Főoldal » Receptek » Karácsonyi receptek » Karácsonyi aprósütik-sakktáblák és csigák recept

Karácsonyi aprósütik-sakktáblák és csigák recept

A Karácsonyi aprósütik-sakktáblák és csigák hozzávalói:
Karácsonyi aprósütik-sakktáblák és csigák

•400 g finomliszt
•100 g porcukor
•csipet só
•1 tk. vanília eszencia vagy 1 vaníliás cukor
•300 g vaj
•1 citrom vagy fél narancs reszelt héja
•2 kisebb tojás sárgája
•2 ek. kakaópor
•1 tojásfehérje


A Karácsonyi aprósütik-sakktáblák és csigák elkészítési módja:
A lisztet, a porcukrot, a sót, vaníliát bekészetem a robotgépbe, rákockázom a hideg vajat és elindítom a gépet. Addig kevertetem, míg morzsa szerű lesz a végeredmény. Kettéveszem, az egyik felét, plusz 2 ek. kakaóport és egy kisebb tojás sárgáját visszateszem a gépbe. Ismét elindítom, míg gombóccá szedi a tésztát. Fóliába csomagolom és 2 órára hűtőbe teszem. A tészta másik felét is visszateszem, ebbe is teszek egy tojássárgáját, ismét addig dolgoztatom, míg gombóccá formálja a tésztát. Ezt is csomagolom, hűtőbe teszem. Természetesen robotgép nélkül is elkészíthető. A vajat gyors mozdulatokkal elmorzsolom a liszttel, majd a többi hozzávalóval összegyúrom a tésztát. Miután letelt a hűtési idő lisztezett deszkára teszem a gombócokat, nyújtófával megütögetem őket, hogy könnyebben lehessen nyújtani őket. 1 cm vastagra nyújtom külön-külön mindkettőt. A tésztákból vágok 1 cm széles csíkokat, a többit visszateszem a hűtőbe. Egymás mellé teszem hármasával a tésztacsíkokat. Egy sárga, egy barna, egy sárga csík kerül egymás mellé, majd fordítva, egy barna, egy sárga, egy barna. 5 ilyen hármast készítek. Az egyik színösszeállításból három darabot, a másikból kettőt. Amelyikből három van, abból lesz a legalsó tésztacsík, ennek a tetejét megkenem tojásfehérjével. Erre egy ellentétes színűt teszek, azt is megkenem tojásfehérjével. Addig folytatom, míg az összes tészta elfogy. A két végét egyformára vágom, majd középen is elfelezem. Ha nagyon ellágyult a tészta rövid időre hűtőbe teszem. A maradék tésztából kb. 2 mm vastag téglalapot nyújtok, egy fehéret és egy barnát. A lapokat is megkenem tojásfehérjével közepére illesztem a sakktáblát, belecsomagolom. A lelógó széleket levágom. A maradék tésztát 2 mm vastag téglalappá nyújtom, majd a fehérre teszem a barna tésztát. Kicsit összenyomom, majd mint a bejglit feltekerem. Ezek lesznek a csigák. Mindkét formát kb. 3 mm vastagra szeletelem és sütőpapírral bélelt tepsire fektetem őket. 180 fokra előmelegített sütőben sütöm kb. 8-9 percig.


Kategória: Karácsonyi receptek


A karácsonyi aprósütik-sakktáblák és csigák elkészítési módja és hozzávalói.

Ha ez a recept tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook