Tudtok bevált tintahal receptek írni? (beszélgetős fórum)
Köszi.
6 tintahal, megtisztítva
» 1 citrom leve
» 3 mogyoróhagyma, felaprózva
» 2 erős chilipaprika, felaprítva
» 45 dkg érett paradicsom, felaprítva
» 1,2 l halalaplé
» 1 ek. paradicsompüré
» fél kk. őrölt fahéj
» csipetnyi lágy világos barna cukor
» 1 ek. friss menta
» só, őrölt fekete bors
A tintahal fejét levágjuk, testét felkarikázzuk és a karjaival együtt egy tálba tesszük. Citromlevet locsolunk rá, majd fél órára hűtőbe tesszük. Eközben a hagymát és a chilit az olajon megpirítjuk, majd hozzáadjuk a paradicsomot, az alaplevet, a pürét és a fahéjat. Forrástól számított 10 percig főzzük lefedve, majd az egészet leturmixoljuk. sózzuk, borsozzuk, a cukorral ízesítjük. A tintahalat sózzuk, borsozzuk, majd olajban 1 percig pirítjuk, és a tányérokban eloszlatott levesre tesszük. Végül megszórjuk kevés mentával, és már kínálhatjuk is. A menta helyett koriandert is használhatunk.
1. Felkarikázom, fokhagymás olívában megsütöm, paradicsom, uborka kockákkal, articsókával, fekete olívabogyóval összekeverem. Öntetnek csak frissen darált borsot, és attól függ mi van itthon - szőlőmag-, kukorica-, mogyoró-, vagy olívaolajjal és balzsamecettel megpermetezem.
2. felkarikázom, füstölt és parmezán sajtot belereszelek annyi tojásba, hogy sűrű pép legyen, fokhagymát zúzok bele és ebben kisütöm a karikákat forró olajban. Általában tzatzikit csinálok hozzá így: kígyóuborkát lereszelek, hozzá cukkínit, ugyanazon a reszelőn. Az öntetét joghurtból csinálom - egy fehér sűrű szövésű anyagba beleöntök két nagy doboz joghurtot és kifacsarom belőle a savót, ettől jó krémes lesz (kétszer annyi joghurt kell, mint amennyire szükséged van), bele fokhagyma, friss bors én szoktam belerakni feta sajtot is.
A levest hogy kell csinálni?