| Belépés | Regisztráció | Elfelejtett jelszó |
| ||
| Nagyon köszi az infókat! | ||
|
| ||
| Itt van egy link a Kinderbetreuungsgeld-ről, itt tényleg mindent megtalálsz:
https://www.help.gv.at/Portal.Node/hlpd/public/ content/8/Seite.080600.html Jó csemegézést! :) | ||
| ||
| Szia!
A Kinderbetreuungsgeldhez nem kell korábbi munkaviszony. Kell hozzá viszont egy valag más dolog. - Itt kell legyen az állandó bejelentett lakcímed (Hauptwohnsitz) - kell legyen Anmeldebescheinigungod (ez annak kell, aki 3 hónapnál tovább életvitelszerűen itt tartózkodik, tehát ezesetben neked is) - E-Cardod (TBkártya) - Mutter-Kind-Passod (MKP) (hasonló, mint a terhesgondozási kiskönyv, csak ezt szülés után a kicsiről vezetik tovább) a megfelelő vizsgálatokkal - az összes egyéb papír, ami kell: útlevelek (személyi nem jó), nektek házassági anyakönyvi kivonat, élettársi kapcs. esetén apasági nyilatkozat, a kicsi születési anyakönyvi kivonata (Geburtsurkunde) Amennyiben nem jársz Au-ban orvoshoz, nem kapsz pénzt, ill. ha el is intézed, de kiderül, hogy megkapjátok, de utóbb kiderül, hogy a gyerek nem itt él életvitelszerűen, akkor vissza kell fizetni a pénzt kamatostól. Ezt mondjuk nem ellenőrzik le a szó szoros értelmében, de itt kell a gyerekkel mindenféle vizsgálatokra és kontrollokra járni, amik közül egy csomó bekerül a MKP-ba, sőt, egyes oldalait be is kell küldeni a TB-hez, különben visszatartják az ellátást, majd beindulhat a pénzvisszakövetelési hercehurca. Asszem talán ennyi, de lehet, hogy valami kimaradt... Amúgy itt nincs olyan, mint otthon, hogy TGYÁS, GYED és GYES, "csak" ez a Kinderbetreuungsgeld van, meg a Familienbeihilfe (CSP). A Kinderbetreuungsgeldet különböző "futamidőkre" igényelheted: 10+2, 15+3, 20+4, 30+6. Van még egy, de az most nem jut eszembe... :) Minél hosszabb a "futamidő", annál kevesebb a havi összeg. Az időkből a nagyobb szám mindig az anya által igénybe vehető időt jelenti, a kisebb pedig az apáét. Az apa részét csak ő veheti igénybe, de ennek is vannak feltételei. Kinderbetreuungsgeld mellett lehet valamennyit dolgozni, a határ asszem összegben van meghatározva. | ||
|
| ||
| Sziasztok! Azt szeretném kérdezni hogy hány év munkaviszony kell ahhoz hogy Ausztriába gyesre jogosult legyek.Amúgy itthon lakom.Köszi | ||
| ||
| Szia!Ha kint dolgoztál hivatalosan akkor kinntrôl a teljes összegû Familienbeihilfe és Kinderbetreuungsgeld jár,de ehhez le kell mondanod az itthoni gyes+cspről! | ||
|
| ||
| Szia írtam privibe de még nem válaszoltál :(
Pedig szükségem lenne a minél hamarabbi információra mert május első hetébe haza megyünk. | ||
|
| ||
| Mellesleg, ha bármilyen gondotok van a Karenz-el, vagy adóbevallással, stb., keressétek fel az igr jogi tanácsadóit akár személyesen, akár telefonon. Szívélyesen válaszolnak a kérdésekre és segítenek az ügyintézésben. És ez pénzbe NEM kerül! www.igr.at | ||
| ||
| Amit a legjobban sajnálok, az az, hogy a következő terhességemmel nem járhatok Ausztriába terhesgondozásra. Az ottani ellátás az egy álom az itthonihoz képest:(... | ||
| ||
| Sziasztok! Én Ausztriában dolgoztam, a férjem Mo-on, és itthon élünk. Októberben született meg első kislányunk. Mivel itthon jogosult vagyok a gyesre, ezért csak egy évben egyszer kapjuk a Kinderbetreuungsgeld-et. Ami részünkről azért nem olyan jó, mert a férjem itthon közalkalmazott pedagógus, így havi nettó 120 ezret kap, én meg ehhez kapom a majdnem 26 ezer forint gyest. Persze, ha igazolom hivatalos szerv (Magyar Államkincstár) által, hogy itthon nem vagyok jogosult semmilyen a Kinderbetreuungsgeld-hez hasonló segélyre, akkor még fellebbezhetek, de hát a gyes az nekem is alanyi jogon. Mivel csak a különbözet fizetést ítélték meg, ezért nem vagyok már kint biztosítva. Kislányom Eisenstadtban született, és nagyon szeretnénk neki kistestvért. Nem szívesen várnám a két évet, ameddig igényeltem a Kinderbetreuungsgeld-et, és csak utána próbálkoznánk a következő baba projekttel, hiszen vissza vissza kell, hogy vegyenek, de egy hónap után el is bocsájthatnak. Me már túl a harmincon, nem is halogatnám ezt sokáig. Lényeg a lényeg, hogy most egy évig nagyon össze kell húznunk a nadrágszíjat. Meg nagyon gondolkodom azon, hogy ki kéne költöznünk, nem lógnánk így a levegőben... | ||
| ||
| Ha te dolgozol kint akkor mehet a te neved az 1.be....de lehet màr elküldted azóta :) | ||
|
| ||
| Szia Kirantra!
Az attól függ hogy te dolgozol kint vagy mindketten,mennyi idős a pici... küldj 1mail cìmet én ilyenekkel is foglalkozom.. | ||
|
| ||
| Melyik hivatalba kell érdeklődnöm hogy mi jár nekem? | ||
| ||
| Sziasztok! Segítséget szeretnék kérni az E411 nyomtatvány kitöltésébe. A problémám, hogy otthon az én nevemre érkezik a családi pótlék egy férjemmel közös bankszámlára. Ausztriában dolgozom és én igényelném a különbözetet de nem tudom eldönteni, hogy a nyomtatvány 1. vagy 2. pontjába írom a saját adataimat. Előre is köszönöm. | ||
| ||
| 6 hónap | ||
| ||
| gyedet mennyi idő után lehet kapni? | ||
| ||
| Sziasztok! téli szezonban dolgoztam kint és kis babát szeretnénk és azt szeretném kérdezni hogy mi kell ahhoz vagy menni időt kell kint dolgozni ahhoz hogy ausztriából kapjuk a támogatásokat(Tgyás,Gyed,Gyes,Csp.)? előre is köszönöm a válaszokat | ||
| ||
| sziasztok.ausztriában dolgozom,és keresek olyan személyt aki segit elintézni a családipotlék és a gyes igénylését.olyan személyt aki ezzel foglalkozik.akinek a kisujjánban van az egész. | ||
| ||
| köszi a választ!adóvisszatérítésről nem tudsz valamit, illetve, hogy a gyes ettől számítva mikor jön? | ||
| ||
| Ha küldték a papírt, hogy utalni fognak, akkor pár napon belül. Szerintem még a héten.
A papírok átfutása lassan szokott menni itt is, de ha megvan a "határozat", akkor nem tökölnek sokáig... Én a múltkor úgy jártam, hogy nem küldtem vissza időben a papírokat (konkrétan hónapokat csúsztam vele). Bevittem személyesen, leadtam, gondoltam, szivatni fognak. Hát nem! Ez volt szerdán, pénteken reggel meg néztem nagyot, hogy mennyi pénz van a számlámon, ahonnan épp az utolsó százast készültem levenni. | ||
|
| ||
| még arra lennék kíváncsi, hogy az adóvisszatérítés mennyi összegben, ha csak 20 órában volt bejelentve, 2 és 4 éves gyerekek vannak. | ||
| ||
| sziasztok!A családi pótlékról küldtek papírt ausztriából, hogy napokon belül a szlán lesz a pénz. Afelől érdeklődnék, mik a tapasztalatok, általában mikorra van ténylegesen a szlán, illetve, hogy ezt követően mikorra várható a GYES megérkezése?Arról is küldenek papírt, s utána?Előre köszi a válaszokat | ||
| ||
| Hát én is.De ez egy ilyen világ... | ||
|
| ||
| Az osztrákoknak ez jó ám.
Itt nagy "divat", hogy 19évesen házasság, gyerek, aztán 25 évesen válás. Jujj, mennyit spórol a Finanzamt!!! Azért azon nagyon csodálkozom, hogy az EUparlament ilyet döntött... | ||
|
| ||
| Ezt a döntést eu parlament hozta ,egyébbként az osztrákok alkalmazák.
Nagyon igazad van ez egy f....!De ez van szerintem elég sokan járunk most ebben a cipőben,legalábbis gondolom nem én vagyok az egyetlen aki túl van már 1 házasságon. És igen ha a gyerekek édesapja dolgozna kint akkor sem lennének jogosultak mert nem közös háztartásban lakunk,ez egy negatív disztkrimináció az elvált szülök gyerekeivel szemben. | ||
| ||
| Mivaaan???
Ez mekkora f_szság, már bocsánat... Attól, hogy nem a nevén van a gyerek, már nem is számít gyereknek? Nem eszik, nem kell ruházni? Hülyék ezek... Ez egyébként most az osztrák vagy a magyar szabály? | ||
|
| ||
| szia!
Érdemes megvárni(az adó) a gyerek kedvezmények miatt pl.ha nagycsaládosok vagytok akkor az adójóváírás csak akkor lehetséges ha már van határozat a családiról. | ||
|
| ||
| Sziasztok!
Családipótlékot 2010.májustól csak a vérszerinti gyermekekre lehet igényelni.Tehát a te elöző kapcsolatodból született gyermekekre nem.Gyönyörű.Mi is igy jártunk az elöző házaságomból született gyerekre nem kapjuk, igy az adókedvezménytől is elestünk.Elvileg nem vesztitek el a kedvezményeket csak kintről kell az igazolás hogy nagycsaládosok vagytok.Csak hogy kint nem számitok annak. | ||
|
| ||
| Sziasztok! Én is szeretnék segítséget kérni családi pótlék különbözet igényhez. Van határideje a kérelem benyújtásának? Mit kell csatolni az E401 és az E411- hez?
Nekem ezeket mondták: -személyik, lakcímkártyák fénymásolata -születési és házassági anyakönyvek fénymásolata (ha csak magyar nyelvű, fordítás is) - iskolalátogatási, óvoda látogatási, házaspártól munkáltatói ig. -Beschaftigungsbewiligung, meg van itt még valami amit leírtak de nem bírjuk kihámozni--Arbeit...achweis. Légyszí segítsetek "rutinos igénylők". Van itt még egy dolog, ami nem tiszta, azt mondják, hogy az adó visszatérítést csak az után lehet elindítani ha megkaptuk a Csp. különbözetet. Ez így van , miért? Mindenkinek előre is köszönöm a segítségét. | ||
|
| ||
| Igen,tudom!!Köszi! | ||
|
| ||
| Azt tudod, ugye, hogy Ausztriában CSP-t csak 2havonta utalnak! | ||
|