Főoldal » Receptek » Sütemények, édességek receptjei » Sült túrógombóc recept

Sült túrógombóc recept

A Sült túrógombóc hozzávalói:
Hozzávalók a gombóchoz:

1/2 kg túró
10 dkg cukor
1 tojás
3 zsömle
1 cs. vaníliás cukor
5-6 dkg mazsola
1 citrom reszelt héja
tej

Öntet:
2-3 dl tejföl
3 ek. cukor
1 tojás
1 cs. vaníliás cukor

Tetejére:
zsemlemorzsa
vaj
cukor


A Sült túrógombóc elkészítési módja:
3 db egészen szikkadt zsömléből másfelet annyi tejbe áztatok be, amennyit felszív, a másik feléből meg morzsát készítek. (Erre nagyon megfelelő az aprítógép, ha nincs, le lehet reszelni, de zsemlemorzsát is használhatunk. A készen vett zsemlemorzsába mindenféle kenyeret beledarálnak, nem egészen olyan, mintha tényleg csak zsömléből készítenék.) Az áztatott zsömlét kicsavarom, a többi hozzávalóval összekeverem, végül egy tojást és morzsát is hozzáadom. Egy jénait jól kivajazok, nagy gombócokat készítek a masszából, amit leöntök a tejföl, tojás, cukor, vaníliás cukor keverékével és 200 °C-os sütőben megsütöm. Közben egy serpenyőben vajat, zsemlemorzsát és cukrot teszek, amit kevergetve megpirítok. A cukor közben egy kissé karamellizálódik és a morzsa finom, édes és ropogós lesz. Ezt rászórom a tetejére. Nekünk nagyon ízlett, a kihűlt maradék sem keményedett meg, finom puha volt, a megsült tojásos tejföl pedig krémes. Megjegyzés: ha csak friss zsömlénk van, tegyük a mikróba, a 3db-ot kb. 1 percre, mire kihűl már olyan lesz, minta legalább 3 napos lenne.

Alíz konyhájából való ez az érdekes túrógombóc recept.


Kategória: Sütemények, édességek receptjei


A sült túrógombóc elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.

Ha ez a recept tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook