Főoldal » Receptek » Húsételek receptjei » Citromos-rozmaringos csirkemell gyömbéres-mazsolás rizzsel, fahéjas szilvalekvárral recept

Citromos-rozmaringos csirkemell gyömbéres-mazsolás rizzsel, fahéjas szilvalekvárral recept

A Citromos-rozmaringos csirkemell gyömbéres-mazsolás rizzsel, fahéjas szilvalekvárral hozzávalói:
Hozzávalók a húshoz:
2 db csontos, bőrös csirkemell
1 evőkanál étolaj
1 citrom leve
1 teáskanál rozmaring
1 mokkáskanál bors
1 mokkáskanál chili
1 mokkáskanál majoránna

3 gerezd apróra vágott fokhagyma
1 fej apróra vágott vöröshagyma

a tetejére:
1 evőkanál olaj
1 evőkanál pirospaprika

a tepsi kenéséhez: 1 evőkanál mangalicazsír

Hozzávalók a rizshez:
40 dkg rizs
1 evőkanál olaj
1 teáskanál gyömbér
bors

3 közepes babérlevél
5 dkg mazsola

Fahéjas szilvalekvár:
szilva
cukor
fahéj


A Citromos-rozmaringos csirkemell gyömbéres-mazsolás rizzsel, fahéjas szilvalekvárral elkészítési módja:
A sütőt előmelegítem 180 fokra. Előveszek egy 25x35 cm -es tepsit, vékonyan kikenem mangalicazsírral az alját és az oldalait is. A csirkemelleket megmosom, a bőrüket egy fakanál nyelével meglazítom kicsit. Egy kis tálban (müzlis vagy kompótos) az olajat a citromlével, a fűszerekkel, és fokhagymával, hagymával alaposan összekeverem, és a csirkék bőre alá kanalazom. Kívülről kicsit "megmasszírozom" a bőrt, hogy egyenletesen eloszlassam alatta a fűszerkeveréket. A húsokat a kizsírozott tepsibe teszem, ecset segítségével megkenem az olaj és pirospaprika keverékével. Alufóliával légmentesen lefedem, és 180 fokon, 60 percig sütöm. Az utolsó 10 perben leveszem róla a fóliát, hogy szép pirosra süljön a tetején a bőr. A rizst 3x-4x megmosom. Az olajat megforrósítom egy edényben, a rizst ráöntöm, és alaposan összekeverem őket. Felöntöm 8 dl vízzel, sózom, borsozom, hozzáadom a gyömbért, babérlevelet, mazsolát, és fedő alatt 20 percig főzöm. Néha megkeverem, és ha szükséges, pótolom a vizet. A megmosott, kimagozott szilvát megmérem, és kilónként 10 dkg cukrot és 1 teáskanál fahéjat adok hozzá. Sűrűn kavargatva főzöm, hogy az alja ne égjen le. Az állaga akkor jó, amikor a fakanalat már erőből kell húzni benne, nehezen kavarható. Forrón üvegekbe töltöm, azonnal lezárom őket, és a tetejükre állítva hagyom őket 5 percig. Aztán megfordítom az üvegeket, és száraz dunsztban hagyom kihűlni a fahéjas szilvalekvárt. Tálaláskor a hús és a rizs mellé nagy adag házi, fahéjas szilvalekvárt kanalazok.


Kategória: Húsételek receptjei


A citromos-rozmaringos csirkemell gyömbéres-mazsolás rizzsel, fahéjas szilvalekvárral elkészítési módja és hozzávalói.

Ha ez a recept tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook