Ahogy a legtöbb weboldal az interneten, ez a webhely is cookie-kat használ, melyekre szükség van a weboldal teljes működéséhez. Weboldalunk böngészésével Ön elfogadja a cookie-k használatát. További információ
Belépés | Regisztráció | Elfelejtett jelszó
 

Fórum - Adósságkezelő támogatás Pécs

Kategória: Összes fórumtéma » Egyéb témák » Közösségi témák


A hozzászóláshoz be kell jelentkezned!

Amennyiben még nem regisztráltál nálunk, itt megteheted, ha pedig már van azonosítód, lépj be itt!

6. Fanni_2011-08-08 08:19
Igen mindenképp:) köszönöm
Most még az nem tiszta h mi az h egy főre jutó négyzetméter? Mi ketten vagyunk 63nm-en, de a lakás nem saját hanem önkormányzati, a jövedelem része az oké, mert abba maximálisan bele esek, de ez a négyzetméter bírálás ez nem biztos h jó. Vagy h ez mi?
Azért nagyon sokat segített a válasz
(válasz hodanyo 5. hozzászólására)

5. hodanyo2011-08-08 08:03
ezt találtam...
remélem segíthettem:)


4. hodanyo2011-08-08 08:01
Mi történik abban az esetben, ha a hitelintézettel kötött lakáscélú kölcsön-szerződésből fennálló hátralék a fenti időtartam alatt nem kezelhető?
Ebben az esetben az adósságkezelési szolgáltatás időtartama legalább huszonnégy, de legfeljebb hatvan hónap, amennyiben
- az adósság összege meghaladja a kettőszázezer forintot
- a tartozás meghaladja a hitellel terhelt ingatlan forgalmi értékének 50%-át és
- az adós hozzájárul az adósságkezelés időtartamára a támogatás összegét biztosító jelzálognak, valamint elidegenítési és terhelési tilalomnak ingatlanára történő bejegyzéséhez, illetőleg feljegyzéséhez
A jelzálog bejegyzésének és az elidegenítési és terhelési tilalom ténye feljegyzésének kezdeményezésétről az adósságkezelési szolgáltatásra való jogosultságot megállapító
határozat rendelkezik. A határozat egy példányát megküldik az ingatlan fekvése szerint illetékes földhivatalhoz. A földhivatal a jelzálogot és az elidegenítési és terhelési tilalmat az önkormányzat javára az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzi, illetőleg feljegyzi.
Mekkora lehet az adósságcsökkentési támogatás mértéke?
A támogatás mértéke nem haladhatja meg az adósságkezelés körébe bevont adósság 75%-át és összege legfeljebb kettőszázezer forint, a hitelintézettel kötött lakáscélú kölcsönszerződésből fennálló hátralék esetében legfeljebb négyszázezer forint lehet. A támogatás egy összegben, vagy havi részletekben nyújtható az adós vállalásától függően.
Mikor kerül megszüntetésre az adósságcsökkentési támogatás?
Az adósságcsökkentési támogatás tovább nem folyósítható, és a kifizetett összeget vissza kell fizetni, ha a jogosult
- az adósságkezelési tanácsadást nem veszi igénybe, vagy
- az általa vállalt adósságtörlesztés három havi részletét nem teljesíti, illetőleg
- az adósságkezelési szolgáltatás igénybevételének időtartama alatt a lakásfenntartási kiadásokkal kapcsolatos fizetési kötelezettségének három hónapig nem tesz eleget.
Az adósságcsökkentési támogatás, ha a fenti okok miatt került megszűntetésre, a megszüntetéstől számított 24 hónapon belül ismételten nem állapítható meg.
Azon család vagy személy, aki adósságkezelési szolgáltatásban részesült és az adott adósságtípus teljes összege kiegyenlítésre került a szolgáltató felé, ugyanazon adósságtípusra vonatkozóan adósságkezelési szolgáltatásban a kiegyenlítést követő 12 hónapon belül ismételten nem részesülhet. Az adósság típusai a következők:
a) vezetékes gázdíj-tartozás
b) áramdíj-tartozás
c) távhő-szolgáltatási díjtartozás
d) víz- és csatornahasználati díjtartozás
e) szemétszállítási díjtartozás
f) központi fűtési díjtartozás
g) közösköltség-hátralék
h) lakbérhátralék
i) hitelintézettel kötött lakáscélú kölcsönszerződésből fennálló hátralék.
Jó tudni!
Az önkormányzat rendeletében szabályozza
− az adósságkezelési szolgáltatás részletes szabályait, így különösen a helyben elismerhető lakásnagyságot és minőséget,
− az adósságszolgáltatásra vonatkozó eljárási szabályokat,
− az adósságkezelési tanácsadáson való részvétel módját.
− az adósságkezelési szolgáltatás ugyanazon lakásra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és háztartások számától.
Azon személynek, akinek vezetékes gáz-, illetőleg áramszolgáltatási díjtartozása miatt a szolgáltatást kikapcsolták, a szolgáltatás visszaállítása érdekében előrefizetős gáz- vagy áramszolgáltatást mérő készülék is biztosítható, feltéve, hogy lakásfenntartási támogatásban részesül és tartozásának megfizetése érdekében megállapodást köt a szolgáltatóval, valamint legalább egyéves időtartamra vállalja a készülék rendeltetésszerű használatát.
Az adósságkezelési szolgáltatásban részesülő személy részére az adósságkezelés időtartamára a települési önkormányzat lakásfenntartási támogatást nyújt.

3. hodanyo2011-08-08 08:00
A települési önkormányzat adósságkezelési szolgáltatásban részesítheti azt a családot vagy személyt, akinek
- az adóssága meghaladja az ötvenezer forintot, és akinek az alább felsorolt adósságok valamelyikénél fennálló tartozása legalább hat havi, vagy
- a közüzemi díjtartozás miatt a szolgáltatást kikapcsolták, továbbá
- a háztartásában az egy főre jutó havi jövedelme nem haladja meg az önkormányzat rendeletében meghatározott összeghatárt, valamint
- aki a településen elismert minimális lakásnagyságot és minőséget meg nem haladó lakásban lakik, feltéve, hogy vállalja az adósság és a települési önkormányzat által megállapított adósságcsökkentési támogatás különbözetének megfizetését, továbbá az adósságkezelési tanácsadáson való részvételt.
Mi minősül adósságnak?
- közüzemi díjtartozás (vezetékes gáz-, áram-, távhő-szolgáltatási, víz- és csatorna-használati, szemétszállítási, több lakást tartalmazó lakóépületeknél, háztömböknél központi fűtési díjtartozás)
- közösköltség-hátralék
- lakbér-hátralék
- a hitelintézettel kötött lakáscélú kölcsön-szerződésből fennálló hátralék
Hogyan szabályozhatja az önkormányzat az egy főre jutó jövedelemhatárt?
Az önkormányzat rendelete a jogosultság feltételeként az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150%-ánál (2008.január 1-től 42.750,- Ft), egyedül élő esetén annak 200%-ánál (2008.január 1-től 57.000,- Ft), alacsonyabb jövedelmet jogosultsági feltételként nem írhat elő.
Milyen időtartamig tart az adósságkezelés?
Az adósságkezelés időtartama legfeljebb 18 hónap, amely indokolt esetben egy alkalommal hat hónapig meghosszabbítható

2. Fanni_2011-08-08 07:55
Sziasztok

Most hallottam róla h létezik ilyesmi is. Egyedül vagyok a kisfiammal, önkormányzati lakásban, és az érdekelne h kaphatok e ilyen támogatást, és ha igen milyen feltételekkel?
Köszi ha tudtok segíteni

1. Fanni_2011-08-08 07:53
Adósságkezelő támogatás Pécs