A méz mennyivel jobb/rosszabb a cukornál/barnacukornál? (tudásbázis kérdés)
a mez a legjobb mindeneke folott.
Az a helyzet, hogy pont most olvastam, hogy a barnacukrot némely helyen úgy csinálják, hogy a rendes cukrot színezik.. nem árt odafigyelni.
Huh, ez tök jó, nem tudtam, köszi, hogy leírtad! Érdekes volt.
Igen, mi mindig fel szoktuk "olvasztani", ha nagyon sűrű.
Ha jól tudom, akkor meleg vízbe állítva újra folyékony lesz a méz. Bár én szeretem úgy is ha kicsit be van sűrüsödve :) Kanállal.....
Hozzáadott cukor is okozhatja, de ez így nem fedi tökéletesen a valóságot. Akácméznél talán igaz, mivel a kristályosodás a méz cukorösszetételétől függ. A benne lévő fruktóz és glükóz arányától.A fruktóz elősegíti, a glükóz hátráltatja a kristályosodást. Akácmézben a fruktóz arányában magasabb, mint a glükóz, ezért kevésbé (alig)kristályosodik. De még a "tiszta" akácméz is kristályosodhat állás közben, ha évekig tároljuk, töményedik, egyre kevesebb vize lesz, ezéltal megváltozik a víz-cukor aránya.
A napraforgó és repceméz kristályosodik a leggyorsabban. Mert a benne a glükóz magasabb arányában, mint a fruktóz.
A méz szobahőn tul.képp egy telített (túltelített) cukoroldat, ezért kristályososdik. Kristályosodhat a szaharóztól is, sőt természetesen egy kis szacharóz is van/lehet a mézekben (meg még egy csomó más cukor/származék). De a hozzáadott cukor már durva hamisításnak számít.
Télen a méhészek cukoroldattal etetik(hetik) a méheket.Mivel a mézet, amit tulajdonképpen maguknak készítettek elvettük tőlük, s valamit nekik is enniük kell. Tavasszal mielőtt a méhek kirepülnek, már ügyelni kell arra, hogy a cukoretetést ne alkalmazzuk tovább, mert a méhek belehordanák a mézbe.
Férjem most vett egy macimézes akácmézet 900 Ft-ért...
Az utolsó üveg mézet úgy kaptam, mert a kisfiam beteg volt ... Házi, vegyes virág és ha jól emlékszem 1200Ft volt ráírva :)
Pár évig nem vettem mézet, és nem voltam képben hogy mennyi kilója. Köszi.
Szerintem reális! Van ahol a sima vegyes virágot is majdnem ennyiért adják...
Akácméz kilójáért 1300 Ft jó ár?
Miért kéne bele cukor még pluszban?:O
Na majd megkérdezem, nekünk is van méhész ismerősünk.:)
Én úgy tudom, hogy az a méz, ami egy idő után bekristályosodik , abban hozzáadott cukor van. Nálunk volt méhész a családban , és ő mondta. Aztán , hogy mi az igazság?! Ki tudja :)
Az teljesen normális, ha besűrűsödik. Úgy tudom, egyedül az akácméz nem ilyen, de nyugaton általában pont a becukrosodott mézet keresik és az a menő.
Angliában élek, angol mézet eszek :) nem tudom mit kevernek bele és mit nem , de kinézetre oylan mint az otthoni,és nem is kristályosodik be.
Cukrot, csak kávéba, használok, meg amibe nem illik bele a méz !
a méz nagyon egészséges, az immunrendszert karbantartja, zsir nem képződik belőle,
a cukor...
meg módjával vannak pro/és kontra érvek mellette ellene
a mértéket találd meg
A mézbe semmi féle antibiotikumot nem szoktak keverni (persze ha házit veszel) a boltit nem tudom, azt általában valamilyen formában még hígítják, persze forgalmazója válogatja. Amúgy is bevizsgálják a mézet, mielött háztól eladod a forgalmazónak, és ha valami van benne a vizsgálat kiszűri
És csak nagyon minimális mennyiség van benne, aminek abszolút semmi hatása nincs. Túl van reagálva a dolog... Inkább legyen benne nyomokban ATB, mint hogy ne kapjanak a méhek, és fertőzött legyen a méz, ami babáknál ugye halálos is lehet.
Nem a mézet keverik antibiotikumokkal, a méheknek kell adni, hogy ne legyenek betegek.
Én is a méz mellett döntök, egészséges, de édesítésre virágport is lehet használni. tele van vitaminnal, mikor beteg vagyok sokat segít
Köszönöm a válaszokat! :) marad a méz :):)
Pár hete volt a hírekben, hogy a hazai mézet antibiotikumokkal keverik....azóta hanyagolom!
Ha cukor, akkor csak barna cukor, mivel van egy olyan jótékony hatása a szervezetre, hogy fogyasztásakor nem ugrik azonnal a vércukorszint az egekbe mint a fehér cukitól... persze a méz a leges leg egészségesebb!!! Vitaminok is vannak benne!!! Úgyhogy hajrá! :)
Én úgy tudom könnyebben emészthető.
Lehet butaságot írok, de a mézben is eléggé sok a kalória, ilyen szempontól is jobb választás?
Sima répacukorról beszélek, a gyümölcscukor meg szőlőcukor megint más.
A méz nagyon egészséges, pl. fertőtlenítő hatása is van, pusztítja a kórokozókat. A cukor viszont fölösleges kalória a szervezetnek, egyáltalán nincs szükségünk rá és semmi hasznos anyag nem található benne.
További ajánlott fórumok: