Főoldal » Fórumok » Babák & Mamák fórumok » 19 éves gyerektől mi illeti meg a szülőt? fórum

19 éves gyerektől mi illeti meg a szülőt? (beszélgetés)

16. Channa* (válaszként erre: 13. - Jajnemértem)
febr. 16. 10:35

És nem is láttad rajta, hogy van ilyen gondja?

Én pl. mindig észre veszem, hogy a gyerekemet nyomasztja valami, ilyenkor rákérdezek, hogy mi a gondja. Ha olyan, akkor elmondja, ha nem akkor annyit mond, hogy majd elmondja, ha úgy érzi.

15. jajnemértem (válaszként erre: 14. - Pumpkin.)
febr. 16. 10:12
Tudom, ezzel tisztában is vagyok. De meglepett, hogy ezt az összeveszést nem mondta el.
14. Pumpkin. (válaszként erre: 12. - Jajnemértem)
febr. 16. 10:09

19 évesen választópolgár és teljes értékű, felelősségű felnőtt ember.

Azt mond el az életéről, amit akar. Az anyjának is.

febr. 16. 10:05
Azért merült fel bennem ez a kérdés, mert összeveszett a legjobb barátjával. És erről nem szólt itthon semmit. Viszont a barátja elmondta nekem.
12. jajnemértem (válaszként erre: 9. - Titkos üzenet)
febr. 16. 10:04
Dehogy mindent. Nem tudom, te hol mondtál el mindent a szüleidnek 19 évesen. Meg neked mit mond el a 19 éves gyereket. Nem is elvárás. Sőt, szerintem az lenne a beteges, ha mindent elmondana.
11. asztanaviszta (válaszként erre: 10. - Titkos üzenet)
febr. 16. 06:01
Nincs alá-fölérendelt kapcsolat, de a gyerekemnek az anyja vagyok, nem a barátnője.
10. Titkos üzenet (válaszként erre: 1. - Jajnemértem)
febr. 15. 23:25
Barátként kezeljétek egymást, ne alá-fölérendelt szülő-gyerek kapcsolatként. Azt nem szeretik!
9. Titkos üzenet (válaszként erre: 1. - Jajnemértem)
febr. 15. 23:22
Szeretetteljes bizalmi kapcsolatban majdnem minden.
8. Amaunet (válaszként erre: 6. - Jajnemértem)
febr. 15. 19:51

Szerintem tudnotok kell/kéne arról, hogy kik a barátai, hova járnak szórakozni, szokott-e alkoholt inni. Ha jó a kapcsolat ezekről magától is fog beszélni.

Mai világban (az éjszakában) sajnos a fiatalok nem mindig számíthatnak a "barátokra".

7. spinneli (válaszként erre: 6. - Jajnemértem)
febr. 15. 19:30

Hát, az a normális, amit ti kialakítotok és belefér a kapcsolatba, nincs erre egy általános standard.

Mert te mit várnál tőle?

febr. 15. 18:24

Arra irányult volna a kérdésem, hogy mi az, ami normális elvárás, hogy elmondja?

Persze nem kell minden percét megosztani. Nincs vallatás, inkvizíció, semmi.

Van olyan téma, ami viszont elvárható?

5. Amaunet (válaszként erre: 1. - Jajnemértem)
febr. 15. 16:52

Szerintem ez nem illik, nem illik. Bizalom kérdése.

Ha egy gyermek érzi a családban a biztonságot, bizalmat, akkor felnőtt korában is megfogja osztani az életét, a gondolatait a szüleivel.

Ha jó a kapcsolat és már kis korától nem elszámoltatásként éli meg az olyan kérdéseket, hogy "mi volt ma az oviban/iskolában?", ha az iskolaválasztások, a bizonyítványok is egy őszinte, de nem számonkérő beszélgetések voltak akkor meg fogja továbbra is a bizalmával tisztelni a szüleit.

febr. 15. 16:47

Hát egy kapcsolat jó, ha nem elvárásokra, meg követelésekre épül, hanem arra, amit a másik adni tud.

Ha zárkózottabb a fiatal, és/vagy nem bensőséges a kapcsolat, kevesebbet fog megosztani, de ezeken empatikus odafordulással lehet változtatni...

Ami az eltartás részt illeti, ott is jó, ha kölcsönösen állapodtok meg, hogy kinek mi a felelőssége, elvárása, meddig segítitek stb.

3. asztanaviszta (válaszként erre: 1. - Jajnemértem)
febr. 15. 16:44

Nagyban függ attól, hogy azidáig milyen volt a kapcsolat.

Vannak zárkózottabb gyerekek és vannak akik szinte minden gondolatukat megosztják a szüleikkel.

19 éves már az a kor, amikor természetes, hogy nem mindenben a szülő az első.

febr. 15. 16:37

Én nem teljesen értem a kérdést.

Illeti?

Na, a lényeg szerintem: ez szokás kérdése, mármint eddig, hogy volt nálatok.

Az én fiam szinte mindent elmondott/mond nekem. Van, ami kifejezetten a magánügye és nem is érdekelne, de minden egyebet megbeszélünk.

Suli, munka, szórakozás, barátok, stb.

Ja, a szennyese, táplálása, takarítás, 19 évesen már teljesen az ő dolga volt, azaz ha azt akarta, hogy kimossam a ruháit, akkor a szennyestartóba tette, egyéb esetben, ő is elindított mosást, ahogy vasalt is.

Táplálás: akár ő is ötletelt, hogy mit egyen, meg is főzte, stb.

Takarítás: már sokkal korábban ő takarította a szobáját, majd a lakását. Ha megkért segítettem neki, de ez az ő dolga volt.

febr. 15. 16:17
Mi az, amit illene megosztania az életéről a szüleivel (jó családi viszonyok között nőtt fel, jó a kapcsolat is)? A szennyesén, a táplálásán felül még mi tartozik anyjára, apjára szerintetek? Még diák, otthon lakik.

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2026, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook