Ahogy a legtöbb weboldal az interneten, ez a webhely is cookie-kat használ, melyekre szükség van a weboldal teljes működéséhez. Weboldalunk böngészésével Ön elfogadja a cookie-k használatát. További információ
Belépés | Regisztráció | Elfelejtett jelszó
 

Fórum - Dadogás

Kategória: Összes fórumtéma » Babák & mamák » Óvodások, iskolások


A hozzászóláshoz be kell jelentkezned!

Amennyiben még nem regisztráltál nálunk, itt megteheted, ha pedig már van azonosítód, lépj be itt!

23. Sandore2012-07-23 02:04
Szia!

Légy szíves küldd el nekem is a logopédus elérhetőségét. Köszönöm előre is.

Üdv: Sándor Erika.

22. joodit2011-04-18 08:22
Ezek szerint megkaptad az elérhetőségét?
(válasz encse 21. hozzászólására)


21. encse2011-02-25 11:39
Köszönöm:)
(válasz joodit 20. hozzászólására)

20. joodit2011-02-24 11:26
Szia!
Jó szívvel ajánlanék egy logopédus szakembert! Nekünk Ő segített, de nem tudom a honlap címét elküldeni itt. Próbáltam, de valamiért tiltott weblapcímként értelmezik.
üdv,
Judit
(válasz encse 8. hozzászólására)

19. River52011-02-19 13:57
Fiadnál a pont :)! Meg fogja találni azt a technikát, amivel ki tudja kerülni ezt a problémát. Nála szerencsére nem olyan nagyfokú ezek szerint. Azt mondják, - más hozzászólásban is írták itt -, hogy nem megszokott beszédszituációban (vers, dal, szerepszöveg mondása) a dadogás teljesen eltűnik. Aminek az a magyarázata, hogy máshova koncentrálnak, nem a beszédre, vagyis a "görcs" áthelyeződik máshova. Egy magyar agysebésznek van erre egy tippje a dadogók számára, s ha valaki jól tudja magát kontrollálni, sikeresen tudja alkalmazni a technikát.
(válasz kék irisz 18. hozzászólására)

18. kék irisz2011-02-19 10:30
Nem jött be. Felhivtam, de nem foglalkozik dadogással. Azt mondta, hogy a Seneca egyesülettel beszéljek.
A fiam sem dadog folyamatosan. Van, hogy hónapokig nem. És arra is rájöttem, hogy azért beszél hangosan, mert igy akarja korrigálni a dadogást:)
Olvastam, hogy a dadogósak vagy nagyon halkan, vagy nagyon hangosan beszélnek, mert ugy jobban tudnak figyelni:)
(válasz River5 17. hozzászólására)

17. River52011-02-19 10:23
Jó ötlet :)! Bár nagyon hangsúlyozzák a pszichés alapot a dadogás jelentkezésekor (ahogy említettem, több más tényező együttes jelenléte "kell" kialakulásához, de nem annyira beszédzavar, mint inkább egyéb "zavar" beszédben megmutatkozó tünete a dadogás).
(válasz kék irisz 14. hozzászólására)

16. kék irisz2011-02-18 15:01
Igen, nálunk is ez volt. Volt, hogy hónapokig nem dadogot, és igen rászóltak az oviba is és a suliba a tanítónénivel közösen csúfolták a gyerekek. Sokszor mondta az osztályfőnök, hogy elegem van a dadogásodból. Ekkor kellett a pszichológus, mert egy szót nem tudott kimondani dadogás nélkül. Átmentünk másik suliba, ahol viszont kedvesek voltak a tanárok és a gyerek is értelmesebbek voltak:)
(válasz driennke83 15. hozzászólására)

15. driennke832011-02-18 12:32
Nálunk azt mondta a védőnő, hogy nem kell még vele foglalkozni. Van olyan nap, hogy egyáltalán nem dadog, van hogy többször is.
Sajnos hiába szóltam a bölcsibe, valószínűleg rászoltak, mert szokta mondani, hogy anya, ugye most szépen beszélek? És megkérdeztem, hogy ki szólt neki, hogy szépen beszéljen, és mondta, hogy a Petra néni.
Hát remélem ez nem kavar be. De majd kiderül. Mondjuk, amikor játszik, és beszélget a babáival, vagy "olvas", vagy énekel, mondókázik, akkor nem dadog, csak amikor nagyon akar valamit mondani.

14. kék irisz2011-02-18 08:59
Igen, tudom. Mindenki ezt mondja, de akkor sem tudnak semmit csinálni.
Bár most, hogy beszélgetünk erről, eszembe jutott, hogy én jártam foniátriára, és most meg kérdezem tőle, hogy erre tud e valamit javasolni.
Hátha erre is vannak sepciális gyakorlatai:)
(válasz River5 13. hozzászólására)


13. River52011-02-18 06:43
Szia!

A dadogásnak elvben két fajtája van: az élettani és a valódi dadogás. Az élettani dadogás az, amely spontán módon rendeződhet (ezek tipikus jelentkezési ideje oviba, ill. iskolába kerüléskor, ill. serdülés kezdetén). A valódi dadogást viszont a rekeszizom görcse okozza, s ennek tünetmentessé tétele az esetek egyharmadában sikeres... :(. A valódi dadogás általában több tényező együttes jelenlétekor alakulhat ki. Vannak technikák, amellyel megkülönböztethető, hogy melyikről van szó (persze, kivételek akadnak, mint a Te fiad esetében is :) ). A valódi dadogás esetében az érintettek idővel képesek lehetnek arra, hogy (mint ismerősöd is)valamilyen általuk használt technikával dadogásuk mértékét csökkentsék (pl bizonyos hangokkal, szótagokkal kezdődő szavak kerülése). És van, akin valóban nem tud sem a pszichológus és logopédus sem segíteni.
(válasz kék irisz 12. hozzászólására)

12. kék irisz2011-02-17 22:51
Sziasztok!
Senkit sem akarok elkeseriteni, de nem nagyon lehet ellene tenni.
Az én fiam 3,5 évesen kezdett dadogni. Igazán nem is dadogott csak megnyújtotta az első betűt. pl. aaanya, aaapa. Tehát nem ismételte csak nyújtotta.
Aztán abba hagyta. És újra kezdte. Akkor kezdte ezt az egészet, amikor oviba beiratkoztunk. Bölcsis volt előtte, tehát akkora stressz nem érhette. Azt mondták nem kell vele foglalkozni. Próbáltuk, de voltak időszakok, amikor nagyon dadogott. Nagycsoportos korában járt logopédushoz, aki a raccsolása miatt foglalkozott vele. Amikor rákérdeztem a dadogására azt mondta nem dadog a fiam:) Aztán 3. korában csúfolták, akkor jártunk pszichológushoz is. Valamennyit segitett, de megmaradt a dadogása. Nekünk is azt mondták, hogy gyorsabban gondolkodik, mint ahogy ki tudná mondani. A stressz hatására jobban dadog. Akartak adni antidepresszáns gyógyszert neki, de én nem kértem. Most 22 éves és ha izgul, akkor még mindig dadog, bár már egész jól irányatja:)
Van egy ismerősöm, aki 30 éves, őt gyerekkora óta ismerem. Ő is dadog, de ő nagyon jól kordában tudja tartani ezt a problémát, aki nem tudja, hogy dadog észre sem veszi, de én igen.
Időnként nagyon zavar, de ez van. Ettől még épp olyan okos, mint a többi:) Jó kedvű, nem zárkózott:)
A tanárok meg is voltak lepődve, hogy imád szerepelni, beszélni, és barátkozik ennek ellenére:)
Én azt gondolom, hogy ez ellen nem tud senki tenni semmit. Ez magán a gyereken múlik.
Ha verset mond, énekel nem dadog:)

11. River52011-02-17 22:23
Sziasztok!
A dadogás valóban élettani jelenség 3 éves korban, ahogy Anzse írtad, s valóban azért, mert gyorsabban gondolkozik, mint ahogy ki tudná magát szóban fejezni. Amit Csiby írt, a lehető legjobb megoldás: nem szabad "észrevenni" a dadogást a gyereknél, hogy ne rögzülhessen benne ezáltal a beszédhiba. Általában azt tanácsolják, hogy 3-6 hónapot érdemes kivárni, mielőtt pszichológushoz és/vagy logopédushoz fordulunk dadogás esetén. Mert ha élettani, magától elmúlik. Sajnos, a hajlam örökölhető szülőktől. Viszont általánosan jellemző, hogy az átlagosnál magasabb intellektusú a gyerek. Iskolába lépés körül is kialakulhat átmeneti élettani dadogás, ugyanazok az elvek érvényesek rá, mint a 3 év körülinél.

10. anya632011-02-17 22:06
az enyém 20éves...már
(válasz csincsekati 2. hozzászólására)

9. anya632011-02-17 21:25
Szia!Ha jó a kapcsolatod a háziorvossal,beszéld meg vele a problémát/vagy tanácsadáson...,ha "jó" a védőnő!:)
(válasz encse 8. hozzászólására)

8. encse2011-02-17 21:16
2,5 éves kisfiam 2 hete dadog, mit tegyek hova forduljak?
3 hónapja született meg a kis tesója, kiválthatta ezt?

7. Csiby2011-01-17 14:19
Sziasztok!

Az én fiam is három éves kora után kezdett dadogni, mikor nagyon akart valamit mondani. Gyermekpszichológus tanácsára "nem vettük észre" és abbahagyta. Azt mondta,hogy a legrosszabb ha felhívjuk rá a figyelmet és kijavítjuk, mert azzal rögzül a viselkedés és maradandó lesz.

6. driennke832011-01-17 13:00
Köszönöm!
Én is utánaolvastam, és remélem nálunk is csak ez van. Ő is csak a szavak elejét ismétli, és csak akkor ha nagyon akarja mondani. min ké-ké-kérek valmit, meg ilyenek.
(válasz Anzse 5. hozzászólására)

5. Anzse2011-01-17 12:11
Szia!

Az én lányom is pontosan ezt csinálta 3 évesen. És eltelt 2 hónap és ahogy jött úgy el is múlt. Én is nagyon megijedtem, de próbáltam nem foglalkozni vele. Néha mondta a lányom, hogy "anya nem tudok beszélni". Ilyenkor nagyon sajnáltam. De nekünk elmúlt. És azt olvastam róla, hogy 3 éves korban élettani sajátság lehet, mert gyorsabban jár az agya, mint ahogy ki tudja mondani a dolgokat.
Nálunk mindig csak a szavak elejével volt probléma, mint a a-a-anya.
Bizakodj, hogy elmúlik.
(válasz driennke83 1. hozzászólására)


4. .Tinkerbell.2011-01-17 11:47
szia itt a link itt mindent meg tudhatsz eröl :D
[link]

Én is dadogtam kicsi koromban de beszéd gyakorlatokkal ki korrigálták csak néha az a betűvel van gondom hosszan elnyújtom ha nagyon ideges vagyok ha izgulok .

3. driennke832011-01-17 11:20
Hát sajnos én is ettől félek, mert az apukája is ilyen volt. Ő iskolában kezdett el dadogni, és ha valamit nagyon akar mondani, akkor még most is dadog.
Szerintetek ez örökölhető?
(válasz csincsekati 2. hozzászólására)

2. csincsekati2011-01-17 10:41
szia ,nekem sajnos van....
A én fiam is gyönyörű szépen , tisztán beszélt és ő az ovi nagy csoportos időszakában kezdett el dadogni és pont így, csak akkor dadot ha valamivel nagyon sietni akart kimondani....
Ő már akkor 5 éves volt...az oviban járnia kellett logopédushoz, és ő tanácsolta vigyük el a pszihológushoz.....
Sajnos a mai napig is dadog, ha izgul, vagy ha felidegesítík.... ma már ő 19 éves....
de még nem találtunk rá megfelelő gyógymódot...
(válasz driennke83 1. hozzászólására)

1. driennke832011-01-17 10:31
Kislányom régóta beszél. Elég korán kezdte, és mostanában, ha valamit nagyon akar mondani, akkor elég rendesen dadog. Megijesztett. Van valakinek hasonló tapasztalat.
Ja, most lesz 3 éves.