Gyökérkenyér recept

A Gyökérkenyér hozzávalói:
100 gr BL 55 liszt,
200 gr tk.tönköly liszt,
150 gr zab liszt
30 gr zabkorpa
20 gr utifű mag héj
16 gr só,
fűszerek ízlés szerint,
4 gr porélesztő (vagy 2 gr friss, de akkor azt külön fel kell futtatni)
4 dl langyos víz


Gyökérkenyér

A Gyökérkenyér elkészítési módja:
Ezeket összekeverem, nem baj, ha csomós, nem kell dagasztani sem. Kint hagyom a konyhapulton 10-12 órára (az se baj, ha több az idő, de 4 óránál kevesebb ne legyen), ezután két részre osztom, téglalap alakúra nyújtom, feltekerem, megcsavarom. Ráteszem a sütőpapíros tepsire, letakarom és hagyom még kb 30-40 percet pihenni. Közben a sütőt előmelegítem 230 fokra. Spriccelővel lefújom vízzel a kenyereket, ettől lesz ropogós meg cserepes a héja, sőt a sütő aljába is teszek egy lábosba vizet, hogy gőz legyen a sütőben. Aztán berakom és 40-50 percig sütöm. Néha ránézek, ha azt látom, hogy nagyon pirul a teteje, akkor visszaveszem 200 fokra a hőmérsékletet. Akkor van kész, ha megkopogtatod az alját és kong.


Kategória: Kenyerek, péksütemények receptjei


A gyökérkenyér elkészítési módja és hozzávalói.

Ha ez a recept tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook