Stahl fagyija (beszélgetős fórum)
Kedves Ilcsi Mama!
Nagyon szépen köszönöm a receptet, ígérem, ki fogom próbálni!
Üdvözlöm Önt!
Lara anyuja, alias: Orsi
Kedves Laura anyuja!
Láttam a jelzett adást. Nekem is van egy ahhoz hasonló fagyi receptem, de én gőzfölött készítem. Már többszörösen kipróbált, és a család nagy kedvence.
Ilcsi Mama otthon készíthető fagyija.
A kellékek: Először is kell egy lábas, amibe felteszünk vizet, hogy felforrjon, ott hagyjuk a tűzön. Erre kell majd gőzöléshez a fém tálat rá tenni, úgy hogy a tál beleérjen a forró vízbe. Előzetesen vágjuk nagyobb darabokra KB. 6-8, dekányi diót.
2. doboz habtejszín kell hozzá én legjobban a „HULLA”nevűt szeretem, de bármilyen márkájú habtejszín jó, csak habot lehessen belőle felverni.(Ehhez a főzőtejszín nem jó.)
Készítsük el előre a fagyi dobozokat is.
Egy felforrósított teflon lábasba 4 kanál kristálycukrot beleszórunk és megvárjuk, hogy karamelizálódjon. (Nem szabad kevergetni, mert akkor darabos lesz, de vigyázzunk, hogy ne égjen meg, de a cukor olvadt legyen.)
Még forró állapotban öntsük fel az egyik dobozban lévő habtejszín háromnegyed részével.
Hagyjuk, hogy a karamellkevergetés nélkül jól feloldódjék.
Közben, 4 tojást szétválasztunk, habverőtálba, a tojásfehérjéket egy kanál porcukorral kemény habbá verjük.
Majd a sárgákat a fémtálban, 4 kanál kristálycukorral, + egy vanília cukorral, elektromos habverő segítségével jól felhabosítjuk.
Ezt követően rá tesszük a forró vizes lábasra és gőz fölött a géppel, továbbverjük, a felhabosított tojássárgáját, mindaddig, míg az egész jól át nem hevül.
Ekkor keverjük bele a tojásfehérjéből vert habot is. Fakanállal kevergetve óvatosan kevergetve, még gőzöljük egy kicsit tovább. Adjuk hozzá a tejszínes forró karamellt, egy kevés citrom levet,(jó az 50%-os olympos citromlé is.)a vágott dió felét és vegyük le gőzről és hagyjuk hűlni.
Ezután a többi habtejszínből 1. kanál porcukorral kemény habot verünk. (vigyázzunk, hogy ne verjük a tejszínt a kelleténél tovább, nehogy vaj legyen belőle.)
Hozzávegyítjük a már hűlt állapotba lévő többi masszához.
Majd töltsük bele a dobozokba, úgy, hogy maradjon hely a díszítésnek is.
Ki mit szeret, pikáns ízű: megy, cseresznye, eper, ribizli, őszibarack, dzsem halmokat tehetünk rá, amelyet kés segítségével kissé széthúzva díszítő formákat alkothatunk a tetején.
A megmaradt dió darabokkal a tetejét még elszórtan díszítjük.
Ezen kívül én, még szoktam őszibarack szeleteket, vagy megy darabokat, vagy málnaszemeket is, a dobozba, sorba rárakni a tetejére.
Ezzel lehet egy-egy dobozt érdekessé és változatossá tenni.
Legalább egy éjjelre mélyhűtőbe kell rakni. Sokáig eltartható.
Tálalás előtt, ha pár perccel előbb kivesszük mélyhűtőből, és a rendes hűtőbe rakjuk, akkor fagyi kanállal szép gombócokat tudunk a kelyhekbe rakni.
Aki szereti még a tetejére habspréből, tejszínhabdíszítést is tehet rá, vagy meglehet szórni akár egy kis őrölt fahájjal is.
Fenséges nagyi fagyival lehet az unokáknak és a családnak örömet szerezni.
Most lehet, hogy maceránsnak tűnhet, az elkészítés, de meglátjátok az egész nem tart tovább, mint egy félóra.
Sok sikert az elkészítéshez.
Szeretettel üdvözöllek benneteket: 7 X-en túli Ilcsi Mama.
Ezt kerestem!
Mindannyiótoknak nagyon-nagyon köszönöm.
Sehol sem találtam! :-))
Sziasztok!
Szeretném megtudni, hogy a vasárnapi (május 22-i) Stahl adásban elkészített karamellás fagyinak pontosan mi volt a neve, mert nem láttam sajnos a műsor elejét, de szívesen kipróbálnám, viszont bárhogy is keresem a neten, nem akadok rá... Ha valaki látta és emlékszik rá, írja meg legyenszíves. Előre is köszönöm Nektek!