. Ő már 4 éves. És ahogy én láttam az oviban, a gyerekek többsége nem reálisan használta a színeket. Szóval semmiről se maradt le a fiad.

Az autó meg egy kicsit bonyolult elsőnek szerintem. Nálunk úgy tanulták az oviban hogy először labda (kör), aztán napocska, majd felhő, utána fa, fű, év vége felé már ment a ház, pálcika ember. Most már megy a vonat is. Igaz nem mindig hasonít rá, de ő állítja hogy az vonat.



Nálunk az ovis csomag: wc papír, szalvéta, papírzsebkendő, ha ott is alszik akkor pizsama. A folyékony szappanra havonta vittük a pénzt, és az ovi vette.

2009. júl. 24. 21:38

Sziasztok.

Az én fiam, ... nos szóval egyedül kezetmos, de szinte állandó jelleggel :) Fogatmos egyedül, próbál egyedül vetkőzni, egyedül wc-zik. Gyurmázni is tud, játszik, egyedül is lefoglalja magát, mivel ő volt az első gyermek, és gyerekek a környezetben nem igazán vannak. De imádja a társaságot, és szeret gyerekekkel játszani. Alig várja, hogy társaságba mennyünk, rokonokhoz vagy hasonló. Ami viszont nem igazán megy még neki, a színezés. Szóval ha valamit pl autót lát, elkezd szinezni, na de inkább satíroz, és hiába próbál (ha egyáltalán próbál) vonalon belűl maradni, nagyon kimegy a vonalon kívülre. JÁrtam már ovodába a sogornőm lányát hoztuk el, és láttam, hogy vannak kirakva "mesterművek" amiekt a gyerekek csináltak. Akár színezés stb. Én nagyon félek tőle, hogy esetleg, ha odakerült a sor, az én fiamnak lesz a legcsúnyább a szinezése, vagy rajza. Autót már próbál rajzolni, ahogy mutattam neki, először két karikát próbál rajznolni, az sem igazán karika még, másrészt utána már megvan akadva, és nem tudja tovább rajzolni. Nem vagyok benne biztos, hogy az almát pirosra színezné, lehet kék lenne. Amelyik szín neki megtetszik azzal színez. Szóval nem reálisan. Szerintem. Kocsi kerekét pl. kékszre színezte, aztán megunta, és sárgával folytatta. Számítógépet, már majdnem perfektül kezeli, de talán jobban leköti, mint a színezés. Elkezd valamit színezni, egy két satírozás, és azt mondja hogy kész van. Én igazából ettől félek, hogy ha esetleg majd kirakják a színezését, hogy nem ügyes még ebben. Számolni már az én fiam is tud 10 ig, sőt még néha utána is. A színeket ismeri, nem csak az alapszíneket, hanem jóval többet. Van egy illető viszont aki azt mondja, nem beszél rendesen. Szóval állítólag ezzel is baj van. MOndatokat mond, későn kezdett beszélni, de mindent kimond. A védőnő is azt mondta, hogy semmi bajnincs vele, csak néha halandzsázik. :) JA és sokszor hadar. Szokott szerepjátékot is játszani, kisemberkékkel, autókkal stb.


Arról is beszélhetünk, hogy miket kell majd összeszedni, a kicsoportosoknak az oviba. Meg azokról, hogy már kiscsoportban is belehet különböző "fakultatív"foglalkozásokba iratni. Pl. néptánc, vagy valami apróság.


Mivel az én fiam eléggé pörgős. Egész nap mozog. Valamivel szeretném lefoglalni.


A válaszaitokat köszi.

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook