Főoldal » Receptek » Sütemények, édességek receptjei » Szatmári szilva torta - az ország tortája recept

Szatmári szilva torta - az ország tortája recept

A Szatmári szilva torta - az ország tortája hozzávalói:
1. 0,34 kg Aszalt szilva
2. 0,06 l Casino Rum
3. 0,07 kg Dió (finom)
4. 0,12 kg Vaj
5. 0,12 kg Porcukor
6. 0,12 kg Egésztojás
7. 0,14 kg Liszt
8. 0,005 kg Sütőpor
9. 0,005 kg Fahéj
10. 0,007 kg Citrom héj
11. 0,003 kg Só
12. 1 db Vanília rúd
13. ----- Marcipán krémhez:----
14. 0,13 l Tej
15. 0,10 kg Tojássárgája
16. 0,10 kg Marcipán(1x-es)
17. 0,011 kg Keserű marcipán
18. 0,022 kg Cukor
19. ----- Csoki krémhez:----
20. 0,09 l Tej
21. 0,05 kg Tojássárgája
22. 0,03 kg Kakaó massza
23. 0,06 kg Cukor
24. ----- Szilvapálinkás szirup:-----
25. 0,03 l Szilvapálinka (eredeti)
26. 0,03 l Cukorszirup (50%-os)
27. ----- Betöltéshez szükséges krémek-----
28. 0,35 kg Marcipán alap
29. 0,13 kg Tejszínhab
30. 0,03 kg Zselatin (főzött)
31. ----- -----
32. 0,20 kg Csoki alap
33. 0,10 kg Tejszínhab
34. 0,02 kg Zselatin (főzött)
35. ----- Főzött zselatin-----
36. 0,25 l víz
37. 0,04 kg Zselatin


A Szatmári szilva torta - az ország tortája elkészítési módja:
Piskóta Az aszalt szilvát felkockázzuk, majd egy edénybe vizet forralunk, és mikor forr a víz, belerakjuk a szilvát, és addig hagyjuk a vízben, míg felpuhul (nem szabad megfőzni). A szilvát leszűrjük, és azonnal lehűtjük hideg vízzel. Az egésztojást leengedjük egy edénybe, és belekaparjuk a vanília rúd belsejét. A szilvát belerakjuk egy üstbe, és ráöntjük a rumot. A vajat a porcukorral habosra keverjük (nagyon habosra), majd hozzá adjuk a tojás keveréket, és addig keverjük (habosítjuk), míg egy nagyon könnyű krémmé nem válik. Ha mindent a megfelelő időben, illetve hőmérsékleten csinálunk, akkor nem fog összefutni. A kihabosított alapot ráöntjük a szilvára, majd könnyedén összekeverjük úgy, hogy közben hozzászórjuk az előre összekevert szárazanyagokat. Addig keverjük, míg egynemű nem lesz. Nem szabad túl sokáig keverni, mert nagyon tömörré válik. A kikevert masszából három 0,34 kg-os (nyersen) adagot tudunk kimérni majd 23 cm átmérőjű, és 1 cm magas lapokat kikenni. Sütés: 210 C-on 10 percig. Ha kisült a piskóta, a tetejét meghintjük cukorral, majd megfordítjuk. Krémek A marcipán alap elkészítése a következő. A tejet (2/3 részét) a cukorral felforraljuk, és fokozatosan hozzáadjuk a lereszelt marcipánokat, majd a maradék tejjel (1/3 rész) elkevert tojást. Folyamatosan keverjük, hogy ne legyen csomós, valamint azért , hogy le ne égjen. Főzés után turmixoljuk. Csoki alapkrém készítése. A tejet (2/3 rész) a cukorral felforraljuk majd fokozatosan (keverés közben) hozzáadjuk a kakaó masszát és a tejjel (1/3 rész) összekevert tojást. Addig főzzük, míg be nem sűrűsödik. Vigyázni kell, mert könnyen leég! Főzés után turmixolyuk. Lehetőleg a betöltés előtti napon főzzük le. Szilvapálinkás szirup Szilvapálinka (eredeti) 0,03 l Cukorszirup (50%-os) 0,03 l Betöltéshez szükséges krémek Marcipán alap 0,35 kg, Tejszínhab 0,13 kg, Zselatin (főzött) 0,03 kg Csoki alap 0,20 kg, Tejszínhab 0,10 kg, Zselatin (főzött) 0,02 kg Főzött zselatin (Víz 0,25 l, Zselatin 0,04 kg) Betöltési technológia A kisült lapokat megkenjük a pálinkás sziruppal, majd minden lapra 0,05 kg házi szilvalekvárt kenünk, és megszórjuk pörkölt finomdióval (laponként 0,02 kg). Egy lemezre rakunk egy 23 cm-es átmérőjű és 6 cm magas karikát. Azért kell karikába tölteni, mert a krémek a betöltésnél még nagyon lágyak. A karikába helyezünk egy megkent piskótát, és a receptben megadott csoki krémet beletöltjük, de nem az összesek, mert kell hagyni egy keveset a tetejére (kb. 0,03 kg). Egyenletesen elkenjük, majd ráhelyezzük a következő megkent piskótát, majd elkenjük a bekevert marcipán krém, ¾ részét. Az elkent krémre rakjuk a harmadik megkent piskótát, majd a maradék marcipán krémet rákenjük, és a félrerakott csoki krémmel megmárványosítjuk a felületét. Hűtőbe rakjuk kb. 3 óra elteltével, szeleteljük (16 szeletes), és tejszínnel, aszalt szilvával, valamint pörkölt stiftelt mandulával díszítjük.

# elkészítés nehézsége: nehéz
# elkészítés ideje: 1 óra 30 perc
# árkategória: 1.500 - 3.000 között


Kategória: Sütemények, édességek receptjei


A szatmári szilva torta - az ország tortája elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.

Ha ez a recept tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook