Főoldal » Receptek » Sütemények, édességek receptjei » Rumos diótorta recept

Rumos diótorta recept

A Rumos diótorta hozzávalói:
22 cm átmérőjű kerek formához (12 személyre):
A tésztához:
20 dkg sima liszt
10 dkg dió
1 cs. sütőpor
4 tojás
30 dkg porcukor
12 ek. hideg víz
csipet só
2 ek. rum

A krémhez:
5 dl tej
1 ek. étkezési keményítő
2 ek. sima liszt
15 dkg dió
15 dkg porcukor
15 dkg vaj
2 ek. rum

A díszítéshez:
10 dkg dió
12 fél dió


A Rumos diótorta elkészítési módja:
A sütőt előmelegítjük 210°C-ra. Egy tepsibe tesszük az összes diót -35 dkg plusz a 12 fél szem- és betesszük a melegedő sütőbe pirulni. Csak addig, míg illatozni kezd; vigyázzunk, nehogy megégjen. Kicsit hűlni hagyjuk, majd a 12 fél szem kivételével ledaráljuk. A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét kemény habbá verjük. A sárgáját a porcukorral, vízzel és rummal kikeverjük, majd hozzáadunk 10 dkg darált diót. Belekeverjük a sütőporos lisztet, végül óvatosan beleforgatjuk a tojásfehérjét. Egy kapcsos tortaformát kikenünk zsírral, kilisztezünk és beleöntjük a tésztát. Kicsit megütögetjük, hogy ne maradjanak benne nagy buborékok, majd betesszük a sütőbe. 10 perc után a hőmérsékletet mérsékeljük 190°C-ra és ~40-45 perc alatt kisütjük a tésztát. Ha nagyon pirulna a teteje, tegyünk rá alufóliát. Mivel minden sütő más és más, a sütési idő módosulhat. A végén tűpróbával ellenőrizzük. Ha kész, kivesszük, hűlni hagyjuk. Míg a tészta hűl, elkészítjük a krémet. A lisztet és étkezési keményítőt lábasba tesszük, kikeverjük egy kevés tejjel, majd a maradék tejet és a cukor felét hozzáadva elkezdjük felfőzni a krémet. Mikor kezd sűrűsödni, hozzáadjuk a 15 dkg őrölt diót, majd addig főzzük tovább, míg szépen besűrűsödik. Félre tesszük, gyakori keverés mellett kihűtjük. A vajat kikeverjük a maradék porcukorral és a rummal mikor a krém főzött része kihűlt, összekeverjük a vajas résszel. A tortaalapot háromfelé vágjuk, megtöltjük a krém kétharmadával, majd a maradék krémmel bevonjuk. Ha a krémet lágynak találjuk, tegyük be kicsit a hűtőbe dermedni. Darált dióval -a megmaradt 10 dkg- és a fél diószemekkel díszítjük. 8-12 órára hűtőbe, vagy hideg kamrába tesszük, majd pihentetés után szeleteljük.


Kategória: Sütemények, édességek receptjei


A rumos diótorta elkészítési módja és hozzávalói.

Ha ez a recept tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook