Főoldal » Receptek » Sütemények, édességek receptjei » Meggyes-mákos sütemény recept

Meggyes-mákos sütemény recept

A Meggyes-mákos sütemény hozzávalói:
(20×30 cm-es tepsi)

30 dkg finomliszt
pici só
2 ek. porcukor
1,5 tk. sütőpor
20 dkg hideg vaj
2 tojás sárgája
1 ek. tejföl

Mákos töltelék:

10 dkg őrölt mák
7 dkg porcukor
1 citrom héja
1 dl tej
6-7 ek. étkezési gríz
2 tojás fehérje

Meggyes töltelék:

1 üveg meggybefőtt
1 mk. fahéj
3-4 ek. cukor
2 vaníliás pudingpor


A Meggyes-mákos sütemény elkészítési módja:
Egy tálba tesszük a lisztet, a sót, a cukrot, majd belekeverjük a sütőport. A vajat gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk a liszttel, majd a két tojás sárgájával és a tejföllel összeállítjuk a tésztát. A tésztát két részre osztjuk, fóliába csomagoljuk és kb. fél órát pihentetjük a hűtőbe. A pihentetés után a két darab tésztát tepsi méretűre nyújtjuk. Elkészítjük a mákos tölteléket: tejbe beleöntjük a porcukorral elkevert mákot és a citrom reszelt héját. Folyamatosan kevergetve két percig főzzük, majd félretesszük hűlni. Ezután a 2 tojás fehérjét kemény habbá verjük és óvatosan beleforgatjuk a mákba, majd a grízt is hozzákeverjük. A meggyes töltelékhez: a meggyet kimagozzuk és a levével együtt összeturmixoljuk, majd elkeverjük a vaníliás pudingporral. Hozzáadjuk a cukrot és a fahéjat. Tűzre tesszük és besűrűsítjük. A krémet félretesszük, hogy kihűljön. Egy 20×30 cm-es tepsit kivajazunk, kilisztezünk. Az egyik kinyújtott lapot beleterítjük a tepsibe. Rásimítjuk a máktölteléket, majd arra a pudingos-meggyes krémet. A másik kinyújtott lapot a meggyes krém tetejére fektetjük. A süteményt 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30-40 perc alatt megsütjük. Aki szereti megszórhatja a tetejét porcukorral.


Kategória: Sütemények, édességek receptjei


A meggyes-mákos sütemény elkészítési módja és hozzávalói.

Ha ez a recept tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook