Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Frankfurti leves fórum

Frankfurti leves (beszélgetős fórum)


1 2
31. 12d083b51b (válaszként erre: 28. - Globus)
2018. ápr. 13. 09:02

Azért írtam le én is a saját verziómat, mert amiket itt olvastam, az mind más. Nálunk a főzelékben nincs virsli, mert ahhoz valami külön sült szokott lenni. És a főzelékhez vastagabb rántást készítünk, törtpaprika nélkül. :))

Erre mondjuk, ahány ház, annyi szokás.

30. 124637ff9b (válaszként erre: 28. - Globus)
2018. ápr. 13. 08:59
Felénk is én is pont így főzöm.
29. globus (válaszként erre: 10. - T.Ili)
2018. ápr. 13. 08:54

Szerintem sem szereti a főzést :)

Pedig a legtöbb recept azt írja, hogy a tejföllel jól kiforraljuk- ez nem igaz.

28. globus (válaszként erre: 27. - 12d083b51b)
2018. ápr. 13. 08:51

Felénk nem tesznek bele krumplit és rántást, mert az a kelkáposzta főzelék.

Hanem kevés zsiradékon hagymát pirítanak, erre kerül a csíkokra vágott kelkáposzta. ízesítjük, puhára főzzük, majd virslikarikák és tejfölös habarás. Fűszerezése leginkább só, majoranna, fokhagyma, esetleg csipetnyi őrölt kömény.

2018. ápr. 13. 08:43

Érdekes, én is egy kicsit másként készítem a frankfurtit:

- a káposztát laskára szelem, krumplival, karikára szelt répával-gyökérrel felteszem főni. Só, bors köménymag, babérlevél, zúzott fokhagyma bele. Amikor félig megfőtt, a karikára szelt virslit akkor adom hozzá. Ha füstölt kolbász, akkor azt már az elején, a többivel együtt, de ez esetben a sóval vigyázni kell!

- paprikás rántást készítek, azzal felöntöm, és összeforralom. Én tejfölt nem szoktam bele főzni.

2018. ápr. 13. 07:16

A virsli elfogyott, a kelkáposzta megmaradt.

De azért ami késik, nem múlik. Majd veszek hozzá másik adagot. És marad még abból a káposztából rántani is.

2018. ápr. 10. 10:34
Jó ötlet, most vettem egy fej kelkáposztát ismét, hogy majd valamelyik nap kirántom. Van virslim is itthon. A múlt héten főzelék volt a káposztából.
24. Veronika27 (válaszként erre: 23. - Veronika27)
2011. ápr. 18. 11:09
Ja es teljes kiorlesu liszttel.
2011. ápr. 18. 11:09
En sem teszek bele krumplit, repat viszont igen. Tejfol helyett pedig natur joghurttal csinalom (egeszsegesebb), 2 szemelyre csak 2db virslit teszek bele es kb. 1,5 litert fozok, ez 2 napig eleg nekunk.
2011. ápr. 16. 12:20

A megadott füszer mennyiségekkel kicsit ízetlen lett, tettem hozzá még ezt-azt, így már egész jó.


Köszi a segítséget.

2011. ápr. 16. 11:55
Még raktam hozzá egy kis vizet. Most teszem bele a habarást. Mindjárt kész.
20. bnedora (válaszként erre: 19. - 8625c5bd9b)
2011. ápr. 16. 11:41
Remélem, sikerült a levesed? Csak most olvastam mit kérdezel.
2011. ápr. 16. 10:51
Segítség az 50 dkg kelkáposzta a 2,5 vízben olyan mintha nem is lenne leve. ugye az még összeesik, mert nem főzeléket, hanem leves akarok csinálni :-(
18. 8625c5bd9b (válaszként erre: 17. - Bnedora)
2011. ápr. 16. 10:26
:-) nálam még nem alakult ki az ahogy érzed dolog.
17. bnedora (válaszként erre: 14. - 8625c5bd9b)
2011. ápr. 16. 10:21
Egy csipetnyit abból is, mert annak is erős az íze. Míg főzöd, kóstold meg, és ahogyan érzed, úgy tedd bele a fűszereket.
16. bnedora (válaszként erre: 13. - 8625c5bd9b)
2011. ápr. 16. 10:19
Kihagyható a szalonna!
15. 8625c5bd9b (válaszként erre: 5. - 9c8432d068)
2011. ápr. 16. 09:57
A rántásra kell a paprika is és utána a tejföl ugye?
14. 8625c5bd9b (válaszként erre: 10. - T.Ili)
2011. ápr. 16. 09:56

szalonnám nincs,

majorannával vigyázok!

Köményt mennyit?

13. 8625c5bd9b (válaszként erre: 8. - Bnedora)
2011. ápr. 16. 09:55
ez is jó, csak szalonnám nincs
12. 8625c5bd9b (válaszként erre: 6. - 4c07880d46)
2011. ápr. 16. 09:54
Ettől biztosan fincsibb a a virsli, ez jó ötlet.
11. 8625c5bd9b (válaszként erre: 5. - 9c8432d068)
2011. ápr. 16. 09:53

ez jobb, érthetőbb, akkor ez lesz amit követek. Már csak 1 kérdés, beszereztem a kelkáposztát, a legkisebb fej is 90 dkg volt.


Mégis mit csinálja a maradékkal, meddig áll el, mit lehet még belőle csinálni? Satát? Főzelék kizárva, azt nem szeretjük.

10. t.Ili (válaszként erre: 1. - 8625c5bd9b)
2011. ápr. 16. 09:23

A majorannával vigyázz,mert nagyon erős az íze!

Ne szórd,hanem csak egy csipetet tegyél!

A szórás mindig veszélyes.

A kelkáposzta inkább a köményt szereti,mint a majorannát.

Én nem is szoktam beletenni.

Ha a rántással nincs gondod,akkor okosabb,ha a fazékba csinálod meg,amibe főzöd a levest.

Tehát,kezded,a rántással,zsír,liszt,pirul,lehúzod,pirospaprika,felenged vízzel,kavar csomómentesre,megint víz.Ebbe rakod a kelkápot összevágva,krumplit,só,víz,amennyi levest akarsz.bele a kömény.és a zúzott fokhagyma.

felforr.Vigyázz,a rántás miatt könnyen kifut!

Legyél ott,ha felforrt,vedd takarékra.közben egy kicsi liszt,egy kicsi tejföllel elkavarsz,hígitod még tejföllel,az összes tejföllel! Megfőtt a káposzta,veszel ki a levéből,és tovább hígítod a habarást.Közben belevágod a levesbe a virslit,delikátot teszel,vagy leveskockát,és ha van,petrezselymet.öt percig még fő,és a levessel jól felhígított habarást hozzáöntöd.

Az első forranás után elzárod!

A tejfölös habarás után,már ne forrjon az étel,mert a tejföl nem szereti a főzést.


Ha van egy kis szalonna kockád megpirítva,dobj hozzá azt is a végén,mert az adja meg az ízt igazán!:)

2011. ápr. 16. 09:21
Mi a habarást tésztaszűrőn engedjük rá, szép lassan. Így tuti nem lesz benne csomó :)
2011. ápr. 16. 09:12
Én, úgy készítem, hogy lángolt kolbászt, füstölt szalonnát (kolozsvári) apró darabokra vágom, addig sütöm, míg zsírja lesz. Beleteszem a apróra vágott v.hagymát, fokhagymát, picit dinsztelem, kevés lisztet teszek hozzá, tovább pirítom. Pici pirospaprikát teszek bele, ezt felöntöm vízzel (attól függ, milyen sűrűségűre akarjuk), belerakom a kelkáposztát, burgonyát, fűszerezem borssal, majorannával, őrölt köménnyel. Teszek bele leveskockát, mikor majdnem kész, akkor még virslit is dobok hozzá, és pár percig főzöm. A végén tejfölt adok hozzá, jól kiforralom.
2011. ápr. 16. 09:11
krumplit nem teszek,répát igen, a többi rendben
2011. ápr. 16. 09:04

Én nem teszek bele krumplit, de ez biztos egy másik recept. Van, aki répát is tesz bele.

Viszont amit én ismerek, abban a virslikarikákat hirtelen meg kell sütni, és tálaláskor a levesbe tenni. De ahány ház, annyi szokás :-)

2011. ápr. 16. 08:58

Ez egy érthetőbben leírt recept,próbáld így,biztos jó lesz.

A tejfölt keverd a rántásba,és a leves levével higítsd fel,mielőtt hozzáöntöd a többi leveshez.


hozzávalók 4 főre

■40-50 dkg kelkáposzta

■2 db közepes krumpli

■2 gerezd fokhagyma

■1 fej vöröshagyma

■1 tk vegeta

■1 tk pirosarany

■1 tk só

■1 mk köménymag

■1 mk őrölt bors

■2 tk őrölt paprika

■1 fakanálnyi zsír vagy 2 ek olaj

■1 púpos ek liszt

■2 pár virsli

■2 dl tejföl


elkészítés

1.A kelkáposztát leveleire szedjük, megmossuk, ujjnyi csíkokra vágjuk.

2.A krumplit meghámozzuk, apró kockákra daraboljuk.

3.A hagymákat megtisztítjuk, a fokhagymát összezúzzuk.

4.A kelkáposztát a krumplival együtt 2,5 liter vízben feltesszük főni.

5.Beletesszük a vöröshagymát egészben (ezt később eltávolítjuk), valamint a sót, vegetát, pirosaranyat, köménymagot és a zúzott fokhagymát.

6.Miközben a leves fő, a virsliről lehúzzuk a héját és kb. 1 cm vastagon felkarikázzuk.

7.Kb. 30 perc alatt megpuhul a káposzta és a krumpli.

8.Elkészítjük a rántást: a lisztet a zsiradékon világos zsemleszínűre pirítjuk. A tűzről levéve, belekeverjük a pirospaprikát és az őrölt borsot.

9.Kevés (kb. 1,5 dl) hideg vízzel felöntjük és berántjuk a levest.

10.Beletesszük a virslikarikákat, valamint a tejfölt és felforraljuk.

tk=teáskanál, mk= mokkáskanál

2011. ápr. 16. 08:56
Ha van habverőd,azzal keverd ki a habarást,én félre szoktam húzni a levest és úgy habarom be,majd visszateszem a tűzre.Biztos,ami biztos,nem kapja össze:-)
2011. ápr. 16. 08:53
A víz meg attól függ, hogy milyen sűrűre szeretnéd.
2011. ápr. 16. 08:52
A tejfölt keverd össze a liszttel apránként, hogy ne legyen csomós. Mielőtt a levesbe teszed érdemes pár kanál forró lével elkeverni, hogy szép egynemű legyen.
1 2

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook