Főoldal » Fórumok » Egyéb témák » Mi az a "karob"? fórum

Mi az a "karob"? (tudásbázis kérdés)

2011. szept. 8. 16:02
Es teobromin van benne? mert nekem azt javasoltak h minnel több olyat fogyasszak amiben van, es most gyüjtöm a dolgokat.. szerencsere az uj hellben van, ez az elsö a listamon :D
2010. aug. 19. 10:35
Sziasztok. Tegnap vettem Karobport. Teljesen elképesztő mennyi különbséget látok a kcal, és a Szh-átok megjelölésénél. Most aztán melyik a jó érték? Az ami a dobozán van? vagy amit a neten olvasok? Az én dobozomon ez látható:100g-ban 105 kcal van. Igen itt már úgyebár lényeges nagy a különbség. A másik adat a szénhidrátnál 25,2 g ez van a dobozára írva. Most mi az igaz? hogy lehet ennyire más a szám. Mert nincs ezen olyan megkülönböztetés, hogy lightos változat lenne. Érdekelne kinek mi a véleménye erről. Mert engem érdekelne most akkor mivel számoljam.
2009. febr. 15. 21:34
Köszönöm az értékes információt.
2008. máj. 19. 10:19

Sziasztok,

kimerítő volt az info, nagyon köszönjük. Már hallottam a karobról, de nem tudtam, mi az, azt hittem, valamiféle édesítő.

A belőle készült étkeket cukorbetegek fogyaszthatják?


Köszi a választ előre is.

9. esztella100 (válaszként erre: 4. - 7934d1ac97)
2008. máj. 13. 08:33
Legalább én is megtudtam.Megmondom őszintén nem hallottam még erről!
2008. máj. 13. 07:21
Szentjánoskenyérmagból van,hasonló mint a kakaó, úganúgy fel lehet használni bármihez, rengeteg vitamin és ásványianyag van benne.
2008. máj. 13. 04:54
Nahát! Ezt se tudtam. :) Ica
2008. máj. 12. 18:12
Én nagyon szeretem a karobos tésztát :-)
2008. máj. 12. 10:53
Épp most eszem a házikészítésű karobos fagyit, és nagyon-nagyon ízlik - ami nálam nagy szó, mert mindenem a csoki, kakaó..., ez mégis bejön! :)
2007. okt. 16. 22:43
szentjánoskenyérfa terméséből állítják elő, kakaó port lehet vele helyetesíteni, de kissé kesernyés úgyhogy több édesítő kell mellé
2007. szept. 24. 12:43

Ezt találtam a karobról.

Eddig én sem hallottam róla.

De most okosabb lettem...

:)

2007. szept. 24. 12:43

A karob


A karobot Magyarországon nem túl régen ismerik, elsősorban a bio- és naturaboltokban kapható karobpor, és a belőle készített termékek. Sokan nem tudják mire használhatók, milyen előnyeik vannak. Röviden foglaljuk össze, mit kell tudni róluk.


TÖRTÉNETE, EREDETE


A karobot a szentjánoskenyérfa (Ceratonia L.) terméséből állítják elő. A bibliai időkben a szentjánoskenyérfa nedvét édesítésre, és ezt a lét megerjesztve szeszes italok készítésére használták. Termését igen értékes, emberi és állati fogyasztásra alkalmas eledelnek tartották, és tartják a mai napig. A hüvelytermés a régmúltban elsősorban a szegények eledele volt. A legenda szerint Keresztelő Szent János ennek a fának a tápláló, szárított termését ette sivatagi bolyongásai során.

A hüvelyben található szárított magok annyira egyformák, hogy az ókorban pénzként és (súly) mérőeszközként is szolgáltak. A maggal eleinte csak aranyat, később évszázadokon át drágaköveket is mértek (1 karát 0,2 g). Ahány mag súlyának felelt meg a kő, annyi volt az értéke.


JELLEMZŐI


A szentjánoskenyérfa mediterrán vidéken őshonos, nagy területen termesztett, szép, mutatós növény. Igen lassan növekszik, és több száz évig terem. A hüvelyesek családjába tartozik. Tojásdad, párosan szárnyalt levelű, örökzöld fa.

Lapos, édeskés, feketés, 10-25 cm hosszú, 3-6 cm széles, 1-3 cm vastag, húsos, cukros hüvelytermését szárítva csemegeként fogyasztják. Fontos, hogy csak a szárítás folyamán válik fogyasztásra alkalmassá. Megőrölt magja karobporként (carobpor) és a magjából készített kivonat szentjánoskenyérlisztként kerül forgalomba.


ÉLETTANI HATÁSA, ÖSSZETÉTELE


A karobpor tápanyag-összetétele:


Energia: 222 kcal/100 g

Fehérje 5 g/100 g

Zsír 1 g/100 g

Szénhidrát 89 g/100 g


A karobpor színében és illatában kakaóra hasonlító, kissé édeskés ízű, vitaminokban, ásványi anyagokban és élelmirostokban gazdag, antioxidáns hatású alapanyag. Zsírtartalma alacsonyabb, szénhidrát-, B- és A-vitamin, valamint kalciumtartalma magasabb a kakaóporénál. (A kakaóban viszont több a niacin, az E-vitamin, a vas, a cink és a foszfor.) Előnye, hogy koffein-, teobromin- , valamint glutén- és laktózmentes, nem tartalmaz koleszterint, purint, és Na-szegény. Gyermekek, várandós és szoptató anyukák, idősek, lisztérzékenyek (cöliákliások), tejcukor- és kakaóra érzékenyek, csontritkulásban (oszteoporózis), szív- és keringési betegségben szenvedők, valamint köszvényes betegek is bátran fogyaszthatják. Vegetáriánus étrendet követők kedvelt alapanyaga, mert ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származó biokészítményként kerül forgalomba.


FELHASZNÁLÁSA


A karobpor íze a kakaónál enyhébb, ezért ételkészítéshez annál valamivel többet (kb. másfélszeres mennyiséget) kell felhasználni belőle. Hideg és meleg folyadékban egyaránt jól oldódik. Felhasználható a kakaópor helyett sütemények, krémek, sodók, tejes italok, fagylaltok, parfék készítéséhez.

A szentjánoskenyérlisztet igen magas pektintartalma miatt nemcsak ételek és gyümölcskészítmények sűrítésére, hanem csecsemőtápszerek készítéséhez is használják. Ez a tápszer elsősorban hányós "bukós" (refluxos) csecsemők számára ajánlott. A szentjánoskenyérliszt enyhe hasfogó hatása miatt hasmenés, gyomor- és bélhurut kezelésére is javasolható.


KAROBOS KEVERT SÜTEMÉNY


Hozzávalók 50 darabhoz:

tojás 4 db

porcukor 250 g

vaníliás cukor 1 cs.

margarin 150 g

finomliszt 350 g

zabpehelyliszt 150 g

sütőpor 2 cs.

tej 500 ml

karobpor 50 g

kókuszreszelék 100 g


Elkészítési módja:

A tojások sárgáját habosra keverjük a porcukorral, a vaníliás cukorral és a margarinnal, majd összedolgozzuk a kétféle liszttel elvegyített sütőporral, a tejjel, a karobporral és a kókuszreszelékkel, végül óvatosan hozzáadjuk a tojások kemény habbá vert fehérjét. A masszát kiolajozott és liszttel megszórt őzgerincformába öntjük, és közepesen meleg sütőben kb. 40 percig sütjük.



KAROBKRÉM


Hozzávalók 10 személyre:

tej 100 ml

tojás 3 db

kristálycukor 100 g

karobpor 50 g

pudingpor (tejszín ízű) 80 g

Elkészítési módja:

A pudingport kevés hideg tejjel, a karobporral, a cukorral és a tojások sárgájával alaposan elkeverjük. Közben a maradék tejet felforraljuk, és a karobos masszát óvatosan hozzáöntve, állandó keverés mellett besűrítjük. A tűzről levéve gyors, egyenletes mozdulatokkal eloszlatjuk benne a tojások keményre habbá vert fehérjét. Üvegtálkákba tesszük, és jól lehűtve kínáljuk.



KAROBOS VANÍLIATURMIX


Hozzávalók: 10 személyre

tej 2000 ml

méz 100 g

karobpor 50 g

vaníliás cukor 1 cs.

őrölt fahéj +

Elkészítési módja:

A hozzávalókat turmixgépben alaposan összekeverjük, és behűtve kínáljuk. (Tálaláskor adagonként 1 gombóc vaníliafagylaltot is tehetünk hozzá.)


Veresné Bálint Márta

dietetikus



A karob


A karobot Magyarországon nem túl régen ismerik, elsősorban a bio- és naturaboltokban kapható karobpor, és a belőle készített termékek. Sokan nem tudják mire használhatók, milyen előnyeik vannak. Röviden foglaljuk össze, mit kell tudni róluk.


TÖRTÉNETE, EREDETE


A karobot a szentjánoskenyérfa (Ceratonia L.) terméséből állítják elő. A bibliai időkben a szentjánoskenyérfa nedvét édesítésre, és ezt a lét megerjesztve szeszes italok készítésére használták. Termését igen értékes, emberi és állati fogyasztásra alkalmas eledelnek tartották, és tartják a mai napig. A hüvelytermés a régmúltban elsősorban a szegények eledele volt. A legenda szerint Keresztelő Szent János ennek a fának a tápláló, szárított termését ette sivatagi bolyongásai során.

A hüvelyben található szárított magok annyira egyformák, hogy az ókorban pénzként és (súly) mérőeszközként is szolgáltak. A maggal eleinte csak aranyat, később évszázadokon át drágaköveket is mértek (1 karát 0,2 g). Ahány mag súlyának felelt meg a kő, annyi volt az értéke.


JELLEMZŐI


A szentjánoskenyérfa mediterrán vidéken őshonos, nagy területen termesztett, szép, mutatós növény. Igen lassan növekszik, és több száz évig terem. A hüvelyesek családjába tartozik. Tojásdad, párosan szárnyalt levelű, örökzöld fa.

Lapos, édeskés, feketés, 10-25 cm hosszú, 3-6 cm széles, 1-3 cm vastag, húsos, cukros hüvelytermését szárítva csemegeként fogyasztják. Fontos, hogy csak a szárítás folyamán válik fogyasztásra alkalmassá. Megőrölt magja karobporként (carobpor) és a magjából készített kivonat szentjánoskenyérlisztként kerül forgalomba.


ÉLETTANI HATÁSA, ÖSSZETÉTELE


A karobpor tápanyag-összetétele:


Energia: 222 kcal/100 g

Fehérje 5 g/100 g

Zsír 1 g/100 g

Szénhidrát 89 g/100 g


A karobpor színében és illatában kakaóra hasonlító, kissé édeskés ízű, vitaminokban, ásványi anyagokban és élelmirostokban gazdag, antioxidáns hatású alapanyag. Zsírtartalma alacsonyabb, szénhidrát-, B- és A-vitamin, valamint kalciumtartalma magasabb a kakaóporénál. (A kakaóban viszont több a niacin, az E-vitamin, a vas, a cink és a foszfor.) Előnye, hogy koffein-, teobromin- , valamint glutén- és laktózmentes, nem tartalmaz koleszterint, purint, és Na-szegény. Gyermekek, várandós és szoptató anyukák, idősek, lisztérzékenyek (cöliákliások), tejcukor- és kakaóra érzékenyek, csontritkulásban (oszteoporózis), szív- és keringési betegségben szenvedők, valamint köszvényes betegek is bátran fogyaszthatják. Vegetáriánus étrendet követők kedvelt alapanyaga, mert ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származó biokészítményként kerül forgalomba.


FELHASZNÁLÁSA


A karobpor íze a kakaónál enyhébb, ezért ételkészítéshez annál valamivel többet (kb. másfélszeres mennyiséget) kell felhasználni belőle. Hideg és meleg folyadékban egyaránt jól oldódik. Felhasználható a kakaópor helyett sütemények, krémek, sodók, tejes italok, fagylaltok, parfék készítéséhez.

A szentjánoskenyérlisztet igen magas pektintartalma miatt nemcsak ételek és gyümölcskészítmények sűrítésére, hanem csecsemőtápszerek készítéséhez is használják. Ez a tápszer elsősorban hányós "bukós" (refluxos) csecsemők számára ajánlott. A szentjánoskenyérliszt enyhe hasfogó hatása miatt hasmenés, gyomor- és bélhurut kezelésére is javasolható.


KAROBOS KEVERT SÜTEMÉNY


Hozzávalók 50 darabhoz:

tojás 4 db

porcukor 250 g

vaníliás cukor 1 cs.

margarin 150 g

finomliszt 350 g

zabpehelyliszt 150 g

sütőpor 2 cs.

tej 500 ml

karobpor 50 g

kókuszreszelék 100 g


Elkészítési módja:

A tojások sárgáját habosra keverjük a porcukorral, a vaníliás cukorral és a margarinnal, majd összedolgozzuk a kétféle liszttel elvegyített sütőporral, a tejjel, a karobporral és a kókuszreszelékkel, végül óvatosan hozzáadjuk a tojások kemény habbá vert fehérjét. A masszát kiolajozott és liszttel megszórt őzgerincformába öntjük, és közepesen meleg sütőben kb. 40 percig sütjük.



KAROBKRÉM


Hozzávalók 10 személyre:

tej 100 ml

tojás 3 db

kristálycukor 100 g

karobpor 50 g

pudingpor (tejszín ízű) 80 g

Elkészítési módja:

A pudingport kevés hideg tejjel, a karobporral, a cukorral és a tojások sárgájával alaposan elkeverjük. Közben a maradék tejet felforraljuk, és a karobos masszát óvatosan hozzáöntve, állandó keverés mellett besűrítjük. A tűzről levéve gyors, egyenletes mozdulatokkal eloszlatjuk benne a tojások keményre habbá vert fehérjét. Üvegtálkákba tesszük, és jól lehűtve kínáljuk.



KAROBOS VANÍLIATURMIX


Hozzávalók: 10 személyre

tej 2000 ml

méz 100 g

karobpor 50 g

vaníliás cukor 1 cs.

őrölt fahéj +

Elkészítési módja:

A hozzávalókat turmixgépben alaposan összekeverjük, és behűtve kínáljuk. (Tálaláskor adagonként 1 gombóc vaníliafagylaltot is tehetünk hozzá.)


Veresné Bálint Márta

dietetikus

2007. szept. 24. 12:33
Akasztófa játékban volt egy szó a "karob" Mit jelent és miaz

Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook