Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Fórumok » Babák & Mamák fórumok » 15 hós babámat még szoptatom, de már nagyon szeretnénk még egy babát.Hogy szoktassam le a ciciről? fórum

15 hós babámat még szoptatom, de már nagyon szeretnénk még egy babát.Hogy szoktassam le a ciciről? (tudásbázis kérdés)


2008. jan. 29. 19:43

Kedves vviki2!


Nálam egy átlagos ciklus 31-32 napos. Így 8 holdhónaponta (Kb. 7,5 havonta) egybeesik a holdhónap alapján számolt ciklus és az enyém. A Jónás módszer szerint így nekem is lehetőségem van az 5-ik, 6-ik és 7-ik holdhónaponta lányt foganni, és a 8-ikban fiút azon a napon, amin a Jónás módszer szerint termékeny vagyok.

Nekem viszon mind a 4 alkalommal sikerült 1-2-3 hónap pontossággal a terveimnek megfelelően hol nyári, hol téli, hol kisfiút, hol kislányt "csinálni".

Én tehát azt mondom, hogy a Jónás módszer szerint is vannak egybeeső napok, azaz van esély persze - de én inkább a biológiában hiszek :)

22. vviki2
2008. jan. 29. 13:24
Ja, és még mindig szoptatok! A kisfiam a terhességem ellenére kéri a cicit... Gondolom még most is finom neki. S abban én is egyetértek, hogy ilyenkor már csak lelki táplálék neki. Pár napja egész nap nem kérte, csak este fél 7-kor... Már azt hittem tényleg leszokik, de aztán másnap "pótolta" a lemaradást...
21. vviki2
2008. jan. 29. 13:22
Szerintem sem jó a drasztikus elválasztás, de abban sem hiszek, hogy ha megfogan a baba, akkor a "nagy" nem szopik többé... Baba válogatja :-) Nálunk Jónás módszerrel jött össze a harmadik (szándékosan), és a naptár kislányt jósolt. Azt még nem tudom, hogy ez bejött-e, de az biztos, hogy a módszer nekünk elsőre bizonyított.... Itt a hoxán sokat olvashattok róla! Kell hozzá a szül. hely, és pontod idő! Ha kell, én is kiszámolhatom a J napokat, de az astro.com-on és a luminarium-on te is ki tudod! Aki még nem hallott róla: ez a módszer azt veszi alapul, hogy ha vki pl. teliholdkor született, akkor teliholdkor lesz a peteérése minden hónapban! Egyébként való igaz, én a fiammal menses után egyből teherbe estem, pedig még a 10. napnál se voltam, most pedig jóval a hivatalos "középidő" után...a megadott Jónás napomon jött össze a baba! Lehet, hogy hülyeség, de egy próbát megér, nem? Nálunk bevált, elsőre összejött!
20. nyusz33 (válaszként erre: 15. - Adrienn17)
2008. jan. 28. 19:05

Jöjjön most közkívánatra a fiú-lány tervezés fortélya :)


Ahhoz, hogy ne a levegőbe beszéljek, kell némi biológia, sajnálom, ha valaki utálta volna a suliban.


Szóval vegyünk egy átlagos szeretkezést: A spermiumok szépen felúsznak valahogy a méhbe, majd tovább bandukolnak a petevezetőbe. Itt aztán egy ideig dekkolnak, majd vagy találkoznak érett petesejttel, és akkor megpróbálják megtermékenyíteni, vagy nem, és akkor nekik annyi.


A spermiumok között 2 féle van, van az X kromoszómás, ebből lesz a kislány, és van az Y, ebből lesz a fiú. Nagyon erős nagyításban elektronmikroszkópon látszik, hogy az X kromoszómás spermium feje mögött van egy jókorább "puttony", míg az Y kromoszómás mögött egy igencsak szerényebb változat.

Márpedig a spermium onnantól, hogy bejutott a nő szervezetébe, valahogy ki kell bírja, amíg találkozhat a petesejttel.

Ezt egy X kromoszómás spermium átlagban 3 napon át képes, egy Y kromoszómás viszont csak átlagban 1 napig bírja csak, a kicsike elemózsia miatt.

Haszna is van azonban a kicsike hátizsáknak: mikroszkóp alatt is látható, hogy az Y kromoszómás spermiumok sokkal gyorsabban haladnak.


Ehhez még adjuk hozzá, hogy 2-3 nap szünet kell ahhoz, hogy egy "adag" maximális számú spermiumot tartalmazzon. Ennél gyakoribb próbálkozással egyre hígabb lesz a végeredmény.


Lefordítva ezt a mi hasznunkra:

Ha fiút szeretne valaki, akkor úgy kell időzíteni, hogy szeretkezéskor már ott dekkoljon a petevezetőben a kész, "randira kisminkelt" petesejt. Így az Y (azaz a fiús) spermiumok gyorsan felúsznak hozzá, és, mire az X-ek felcammognak, már "vége a bulinak", megtermékenyült a petesejt. Ez az egyszerűbb eset.


Ha lányt szeretne valaki, akkor már jobban kell kalkulálni, és a biztos eredményhez kell néhány hónap. Mert pl. a 3 napos túlélés csupán átlag az X kromoszómás spermiumoknál - találkoztak már 4(néha-néha 5) napig is "elálló", és csupán 2 napig kitartóakkal is.

Ezért a tuti eredményt akaróknak el kell kezdeniük messziről ráközelíteni: tudja, hogy mikor várható peteérés (erről részletesebben lejjebb) és onnan visszaszámol 4 napot. Akkor lehet próbálkozni.

Ha abban a hónapban nem jött össze, akkor legközelebb lehet kicsit előbb (3 nappal előtte). Ha így sem jön össze néhány hónap alatt, akkor még egy picit előbb.


Mindkét módszernél előtte ki kell hagyni 3-4 napot, hogy maximális létszámmal induljanak a "kicsikék".


És nézzük a peteérést:

A hormonális vezérlés miatt a ciklusban egyetlen dolog biztos: a peteérést követő 14-ik napon, ha nem volt megtermékenyülés, akkor jön a menstruáció. Ez azt jelenti, hogy pl. egy 32 napos ciklusnál a 18-ik napon van peteérés, de egy 24 napos ciklusnál már a 10-iken.

Ezt nem csupán naptárral lehet belőni, hanem további biztos jelei vannak. Az egyik az, hogy a következő napon felmegy a hőmérséklet. A másik a méhnyak által termelt nyák állaga. Ez a termékeny napokban (peteérés előtti néhány nap) nyúlós, nagyobb mennyiségű. Amint megtörtént a peteérés, megváltozik az állaga: kevesebb lesz, és szakadós, inkább olyan, mint a liszt-víz sűrű keveréke: elcuppan az ujjakról, ha nyújtani próbálják.

Ilyenkor mutató és középső ujjal felnyúlva megcsippenthető a méhszáj, és a két ujj között maradt nyák a mérvadó: ha nyúlik, akár 5 centire is, akkor termékeny időszak van még, ha már szakad, akkor megtörtént a peteérés.


Ha mindezeket néhány hónapig egy naptárban vezeted, akkor kirajzolódik, hogy mikor is várható a következő alkalom, és akkor már biztosabban lehet kalkulálni.


Jó számítgatást - ha valakinek valami még nem tiszta, csak kérdezzen nyugodtan. Nekem fiú-lány-fiú-lány kombinációban lettek tervezve a gyerekek, és így is születtek. Barátomék, akik szintén ezalapján terveztek egy fiú után lányt, ugyan majd' egy évig próbálkoztak, de végül nekik is sikerült.


Sok sikert!

19. ZITA9770 (válaszként erre: 14. - Nyusz33)
2008. jan. 28. 18:28

Szia Nyusz!

Van egy nagylányom az igaz,de utána 2 fiú jött.

Gondolkozunk egy negyediken is,de ő jó lenne ha lány lenne.

Megírod nekem hogy ezt hogy lehet megvalósítani?

Puszi zitaAmúgy álam a 2 fiú szinte egyik napról a másikra szokott le a ciciről.A nagyobbikat kényszerrel szoktattam le,mert semmi más folyadékot nem volt hajlandó elfogadni ami nem volt valami jó dolog nyáron a 35 fokos melegben.Ja 16-17 hónapos volt.De hála az égnek könnyen viselte.A pici meg saját maga döntött úgy hogy neki nem kell több cici kb 18 hónapos volt.

18. nyusz33 (válaszként erre: 17. - Éfi)
2008. jan. 28. 18:14

Éfi!

Tisztelem mindenki véleményét - ebben mégsem fogsz tudni meggyőzni, és mindig is ki fogok állni amellett, hogy egy kisgyerek lelkében nagy törés, ha hirtelen megvonják tőle a szopást, mint az elfogadás, szeretés, kötődés eddig megszokott megnyilvánulását. Egyezzünk meg döntetlenben :)

17. Éfi (válaszként erre: 10. - Nyusz33)
2008. jan. 28. 13:41
Szia Nyusz!Sztem ez a legjobb modszer,mert én nem tudtam ugy,hogy csökkentem az adagot.Az én lányomnál csak így lehetett.Figyelj muszáj volt,mert még egy éjszakát sem aludtunk végig amióta megszületett.Ez neki is nagyon rossz volt és nekem is.Amióta nincs cici egyszer ébred föl,teljesen megváltozott.Nyugodtabb,kipihentebb.Mindenki máshogy csinálja nekem ez vált be.
16. sunbird (válaszként erre: 14. - Nyusz33)
2008. jan. 27. 20:19
Nyusz megoszthatnád nyilvánosan a fiú-lány dolgot. Én is hallottam róla, de kiváncsi vagyok, hogy a Te módszered is ugyanez e.
15. Adrienn17 (válaszként erre: 14. - Nyusz33)
2008. jan. 27. 17:45

Köszönöm!

Megpróbálom a hőmérőzést.


De tényleg!!

Áruld el,mit tegyünk,hogy a következő fiú legyen.

Nem akarok telhetetlen lenni,de arra nincs megoldásod,hogy ikrek legyenek?

2008. jan. 27. 16:53

Akkor kiderítésnek tudom ajánlani a következőt:

Derítsd ki magad, van-e peteérésed. Ugyanis, ha 1-1 szoptatás között nem telik el kb.4 óránál több, az már elég lehet ahhoz, hogy gátolja a peteérést.

Kiderítheted a következőképpen:

Minden reggel, ugyanakkor, lehetőleg kb. ugyanannyi alvás után mérsz ébredési hőmérsékletet. Ehhez kell egy 2 tizedesig mérő digitális hőmérő (különben pl. a 36,86 és a 36,94 is 36,9-nek lesz kijelezve, pedig majdnem egy egész tized közöttük a különbség). És emellett megbízható helyen mérj (pl. végbél :( vagy hüvely) ugyanolyan mélyre téve.

Normál ciklusnál a peteérés előtt 37 Celsius alatt marad az ébredési hőmérséklet, de, ha volt peteérés, akkor másnap felmegy 3-4 tizedet minimum, majd kb. 1 héttel később még egy kicsit magasabbra. Végül általában a menstruáció napján lezuhan 37 alá. Ennek mindenféle hormonális háttere van, amit most nem részletezek.

Szóval, ha 2-3 hónapon át is azt látod, hogy VAN peteérésed, akkor nem a szoptatás a gátló tényező. Ellenben, ha NINCS, akkor érdemes a kicsit mindenféle klassz dolgokkal lefoglalni, hogy ritkábban kérje. Ennyi elég ahhoz, hogy már ne zavarjon bele a hormonvezérlésbe.

Persze, ha már úgyis méred, akkor az első 1-2 hónap után már tervezhettek is :)

Azaz, ha ki tudod számolni, hogy mikor lenne kb. a következő menstruációd, akkor 14 nappal előtte várható a peteérésed. Ha e dátum környékére időzítitek a nagyobb aktivitást, és előtte meg 3-4 napig szünetet tart a párod, akkor jó eséllyel sikerül a következő baba.

(Ha az is érdekel, hogy mikor lesz fiú, és mikor lány, megírom - nekem 4 lett, felváltva, és szándékosan :) )

13. Adrienn17 (válaszként erre: 10. - Nyusz33)
2008. jan. 27. 15:59

Szia nyusz33!

Nekem nem fontos a leszoktatás.Tudom,hogy ez a legcsodálatosabb dolog a világon.És egyre szebb,mert amikor megsimogatja és becézgeti/cici-didi-nyam-nyam/,akkor én elolvadok.És már adom is neki.

Ha már terhes is lennék,nem is foglalkoztatna a kérdés.Csak már féléves kora óta próbálkozunk a kistesóval,és semmi nem jön össze.Aby most 15 hónapos.Nem szeretnénk,hogy nagy korkülönbség legyen köztük,és én is benne vagyok már a korban/32/.Meg utána majd mégegyet szeretnénk.

A drasztikus leválasztás nekem semmiképp nem jön be.De már más ok nem jut eszembe,hogy miért nem leszek újra pocakos.Amúgy minden rendben.

12. bb2f4e28dd (válaszként erre: 10. - Nyusz33)
2008. jan. 27. 15:43
Teljesen jól megfogalmaztad :)
11. bb2f4e28dd (válaszként erre: 5. - 45707)
2008. jan. 27. 15:41
Erre azért nem lehet alapozni, sok baba tandemszopik a kistesóval.
2008. jan. 27. 14:30

Nem tudom, miért lenne fontos leszoktatni? Mi van azokkal az anyákkal, akik ikreket szoptatnak?

Nekem elhiheted: nyugodtan megoldható a nagyobb és a kisebb szoptatása "tandemben". Igaz, a nagyobb a terhesség alatt drasztikusan csökkentette a cicizési alkalmakat, mert szerinte "rossz ízű" lett a tej. De amikor azt mondtam neki, hogy "De hát te már nagy vagy, ha rossz ízű, akkor ne szopd!" Akkor legközelebb azt mondta: "Kérdezd meg, milyen ízű a tejci!" és amikor mosolyogva megkérdeztem, akkor rávágta: "Finom, finom!!!"


Nekem cirka a kicsi 1 éves koráig a nagy is rá-rájárt a cicire, aztán egyszercsak azt mondta, hogy "Én már nagy vagok, és most már nem cicizek többet, mert kell a kistesónak a táplálék!"


Arra is nagyon jó volt, hogy a nagyobbik is szopott, hogy amikor úgy éreztem, valami nem stimmel, akkor nem gyulladt be a mellem, mert a nagyobbat mindig rá lehetett beszélni egy kis potyázásra.


Amúgy Éfi javaslatát nagyon nem ajánlom - sokba fog kerülni később a gyermekpszichológus, mert egy ilyen durva elutasítás (a gyerek ezt így éli meg) komoly sérülést okozhat a lelkében.


Azt tudom csak javasolni, hogy a kapott infókat dolgozd fel - és aztán dönts úgy, ahogy az anyai ösztönöd diktálja. Ha a babád keserves zokogása nem tölt el nyugalommal, ha úgy érzed, hogy gonoszság lenne továbbra is megtagadni tőle a megnyugtatást (mert már egyáltalán nem ételnek kell a számára a szopás) - akkor ne erőszakold meg magad, hanem tegyél úgy, ahogy a szíves diktál. Nem fogsz tévedni!


Hogy márképp fogalmazzak "A szeretésen kívül minden más a világon csak romépítés".

2008. jan. 27. 14:23
Nálunk autómatikusan leszokott,mikor már terhes voltam.Folyamatosan elapadt a tejem és már a babának sem kellett.A dolgok ilyenkor maguktól megoldódnak.
8. win (válaszként erre: 4. - Adrienn17)
2008. jan. 27. 14:13

Nyugodtan terhes lehetsz szoptatás mellett is. Én 7 hónapos kismama voltam, mire elválasztottam a fiam. Ha magától nem kéri, mert nem tetszik neki valamiért, akkor majd abbahagyja. Ha neked kényelmetlen, akkor fokozatosan szoktasd le. Én legalábbis nem vagyok annak híve, hogy ma még 15x mellen volt, holnaptól egyszer sem kap. Egy ekkora gyereknek már inkább lelki töltettel bír a szopás, mint táplálékforrás. Szerintem nagy törés egy kis léleknek, ha egy mozdulattal megvonják tőle.


Én fokozatosan hagytam ki bizonyos időközönként egy-egy újabb alkalommal a szoptatást, végül már csak az elalváshoz maradt meg, majd már csak az esti altatáshoz.

Ha valami miatt úgy láttam, hogy szüksége van az éppen elhagyott alkalom idején a szopásra (mert pl. elesett, vagy fáj valamije), akkor adtam neki, de ez már nem volt rendszeres


A fiam gyönyörűen leszokott és annak ellenére, hogy nem telt el sok idő, mire újra elkezdtem szoptatni, nem kéri, ha látja hugát szopni.


Sok szerencsét!

2008. jan. 27. 14:10
Szia!Én 17 hónaposan választottam el a kisfiamat a cicitől,elötte már egyszer neki álltunk de akkor nem sikerült.Másodszorra én is drasztikus voltam,elkötöttem a mellem és onnantól nem kapott egyáltalán.Átmentem másik szobába aludni hogy éjszaka se keresse a cicit,így sikerült egyből,pár nap alatt elfelejtette a cicit.Nem túlzok,rá sem nézett!!!Pedig nagyon cicifüggő volt:)Sok sikert kívánok neked is az elválasztáshoz,ha van kérdésed én szívesen segítek:)
6. Éfi
2008. jan. 27. 13:53
Szia!Én most szokattam le a 18hós babámat.Hogy csináltam?Légy drasztikus,nincs és kész.Nagyon nehéz két nap folyamatos hiszti,együtt sírtunk,de már nem is keresi.Pénteken volt két hete.Sztem tápszer már nem kell egy ekkora babának,nálunk a langyos tea jöttt be altatáshoz.Sok szerencsét,és kitartást.
2008. jan. 27. 13:50
HA TEHERBE ESEL A BABA ÖSZTÖNÖSEN ELTÁVOLODIK VALAMIJEN SZINTEN AZ ANYÁTOL MERT MEGÉRZI UGYHOGY RÁÉRSZ MAJD AKKOR FOGLALKOZNI EZZEL HA MÁR TEHERBE ESTÉL :)
4. Adrienn17 (válaszként erre: 2. - Sunbird)
2008. jan. 27. 13:44

Köszike,de már próbáltuk,olyankor simogatja a mellemet,és mondja,hogy ott-ott.

Lehet,hogy olyankor kéne tartanom magam,de olyan édes,és adok neki.

És ha cici kell neki,semmi mást nem fogad el.

Most vettünk neki tápszert,azt este megissza,de az után is kell neki cici,mégha csak 1 percre is, utána már alszik is.

2008. jan. 27. 13:44

Szia!

Szerintem felesleges elválasztani, attól még teherbe tudsz esni!

Elég akkor leszoktatni, ha esetleg érzékeny a melled a terhesség alatt vagy magától le fog szokni.

2008. jan. 27. 13:32

Valszeg ahogy teherbe esel magától elhagyja, ugyanis állítolag olyankor megváltozik az íze és az már nem kell neki.

De a legegyszerűbben úgy, hogy nem adsz neki, azt mondod elfogyott, adsz helyette tápit, vagy valamilyen levet, teát. Nem könnyű, biztosan lesz hiszti.

2008. jan. 27. 13:29
15 hós babámat még szoptatom, de már nagyon szeretnénk még egy babát.Hogy szoktassam le a ciciről?

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2021, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook