Főoldal » Receptek » Húsételek receptjei » Szőlőhegyi körömpörkölt bográcsban recept

Szőlőhegyi körömpörkölt bográcsban recept

Elkészítési idő 240 perc

A Szőlőhegyi körömpörkölt bográcsban hozzávalói:
2 kg friss sertésköröm
40 dkg vöröshagyma
5 gerezd fokhagyma
2 evőkanál csemege fűszerpaprika
1 kiskanál csípős fűszerpaprika (nyáron 1 db hegyes, csípős paprika)
2 db nagyobb zöld paprika
3 nagyobb szem érett paradicsom (télen natúr házi lecsó)
2 fakanálnyi mangalicazsír
Ízlés szerint: 4-5 szem frissen tört szegfűbors
2-3 kiskanál őrölt kömény

őrölt fekete bors
A lé pótlásához: must
vagy bor.


A Szőlőhegyi körömpörkölt bográcsban elkészítési módja:
A megtisztított ha szükséges perzseljük, majd megmossuk és körmöket éles késsel félbevágjuk, A bográcsban felolvasztjuk a mangalicazsír, beledobjuk a köményt és a szegfűszeget és a zsírban megfuttatjuk. Következik az apróra vágott vöröshagyma, amit lassú tűzön dinsztelünk, pirítunk. A végén tűzről levéve meghintjük a fűszerpaprikával, amit elkeverünk és öntünk alá kevés vizet. A tűzre visszatéve erősebb tűzön a belerakott körmöket kevés sóval is meghintve átforgatjuk benne. Most hozzáadjuk a megmosott, kockára vágott paradicsomokat, a kicsumázott és felszeletelt paprikákat és a csípős paprika felét is. Télen ízlés szerint natúr lecsót használunk. Lassú tűzön elkezdjük főzni, de időközben jól átkeverjük, nehogy megégjen a bőr, de le se ragadjon. Az elfőtt levet kis adagokban musttal, borral vagy vízzel folyamatosan pótoljuk. Közben fűszerezzük izlés szerint. Kb 3-3 és fél óra főzést követően, ha már kezd a csontról leválni a hús, a körmöket rövid lére főzzük, és kissé megpirítjuk. Ha már csak pár perc van hátra a főzésből hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és ízlés szerint utánaízesíthetjük

Akkor az igazi, ha a szaft sűrű, és ragadós. Petrezselymes, esetleg enyhén sós vízben kifőzött burgonyával, idény szerinti salátával vagy savanyúsággal tálaljuk. A kínálás a szőlőhegyen friss parasztkenyérrel és pincehideg borral vagy fröccsel, szeletelt csípős paprikával történik


Kategória: Húsételek receptjei


A szőlőhegyi körömpörkölt bográcsban elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.

Ha ez a recept tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook