Ekler fánk recept

Elkészítési idő 90 perc

Az Ekler fánk hozzávalói:
Égetett tészta:
- 0,15 kg liszt
- 0,15 kg zsiradék (olaj, margarin)
- 0,15 kg víz
- kb. 8 tojás

Sárga krém:
- 2 cs. vaníliás puding
- 1 van. cukor
- 0,5 l tej
- 0,15 kg cukor
- 3 tojás

Habhoz:
- fél l tejszín
- ízlés szerint cukor
- 1 van. cukor
- 1 dkg zselatinpor
- kakaó


Az Ekler fánk elkészítési módja:
Égetett tészta: A zsiradékot és a lisztet erős lángon felforraljuk. Amikor forr, hozzákeverjük a lisztet. Ügyeljünk h le ne égjen, és csomómentes legyen. Mikor a massza elválik az edény falától, akkor hűtsük le, majd egyenként keverjük hozzá a tojásokat. Egy kissé szétterülő masszát kell h kapjunk. Egy sütőlemezt olajozzunk majd lisztezzünk be vékonyan, és nyomócsővel formázzuk meg a fánkokat. Hasonló legyen formára mint a babapiskóta. Kb. 6 cm-re helyezkedjenek el egymástól. 210 fokon süssük gőzös sütőben amíg meg nem dagad. 20 percig ne nyissuk ki a sütőajtót, mert akkor összeesik a tészta. Amikor megsült, és már csak pirítani kell, akkor gőzmentes sütőben 230 fokon süssük. Ha készen van, éles késsel vágjuk ketté. és a tetőket mártsuk bele olvasztott csokoládéba, és hagyjuk megdermedni. Sárga krém: - 1 dl tejet keverjünk össze a pudingporral,és a tojás sárgával. Közben forraljuk fel a maradék tejet a van.cukorral és a cukor felével. Ha felforrt, lassan öntsük hozzá a pudingporos tejhez, és gőz fölött sűrítsük be. Kemény habot készítsünk a tojásfehérjéből és a cukorból, majd egy keveset öntsünk bele a sárga pudingból, és egyneműsítsük. Utána hozzá lehet keverni a többi krémet is. Felhasználásig tegyük hűtőbe. Hab: A tejszínből kemény habot verünk, beletesszük a cukrot, a zselatinport, a kakaót és a van. cukrot. Hűtőbe tesszük. Ha a krém kihűlt, nyomózsákba tesszük, és a fánkok aljára csíkot húzunk belőle. A tejszínhabot is zsákba tesszük, és ezt rárétegezzük a krémre. Ha készen van, feltesszük a csokoládés "kalapokat". Jó étvágyat kívánok!

A tészta sütésekor fokozottan figyeljünk, mert könnyen összeesik ha nem megfelelően sütjük.

A tojásfehérjét érdemes majdnem teljesen felverni mielőtt beletesszük a cukrot, különben sokkal tovább tart felverni.
Képeket találtok a fánkról a naplómban.


Kategória: Sütemények, édességek receptjei


Az ekler fánk elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.

Ha ez a recept tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook