Főoldal » Receptek » Sütemények, édességek receptjei » A legfinomabb gyümölcskenyér recept

A legfinomabb gyümölcskenyér recept

A legfinomabb gyümölcskenyér hozzávalói:
1 db tojás
15 dkg kristálycukor
5 dkg margarin
15 dkg liszt
1 csomag sütőpor
1,5 dl tejföl
fahéj
dió
mazsola
mandula
mézeskalács-fűszerkeverék por
gyümölcsdarabok: málna
eper
ananász
barack… süthető lekvár
Kell még egy kis margarin és liszt a forma kikenéséhez
2-3 tábla csokoládé (tortabevonó) és kb
2 dl olaj.


A legfinomabb gyümölcskenyér elkészítési módja:
Fogsz egy nagyobb edényt, ebbe beletöröd a tojást, beleteszed a cukrot, a margarint és a tejfölt meg a fűszereket. Robotgéppel jó alaposan elkevered. Úgy, hogy az egész egyállagú és -színű legyen. Kb. most kell bekapcsolnod a sütőt. Teljes fokozatra. Ha ez megvan, akkor belekeverheted a lisztet és a sütőport. Ehhez is használj még robotgépet. Most tedd bele a feldarabolt diót, mazsolát, csokit, aszalt gyümölcsöt. Majd fogj egy fakanalat, vagy valamilyen más kanalat, és óvatosan keverd el. A két formát kend ki jó vastagon és alaposan margarinnal, majd utána tegyél bele kb. két evőkanál lisztet. Mozgasd úgy a formát, hogy a liszt rátapadjon a margarinra. Ügyesen kanalazd bele a formákba a tésztát úgy, hogy kb. egyenlő adag jusson mindegyikbe. Remélhetőleg nem lesz túl sok (akkor edd meg nyersen a maradékot, nagyon finom) :-) Az az ideális, ha kb. kétujjnyi rész marad felül. Végül a gyümölcsdarabokat (ananász, málna, eper, barack…) és a süthető levárt nyomkodd a tetejére. Nem kell túl mélyen, mert úgyis lesüllyed. Ha ezzel megvagy, akkor beteheted a sütőbe. Elég sok idő kell neki, fogpiszkálóval lehet ellenőrizni, hogy jó-e már. (amikor beleszúrod és rajtamarad a tészta, akkor még nem jó, ha nem marad rajta semmilyen ragacs, akkor kész) Amikor azt látod, hogy kezd megégni a teteje, akkor takard be alufóliával. Amikor megsült, akkor tedd ki egy nagy tepsibe őket szépen egymás mellé, hogy hűljön. Mielőtt kiszednénk a formából nem árt körbevágni egy késsel, hogy könnyebben kijöjjön. Ha langyos, vagy már teljesen hideg, akkor jöhet a tetejére a csoki. Kell hozzá két edény, olyan amiket egymásba lehet rakni. Az alsóba tegyél félig vizet, a tetejében lévőbe pedig törd bele a csokit (lehet többféle is) és tegyél bele olajat. Mennyit? Hát kb. két táblához fél decit. Kezd el melegíteni a vizet és a gőztől a csoki is elkezd olvadni. Amikor már olyan jó olvadt, meg már előtte is, kezdd el keverni, addig amíg össze nem áll az olaj és a csoki. Ha nagyon sűrű, akkor tegyél még bele olajat. Amikor ez megvan, akkor hagyjuk hűlni, addig amíg egy picit nehezebben folyik. Majd egy kanállal, vagy kenőtollal szépen egyenletesen felvisszük a csokit a sütikre. Amikor elfogy a csoki, vagy úgy gondoljuk, hogy elég, akkor már csak az van hátra, hogy megdermedjen a máz. Ehhez akár hűtőbe is lehet tenni, de megy magától is, csak lassabban. Teljes dermedés után szeletelhető és remélem, hogy ehető. A fent felsorolt mennyiség egy őzgerinc formára elég. Érdemes egyszerre dupla adagot csinálni belőle, mert a sütőben elfér, meg úgyis el fog fogyni.


Kategória: Sütemények, édességek receptjei


A legfinomabb gyümölcskenyér elkészítési módja és hozzávalói.

Ha ez a recept tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook