Főoldal » Receptek » Sütemények, édességek receptjei » Rácsos linzerke recept

Rácsos linzerke recept

Elkészítési idő 90 perc

A Rácsos linzerke hozzávalói:
egy 22 x 32 cm-es tepsihez:
50 dkg liszt
25 dkg sütőmargarin (vagy 15 dkg zsír)
15 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
10 dkg darált dió
1 db tojás
2 evőkanál tejföl
1 csomag sütőpor
reszelt citromhéj
őrölt fahéj
csipet só
A töltelékhez:
lekvár (szilva, sárgabarack....)
darált dió
porcukor
vaníliás cukor
Őrölt fahéj


A Rácsos linzerke elkészítési módja:
A lisztet összekeverjük a sütőporral és egy csipet sóval. Hozzáadjuk a margarint (vagy zsírt), és elkezdjük összemorzsolni. Amikor már eléggé morzsalékos, hozzákeverjük a darált diót, a porcukrot, a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat és az ízlés szerinti mennyiségű őrölt fahajat. Ezután a közepébe mélyedést csinálunk, majd beleöntjük az előzőleg kicsit felvert tojást, hozzáadjuk tejfölt, és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Az összegyúrt tészta 1/3 részét lecsippentjük, majd mindkét tésztát gombóccá formázzuk, és 30 percre a hűtőbe tesszük pihenni. Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, majd a hűtőből kivett nagyobb tésztagombócot a tepsi méretére kinyújtjuk, a tepsibe helyezzük, majd a tésztára rákanalazzuk a tölteléket. Az ízlés szerinti mennyiségű darált diót összekeverjük a porcukorral, a vaníliás cukorral és az őrölt fahéjjal. A tepsiben lévő tészta tetejét ízlés szerint megkenjük lekvárral, majd rászórjuk a diós-cukros keveréket(én jó vastagon szilvalekvárral kentem meg a tésztát, és bőségesen megszórtam a diós keverékkel). A maradék 1/3 tésztát vékonyra kinyújtjuk, rácsokra felvágjuk, és a diós töltelék tetejét berácsozzuk a felvágott tésztacsíkokkal. (A rácsokat megkenhetjük felvert tojássárgával, akkor sütés után szép fényes lesz, én ettől most eltekintettem.) Előmelegített sütőbe helyezzük, majd közepes lángon 25-30 perc alatt készre sütjük (én légkeverésnél, 150 fokon 25 percig sütöttem). A sütőből kivéve a tepsiben hagyjuk teljesen kihűlni. Tálalás előtt a sütemény tetejét porcukorral megszórjuk, majd ízlés szerint felszeletelve kínáljuk.


Kategória: Sütemények, édességek receptjei


A rácsos linzerke elkészítési módja és hozzávalói.

Ha ez a recept tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook