FőoldalDiéta & FitnessBabák & MamákSzex & PszichéSzépség & EgészségHobbi & OtthonEgyéb témák
CikkekNaplókFórumokTudásbázisSzavazásokKépgalériaApróhirdetések
KépeslapokReceptekKlubokJátékokFórum játékokBannereinkFacebook
Belépés | Regisztráció | Elfelejtett jelszó
 

Tudásbázis - Hogyan kell só-liszt gyurmát készíteni?

Kategória: Összes fórumtéma » Hobbi & Otthon » Kreatívságok

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned!

Amennyiben még nem regisztráltál nálunk, itt megteheted, ha pedig már van azonosítód, lépj be itt!

28. csigabaga2011-12-13 20:35
Egyszer ajándékba készítettem egy lámpát. A lámpatest alapja egy agyag virágcserép volt, ezt raktam körbe házikókkal. Cseréppel együtt sütöttem ki, lyukat hagyva az elektronikának.
A natúr testhez piros lámpaernyőt vettem. Egyedi lett. :)
Azt hiszem, egy könyvben láttam az ötletet még az ókorban. :)

27. missztika2011-12-13 17:19
Szia, én szeretném ha elküldenéd a főzött gyurma receptjét! Előre is köszönöm!
(válasz hajan71 18. hozzászólására)


26. ipi2009-01-11 19:32
Nekem nagyon furcsa lett: A sütésnél felpúposodtak, a slevegőn szárításnál összeaszalódtak....Segítség!!!
(válasz mreich 25. hozzászólására)

25. mreich2008-11-28 13:36
Sziasztok! Mi éppen ma csináltunk só-liszt gyurmát a kisfiammal. 20 dkg liszt, 20 dkg só, 125ml víz és két evőkanál étolajból. Először a lisztet és a sót kell alaposan összekeverni, utána pedig lassan hozzágyúrni a vizet és az olajat. A művek elkészítése után először szárítani kell egy hétig szabad levegőn vagy gyorsabban sütőben fél órát a legalacsonyabb fokozaton nyitott ajtónál, majd fél óránként már csukott ajtónál 50 fokkal emelve a hőmérsékletet 150 fokig. Szárítás után pedig még ki lehet égetni kb 200 fokon, de figyelni kell, meg ne égjen, főleg a vékonyabb helyeken. Egyes részeket le is lehet takarni alufóliával, nehogy túlbarnuljanak, míg a többi világos marad. A végén színtelen lakkal célszerű lekenni vagy fújni a kész alkotást. Jó munkát mindenkinek!

24. aszili2008-11-24 20:02
Szia DOMA! Megtennéd, hogy leírod, hogyan kell kiszárítani a só-liszt gyurmát? Nagyon köszönöm!
(válasz DOMA 13. hozzászólására)

23. enci22008-06-07 09:40
Só-liszt-vízből.

22. ipi2008-04-12 14:41
Köszi, én pedig mezőgazdi boltban kaptam, épp útban volt egy :)
(válasz johnnyweiss 21. hozzászólására)

21. johnnyweiss2008-03-16 16:39
Borkősavat én gyógyszertárban szoktam venni.

20. ipi2007-11-30 08:49
Hol lehet beszerezni a borkősavat?

19. Mirage842007-11-29 22:07
Házi sólisztgyurma elkészítése: 60 dkg sima lisztet, 30 dkg sót és 5 evőkanál olajat összekeverünk egy nagy edényben. Hozzáadunk 2-3 pohár vizet. ha a tészta ragacsossá válik, akkor tegyünk még hozzá kevés lisztet. Könnyen kezelhetőnek kell lennie. Színezhetjük is, ételfestékkel, pár cseppet hozzáadunk majd jól összegyúrjuk. Ha illatos gyurmát szeretnénk, akkor keverjünk bele egy kis gyümölcsízű zselatinport. Nejlonban és hűtőben tárolva 3 hétig is eláll

18. hajan712007-11-12 10:33
Sziasztok! Én csak most olvastam az oldalt, nekem is van jó főzött gyurma receptem, ha valakit esetleg még érdekel.

17. Egnisz2007-10-20 10:36
Engem érdekel! Írd le légy szíves, köszönöm. :)
(válasz DOMA 13. hozzászólására)

16. szylne2007-10-17 11:28
Csak olajat ne!!!


15. kleca2007-10-09 19:25
Bocsi, csak most jöttem fel.
A receptet egy amerikában élő barátnőmtől kaptam. Főzni / illetve sütni kell, de ugyanúgy ki lehet sütni a remekmű elkészülte után. Szinezni bármivel lehet. Temperával is, vagy ha ehetőre készítitek, akkor céklával, hasonlókkal.

Tehát a hozzávalók:
1 csésze (finom)liszt
1 csésze víz
1 evőkanál olaj
1/2 csésze só
1 teáskanál borkősav

Mindezeket össze kell keverni csomómentesre.
Majd egy teflonedénybe önteni, s sűrű kevergetés közben megsütni. Így kapsz egy jól gyúrható gyurmát. Ha nem használjátok, akkor nejlonban vagy műanyagedényben tartsátok hűtőben, különben nyúlós lesz. 3 hónapig felhasználható.

Sok sikert!

14. rozsicica2007-10-09 09:31
Szia!
Engem is értesíts erről a receptről! Köszi!
(válasz kleca 9. hozzászólására)

13. DOMA2007-10-09 08:29
Olyan só-liszt gyurma "tuti receptem" van, amit ki lehet égetni, és nagyon szép az eredmény.
Leírom az arányokat, és a hozzávalókat, hátha valaki kipróbálja:
2 csésze finom liszt, 2 csésze finom só, 1 cslste víz, 2 evőkanál étolaj.jól össze kell gyúrni, hogy könnyen formálható legyen./a tészta ne ragadjon az ujjunkhoz/ Ha nem használjuk el az egészet, 2-3 napig a hűtőben fóliába csomagolva eláll. Ha valakit érdekel, hogyan kell kiszárítani - sütni szívesen leírom

12. birogaby2007-10-08 14:24
Írd le,engem is érdekelne!
(válasz kleca 9. hozzászólására)

11. Marzipan2007-10-08 13:25
Légy szi, ide leírni!
(válasz kleca 9. hozzászólására)

10. ildi-viki2007-10-07 23:07
én temperával előre megszoktam színezni. érdemes egyszerre többet készíteni, műanyagban téve a hütőbe eláll.

9. kleca2007-10-07 21:56
Nekem van olyan gyurma receptem, amit otthon készítesz, s olyan mint a play-doh.
Érdekel valakit? Vagy ide is leírhatom?

8. Nefi2007-10-07 16:21
Olajat ne tegyél bele,mert a mienk méterről bűzlött,olyan avas lett.

7. Mona7703282007-10-07 15:30
Szívesen.Mi nagyon szeretjük,és egy kis fatáziával gyomó mindent lehet belőle készíteni.Gyöngyöt beleszúrni,festeni.Tök jó karácsonyfa díszek lehetnek belőle,vagy ajándék,ékszertartó tálka,stb.
(válasz Marzipan 5. hozzászólására)

6. Suhi2007-10-07 15:18
http://www.hoxa.hu/?p1=cikk&p2=25

5. Marzipan2007-10-07 15:17
Köszi


4. fogyika2007-10-07 15:15
én is ezt a receptet tudom, + még hozzá 1ek olaj.
(válasz Mona770328 3. hozzászólására)

3. Mona7703282007-10-07 15:09
ugyanannyi só kell mint liszt,(10dkg-10dkg)és annyi víz,hogy kemény legyen.Sütőben is lehet sütni,úgy gyorsabb,de a levegőn is megkeményedik,kiszárad.Ha sütőben sütöd,nagyon alacsony hőfokon,mert megbarnul.Csak szárítani kell.kb.50 fokon.
(válasz Marzipan 2. hozzászólására)

2. Marzipan2007-10-07 14:17
Azt is szeretném tudni, hogy sütőben kell e kiszárítani, ha igen kb. mennyi idő alatt hány fokon?

1. Marzipan2007-10-07 14:16
Só-liszt gyurma bevált receptjét keresem.