Főoldal » Fórumok » Diéta & Fitness fórumok » A méz mennyivel jobb/rosszabb a cukornál/barnacukornál? fórum

A méz mennyivel jobb/rosszabb a cukornál/barnacukornál? (tudásbázis kérdés)


1 2
2013. febr. 23. 23:33
nem sokkal
2013. febr. 23. 22:02
a mez a legjobb mindeneke folott.
2012. márc. 19. 18:23
Az a helyzet, hogy pont most olvastam, hogy a barnacukrot némely helyen úgy csinálják, hogy a rendes cukrot színezik.. nem árt odafigyelni.
29. egypt (válaszként erre: 26. - Ffb52113ef)
2011. máj. 18. 14:48
Huh, ez tök jó, nem tudtam, köszi, hogy leírtad! Érdekes volt.
28. egypt (válaszként erre: 27. - Enya78)
2011. máj. 18. 14:46
Igen, mi mindig fel szoktuk "olvasztani", ha nagyon sűrű.
27. Enya78
2011. máj. 18. 08:23
Ha jól tudom, akkor meleg vízbe állítva újra folyékony lesz a méz. Bár én szeretem úgy is ha kicsit be van sűrüsödve :) Kanállal.....
26. ffb52113ef (válaszként erre: 19. - Lilu44)
2011. máj. 18. 07:29

Hozzáadott cukor is okozhatja, de ez így nem fedi tökéletesen a valóságot. Akácméznél talán igaz, mivel a kristályosodás a méz cukorösszetételétől függ. A benne lévő fruktóz és glükóz arányától.A fruktóz elősegíti, a glükóz hátráltatja a kristályosodást. Akácmézben a fruktóz arányában magasabb, mint a glükóz, ezért kevésbé (alig)kristályosodik. De még a "tiszta" akácméz is kristályosodhat állás közben, ha évekig tároljuk, töményedik, egyre kevesebb vize lesz, ezéltal megváltozik a víz-cukor aránya.


A napraforgó és repceméz kristályosodik a leggyorsabban. Mert a benne a glükóz magasabb arányában, mint a fruktóz.


A méz szobahőn tul.képp egy telített (túltelített) cukoroldat, ezért kristályososdik. Kristályosodhat a szaharóztól is, sőt természetesen egy kis szacharóz is van/lehet a mézekben (meg még egy csomó más cukor/származék). De a hozzáadott cukor már durva hamisításnak számít.

Télen a méhészek cukoroldattal etetik(hetik) a méheket.Mivel a mézet, amit tulajdonképpen maguknak készítettek elvettük tőlük, s valamit nekik is enniük kell. Tavasszal mielőtt a méhek kirepülnek, már ügyelni kell arra, hogy a cukoretetést ne alkalmazzuk tovább, mert a méhek belehordanák a mézbe.

25. egypt (válaszként erre: 21. - Zoli011)
2011. máj. 17. 23:13
Férjem most vett egy macimézes akácmézet 900 Ft-ért...
24. Enya78
2011. máj. 17. 23:12
Az utolsó üveg mézet úgy kaptam, mert a kisfiam beteg volt ... Házi, vegyes virág és ha jól emlékszem 1200Ft volt ráírva :)
23. Zoli011 (válaszként erre: 22. - Enya78)
2011. máj. 17. 23:00
Pár évig nem vettem mézet, és nem voltam képben hogy mennyi kilója. Köszi.
22. Enya78 (válaszként erre: 21. - Zoli011)
2011. máj. 17. 22:57
Szerintem reális! Van ahol a sima vegyes virágot is majdnem ennyiért adják...
2011. máj. 17. 22:53
Akácméz kilójáért 1300 Ft jó ár?
20. egypt (válaszként erre: 19. - Lilu44)
2011. máj. 17. 22:51

Miért kéne bele cukor még pluszban?:O

Na majd megkérdezem, nekünk is van méhész ismerősünk.:)

19. Lilu44 (válaszként erre: 18. - Egypt)
2011. máj. 17. 16:01
Én úgy tudom, hogy az a méz, ami egy idő után bekristályosodik , abban hozzáadott cukor van. Nálunk volt méhész a családban , és ő mondta. Aztán , hogy mi az igazság?! Ki tudja :)
18. egypt (válaszként erre: 17. - Lilu44)
2011. máj. 17. 15:47
Az teljesen normális, ha besűrűsödik. Úgy tudom, egyedül az akácméz nem ilyen, de nyugaton általában pont a becukrosodott mézet keresik és az a menő.
17. Lilu44 (válaszként erre: 8. - Heni68)
2011. máj. 17. 15:31
Angliában élek, angol mézet eszek :) nem tudom mit kevernek bele és mit nem , de kinézetre oylan mint az otthoni,és nem is kristályosodik be.
16. Lilu44 (válaszként erre: 15. - Lilu44)
2011. máj. 17. 15:30
és akkor is csak barnát
15. Lilu44 (válaszként erre: 14. - Mari20)
2011. máj. 17. 15:30
Cukrot, csak kávéba, használok, meg amibe nem illik bele a méz !
14. Mari20
2011. máj. 17. 15:01

a méz nagyon egészséges, az immunrendszert karbantartja, zsir nem képződik belőle,


a cukor...

meg módjával vannak pro/és kontra érvek mellette ellene


a mértéket találd meg

2011. máj. 17. 14:38
A mézbe semmi féle antibiotikumot nem szoktak keverni (persze ha házit veszel) a boltit nem tudom, azt általában valamilyen formában még hígítják, persze forgalmazója válogatja. Amúgy is bevizsgálják a mézet, mielött háztól eladod a forgalmazónak, és ha valami van benne a vizsgálat kiszűri
12. egypt (válaszként erre: 11. - Ffb52113ef)
2011. máj. 17. 14:25
És csak nagyon minimális mennyiség van benne, aminek abszolút semmi hatása nincs. Túl van reagálva a dolog... Inkább legyen benne nyomokban ATB, mint hogy ne kapjanak a méhek, és fertőzött legyen a méz, ami babáknál ugye halálos is lehet.
11. ffb52113ef (válaszként erre: 8. - Heni68)
2011. máj. 17. 14:18
Nem a mézet keverik antibiotikumokkal, a méheknek kell adni, hogy ne legyenek betegek.
2011. máj. 17. 14:18
Én is a méz mellett döntök, egészséges, de édesítésre virágport is lehet használni. tele van vitaminnal, mikor beteg vagyok sokat segít
2011. máj. 17. 14:15
Köszönöm a válaszokat! :) marad a méz :):)
2011. máj. 17. 14:15
Pár hete volt a hírekben, hogy a hazai mézet antibiotikumokkal keverik....azóta hanyagolom!
2011. máj. 17. 14:12
Ha cukor, akkor csak barna cukor, mivel van egy olyan jótékony hatása a szervezetre, hogy fogyasztásakor nem ugrik azonnal a vércukorszint az egekbe mint a fehér cukitól... persze a méz a leges leg egészségesebb!!! Vitaminok is vannak benne!!! Úgyhogy hajrá! :)
2011. máj. 17. 14:11
Én úgy tudom könnyebben emészthető.
2011. máj. 17. 14:11
Lehet butaságot írok, de a mézben is eléggé sok a kalória, ilyen szempontól is jobb választás?
4. egypt (válaszként erre: 3. - Egypt)
2011. máj. 17. 14:08
Sima répacukorról beszélek, a gyümölcscukor meg szőlőcukor megint más.
2011. máj. 17. 14:07
A méz nagyon egészséges, pl. fertőtlenítő hatása is van, pusztítja a kórokozókat. A cukor viszont fölösleges kalória a szervezetnek, egyáltalán nincs szükségünk rá és semmi hasznos anyag nem található benne.
1 2

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook