Főoldal » Fórumok » Diéta & Fitness fórumok » Mi az a lupinliszt? Mi az a lupin amiből lisztet készítenek? fórum

Mi az a lupinliszt? Mi az a lupin amiből lisztet készítenek? (tudásbázis kérdés)


2008. szept. 26. 10:22
Én is ezt akartam kérdezni. Örülök, zhogy már itt is a sok válasz. :-)
2007. okt. 3. 06:29

CSILLAGFÜRT / Lupinus alba /


1. BEVEZETÉS


A megfelelő fehérjeellátás az emberiségnek a kielégítő és kiegyensúlyozott táplálkozással szorosan összefüggő, egyik örök gondja. Jelentősége nem csupán abban rejlik, hogy a létfenntartás fehérjefogyasztás nélkül nem lehetséges, hanem abban is, hogy a kalorikusan vagy a mennyiségileg elegendő táplálék önmagában nem garantálja a napi fehérjeigény fedezését. Fontos a minőségi követelmény is.


Jó hír a vegetáriusoknak, állati hús nélkül táplálkozóknak. Bővült a választék, ezentúl nem csak a szója (tofu) vagy a szejtán („búzahús”) jöhet szóba. Itt a nemesített változatos formában elkészíthető újabb növényi fehérjeforrás – a csillagfürt / Lupinus alba /.


Napjainkban az egészségesebb táplálkozás jegyében a növényi fehérjéket széleskörű propaganda népszerűsíti és ennek nyomán növekszik a nagy szemű, kis szemű és más, szántóföldi termesztésre alkalmas hüvelyes növények (szója, lóbab, borsó stb.) vetésterülete. Szokás ezeket a növényeket „abraktakarmányoknak” is nevezni, jóllehet humán célú hasznosításuk is fontos.

Magyarország csatlakozása az Európai Unióhoz szükségessé teszi, hogy összefoglaljuk azokat az újabb ismereteket és irányzatokat, amelyek e jelentős fehérjeszolgáltató növények hazai termesztésének fejlesztéséhez az elmondottak szellemében hozzájárulhatnak. Óhatatlan, hogy eközben már ismert tényeket, adatokat ne ismételjünk. Ezek azonban megerősítik a korábbi megállapításokat.

2007. okt. 3. 06:25

A csillagfürt nagyon régi kultúrnövény, termesztésével már az ókorban is foglalkoztak.


- Az ókorban a rómaiak fehérvirágú csillagfürtöt termesztettek és ők vitték be a mai Franciaország területére is, ahol rövid idő alatt mint zöldtrágya növény terjedt el.

- A sárga virágú csillagfürtöt elsőnek Németországban kezdték el termeszteni a XIX. század közepén, majd innen terjedt el Európa többi országaiba.

- Hazánkban csak az 1800-as évek végén, 1892-ben kezdték el a csillagfürt termesztését, de nagyobb arányú elterjesztésére csak a XX. század első felében került sor. Kezdetben csak keserű csillagfürtöt termesztettünk zöldtrágyázás céljára.

- Az édes csillagfürt termesztése csak a 30-as évek közepén kezdődött el.

6. apokrif (válaszként erre: 2. - 984ff08d0b)
2007. okt. 3. 06:22

A csillagfürt / Lupinus alba / – „az új húspótló”

Humán táplálkozási értékei

A csillagfürt - semleges íze, összetétele és tápértéke folytán - alkalmas húspótlók előállítására.

A csillagfürt koleszterin és glutén-mentes termése rendkívül sok B12 vitamint tartalmaz, amihez a vegetáriusok eddig csak korlátozottan juthattak hozzá. A csillagfürttel ez a lehetőség bővül.


Szabályozza (elősegíti) a vas felszívódását, nagyon gazdag telítetlen zsírsavakban, így a legigényesebb diétákban is sikerrel alkalmazható.


A csillagfürt nyers fehérjéjét „lopino” néven először az 1995-ös Biofachon mutaták be a nagyközönségnek, és rögtön elnyerte „Az Év Bioterméke” díjat.

Az alapanyag alkalmas pürésítésre, marinálásra, sütésre, pirításra. Ráadásul mélyhűthető is.

A feldolgozóipar azonnal ráharapott az ígéretes alapanyagra, és sorra jelentette meg az ebből készült termékeket: így jöttek létra a lupin-tofu, lupin-tészta, lupin-bécsi szelet és a lupin-fasirt-tok.

A „csillagfürt liszt” amúgy a pékiparban is előretört és a legtöbb helyen már kiszorította a korábban lisztjavítóként használt borsólisztet.

A csillagfürtből készült termékek könnyen emészthetőek, erre már Hippokratész Kr. Előtt 460-ban felhívta kora figyelmét.


A csillagfürt-feldolgozás mellékterméke az „okara”, amely elsőrangú rostanyag.

Sárgás színe, darabos szerkezete, enyhe dió-íze miatt kedveli a sütőipar, a müzli-feldolgozó és delikát élelmiszereket előállító ipar, ugyanis elsőrangú íz hordozó.


Csak a fantázia szab határt felhasználhatóságának.

Kedvező aminosav- összetételén túl sokkal jobban tárolja az aromákat, minta a tofu, ezért nem szükséges előre fűszerben pácolni.


Édes készítményekhez is használható, mert semleges íze vaníliával, sztíviával, karob-porral jól kiegészíthető.

5. 'szti (válaszként erre: 3. - Cukilany)
2007. szept. 26. 18:59

A Lupinusokból 2-3 faj takarmányféle, meg van dísznövény is évelő, meg egynyári.

Biztos használható emberi fogyasztásra is, ahogy pl. a lóbab is takarmány nálunk, a spanyolok meg eszik simán.

Lupinus-szal annyi lehet a gubanc, hogy az egyik faj (talán a sárgavirágú?) keserű.

4. 984ff08d0b (válaszként erre: 3. - Cukilany)
2007. szept. 26. 13:04
de jó, köszönöm!!! El nem tudtam képzelni mi lehet :D
3. cukilany (válaszként erre: 2. - 984ff08d0b)
2007. szept. 26. 11:52

Lupinus: csillagfürt, vagy más néven farkasbab.


Ez egy pillangósvirágúak családjába tartozó virág tulajdonképpen, de magyar nevére rákeresve lesz róla info a neten...

2007. szept. 26. 08:58
Ma reggel olvastam egy összetevős felsorolás között...de a neten semmit nem találtam...szóval mi lehet az a lupinliszt??
2007. szept. 26. 08:42
Mi az a lupinliszt? Mi az a lupin amiből lisztet készítenek?

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook