Főoldal » Receptek » Egytálételek receptjei » Csülkös bab bográcsban recept

Csülkös bab bográcsban recept

Elkészítési idő 240 perc

A Csülkös bab bográcsban hozzávalói:
50 dkg tarkabab
3-3 szál sárgarépa és petrezselyemgyökér
70-80 dkg füstölt sonka
vagy füstölt csülök
4 gerezd fokhagyma
Fűszerek: őrölt fekete bors
fűszerpaprika
tárkony
vagy csombor (borsikafű)

A rántáshoz: 3-4 gerezd fokhagyma
liszt
csipetnyi só és zsiradék
A tálaláshoz: tejfölt
szeletelt csípős paprika


A Csülkös bab bográcsban elkészítési módja:
A babot előző este beáztatjuk. Leszedjük a csülök, vagy a sonka zsíros részeit, valamint a bőrét, amit egy centi székes csíkokra vagdalunk. Az említett zöldséget fél centis karikákra vágjuk. A zsíros részeket bográcsba rakva és lassú tűzön kiolvasztjuk, majd hozzárakjuk a felszeletelt bőrkét és kis lángon ezt is kisütjük. Amikor a bőrkék összepöndörödtek, belerakjuk a felkarikázott zöldségeket és kis lángon dinszteljük. Ha félig megpuhultak belerakjuk a lecsöpögtetett, beáztatott babot és átkeverjük. A tűzről leemelve meghintjük fűszerpaprikával és kevés vizet öntünk alá. Erősebb tűzön átkeverjük, hozzáadjuk az apróra vágott sonkát, - vagy csülköt, - 4 gerezd zúzott fokhagymát és igény szerint felöntjük vízzel. Lassú tűzön főzzük. Közben elkészítjük a fokhagymás rántást és ha a bab a hússal megpuhult az ételt berántjuk. Most ízesítjük őrölt borssal, tárkonnyal, vagy kevés csomborral, de a kettő együtt nem használható. ha szükséges utánasózzuk és felforraljuk (kb 5 perc). Forrón tálaljuk hideg tejföllel, szeletelt csípős paprikával, friss kenyérrel és pincehideg borral.


Kategória: Egytálételek receptjei


A csülkös bab bográcsban elkészítési módja és hozzávalói.

Ha ez a recept tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook