Főoldal » Receptek » Sütemények, édességek receptjei » Csokis -vaníliakrémes kocka recept

Csokis -vaníliakrémes kocka recept

Elkészítési idő 120 perc

A Csokis -vaníliakrémes kocka hozzávalói:
Tészta:

16 dkg puha vaj/ margarin
40 dkg cukor
4 tojás
1.6 dl tej
21 dkg liszt
8 dkg kakaó
1 kiskanál sütöpor
1/2 kiskanál szódabikarbóna
1 csipetnyi só

Fehér krém:

1 púpozott evőkanál zselatin (1 kis zacskó 9 g) + 5 evökanál víz
2.4 dl tej
1 rúd vanília
4 tojás sárgája
8 dkg cukor
1 kávéskanál vanília aroma
3 dl habtejszín
1 csomag Bourbon vaníliás cukor (10 gr) / vagy 1 rúd vanília
2 csomag (10 gr) habfixáló - ha szükséges

Csokis krém:

1 púpozott evökanál zselatin+ 5 evökanál víz
2 tojás sárgája
9 dkg cukor
2.5 dl tej
20 dkg fözöcsokoládé
3 dl édes habtejszín
2 csomag habfixáló (ha szükséges)

Tetejére: csokoládé a díszítéshez
Lapok locsolásához: befőttlé (pl.meggy)


A Csokis -vaníliakrémes kocka elkészítési módja:
A tésztához elkeverjük el a lisztet, a sót, a kakaót, a sütöport és a szódabikarbónát. A vajat kikeverjük a cukorral, majd egyenként adjuk hozzá a tojásokat. Ezután kerül bele a lisztkeverék és a tej felváltva. Egy szögletes forma alját (nálam 24 x 37 cm, magas falú) kibéleljük sütőpapírral, elsimítjuk benne a masszát, és elömelegített 180 °C – os sütőben sütjük ki 30-35 perc alatt. Tűpróbával ellenőrizhetjük a sütés vége felé, mennyire sült át. Kivesszük, hagyjuk a formában állni kb. 15 percet, meglazítjuk óvatosan késsel az oldalánál, majd kiborítjuk a tésztát lisztezett felületre. Vízszintesen elvágjuk a tortalapot 2 lapra. A süteményt a formában fogjuk megtölteni. A fehér krémhez a zselatint beáztatjuk a vízbe 10 percre. A tejet felforraljuk a felhasított vaníliarúddal, 10 percig fözzük, majd leszűrjük. Ha vaníliás cukrot használunk, elég csak felforralni. A tojások sárgáit kikeverjük a cukorral robotgéppel, nagyon lassan felöntjük folytonos kevergetés mellett a forró tejjel, és kis lángon (vagy gőz fölött) addig fözzük állandó kavarással, míg kissé besűrűsödik. Kb. 15 perc. Közben a beáztatott zselatint alacsony hőmérsékleten áttetszőre feloldjuk, fokozatosan hozzáadjuk a tojásos krémhez, ízesítjük a vanília aromával, és hagyjuk hülni. Hideg vízbe állítva gyorsabban hül. A kihűlt tojásos krémet habverövel felverjük. A tejszínt a vaníliás cukorral kemény habbá verjük, ha szükséges, hozzáadjuk a habfixálót is, majd a tojásos krémmel óvatosan összeforgatjuk. A formába tesszük az egyik lapot, meglocsoljuk beföttlével (ízlés szerint bármivel,ami otthon található), rásimítjuk a kész krémet. Ráillesztjük a másik lapot, amit szintén meglocsolunk, majd betesszük a hütöbe. A csokis krémhez a csokoládét felaprítjuk. A zselatint ismét beáztatjuk a vízbe 10 percre. A tejet felforraljuk. A tojások sárgáit a cukorral kikeverjük robotgéppel, a forró tejjel lassan felöntjük, miközben állandóan keverjük. Lassú tüzön fözzük 10-15 percig, hogy kissé besürüsödjön, a forráspontot ne érje el! Közben a beáztatott zselatint alacsony hömérsékleten áttetszőre feloldjuk, hozzáadjuk a tojásos krémhez, amit közben levettünk a tüzröl. Belekeverjük az aprított csokoládét, addig keverjük, míg a csokival teljesen elegyedik, majd hagyjuk kihülni. A kihült csokis krémet habverövel felverjük. A tejszínt kemény habbá verjük, ha szükséges, hozzáadjuk a habfixálót is, majd a csokis krémmel óvatosan összeforgatjuk. A krémet a tortalap tetejére simítjuk, és hideg helyre tesszük legkevesebb 5-6 órára, de legjobb, ha hagyjuk összeérni az ízeket másnapig. Tetejét csokiforgáccsal megszórjuk. Hosszú pengéjű éles késsel vágjuk fel, ne húzzuk a kést, inkább csak nyomjuk rá határozott mozdulattal.

Nagyon finom!!


Kategória: Sütemények, édességek receptjei


A csokis -vaníliakrémes kocka elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.

Ha ez a recept tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook