Kijevi torta recept

A Kijevi torta hozzávalói:
A lapokhoz:

7 tojás fehérje
1 teáskanál citromlé
22,5 dkg cukor
1 cs. vaníliacukor
4,5 dkg liszt (helyettesíthető étkezési keményítővel)
15 dkg kesudió

A krémhez
7 tojás sárgája
40 dkg cukor
3 dl tej
50 dkg vaj
2 dkg kakaó
2 cs. vaníliás cukor
2 evőkanál konyak


A Kijevi torta elkészítési módja:
Első lépésben a kesudiót aranyszínűre pirítjuk, hagyjuk kihűlni, majd aprítógépben durvára daráljuk. A tojásfehérjékből kemény habot verünk, fokozatosan adagolva bele a cukrot, vaníliát és pár csepp citromlevet. Akkor jó a hab, ha az edényünkből fejjel lefelé sem esik ki. Összekeverjük a szárazanyagokat, (kesudió, liszt) és óvatos mozdulatokkal, hogy ne törjük össze a habot, a masszánkhoz keverjük. Két tepsire olajozott sütőpapírt teszünk, és egy 27 cm.-es tortakarika segítségével ráhalmozzuk fele-fele arányban a tésztánkat.A tetejét elegyengatjük, de nem baj, ha rusztikus lesz a tortánk teteje. A lapokat 160 fokon 1 óráig sütjük. Krém elkészítése. 7 tojás sárgáját 10 dkg cukorral habosra keverünk, közben a tejet, a maradék cukorral felforraljuk. A felforrt tejes cukorszirupot lassan, kanalanként adjuk a tojásmasszához, majd visszatesszük a tűzhelyre, és folyamatos keverés mellett felforraljuk. Hagyjuk kihűlni. A vajat a vaníliacukorral szintén habosra keverjük (minimum 5 perc,magas fokozaton) majd hozzáadjuk a kihűlt tojáskrémet. A torta összeállítása. Az egyik lapot tortatálra helyezzük, bőségesen megkenjük krémmel, majd ráhelyezzük a másik lapot (rusztikus felével lefelé, hogy szép sima legyen a tortánk felülete) A maradék krémbe belekeverjük a kakaót, és a konyakot, majd bevonjuk vele a tortánkat. Díszítésnek csak a fantáziánk, és a kézügyességünk szab határt. A fehér krémet színesíthetjük ételszínezékkel, ebből színes virágokat formázva, de a legegyszerűbb változat ha csak megszórjuk pörkölt mogyoróval.

Ajánlatos a megsült lapokat 24 órát pihentetni gőzmentes helyen, hogy a lapok jól kiszáradjanak.


Kategória: Sütemények, édességek receptjei


A kijevi torta elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.

Ha ez a recept tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook