A 13. havi nyugdíjat megkapom? (tudásbázis)
Mit mondott a mai ügyintéző?
Konkrét kérdést tettél fel neki? Megkérdezted, hogy megkapod e?
A 13. havi nyugdíjnak 2 feltétele van.
1.) 2025-ben, legalább 1 napot nyugdíjasnak kell lenni
2.) 2026. februárban is nyugdíjasok legyenek.
Esetedben 1 nappal kevesebb a február. Ilyen esetre sehol nem térnek ki.
Nem derül ki, hogy egész februárban nyugdíjasnak kell e lenni. Bár azt írják, hogy aki februárban hal meg az még jár.
Nem térnek ki arra sem, hogy hány napig kell nyugdíjasnak lennie az embernek.
Kérdezd meg az ügyintézőt, ha neked február 27-ig jár az ellátás, akkor ez esetben te februárban ellátott vagy 27 napig, jár e?
Szerintem jár, de ugye nem én döntök. Lehet, hogy külön kell kérned, ezt tedd meg személyesen, hogy biztos célba érjen a kérésed.
Rákérdezhetnél az ügyintézőnek, hogy hpgyan kell kérvényezni, hogy jól csináld.
Sok sikert!
A ChatGPT ezt a választ adta:
A 13. havi nyugdíj / nyugdíjszerű ellátás feltétele az, hogy az érintett február hónapban jogosult legyen ellátásra.
Nem feltétel, hogy egész februárban jogosult legyen.
Ha az ellátás február 27-ig fennáll, akkor februárban jogosult, tehát a feltétel teljesül.
Fontos kiegészítés
Ha a jogosultság februárban szűnik meg, attól a 13. havi ellátás még jár.
Csak akkor nem jár, ha az ellátás január 31-ével már megszűnt.
Összefoglalva egy mondatban
👉 Aki februárban akár egy napig is jogosult nyugdíjra vagy nyugdíjszerű ellátásra, az jogosult a 13. havira.
Szeptemberben már nem jött semmi, csak annyi, utaljam vissza az összeget.
Jogos volt, vagy sem, nem foglalkoztam vele, teljesen más kötött le. Volt nekem éppen elég fájdalmam, az a 200 valamennyi nyugdíj, nem osztott, szorzott a "boldogságomhoz."
Az augusztusit biztos, hogy nem kérte vissza.
Valószínűleg a szeptemberit, mert mire be tudtátok jelenteni a halálesetet, már a szeptemberit is kifizették.
Így igaz.
A nyugdíj az adott hónapra jár.
Tehát febr. 12.-én a februári nyugdíjakat utalják.
Ha az adott hónapban csak egy napot is élt, akkor jár a havi nyugdíj.
Próbáld az eeszt lakossági portál felől
Lépj be az Ügyfélkapu oldalára (ugyfelkapu.gov.hu
) a saját azonosítóddal.
Az Ügyfélkapun belül keresd a kapcsolódó szolgáltatásokat vagy a „Személyes adatok, e-szolgáltatások” menüpontot.
Itt található az EESZT modul, amelyen keresztül:
megnézheted a törzskártyád adatait,
letöltheted a TAJ-hoz kapcsolódó dokumentumokat,
és hozzáférhetsz az orvosi leleteidhez, beutalókhoz, gyógyszerfelírásokhoz. Orvosi leletként szerepel a vizsgálatod is.
Mi a probléma? Nem értem.
Azt is látod, ha nem éri el a %-ot és azt is, ha eléri, hogy tovább kapd az ellátást.
AZ EESZT-ben még azon a napon rajta van,amikor vizsgáltak, hány %-ot kaptál.
Ezt tuti jól tudom. :)
Azt hiszem, talán nem pontosan így van...
Ha utólag fizetnék, akkor ha valaki tizenvalahanyadika előtt hal meg, nem kellene a nyugdíjat (Vagy egy részét?) visszaküldeni a folyósítóak!
Azt nem lett volna szabad visszakérni!
Elvileg úgy van, hogy ha 15-e előtt történik meg, akkor nem jár, de ha 15-e után, akkor jár.
Érdeklődtél, azt mondták, hogy manuálisan bele kellett nyúlni, ami azt jelenti, hogy intézik, nem?
Nem vártad meg a beszélgetés végét? Ha nem volt egyértelmű, akkor miért nem kérdeztél rá, hogy akkor mikor kapod meg?
Hívd fel őket újra és konkrét kérdésekre várd meg a választ, hogy ne kelljen itt feladnod már úgy, hogy azt se tudod, hogy mit mondott.
Jaj, tényleg nem érted.
Nem vagy még nyugdíjas?
Én se, de több nyugdíjas ismerősöm van.
Tehát, a februári nyugdíjjal szinte egyszerre érkezik a 13. havi és a 14. havi negyede.
Nem számít, hogy tárgy havit vagy mit fizetnek.
Utalással 12-én kapja mindenki a rendes nyugdíjat és elvileg 13-án a 13. havit és a 14. havit.
Akik postán kapják, azoknak is meg van, hogy mikor kapnak nyugdíjat.
FI azt írta, hogy már múlt héten kapott nyugdíjat, azaz rehabilitációs ellátást. Elvileg néhány napon belül meg kellett volna kapnia, csak volt a felülvizsgálat, ami esetleg boríthatja.
Szerintem jár neki minden, csak valami adminisztrációs hiba történt. Nem is értem!
FI azt is írta, hogy érdeklődött már és manuálisan kellett belenyúlni.
Édesapám aug. 28-án hunyt el 6 éve, és visszakérte a Nyugdíjfolyósító az egész nyugdíját.
Magamban gondoltam ...anyátokat, de ez volt a legkisebb problémám akkor.
További ajánlott fórumok:
- 13. havi nyugdíjból megengedhettem magamnak,és rendeltem...
- Rokkantnyugdíjasok, megkaptátok már a 13. havi nyugdíjat?
- Kérlek segítsetek, ha valaki tudja: Rajta van-e a folyószámlán már valakinek az e havi nyugdíj?
- Ma reggel meghalt a mamám, épp pár napja kezdték el a papírjai intézését mert Pestről költözött vidékre. Jár-e még neki az ehavi nyugdíja?
- A kormány eltörölte-e 2009.07.01-től a 13. havi bért, vagy csak a nyugdíjat?
- Kik kapják meg a 13. havi nyugdíjat?