Ahogy a legtöbb weboldal az interneten, ez a webhely is cookie-kat használ, melyekre szükség van a weboldal teljes működéséhez. Weboldalunk böngészésével Ön elfogadja a cookie-k használatát. További információ
Belépés | Regisztráció | Elfelejtett jelszó
 

Fórum - A méhészeti termékek gyógyhatásai

Kategória: Összes fórumtéma » Szépség & egészség » Egészség
A fórumhoz cikk tartozik, kattints ide a megtekintéséhez!


A hozzászóláshoz be kell jelentkezned!

Amennyiben még nem regisztráltál nálunk, itt megteheted, ha pedig már van azonosítód, lépj be itt!

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

290. Zizisicc2011-03-27 20:32
Igen ..... jobban is szeretem ..... :o))
(válasz Bucika :) 289. hozzászólására)

289. Bucika :)2011-03-27 20:30
Hát...az olaj jobban csúszik az biztos...
(válasz Zizisicc 288. hozzászólására)


288. Zizisicc2011-03-26 12:38
A mézmasszázs vége ..... volt már részed benne? Semmi pajkos dologra ne gondolj ..... nem a legkellemesebb masszázs fajták közé tartozik ..... elég fájdalmas ..... de nagyon egészséges és hatékony ..... :o))
(válasz Csacsabi 287. hozzászólására)

287. Csacsabi2011-03-14 21:14
Zizi minek a vége?:)

286. Zizisicc2011-03-09 12:43
Aham ..... a vége elég "érdekes" ..... :o))
(válasz Csacsabi 285. hozzászólására)

285. Csacsabi2011-03-09 10:08
És masszázshoz is tudnám ajánlani a mézet.

284. foxy girl2011-02-25 10:53
tök mindegy, h véletlen vagy nem, attól még kihasználhatjuk a jótékony hatásait
(válasz Naturalist 281. hozzászólására)

283. andicca832011-02-24 18:50
nem kell túlmisztifikálni az evolúciós elméletet elméleteket.

bizonyos fajok vagyis a legtöbb a környezethez való alkalmazkodás végett feljődött oda ahova.
(válasz Gavrilo1 282. hozzászólására)

282. Gavrilo12011-02-24 16:24
mert annyira tudjuk mi a célja az evolúciónak?!
(válasz Naturalist 281. hozzászólására)

281. Naturalist2011-02-24 16:10
Véletlen előfordulhat, annak ellenére hogy az evolúciónak nem célja hogy gyógyhatású növényeket fejlesszen ki.
(válasz foxy girl 280. hozzászólására)

280. foxy girl2011-02-23 23:16
még jó, ki mondta hogy nem?

de gondolod ha mérgeknek kiválóak akkor egynémelyik gyógyszernek nem az?
(válasz Szabadgondolkodó 251. hozzászólására)

279. andicca832011-02-21 22:58
a szemöldökcsipeszre sincs írva hogy alkalmas tüskekihúzásra ;)
(válasz Szabadgondolkodó 278. hozzászólására)

278. Szabadgondolkodó2011-02-21 22:55
Nem írja hogy kihúzza a tüskét. ;-)
(válasz andicca83 277. hozzászólására)

277. andicca832011-02-21 22:51
na erről fordítottam :)
(válasz Szabadgondolkodó 276. hozzászólására)


276. Szabadgondolkodó2011-02-21 22:50
[link]

275. andicca832011-02-21 22:43
amúgy így hogy tomatin nem dob ki találatot erre... csak valami tomatin nevű városkáról meg valami whiskyről :)
(válasz tinkerbell:D 273. hozzászólására)

274. andicca832011-02-21 22:39
oké :) elhiszem. én csak gyors lefordítottam amit olvastam.
(válasz tinkerbell:D 273. hozzászólására)

273. tinkerbell:D2011-02-21 22:37
Én pont a paradicsom növénytanból vizsgáztam ezt húztam !!:DDDD

272. tinkerbell:D2011-02-21 22:31
[link]
(válasz tinkerbell:D 271. hozzászólására)

271. tinkerbell:D2011-02-21 22:30
Nem kell megijedni, azért lehet paradicsomot enni. De nem árt tisztában lenni a paradicsom veszélyeivel, és ha már esszük, melyik fajtát fogyasszuk inkább. És lesz, aki a cikk után talán úgy dönt, inkább nem kísérti az ördögöt, amely olykor autoimmun betegség képében settenkedik körülöttünk.

A burgonyák mellett a paradicsomok jelentik a burgonyafélék másik csoportját, amelyek növelik a bél áteresztő képességét. Az elsődleges paradicsom szaponin, amely áteresztő belet eredményez, az α-tomatin nevű glükalkaloid. A 4. számú táblázat mutatja a paradicsomos élelmiszerek α-tomatin koncentrációját. A kisebb és éretlenebb paradicsomok nagyobb koncentrációban tartalmazzák az α-tomatint, míg a standard, érett, piros paradicsomban alig észlelhető ez az anyag. Ezzel szemben a ketchup, a zöld salsa, a zöld, savanyított paradicsom és a cherry paradicsom komoly forrása a koncentrált α-tomatinnak. Noha a paradicsom tipikusan alacsonyabb koncentrációban tartalmaz glükoalkaloidokat, mint a burgonya, ezek hatékonyabbak a bélfal sejtmembránjának szétrombolásában, és ezáltal az áteresztő bél jelenség előidézésében, mint a burgonyáké.

Az α-tomatinon kívül a paradicsomok még egy anyagot, paradicsom lektint (PL) is tartalmaznak. Ez gyorsan áthalad a bélfalon, és bejut az emberi vérbe. A PL koncentrációja a paradicsomban és a paradicsomos ételekben 3,0 - 6,0 mg/kg között van. Mostanában a PL-t kísérletképpen a gyógyszeriparban is alkalmazzák, mint nagy molekuláris súlyú gyógyszerek átvivőjét a bélfalon. A szaponin és a lektin együttes jelenléte képes megrongálni a bélszövetet, növelve a bélfal áteresztő képességét. Tehát bizonyos paradicsomok és paradicsomos termékek tartalmaznak szaponint és lektint is, amelyek ártanak a bélműködésnek, és áteresztő belet okoznak. Még sosem történt olyan kísérlet, amelyben megállapították volna, hogyan érinti az immunrendszert, és hogyan okoz gyulladást, autoimmun és krónikus gyulladásos betegségeket az emberben a paradicsom és a burgonya fogyasztása.

270. tinkerbell:D2011-02-21 22:27
Én mást olvastam!!
(válasz andicca83 269. hozzászólására)

269. andicca832011-02-21 22:20
MEGTALÁLTAM!!! :)

csak nem tomatin hanem tomatine néven találtam meg.

ez a toxikus (glykoalkaloid) anyag nem a gyümölcsében hanem a szárában és a leveleiben található meg és gombaölő tulajdonsága van.

régebben valami koleszterin kiválasztó reagensként használták de immunerősítő hatással is bír valamiféle fehérje antigén kapcsolatai végett..

ennyit tudtam kihámozni :)
(válasz Szabadgondolkodó 260. hozzászólására)

268. tinkerbell:D2011-02-21 22:02
Miért jó a paradicsom ?
A lédús gyümölcs magas cukor és C- vitamintartalmú, rendkívül egészséges. Újra és újra fellángol a vita arról (hasonlóan a fokhagyma értisztító hatása körüli vitához), hogy van-e rákellenes hatása. A legújabb vizsgálatok szerint nem bizonyosodott be, illetve további kutatásokat igényel, hogy a hasnyálmirigyrák, petefészekrák esetében közvetlen jótékony hatása van-e. Közvetve azonban, az immunrendszer erősítésében, az emésztés segítésében, ásványi anyagtartalma folytán stb., vitathatatlan a pozitív szerepe. A húsos bogyó legnagyobb része víz, az 5-6 százaléknyi szárazanyag felét (3,3 százalék) cukor (glükóz, fruktóz) teszi ki. Almasav, citromsav, borostyánkősav is található benne. A paradicsom C-vitaminból átlagosan 24,2 mg-ot, karotinból 0,82 mg-ot, E-vitaminból 0,49 mg-ot tartalmaz. Ásványi anyagtartalma közül a kálium 294 mg, magnézium 20 mg, kalcium 14 mg, nátrium 6,3 mg emelhető ki. A már említett szolaninon kívül tartalmaz még egy tomatin nevű, mikrobaölő hatású vegyületet is.
A paradicsomban található likopén nevű, antioxidáns hatásáról ismert karotinoidról

267. Gavrilo12011-02-21 21:54
Valószínűleg, de szerintem az is a hatóanyag amely a kelések, bezáródott sebek, gennyes sérülések gyóygulását segíti
(válasz andicca83 266. hozzászólására)

266. andicca832011-02-21 21:48
nem tudom.. most utánaolvastam és tulajdonképp karotinszármazék.. nem lehet hogy inkább az illóolaj tartalma ami a kiütést okozza?

pl maga a növény érintése viszketést okoz nekem.. (mondjuk nálam sok növény de ez is beletartozik)
(válasz Gavrilo1 265. hozzászólására)

265. Gavrilo12011-02-21 21:37
Szerintem valószínűleg az az anyag lehet amitől a másik gyrekem arca tiszta piros pöttyös lesz ha a leve éri.
(válasz andicca83 264. hozzászólására)


264. andicca832011-02-21 21:11
akkó nem tom. megnézem majd a nagykönybe :D most már érdekel komolyan
(válasz Szabadgondolkodó 263. hozzászólására)

263. Szabadgondolkodó2011-02-21 21:10
A likopin a paradicsom "színezőanyaga". Attól piros. Természetes antioxidáns.
(válasz andicca83 262. hozzászólására)

262. andicca832011-02-21 21:06
keress rá a likopin-ra az is van benne.. hátha az az :)
(válasz Szabadgondolkodó 260. hozzászólására)

261. andicca832011-02-21 21:05
szerintem külföldi oldalakról vagy hagyományos módon könyvekből :)

van egy gyógynövényes könyvem csak nem itthon. megkeresem mert úgy emlékszem a paradicsom is benne van
(válasz Szabadgondolkodó 257. hozzászólására)

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10