Főoldal » Receptek » Saláták, öntetek receptjei » Hagymasaláta székelyesen recept

Hagymasaláta székelyesen recept

Elkészítési idő 60 perc

A Hagymasaláta székelyesen hozzávalói:
40 dkg megtisztított - ha lehet
akkor kibédi - lilahagyma
3-4 gerezd apró kockára vágott fokhagyma
3 evőkanál napraforgó olaj (vagy olívaolaj)
1 evőkanál natúr mustár
3-4 kiskanál tárkonyos ecet (vagy citrom kifacsart leve ízlés szerint)
Ízlés szerint 1-1 kiskanál cukor

őrölt fekete bors
csemege fűszerpaprika.


A Hagymasaláta székelyesen elkészítési módja:
A megtisztított lila hagymát vékony karikára vágjuk és ízlés szerint enyhén megsózzuk, megcukrozzuk. Az olajat a citrom kicsavart, leszűrt levével, a mustárral, az apró kockákra vágott fokhagymával, az őrölt borssal és a fűszerpaprikával összekeverjük, majd a hagymára öntjük. (Ha citrom helyett ecetet használunk, 1-2 evőkanál vízzel az ecetet felhígítjuk.) Óvatosan elkeverjük, és legalább egy órán át hűvös helyen pihentetjük, hogy az ízek összeérjenek.

Erdélyben a leghíresebb a kibédi lila hagyma, amit a volt Marosszék Kibéd falujában szinte minden család termeszt a Küküllő partján. A kiváló minőségű lila hagymát a családok koszorúba fonva és a kapu elé kiakasztva értékesítik.


Kategória: Saláták, öntetek receptjei


A hagymasaláta székelyesen elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.

Ha ez a recept tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook